17.07.2019

Przepis na makaron ryżowy z indykiem i marchewką

przepis na makaron ryżowy z indykiem

Potrawy kuchni azjatyckiej zyskują w Europie coraz większą popularność. Ich wspólną cechą jest bogaty smak i niepowtarzalny aromat. Coraz większa dostępność typowych dla państw Wschodu składników sprawia, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te orientalne smaki odtworzyć w domowych warunkach. Nasza propozycja to pyszny i prosty do przygotowania makaron ryżowy z indykiem podany z warzywami.

Dla osób ceniących różnorodność i wygodę w codziennym odżywianiu warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny pozwala na elastyczny wybór spośród wielu dań, co ułatwia utrzymanie zdrowych nawyków żywieniowych bez konieczności spędzania czasu na gotowaniu.

Spis treści:

  1. Makaron ryżowy
  2. Kiełki fasoli mung
  3. Sezam czarny
  4. Przepis na makaron ryżowy z indykiem i marchewką

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy jest wytwarzany z mąki ryżowej zarówno z białego jak i brązowego ryżu. Jego atutem jest fakt, że nie zawiera glutenu, dlatego mogą sięgać po niego osoby z celiakią i nietolerancją tego białka roślinnego. Makaron ryżowy jest też lekkostrawny, ponieważ charakteryzuje się niską zawartością błonnika pokarmowego. W niewielkich ilościach zapewnia witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, jak magnez, potas, selen i żelazo. Dużą zaletą tego produktu jest błyskawiczny sposób przygotowania do spożycia. Makaron ryżowy nie wymaga bowiem gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Doskonale komponuje się z warzywami, rybami, delikatnym mięsem i aromatycznymi sosami.

Dowiedz się więcej:  Dieta bezglutenowa - zasady, produkty dozwolone i zabronione

Kiełki fasoli mung

Fasola mung jest jednym z najbogatszych odżywczo warzyw strączkowych. Nie bez powodu zaliczana jest do tak zwanych superfoods. Jej kiełki to zasobne źródło wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dostarczą witaminy A, E, C, K oraz tych z grupy B. Zapenwiają również składniki mineralne m.in. potas, cynk, wapń, żelazo, magnez, mangan i miedź. Dodawanie kiełków fasoli mung do posiłków zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, poprawia odporność, pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, a także zadba o równowagę hormonalną organizmu.

Sprawdź także:  Właściwości warzyw strączkowych

Sezam czarny

To jedna z najstarszych znanych nam roślin oleistych i kolejny obowiązkowy składnik wielu tradycyjnych potraw kuchni azjatyckiej. Te drobne, czarne nasionka skrywają w sobie mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Czarny sezam jest bogatym źródłem lecytyny, sezaminy (silny przeciwutleniacz), wapnia, żelaza, cynku i magnezu. To także skarbnica witamin A i E, nazywanych witaminami piękna i młodości oraz antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu i chroniących przed rozwojem nowotworów.

Zobacz też:  Dieta lekkostrawna - zasady, czego unikać, jadłospis

sezam, makaron ryżowy, sos sojowy - przepis na makaron ryżowy

Przepis na makaron ryżowy z indykiem i marchewką

Składniki:

  •  60 g makaronu ryżowego,
  •  100 g piersi z indyka,
  •  mała marchew lub pół dużej (ok 50 g),
  •  ćwiartka małej żółtej papryki(ok 50 g), 
  •  ćwiartka małej czerwonej papryki (ok 50 g),
  •  ćwiartka małej czerwonej cebuli (ok 30 g),
  •  łyżka kiełków fasoli mung,
  •  1/4 łyżeczki imbiru, 
  •  łyżeczka czarnego sezamu (5 g),
  •  kilka kropel srirachy do smaku,
  •  1 ząbek czosnku, 
  •  łyżeczka sosu sojowego ciemnego (5 ml).

Wykonanie: 
Makaron ryżowy przełóż do miski, zalej wrzątkiem, aby pokryć makaron. Przykryj miskę talerzem i zostaw pod przykryciem na około 5 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj drobno pokrojoną paprykę i marchew. Podsmaż jeszcze przez chwilę, aż warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodaj pokrojoną pierś z indyka, sos sriracha, sos sojowy i imbir. Dolej odrobinę wody (ok 20 ml) i duś całość przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Makaron odsącz z wody i dodaj go do gotowych już warzyw i indyka. Całość wymieszaj. Przed podaniem posyp ziarnami czarnego sezamu i udekoruj kiełkami fasolki mung.

Zobacz również:  Właściwości marchwi - dlaczego warto ją jeść?

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
przepisy na diecie keto
Przepisy
01.12.2025

Przykładowy jadłospis na diecie ketogenicznej – co jeść, by osiągnąć sukces?

Dieta ketogeniczna swoją sławę zawdzięcza dość subiektywnym opiniom na temat szybkich efektów redukcji wagi, które można zauważyć już po kilku tygodniach. Dieta keto opiera się na ograniczeniu węglowodanów do około 5–10% dziennego spożycia kalorii, zwiększeniu tłuszczów do 70–80% oraz utrzymaniu białka na poziomie 15–20%. Taki rozkład makroskładników wprowadza organizm w stan ketozy – proces metaboliczny, w którym energia jest czerpana głównie z tłuszczów. Podpowiadamy, jak powinien wyglądać szczegółowy jadłospis diety keto na tydzień oraz jakie przepisy diety keto warto wykorzystać.

Przykładowy jadłospis na diecie ketogenicznej – co jeść, by osiągnąć sukces?
dieta keto w leczeniu padaczki
Ciekawostki, Porady dietetyka
28.11.2025

Dieta ketogeniczna w leczeniu padaczki – czy i jak dieta keto pomaga w kontroli ataków?

Około 30% pacjentów z padaczką lekooporną nie udaje się kontrolować napadów, mimo stosowania różnych metod farmakoterapii. W takich przypadkach lekarze coraz częściej zwracają się ku diecie ketogenicznej, która od dekad znajduje zastosowanie w terapii zaburzeń neurologicznych. Wyjaśniamy, jakie są zasady diety ketogenicznej w padaczce i jaki jest mechanizm działania żywieniowych restrykcji.

Dieta ketogeniczna w leczeniu padaczki – czy i jak dieta keto pomaga w kontroli ataków?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję