13.09.2018

Makaron ryżowy z boczniakami w czerwonym curry z mleczkiem kokosowym

makaron z boczniakami w curry przepis

Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy w prosty sposób mogli przygotować w domowych warunkach tradycyjną indyjską czy pakistańską potrawę. Nasza propozycja to makaron ryżowy z boczniakami i pieczarkami z curry. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, sycący, lekko pikantny, a zarazem delikatny dzięki dodatkowi mleczka kokosowego – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.

Spis treści:

  1. Curry – co to jest?
  2. Boczniaki – nietypowe grzyby pełne wartości odżywczych

Curry – co to jest?

Mianem curry określa się rozmaite mieszanki przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Wyróżniamy żółte, zielone i czerwone curry. W zależności od regionu, z którego pochodzą i od osoby, która je przygotowała, mogą nieco się różnić, jednak podstawowe składniki to:

  • Kurkuma: uważana za najsilniejszy naturalny antybiotyk, usprawnia pracę mózgu, zapobiega rozwojowi nowotworów i łagodzi dolegliwości trawienne.
  • Imbir: rozgrzewa, leczy przeziębienie, łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia koncentrację i przyspiesza krążenie krwi.
  • Czosnek: bogactwo witamin, pomaga zwalczać infekcje, chroni przed zawałem i udarem mózgu, ułatwia trawienie i spowalnia procesy starzenia.
  • Kardamon: wzmacnia odporność, zapobiega dolegliwościom trawiennym. Może być cennym narzędziem w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią.
  • Chilli: działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, przyspiesza proces przemiany materii i ułatwia odchudzanie.
  • Gałka muszkatołowa: stymuluje układ nerwowy, poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka.
  • Kminek: używany w medycynie ajurwedyjskiej, przynosi ulgę w wielu dolegliwościach, takich jak: zaparcia, wzdęcia, nudności i kolka, łagodzi grzybicze i pasożytnicze choroby skóry.

Curry to skarbnica cennych dla zdrowia składników. Dzięki swoim właściwościom poprawiającym tempo przemiany materii zalecane jest często jako element diet odchudzających. Kupując gotowe mieszanki zwróć uwagę na to, by nie zawierały one cukru, soli i innych zbędnych wzmacniaczy smaku.

makaron z boczniakami w curry

Boczniaki – nietypowe grzyby pełne wartości odżywczych

W przeciwieństwie do grzybów leśnych, boczniaki charakteryzują się tym, że dostarczają nam wielu cennych witamin i minerałów. Możemy znaleźć w nich wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, potas, selen, sód i cynk. Warto zaznaczyć także, że białko zawarte w tych grzybach przyswajane jest przez nasz organizm aż w 70%, dlatego świetnie sprawdzą się jako element diety wegańskiej i wegetariańskiej. To również dobre źródło przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi nowotworów, a jedzone regularnie pomogą uregulować poziom cholesterolu we krwi.

Dla osób, które chcą regularnie korzystać z wartościowych dań roślinnych, catering dietetyczny z Wygodną Dietą oferuje dietę pudełkową wegetariańską, która zapewnia zbilansowane, pełnowartościowe posiłki dostosowane do potrzeb osób unikających mięsa.

Sprawdź także:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Składniki:

  • makaron ryżowy 30 g
  • pieczarki 50 g
  • boczniaki 30 g
  • cebula czerwona 10 g
  • zielony groszek 20 g
  • tofu 25 g
  • orzechy nerkowca 4 g
  • mleko kokosowe 30 g
  • mleko 20 g
  • bazylia (świeża) 1 g
  • sos rybny 2 g
  • cukier brązowy 2 g
  • pasta curry czerwona 5 g

Wykonanie: Makaron namaczamy w zimnej wodzie (ok. 1 godziny). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy przez 7-10 minut. Kiedy składniki będą miękkie dodajemy pastę curry, mleko i mleko kokosowe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Do otrzymanego sosu dodajemy makaron i czekamy aż zmięknie. Następnie dodajemy zielony groszek, posiekaną bazylię oraz pokrojone w kostkę tofu. Danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekanymi i podprażonymi orzechami nerkowca i listkami bazylii. Smacznego!

 

co jeść przy zatruciu pokarmowym
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?

Zatrucie pokarmowe i towarzyszące temu dolegliwości potrafią doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niemal każdy choć raz w życiu zmagał się z objawami takimi jak ból brzucha, nudności, biegunka, wymioty czy odwodnienie organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak odpowiednio zadbać o swoje ciało w tym trudnym czasie. W poniższym artykule omawiamy, co na zatrucie pokarmowe u dorosłych zalecają lekarze, aby wspierać organizm w powrocie do zdrowia.

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?
jak zmniejszyć ryzyko cholesterolu przy pomocy diety niskowęglowodanowej
Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?

Diety niskowęglowodanowe określane (diety low-carb) są bardzo popularne, szczególnie jako metoda odchudzania czy w kontekście poprawy zdrowia metabolicznego i zwiększenia ogólnego poziomu energii. Niektórzy twierdzą, że niskowęglowodanowe żywienie może negatywnie wpływać na metabolizm, zdrowie wątroby czy normy cholesterolu. W poniższym artykule wyjaśniamy, czy dieta niskowęglowodanowa to dobra dieta na wysoki cholesterol.

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?
co jeść przy zapaleniu stawów
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Zapalenie stawów to częsta dolegliwość, która może znacząco obniżyć komfort życia, ponieważ ogranicza ruchomość oraz powoduje przewlekły ból i sztywność. Odpowiednie żywienie, bogate w składniki przeciwzapalne, może odgrywać kluczową rolę w łagodzeniu dolegliwości oraz wspomaganiu regeneracji stawów. Jak dietą i suplementacją wspierać zdrowie stawów i kości? Co z suplementów działa przeciwzapalnie na stawy? Sprawdź, jaka dieta przy zapaleniu stawów jest rekomendowana przez dietetyków.

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję