07.12.2018

Jesienne kiszonki – właściwości

kiszonki

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W kuchni polskiej najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, ale tą metodą możemy przedłużyć świeżość wielu innych warzyw i owoców. Kiszonki są skarbnicą zdrowia szczególnie jesienią i zimą, ponieważ są źródłem cennych witamin i wzmacniają system odpornościowy organizmu.

Spis treści:

  1. Skarbnica witamin i minerałów
  2. Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie
  3. Jakie kiszonki wybrać?

Skarbnica witamin i minerałów

Kiszone warzywa i owoce to przede wszystkim bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, ułatwia przyswajanie żelaza w układzie pokarmowym i chroni przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w kiszonkach witaminy A i E bywają często nazywane witaminami piękna i młodości. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, zapewniają promienny wygląd cery i spowalniają proces starzenia organizmu. Zakonserwowane w ten sposób warzywa są również źródłem witamin z grupy B, które współuczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca. W kiszonkach znajdziemy także szereg cennych dla zdrowia soli mineralnych, między innymi magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie

Kolejną zaletą kiszonek jest ich bardzo niska kaloryczność. Przykładowo 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal, a ogórków – 12 kcal. W procesie fermentacji wartość energetyczna warzyw i owoców zmniejsza się, ponieważ część zawartych w nich cukrów przekształcana jest w kwas mlekowy. To również bogate źródło błonnika pokarmowego , który zapewnia uczucie sytości na dłużej i pobudza perystaltykę jelit. Regularne spożywanie kiszonek ureguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi, usprawni procesy metaboliczne i zmniejszy chęć na podjadanie, co pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i zachować prawidłową masę ciała. Osoby będące na dietach redukcyjnych powinny zwrócić na nie szczególną uwagę.

Osoby, które chcą skutecznie zredukować wagę, mogą rozważyć wybór diety pudełkowej niskokalorycznej od Wygodnej Diety, która dzięki zbilansowanym i niskokalorycznym posiłkom wspiera utrzymanie zdrowej masy ciała, jednocześnie dostarczając niezbędnych witamin i minerałów.

Zobacz również:  Dieta przy niedoczynności tarczycy - zasady, założenia, przeciwwskazania

Zakonserwowane warzywa są niskokaloryczne. 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal. Należy jednak pamiętać, żeby nie jeść ich zbyt wiele. Kiszonki powinny towarzyszyć jednemu posiłkowi dziennie.

kiszonki właściwości

Jakie kiszonki wybrać?

Zdecydowanie najzdrowsze będą te przygotowane w domu. Jeśli jednak brakuje nam czasu na zrobienie ich samodzielnie, kupując je, warto zwrócić uwagę na to, by nie zawierały wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz substancji przyspieszających proces fermentacji. Im bardziej naturalny produkt, tym więcej wartości odżywczych.

Dowiedz się więcej:  Jakie warzywa jeść zimą?

Zachowaj umiar w jedzeniu zakonserwowanych warzyw.

Pomimo mnóstwa cennych dla zdrowia właściwości, kiszone warzywa zawierają spore ilości soli. Spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do nadciśnienia, kamicy nerkowej i zatrzymywania wody w organizmie.

 

jadłospis diety keto
Przepisy
29.09.2025

Dieta ketogeniczna – jadłospis, efekty i zasady

Dieta ketogeniczna zyskała popularność jako skuteczna metoda na odchudzanie i poprawę zdrowia metabolicznego. Bazuje ona na drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu udziału tłuszczu w diecie, co prowadzi do stanu metabolicznego zwanego ketozą. Podpowiadamy, jak może wyglądać przykładowa dieta ketogeniczna i przedstawiamy przykładowy jadłospis diety ketogenicznej.

Dieta ketogeniczna – jadłospis, efekty i zasady
ile węglowodanów na diecie keto
Porady dietetyka
26.09.2025

Dieta ketogeniczna – ile węglowodanów przyjmować dziennie?

Dieta ketogeniczna znana jest już od ponad stulecia, ale w ostatnich latach zainteresowanie tym sposobem żywienia znacznie wzrosło. Popularność ta wynika z m.in. ze skuteczności modelu w redukcji masy ciała oraz właściwości do poprawy poziomu energii i poziomu glukozy i insuliny we krwi. Menu keto zakłada znaczne ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów, co jest warunkiem osiągnięcia efektów. Wyjaśniamy, ile można jeść węglowodanów na diecie keto, aby osiągnąć i utrzymać stan ketozy.

Dieta ketogeniczna – ile węglowodanów przyjmować dziennie?
dieta ketogeniczna efekty
Odchudzanie
24.09.2025

Dieta ketogeniczna — efekty po miesiącu stosowania

Dieta ketogeniczna jest często promowana jako sposób nie tylko na lepsze samopoczucie, ale przede wszystkim odchudzanie. Czy to jednak dobre rozwiązanie i czy dieta keto jest bezpieczna? Sprawdź, ile można schudnąć na diecie ketogenicznej i jakie efekty daje dieta ketogeniczna po tygodniu stosowania.

Dieta ketogeniczna — efekty po miesiącu stosowania

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję