Łazanki to znane polskie danie, które w niektórych domach pojawia się na wigilijnym stole. Jest ono dość łatwe w przygotowaniu, syte, a odpowiednio przyrządzone, niezwykle smaczne. Zobaczmy, jak zrobić pyszne domowe łazanki z grzybami.
Łazanki – krótka historia dania w Polsce
Łazanki uważane są za typową polską potrawę. Jednak źródła historyczne informują, że danie to przyszło do nas z Włoch, gdzie makaron stanowi jeden z głównych składników w kuchni. Łazanki miały przywędrować do nas za sprawą Bony Sforzy, żony Zygmunta I Starego.
Makaron łazankowy
Nazwa kwadratowego makaronu pochodzi prawdopodobnie od włoskiego lasagne. Dla Polaków jest to jedyny rodzaj makaronu, który nadaje się do łazanek i sprawia, że charakteryzują się one oryginalnym smakiem i odpowiednią konsystencją.
Łazanki w Polsce – jak przyrządzamy tę potrawę?
Aktualnie polskie łazanki przyrządzane są najczęściej z kiszoną kapustą oraz grzybami. W każdym gospodarstwie domowym mogą panować inne zwyczajne, dotyczące przygotowywania tej potrawy, jednak makaron, kapusta oraz grzyby, są standerdem, który spotkamy praktycznie wszędzie. Warto pamiętać o właściwościach prozdrowotnych kapusty kiszonej – jest ona bogatym źródłem witamin, m.in. C, A, E, K, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez czy potas. Jest również naturalnym probiotykiem – dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, kapusta kiszona korzystnie wpływa na układ pokarmowy i proces trawienia. Ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Co ciekawe, łazanki, które znane są w naszym kraju od XVI wieku, początkowo przyrządzane były nieco inaczej. Różnica polegała przede wszystkim na formie podawania potrawy. Dzisiaj makaron mieszamy z kapustą i dodatkami, a kiedyś był on nakładany warstwowo, naprzemiennie z farszem, co poprzypominało nieco przygotowywanie włoskiej lasagne.
W książkach kucharskich znajdziemy również inne wariacje przyrządzania łazanek. W kuchni lwowskiej popularne są metody zapiekania łazanek we francuskim cieście z szynką, masłem i śmietaną, a także łazanki na bazie ciasta ziemniaczanego. Makaron często przygotowywany jest samodzielnie w domu, co nadaje mu swojskiej jakości i oryginalnego smaku.
Łazanki to potrawa, którą jedni uwielbiają, a inni nienawidzą, głównie ze względu na dość skomplikowany sposób przygotowywania. Aktualnie jednak łazanki możemy przyrządzić szybko i smacznie, z wykorzystaniem najprostszych i najlepszych składników. Zobaczmy, jak przygotować szybkie i pożywne łazanki z dodatkiem grzybów, śliwki i naturalnych przypraw.
Przepis na domowe łazanki z grzybami
Składniki:
- 600 g kapusty kiszonej
- 80 g makaronu łazanki
- 8 ml oliwy z oliwek
- 4 g kminku
- 120 g cebuli
- 20 g śliwki suszonej
- 160 g podgrzybków
- 140 ml bulionu warzywnego
- 8 g czosnku
- 5 g masła
- 8 g mąki pełnoziarnistej
Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy i gotujemy. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie, dodajemy wyciśniętą kapustę kiszoną, ugotowane grzyby i śliwki; zalewamy wszystko bulionem. Czekamy, aż kapusta zmięknie. Całość zagęszczamy mąką. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem łazankowym. Dodajemy kminek, czosnek i masło. Całość mieszamy, gotując przez chwilę na małym ogniu.