Tradycyjne potrawy kuchni Bliskiego Wschodu cieszą się coraz większą popularnością w Europie. Falafel, hummus, szakszuka czy kofta to nazwy, które często pojawiają się na blogach kulinarnych i w restauracyjnych menu. Bliskowschodnie specjały cechuje niepowtarzalny smak i aromat, które zawdzięczają chętnie wykorzystywanym przyprawom i składnikom najwyższej jakości. Są to dania sycące i proste do przygotowania, lecz mogą być wysokotłuszczowe. Poznaj kuchnie Bliskiego Wschodu jej najbardziej charakterystyczne produkty i potrawy
Kuchnia Bliskiego Wschodu to składniki najlepszej jakości
Mieszkańcy państw Azji Mniejszej słyną ze swojego upodobania do świeżych produktów najwyższej jakości. Wiele typowych dla Bliskiego Wschodu potraw składa się z bardzo małej ilości składników, dlatego tak ważne jest to, by były one naturalne i nieprzetworzone. Jeśli masz zamiar przyrządzić specjał pochodzący z tego regionu, postaraj się przygotować wszystko od podstaw, bez sięgania po sklepowe gotowce. Bogaty smak i aromat dania, który zapewnią przyprawy i zioła, na pewno wynagrodzą Ci poświęcony czas!
Dowiedz się więcej: Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie
Bogactwo przypraw w kuchni Bliskiego Wschodu
Charakterystyczne, orientalne przyprawy kształtują smak i aromat potraw kuchni Bliskiego Wschodu. To za ich pomocą kilka prostych składników zamienia się w oryginalne regionalne danie. Falafel, który przygotowuje się z namoczonej, nieugotowanej ciecierzycy nie byłby tym samym bez kminu rzymskiego i czosnku, podobnie jak hummus. Ten z kolei powstaje z dobrze ugotowanej, wręcz rozpadającej się cieciorki, oliwy z oliwek i tahini. Z kolei sałatka tabbouleh nie mogłaby obyć się bez dużej ilości siekanej natki pietruszki lub mięty i soku z cytryny. W bliskowschodniej kuchni bardzo często wykorzystywane przyprawy to także:
• imbir,
• kardamon,
• cynamon,
• kurkuma,
• kolendra,
• tymianek,
• pieprz cayenne,
• ziele angielskie.
Przyglądając się tradycyjnym arabskim przyprawom można zauważyć także nieco bardziej egzotyczne nazwy, takie jak zatar czy sumak. Zatar dodaje ziołowego smaku, natomiast sumak jest słono-kwaśny i orzeźwiający. W kuchni Libanu, Izraela, Egiptu i państw Półwyspu Arabskiego nie może zabraknąć też ziaren sezamu i tahini.
Sprawdź także Właściwości odżywcze i odchudzające imbiru
Kuchnia Bliskiego wschodu – typowe orientalne produkty
Kuchnia Bliskiego Wschodu bazuje na małej ilości podstawowych składników dostępnych regionalnie. Są to:
• bulgur – gruba kasza otrzymywana z pszenicy durum, czyli najzasobniejszej w cenne składniki odżywcze. Kaszę bulgur można podawać na słono lub słodko. Stanowi główny element sałatki tabbouleh, którą tworzą również pomidory, cebula, czosnek, ogórek i czerwona papryka, zioła, czosnek i sok cytrynowy. Ponieważ kasza bulgur jest bogata w potas wpływa pozytywnie na pracę serca, a ze względu na wysoką zawartość magnezu wspiera układ nerwowy i mięśniowy. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom z insulinoopornością lub cukrzycą. To wysokobłonnikowa i wysokobiałkowa kasza, którą warto spożywać w ramach urozmaiconej diety.
Zobacz także: Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej
• kuskus – produkt zbożowy, który łączy cechy kaszy i makaronu. Ma postać drobnych kuleczek, które wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić do wchłonięcia płynu, aby zmiękły i były gotowe do spożycia. Dla organizmu kuskus stanowi źródło potasu, magnezu i żelaza, ale zapewnia ich mniej niż omawiany wyżej bulgur. Najczęściej stanowi dodatek do mięs, ryb czy duszonych warzyw. Można przyrządzić go także na słodko z daktylami, orzechami i cynamonem.
• bakłażan – to charakterystyczne warzywo kuchni Bliskiego Wschodu. Najczęściej podawany jest smażony, grillowany lub faszerowany mięsem i warzywami. Często towarzyszy mu cukinia, cebula i sos pomidorowy. Bakłażan obok sezamu i solidnej ilości przypraw, stanowi podstawowy składnik baba ganoush. To popularna w Egipcie, Syrii i Libanie gęsta pasta podawana najczęściej z pitą, jako dodatek do mięs i warzyw.
• ciecierzyca – najchętniej wykorzystywany rodzaj rośliny strączkowej w kuchni Bliskiego Wschodu. Stanowi główny składnik kremowego hummusu i falafeli. Dodaje się ją do sałatek, dań jednogarnkowych np. zup, warzywnych sosów i dań z ryżem. Dużą popularnością cieszy się również mąka z ciecierzycy.
• tahini – kremowa pasta, którą przygotowuje się poprzez zmielenie podprażonych ziaren białego sezamu. Ma oryginalny smak i aromat. Tahini dodaje się do hummusu, sałatek, pieczonych lub grillowanych warzyw i dań na słodko.
• jagnięcina i baraniana – zgodnie z tradycją islamu to najczęściej wybierane w państwach bliskowschodnich mięsa. Grillowane, smażone, pieczone bądź duszone, stanowią najważniejszy składnik dań takich jak kebab, kofta czy tadżin. Mielonym mięsem z dodatkiem warzyw i ryżu faszeruje się liście winorośli.
Do przygotowywania potraw wykorzystywana jest również cukinia, pomidory, papryka, cebula, czosnek, a z owoców – granat, figi, daktyle i cytryny. Z kuchnią bliskowschodnią kojarzymy również placki z mąki, wody i oliwy np. pita lub chlebki naan z dodatkiem drożdży.
Odkrywanie nowych, nieznanych smaków może stanowić doskonałą zabawę. Ponieważ zależy nam na zróżnicowanym i ciekawym menu, komponując je nasz dietetyk inspiruje się kuchniami całego świata. W naszych dietach pojawiają się również potrawy charakterystyczne dla krajów Bliskiego Wschodu i nie tylko. Jeśli jesteś otwarty na kulinarne podróże zachęcamy do przetestowania naszej diety pudełkowej. Z pewnością trafimy w Twój gust smakowy, ponieważ oferujemy również dietę pudełkową z wyborem menu. Wówczas to Ty wybierasz swój jadłospis na każdy dzień z dostępnych propozycji.