13.09.2018

Makaron ryżowy z boczniakami w czerwonym curry z mleczkiem kokosowym

makaron z boczniakami w curry przepis

Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy w prosty sposób mogli przygotować w domowych warunkach tradycyjną indyjską czy pakistańską potrawę. Nasza propozycja to makaron ryżowy z boczniakami i pieczarkami z curry. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, sycący, lekko pikantny, a zarazem delikatny dzięki dodatkowi mleczka kokosowego – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.

Curry – co to jest?

Mianem curry określa się rozmaite mieszanki przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Wyróżniamy żółte, zielone i czerwone curry. W zależności od regionu, z którego pochodzą i od osoby, która je przygotowała, mogą nieco się różnić, jednak podstawowe składniki to:

  • Kurkuma: uważana za najsilniejszy naturalny antybiotyk, usprawnia pracę mózgu, zapobiega rozwojowi nowotworów i łagodzi dolegliwości trawienne.
  • Imbir: rozgrzewa, leczy przeziębienie, łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia koncentrację i przyspiesza krążenie krwi.
  • Czosnek: bogactwo witamin, pomaga zwalczać infekcje, chroni przed zawałem i udarem mózgu, ułatwia trawienie i spowalnia procesy starzenia.
  • Kardamon: wzmacnia odporność, zapobiega dolegliwościom trawiennym. Może być cennym narzędziem w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią.
  • Chilli: działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, przyspiesza proces przemiany materii i ułatwia odchudzanie.
  • Gałka muszkatołowa: stymuluje układ nerwowy, poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka.
  • Kminek: używany w medycynie ajurwedyjskiej, przynosi ulgę w wielu dolegliwościach, takich jak: zaparcia, wzdęcia, nudności i kolka, łagodzi grzybicze i pasożytnicze choroby skóry.

Curry to skarbnica cennych dla zdrowia składników. Dzięki swoim właściwościom poprawiającym tempo przemiany materii zalecane jest często jako element diet odchudzających. Kupując gotowe mieszanki zwróć uwagę na to, by nie zawierały one cukru, soli i innych zbędnych wzmacniaczy smaku.

makaron z boczniakami w curry

Boczniaki – nietypowe grzyby pełne wartości odżywczych

W przeciwieństwie do grzybów leśnych, boczniaki charakteryzują się tym, że dostarczają nam wielu cennych witamin i minerałów. Możemy znaleźć w nich wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, potas, selen, sód i cynk. Warto zaznaczyć także, że białko zawarte w tych grzybach przyswajane jest przez nasz organizm aż w 70%, dlatego świetnie sprawdzą się jako element diety wegańskiej i wegetariańskiej. To również dobre źródło przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi nowotworów, a jedzone regularnie pomogą uregulować poziom cholesterolu we krwi.

Sprawdź także:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Składniki:

  • makaron ryżowy 30 g
  • pieczarki 50 g
  • boczniaki 30 g
  • cebula czerwona 10 g
  • zielony groszek 20 g
  • tofu 25 g
  • orzechy nerkowca 4 g
  • mleko kokosowe 30 g
  • mleko 20 g
  • bazylia (świeża) 1 g
  • sos rybny 2 g
  • cukier brązowy 2 g
  • pasta curry czerwona 5 g

Wykonanie: Makaron namaczamy w zimnej wodzie (ok. 1 godziny). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy przez 7-10 minut. Kiedy składniki będą miękkie dodajemy pastę curry, mleko i mleko kokosowe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Do otrzymanego sosu dodajemy makaron i czekamy aż zmięknie. Następnie dodajemy zielony groszek, posiekaną bazylię oraz pokrojone w kostkę tofu. Danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekanymi i podprażonymi orzechami nerkowca i listkami bazylii. Smacznego!

Ciekawostki
06.12.2023

Dieta wrzodowa – co jeść a czego unikać w trakcie wrzodów?

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy należy do jednych z najczęstszych patologii przewodu pokarmowego. Występuje u ok. 5–10% dorosłej populacji, a ponad 60% wrzodów obserwuje się w dwunastnicy. Jaka dieta jest najlepsza na wrzody? Jak powinna wyglądać dieta w chorobie wrzodowej? Co jeść, a czego nie wolno jeść przy wrzodach żołądka? Poznaj przepisy na obiad przy chorobie wrzodowej oraz sprawdź, jak powinien wyglądać jadłospis w tej chorobie.

Dieta wrzodowa – co jeść a czego unikać w trakcie wrzodów?
Ciekawostki
04.12.2023

Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet z cukrzycą w ciąży?

Cukrzyca ciążowa, czyli zaburzenia tolerancji glukozy, które po raz pierwszy wystąpiły bądź zostały wykryte w trakcie ciąży, zwiększają ryzyko powikłań zarówno u ciężarnej, jak i płodu. U kobiet z cukrzycą ciążową pierwszym wyborem w leczeniu jest odpowiednie postępowanie żywieniowe. Sprawdź, jak może wyglądać przykładowe menu diety cukrzycowej w ciąży oraz poznaj zasady diety cukrzycowej dla kobiety w ciąży.

Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet z cukrzycą w ciąży?
Ciekawostki
01.12.2023

Dieta niskobiałkowa – zasady i efekty diety oraz przykładowy jadłospis

Dieta ubogobiałkowa nie jest zalecana dla wszystkich i powinna być stosowana tylko w niektórych chorobach. Jak powinny wyglądać dania i przepisy niskobiałkowe? Czym charakteryzuje się dieta ubogobiałkowa? Jeśli zastanawiasz się, jak ograniczyć białko w diecie oraz co jeść a czego nie jeść na diecie niskobiałkowej, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Dieta niskobiałkowa – zasady i efekty diety oraz przykładowy jadłospis

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję