HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
łazanki z grzybami
21.12.2020

Przepis na łazanki z grzybami

Łazanki z grzybami to znane polskie danie, które w niektórych domach pojawia się na wigilijnym stole. Jest łatwe w przygotowaniu, sycące, a odpowiednio przyrządzone i doprawione niezwykle smaczne. Poznaj przepis na łazanki z grzybami.

Łazanki – krótka historia dania w Polsce

Łazanki z grzybami lub kapustą uważane są za jedną z klasycznych potraw kuchni polskiej. Źródła historyczne informują, że danie to przyszło do nas z Włoszech, gdzie makaron stanowi jeden z głównych składników w kuchni. Łazanki miały przywędrować do nas w XVI wieku za sprawą Bony Sforzy, żony Zygmunta I Starego.

Makaron łazankowy

Makaron łazankowy nie jest duży i ma kształt płaskich kwadratów. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od włoskiego lasagne – dużych prostokątnych płatów makaronu, które służą do przekładania farszem. W polskiej kuchni łazanki wykorzystuje się jako dodatek do zup, a także łączy z różnorodnymi dodatkami np. grzybami, kapustą kiszoną itp. 

Łazanki w Polsce – jak przyrządzamy tę potrawę?

Tradycyjne polskie łazanki przyrządzane są najczęściej ze smażoną lub gotowaną kiszoną kapustą oraz grzybami. W każdym gospodarstwie domowym mogą panować inne zwyczajne dotyczące przygotowywania tej potrawy, jednak makaron, kapusta oraz grzyby są standardem, który spotkamy praktycznie wszędzie.


Warto pamiętać o właściwościach prozdrowotnych kapusty kiszonej. To produkt niskokaloryczny otrzymywany w wyniku fermentacji mlekowej posiekanej białej kapusty. Stanowi bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez czy potas. Jest również naturalnym probiotykiem – dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, kapusta kiszona korzystnie wpływa na układ pokarmowy i proces trawienia. Ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego, który zwiększa sytość po spożytym posiłku i pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Dowiedz się więcej:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Kapusta kiszona - Łazanki z grzybami

Co ciekawe łazanki, które znane są w naszym kraju od XVI wieku, początkowo przyrządzane były nieco inaczej. Różnica polegała przede wszystkim na formie podawania potrawy. Dzisiaj makaron mieszamy z kapustą i dodatkami, a kiedyś był on nakładany warstwowo, naprzemiennie z farszem, co poprzypominało nieco przygotowywanie włoskiej lasagne.


W książkach kucharskich znajdziemy również inne wariacje przyrządzania łazanek. W kuchni lwowskiej popularne są metody zapiekania łazanek we francuskim cieście z szynką, masłem i śmietaną, a także łazanki na bazie ciasta ziemniaczanego. Makaron często przygotowywany jest samodzielnie w domu, co nadaje oryginalnego smaku.
Łazanki to potrawa, którą jedni uwielbiają, a inni nienawidzą. Aktualnie łazanki możemy przyrządzić szybko i smacznie, z wykorzystaniem najprostszych i najlepszych składników. Zobaczmy, jak przygotować szybkie i pożywne łazanki z dodatkiem grzybów, śliwki i naturalnych przypraw.

Przepis na domowe łazanki z grzybami

Składniki:

  •  500 g kapusty kiszonej,
  •  100 g makaronu łazanki,
  •  ok 100-150 g suszonych podgrzybków (mogą być również grzyby świeże)
  •  kilka suszonych śliwek,
  •  mała cebula,
  •  140 ml bulionu warzywnego,
  •  łyżka oliwy z oliwek (10 ml),
  •  łyżeczka masła (5-6 g),
  •  przyprawy: łyżeczka kminku, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, pieprz,
  •  2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy i gotujemy. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie, dodajemy wyciśniętą kapustę kiszoną, ugotowane grzyby i śliwki; zalewamy wszystko bulionem. Czekamy, aż kapusta zmięknie. Całość zagęszczamy mąką. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem łazankowym. Dodajemy kminek, czosnek i masło. Całość mieszamy, gotując przez chwilę na małym ogniu.

29.09.2023

Dieta niskotłuszczowa – opis diety, przepisy oraz przykładowy jadłospis

Dieta niskotłuszczowa to sposób żywienia, który skupia się na ograniczeniu spożycia tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych i będących źródłem cholesterolu. W diecie tej priorytetem jest zwiększenie udziału spożywanych węglowodanów i białka, przy jednoczesnym wybieraniu zdrowych źródeł tłuszczów. Dieta ta nie jest jednak dobrym rozwiązaniem dla każdego. Dla kogo zalecana jest dieta niskotłuszczowa? Co jeść, a czego unikać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

27.09.2023

Dieta na stłuszczenie wątroby

Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które dotyczy coraz większej liczby osób na całym świecie. Czy wiesz, że w tym przypadku kluczowe znaczenie ma to, co jesz? Stłuszczona wątroba może prowadzić do poważnych powikłań i dawać bardzo nieprzyjemne dolegliwości. Dowiedz się, jak wygląda dieta na stłuszczenie wątroby, czego należy unikać i jakie produkty są wskazane.

25.09.2023

Dieta na przytycie, czyli co jeść, aby przybrać na wadze?

Zarówno zbyt duża, jak i zbyt niska masa ciała mogą prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Choć wiele osób wciąż szuka rozwiązań na utratę kilogramów, są też tacy, którzy chcieliby przybrać na wadze. Jak może wyglądać prosta dieta na przytycie? Po jakie produkty sięgać, aby przybrać na wadze i czy dieta na przytycie dla nastolatków różni się od jadłospisu dla dorosłych?

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję