13.09.2018

Makaron ryżowy z boczniakami w czerwonym curry z mleczkiem kokosowym

makaron z boczniakami w curry przepis

Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy w prosty sposób mogli przygotować w domowych warunkach tradycyjną indyjską czy pakistańską potrawę. Nasza propozycja to makaron ryżowy z boczniakami i pieczarkami z curry. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, sycący, lekko pikantny, a zarazem delikatny dzięki dodatkowi mleczka kokosowego – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.

Spis treści:

  1. Curry – co to jest?
  2. Boczniaki – nietypowe grzyby pełne wartości odżywczych

Curry – co to jest?

Mianem curry określa się rozmaite mieszanki przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Wyróżniamy żółte, zielone i czerwone curry. W zależności od regionu, z którego pochodzą i od osoby, która je przygotowała, mogą nieco się różnić, jednak podstawowe składniki to:

  • Kurkuma: uważana za najsilniejszy naturalny antybiotyk, usprawnia pracę mózgu, zapobiega rozwojowi nowotworów i łagodzi dolegliwości trawienne.
  • Imbir: rozgrzewa, leczy przeziębienie, łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia koncentrację i przyspiesza krążenie krwi.
  • Czosnek: bogactwo witamin, pomaga zwalczać infekcje, chroni przed zawałem i udarem mózgu, ułatwia trawienie i spowalnia procesy starzenia.
  • Kardamon: wzmacnia odporność, zapobiega dolegliwościom trawiennym. Może być cennym narzędziem w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią.
  • Chilli: działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, przyspiesza proces przemiany materii i ułatwia odchudzanie.
  • Gałka muszkatołowa: stymuluje układ nerwowy, poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka.
  • Kminek: używany w medycynie ajurwedyjskiej, przynosi ulgę w wielu dolegliwościach, takich jak: zaparcia, wzdęcia, nudności i kolka, łagodzi grzybicze i pasożytnicze choroby skóry.

Curry to skarbnica cennych dla zdrowia składników. Dzięki swoim właściwościom poprawiającym tempo przemiany materii zalecane jest często jako element diet odchudzających. Kupując gotowe mieszanki zwróć uwagę na to, by nie zawierały one cukru, soli i innych zbędnych wzmacniaczy smaku.

makaron z boczniakami w curry

Boczniaki – nietypowe grzyby pełne wartości odżywczych

W przeciwieństwie do grzybów leśnych, boczniaki charakteryzują się tym, że dostarczają nam wielu cennych witamin i minerałów. Możemy znaleźć w nich wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, potas, selen, sód i cynk. Warto zaznaczyć także, że białko zawarte w tych grzybach przyswajane jest przez nasz organizm aż w 70%, dlatego świetnie sprawdzą się jako element diety wegańskiej i wegetariańskiej. To również dobre źródło przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi nowotworów, a jedzone regularnie pomogą uregulować poziom cholesterolu we krwi.

Dla osób, które chcą regularnie korzystać z wartościowych dań roślinnych, catering dietetyczny z Wygodną Dietą oferuje dietę pudełkową wegetariańską, która zapewnia zbilansowane, pełnowartościowe posiłki dostosowane do potrzeb osób unikających mięsa.

Sprawdź także:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Składniki:

  • makaron ryżowy 30 g
  • pieczarki 50 g
  • boczniaki 30 g
  • cebula czerwona 10 g
  • zielony groszek 20 g
  • tofu 25 g
  • orzechy nerkowca 4 g
  • mleko kokosowe 30 g
  • mleko 20 g
  • bazylia (świeża) 1 g
  • sos rybny 2 g
  • cukier brązowy 2 g
  • pasta curry czerwona 5 g

Wykonanie: Makaron namaczamy w zimnej wodzie (ok. 1 godziny). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy przez 7-10 minut. Kiedy składniki będą miękkie dodajemy pastę curry, mleko i mleko kokosowe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Do otrzymanego sosu dodajemy makaron i czekamy aż zmięknie. Następnie dodajemy zielony groszek, posiekaną bazylię oraz pokrojone w kostkę tofu. Danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekanymi i podprażonymi orzechami nerkowca i listkami bazylii. Smacznego!

 

Odżywianie na tropikalnych wyspach
Porady dietetyka
21.08.2025

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?

Podróż na tropikalne wyspy to nie tylko szansa na odpoczynek w rajskiej scenerii, ale również okazja do zetknięcia się z zupełnie inną kulturą kulinarną. Egzotyczne owoce, świeże ryby, lokalne przyprawy i nietypowe kompozycje składników kuszą bogactwem smaków, ale mogą też stanowić wyzwanie dla osób dbających o zdrową dietę. Wysokie temperatury, odmienny rytm dnia oraz spożywanie nieznanych produktów mogą odbić się na samopoczuciu. Warto wcześniej zastanowić się, jak cieszyć się wakacjami bez dolegliwości trawiennych i korzystać z dobrodziejstw lokalnej kuchni, bez szkody dla zdrowia.

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?
Smart snacking
Porady dietetyka
20.08.2025

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!

W okresie wakacyjnym chętnie sięgamy po przekąski, jednak nie zawsze są one zdrowe i korzystne dla sylwetki. W podróży czy na plaży łatwo ulec pokusie pochrupania chipsów, rozsmakowania się w słodyczach czy słodkich napojach, które dostarczają puste kalorie i negatywnie wpływają na zdrowie. Warto przygotować się wcześniej i poznać smart snacking – sposoby na przekąszanie korzystne dla zdrowia. Oto 5 zdrowych i wartościowych propozycji, które doskonale sprawdzą się w podręcznym bagażu.

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!
Keto wakacje
Przepisy, Porady dietetyka
17.08.2025

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sierpień to czas pełen różnorodnych smaków – dojrzewają świeże warzywa, sezonowe owoce kuszą na straganach, a wakacyjne wyjazdy sprzyjają próbowaniu nowych dań. Osoby będące na diecie ketogenicznej często obawiają się, że w tym okresie trudno będzie utrzymać zasady diety i jednocześnie cieszyć się wakacyjną swobodą. Nic bardziej mylnego! Ten model odżywiania daje szerokie możliwości komponowania smacznych, sycących i różnorodnych posiłków, które można dopasować także do urlopowego trybu życia.

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję