Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W kuchni polskiej najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, ale tą metodą możemy przedłużyć świeżość wielu innych warzyw i owoców. Kiszonki są skarbnicą zdrowia szczególnie jesienią i zimą, ponieważ są źródłem cennych witamin i wzmacniają system odpornościowy organizmu.
Spis treści:
- Skarbnica witamin i minerałów
- Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie
- Jakie kiszonki wybrać?
Skarbnica witamin i minerałów
Kiszone warzywa i owoce to przede wszystkim bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, ułatwia przyswajanie żelaza w układzie pokarmowym i chroni przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w kiszonkach witaminy A i E bywają często nazywane witaminami piękna i młodości. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, zapewniają promienny wygląd cery i spowalniają proces starzenia organizmu. Zakonserwowane w ten sposób warzywa są również źródłem witamin z grupy B, które współuczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca. W kiszonkach znajdziemy także szereg cennych dla zdrowia soli mineralnych, między innymi magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor.
Sprawdź także:
Witaminy przyspieszające odchudzanie
Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie
Kolejną zaletą kiszonek jest ich bardzo niska kaloryczność. Przykładowo 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal, a ogórków – 12 kcal. W procesie fermentacji wartość energetyczna warzyw i owoców zmniejsza się, ponieważ część zawartych w nich cukrów przekształcana jest w kwas mlekowy. To również bogate źródło błonnika pokarmowego , który zapewnia uczucie sytości na dłużej i pobudza perystaltykę jelit. Regularne spożywanie kiszonek ureguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi, usprawni procesy metaboliczne i zmniejszy chęć na podjadanie, co pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i zachować prawidłową masę ciała. Osoby będące na dietach redukcyjnych powinny zwrócić na nie szczególną uwagę.
Zobacz również:
Dieta przy niedoczynności tarczycy - zasady, założenia, przeciwwskazania
Zakonserwowane warzywa są niskokaloryczne. 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal. Należy jednak pamiętać, żeby nie jeść ich zbyt wiele. Kiszonki powinny towarzyszyć jednemu posiłkowi dziennie.
Jakie kiszonki wybrać?
Zdecydowanie najzdrowsze będą te przygotowane w domu. Jeśli jednak brakuje nam czasu na zrobienie ich samodzielnie, kupując je, warto zwrócić uwagę na to, by nie zawierały wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz substancji przyspieszających proces fermentacji. Im bardziej naturalny produkt, tym więcej wartości odżywczych.
Dowiedz się więcej:
Jakie warzywa jeść zimą?
Zachowaj umiar w jedzeniu zakonserwowanych warzyw.
Pomimo mnóstwa cennych dla zdrowia właściwości, kiszone warzywa zawierają spore ilości soli. Spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do nadciśnienia, kamicy nerkowej i zatrzymywania wody w organizmie.