09.09.2017

Miechunka - jagoda zdrowia

miechunka właściwości

Wartości odżywcze i zdrowotne Miechunki jadalnej (Physalis peruviana L.) doceniono już tysiące lat temu. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jej owoce zwane często złotymi jagodami Inków są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu też mówi się o niej: miechunka - jagoda zdrowia.

Miechunka pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Można ją spotkać m.in. w Ekwadorze, Kolumbii, Peru i Wenezueli. Pod koniec XVIII wieku została sprowadzona do Europy. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata. Spotkamy ją między innymi m.in. w Azji i Afryce, na Karaibach a nawet w  Australii i Nowej Zelandii. Uprawia się ją również w Polsce. Jednak ze względu na warunki klimatyczne traktowana jest u nas jako roślina jednoroczna. Krzew miechunki charakteryzuje się dużymi, aksamitnymi liśćmi i dzwonkowatymi kwiatami. Owoce wielkością, strukturą i kształtem przypominają małego pomidorka. Są pomarańczowe osiągają średnicę 2 centymetrów. Każda z jagód znajduje się w charakterystycznej otoczce. Owoce zbierane są na przełomie sierpnia i września ręcznie ze względu na ich delikatność. Można konsumować je na surowo, jednak najlepiej smakują suszone.

miechunka

Jagody Inków to bogate źródło witamin A, B, C, E i P, a także minerałów. Zawierają między innymi fosfor, magnez, żelazo i potas. Są doskonałym źródłem bioflawonoidów, substancji posiadających właściwości anytoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jagody działają dobroczynnie w  leczeniu miażdżycy, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, poprawiają kondycję naczyń włosowatych, wzmacniają system odpornościowy a także wykazują działanie przeciwgrzybiczne, przeciwalergiczne oraz przeciwnowotworowe. Owoce wzmacniają wzrok. Są polecane osobom z cukrzycą oraz wspomagają leczenie pacjentów mających problemy z prostatą. Pestki posiadają właściwości oczyszczające i poprawiają pracę jelit. Wyciągi z jagody wzmagają produkcję moczu, a co za tym idzie, wydalanie z organizmu szkodliwego kwasu moczowego.

Dowiedz się więcej:  Dieta przeciwzapalna – zalecenia i jadłospis

Jagody Inków to wspaniała przekąska. Mają kwaskowy i orzeźwiający smak. Świetnie nadają się też jako dodatek do ciast, sałatek czy konfitur. Owoce można spożywać na surowo lub po przegotowaniu. Idealnie smakują w postaci dżemów oraz owoców podawanych w miodzie. Duszone można podawać także jako przystawkę do obiadu. Na ich bazie można też przygotować nalewkę. Napar idealnie nadaje się do przemywania skóry i włosów. Pomaga w leczeniu ropni oraz trądziku a także  leczy łupież i wzmacnia włosy, nadający im przy tym połysk. Bez względu na to w jakiej formie, warto aby złote jagody Inków pojawiły się w naszej diecie.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Pomysł na sałatkę z miechunki

Wymieszaj w miseczce szklankę zielonego groszku, pół szklanki przekrojonych na pół miechunek oraz kilka poćwiartowanych pomidorków koktajlowych. Następnie dodaj oliwki oraz kawałki sera koziego lub fety. Po delikatnym wymieszaniu, dopraw solą, pieprzem i polej kremowym octem balsamicznym. Wstaw na kilka minut do lodówki. Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję