13.09.2018

Makaron ryżowy z boczniakami w czerwonym curry z mleczkiem kokosowym

makaron z boczniakami w curry przepis

Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy w prosty sposób mogli przygotować w domowych warunkach tradycyjną indyjską czy pakistańską potrawę. Nasza propozycja to makaron ryżowy z boczniakami i pieczarkami z curry. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, sycący, lekko pikantny, a zarazem delikatny dzięki dodatkowi mleczka kokosowego – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.

Spis treści:

  1. Curry – co to jest?
  2. Boczniaki – nietypowe grzyby pełne wartości odżywczych

Curry – co to jest?

Mianem curry określa się rozmaite mieszanki przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Wyróżniamy żółte, zielone i czerwone curry. W zależności od regionu, z którego pochodzą i od osoby, która je przygotowała, mogą nieco się różnić, jednak podstawowe składniki to:

  • Kurkuma: uważana za najsilniejszy naturalny antybiotyk, usprawnia pracę mózgu, zapobiega rozwojowi nowotworów i łagodzi dolegliwości trawienne.
  • Imbir: rozgrzewa, leczy przeziębienie, łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia koncentrację i przyspiesza krążenie krwi.
  • Czosnek: bogactwo witamin, pomaga zwalczać infekcje, chroni przed zawałem i udarem mózgu, ułatwia trawienie i spowalnia procesy starzenia.
  • Kardamon: wzmacnia odporność, zapobiega dolegliwościom trawiennym. Może być cennym narzędziem w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią.
  • Chilli: działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, przyspiesza proces przemiany materii i ułatwia odchudzanie.
  • Gałka muszkatołowa: stymuluje układ nerwowy, poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka.
  • Kminek: używany w medycynie ajurwedyjskiej, przynosi ulgę w wielu dolegliwościach, takich jak: zaparcia, wzdęcia, nudności i kolka, łagodzi grzybicze i pasożytnicze choroby skóry.

Curry to skarbnica cennych dla zdrowia składników. Dzięki swoim właściwościom poprawiającym tempo przemiany materii zalecane jest często jako element diet odchudzających. Kupując gotowe mieszanki zwróć uwagę na to, by nie zawierały one cukru, soli i innych zbędnych wzmacniaczy smaku.

makaron z boczniakami w curry

Boczniaki – nietypowe grzyby pełne wartości odżywczych

W przeciwieństwie do grzybów leśnych, boczniaki charakteryzują się tym, że dostarczają nam wielu cennych witamin i minerałów. Możemy znaleźć w nich wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, potas, selen, sód i cynk. Warto zaznaczyć także, że białko zawarte w tych grzybach przyswajane jest przez nasz organizm aż w 70%, dlatego świetnie sprawdzą się jako element diety wegańskiej i wegetariańskiej. To również dobre źródło przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi nowotworów, a jedzone regularnie pomogą uregulować poziom cholesterolu we krwi.

Dla osób, które chcą regularnie korzystać z wartościowych dań roślinnych, catering dietetyczny z Wygodną Dietą oferuje dietę pudełkową wegetariańską, która zapewnia zbilansowane, pełnowartościowe posiłki dostosowane do potrzeb osób unikających mięsa.

Sprawdź także:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Składniki:

  • makaron ryżowy 30 g
  • pieczarki 50 g
  • boczniaki 30 g
  • cebula czerwona 10 g
  • zielony groszek 20 g
  • tofu 25 g
  • orzechy nerkowca 4 g
  • mleko kokosowe 30 g
  • mleko 20 g
  • bazylia (świeża) 1 g
  • sos rybny 2 g
  • cukier brązowy 2 g
  • pasta curry czerwona 5 g

Wykonanie: Makaron namaczamy w zimnej wodzie (ok. 1 godziny). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy przez 7-10 minut. Kiedy składniki będą miękkie dodajemy pastę curry, mleko i mleko kokosowe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Do otrzymanego sosu dodajemy makaron i czekamy aż zmięknie. Następnie dodajemy zielony groszek, posiekaną bazylię oraz pokrojone w kostkę tofu. Danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekanymi i podprażonymi orzechami nerkowca i listkami bazylii. Smacznego!

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję