17.07.2019

Przepis na makaron ryżowy z indykiem i marchewką

przepis na makaron ryżowy z indykiem

Potrawy kuchni azjatyckiej zyskują w Europie coraz większą popularność. Ich wspólną cechą jest bogaty smak i niepowtarzalny aromat. Coraz większa dostępność typowych dla państw Wschodu składników sprawia, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te orientalne smaki odtworzyć w domowych warunkach. Nasza propozycja to pyszny i prosty do przygotowania makaron ryżowy z indykiem podany z warzywami.

Dla osób ceniących różnorodność i wygodę w codziennym odżywianiu warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny pozwala na elastyczny wybór spośród wielu dań, co ułatwia utrzymanie zdrowych nawyków żywieniowych bez konieczności spędzania czasu na gotowaniu.

Spis treści:

  1. Makaron ryżowy
  2. Kiełki fasoli mung
  3. Sezam czarny
  4. Przepis na makaron ryżowy z indykiem i marchewką

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy jest wytwarzany z mąki ryżowej zarówno z białego jak i brązowego ryżu. Jego atutem jest fakt, że nie zawiera glutenu, dlatego mogą sięgać po niego osoby z celiakią i nietolerancją tego białka roślinnego. Makaron ryżowy jest też lekkostrawny, ponieważ charakteryzuje się niską zawartością błonnika pokarmowego. W niewielkich ilościach zapewnia witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, jak magnez, potas, selen i żelazo. Dużą zaletą tego produktu jest błyskawiczny sposób przygotowania do spożycia. Makaron ryżowy nie wymaga bowiem gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Doskonale komponuje się z warzywami, rybami, delikatnym mięsem i aromatycznymi sosami.

Dowiedz się więcej:  Dieta bezglutenowa - zasady, produkty dozwolone i zabronione

Kiełki fasoli mung

Fasola mung jest jednym z najbogatszych odżywczo warzyw strączkowych. Nie bez powodu zaliczana jest do tak zwanych superfoods. Jej kiełki to zasobne źródło wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dostarczą witaminy A, E, C, K oraz tych z grupy B. Zapenwiają również składniki mineralne m.in. potas, cynk, wapń, żelazo, magnez, mangan i miedź. Dodawanie kiełków fasoli mung do posiłków zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, poprawia odporność, pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, a także zadba o równowagę hormonalną organizmu.

Sprawdź także:  Właściwości warzyw strączkowych

Sezam czarny

To jedna z najstarszych znanych nam roślin oleistych i kolejny obowiązkowy składnik wielu tradycyjnych potraw kuchni azjatyckiej. Te drobne, czarne nasionka skrywają w sobie mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Czarny sezam jest bogatym źródłem lecytyny, sezaminy (silny przeciwutleniacz), wapnia, żelaza, cynku i magnezu. To także skarbnica witamin A i E, nazywanych witaminami piękna i młodości oraz antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu i chroniących przed rozwojem nowotworów.

Zobacz też:  Dieta lekkostrawna - zasady, czego unikać, jadłospis

sezam, makaron ryżowy, sos sojowy - przepis na makaron ryżowy

Przepis na makaron ryżowy z indykiem i marchewką

Składniki:

  •  60 g makaronu ryżowego,
  •  100 g piersi z indyka,
  •  mała marchew lub pół dużej (ok 50 g),
  •  ćwiartka małej żółtej papryki(ok 50 g), 
  •  ćwiartka małej czerwonej papryki (ok 50 g),
  •  ćwiartka małej czerwonej cebuli (ok 30 g),
  •  łyżka kiełków fasoli mung,
  •  1/4 łyżeczki imbiru, 
  •  łyżeczka czarnego sezamu (5 g),
  •  kilka kropel srirachy do smaku,
  •  1 ząbek czosnku, 
  •  łyżeczka sosu sojowego ciemnego (5 ml).

Wykonanie: 
Makaron ryżowy przełóż do miski, zalej wrzątkiem, aby pokryć makaron. Przykryj miskę talerzem i zostaw pod przykryciem na około 5 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj drobno pokrojoną paprykę i marchew. Podsmaż jeszcze przez chwilę, aż warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodaj pokrojoną pierś z indyka, sos sriracha, sos sojowy i imbir. Dolej odrobinę wody (ok 20 ml) i duś całość przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Makaron odsącz z wody i dodaj go do gotowych już warzyw i indyka. Całość wymieszaj. Przed podaniem posyp ziarnami czarnego sezamu i udekoruj kiełkami fasolki mung.

Zobacz również:  Właściwości marchwi - dlaczego warto ją jeść?

 

przeciwwskazania do diety paleo
Ciekawostki, Porady dietetyka
11.12.2025

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety

Dieta paleolityczna, nazywana też dietą paleo, opiera się na założeniach, że człowiek powinien spożywać te produkty, które były dostępne dla naszych przodków w epoce paleolitu. Na czym polega dieta paleolityczna? Jej menu koncentruje się głównie na mięsie, rybach, owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także żywność przetworzoną. Chociaż pierwsze efekty diety paleo można zaobserwować względnie szybko, warto wiedzieć, że nie każdy organizm będzie tolerował taki model odżywiania. Wyjaśniamy, dla kogo dieta paleo jest niewskazana.

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety
jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję