Tradycyjne potrawy państw Bliskiego Wschodu cieszą się rosnącą popularnością w Europie. Falafel, hummus, shakshuka czy kofta to nazwy, które coraz częściej pojawiają się na blogach kulinarnych i w restauracyjnych menu. Bliskowschodnie specjały cechuje niepowtarzalny smak i aromat, które zawdzięczają chętnie wykorzystywanym przyprawom. Z reguły są zdrowe, sycące i proste do przygotowania. Z tego artykułu dowiesz się, jakie dania z tego regionu zasługują na szczególną uwagę i których składników nie może w nich zabraknąć.
Składniki najlepszej jakości
Mieszkańcy państw Azji Mniejszej słyną ze swojego upodobania do świeżych produktów najwyższej jakości. Wiele typowych dla Bliskiego Wschodu potraw składa się z bardzo małej ilości składników, dlatego tak ważne jest to, by były one naturalne i nieprzetworzone. Jeśli masz zamiar przyrządzić jakiś specjał pochodzący z tego regionu, postaraj się przygotować wszystko od podstaw, bez sięgania po sklepowe gotowce. Bogaty smak i aromat dania na pewno wynagrodzi Ci poświęcony czas!
Bogactwo przypraw w kuchni Bliskiego Wschodu
Falafel nie byłby tym samym bez solidnej porcji świeżo posiekanej natki pietruszki, sałatka tabbouleh nie mogłaby obyć się bez liści mięty, a shawarma bez kuminu, kolendry i wędzonej papryki. Bardzo często wykorzystywane w bliskowschodniej kuchni przyprawy to także goździki, kardamon, kolendra, tymianek, pieprz cayenne i ziele angielskie. Przyglądając się tradycyjnym arabskim mieszankom przypraw można zauważyć także nieco bardziej egzotyczne nazwy, takie jak berberys i sumak. Owoce tych roślin nadają potrawom lekko kwaskowatego, orzeźwiającego smaku. W kuchni Libanu, Izraela, Egiptu i państw Półwyspu Arabskiego nie może zabraknąć też ziaren sezamu i tahiny, czyli otrzymywanej z nich pasty.
Typowe orientalne produkty
- Bulgur: kasza otrzymywana z pszenicy durum. Jest jednym z podstawowych produktów kuchni wschodnioarabskiej. Jedzenie jej regularnie gwarantuje lepszą pracę serca i układu krwionośnego, koi nerwy, wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Bulgur występuje w odmianie jasnej – oczyszczonej oraz ciemnej – pełnoziarnistej, znacznie bardziej wartościowej.
- Kuskus: to drobne kuleczki z pszenicy. Najczęściej stanowi dodatek do mięs, ryb czy duszonych warzyw. Można przyrządzić go także na słodko, z daktylami, suszonymi owocami i orzechami.
- Bakłażan: najczęściej podawany jest smażony, grillowany lub faszerowany mięsem i warzywami. To też obok sezamu podstawowy składnik baba ganoush – popularnej w Egipcie, Syrii i Libanie gęstej pasty podawanej najczęściej z pitą, jako dodatek do mięs i warzyw.
- Ciecierzyca: to powszechnie znane i chętnie wykorzystywane warzywo strączkowe stanowi obowiązkowy składnik hummusu i falafeli. Często dodawana jest także do zup, warzywnych sosów i dań ryżowych.
to, zgodnie z tradycją islamu, najczęściej wybierane w państwach bliskowschodnich mięsa. Grillowane, smażone, pieczone bądź duszone, stanowią najważniejszy składnik dań takich jak znany wszystkim kebab, kofta czy tadżin. Mielonym mięsem z dodatkiem warzyw i ryżu często faszeruje się też liście winorośli.
Odkrywanie nowych, egzotycznych smaków może stanowić doskonałą zabawę. Kulinarne podróże warto rozpocząć od wypróbowania dań kuchni Bliskiego Wschodu, ponieważ są one nie tylko pyszne i aromatyczne, lecz w większości także zdrowe, lekkie, pełnowartościowe i proste do przygotowania.