09.09.2017

Miechunka - jagoda zdrowia

miechunka właściwości

Wartości odżywcze i zdrowotne Miechunki jadalnej (Physalis peruviana L.) doceniono już tysiące lat temu. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jej owoce zwane często złotymi jagodami Inków są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu też mówi się o niej: miechunka - jagoda zdrowia.

Miechunka pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Można ją spotkać m.in. w Ekwadorze, Kolumbii, Peru i Wenezueli. Pod koniec XVIII wieku została sprowadzona do Europy. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata. Spotkamy ją między innymi m.in. w Azji i Afryce, na Karaibach a nawet w  Australii i Nowej Zelandii. Uprawia się ją również w Polsce. Jednak ze względu na warunki klimatyczne traktowana jest u nas jako roślina jednoroczna. Krzew miechunki charakteryzuje się dużymi, aksamitnymi liśćmi i dzwonkowatymi kwiatami. Owoce wielkością, strukturą i kształtem przypominają małego pomidorka. Są pomarańczowe osiągają średnicę 2 centymetrów. Każda z jagód znajduje się w charakterystycznej otoczce. Owoce zbierane są na przełomie sierpnia i września ręcznie ze względu na ich delikatność. Można konsumować je na surowo, jednak najlepiej smakują suszone.

miechunka

Jagody Inków to bogate źródło witamin A, B, C, E i P, a także minerałów. Zawierają między innymi fosfor, magnez, żelazo i potas. Są doskonałym źródłem bioflawonoidów, substancji posiadających właściwości anytoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jagody działają dobroczynnie w  leczeniu miażdżycy, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, poprawiają kondycję naczyń włosowatych, wzmacniają system odpornościowy a także wykazują działanie przeciwgrzybiczne, przeciwalergiczne oraz przeciwnowotworowe. Owoce wzmacniają wzrok. Są polecane osobom z cukrzycą oraz wspomagają leczenie pacjentów mających problemy z prostatą. Pestki posiadają właściwości oczyszczające i poprawiają pracę jelit. Wyciągi z jagody wzmagają produkcję moczu, a co za tym idzie, wydalanie z organizmu szkodliwego kwasu moczowego.

Dowiedz się więcej:  Dieta przeciwzapalna – zalecenia i jadłospis

Jagody Inków to wspaniała przekąska. Mają kwaskowy i orzeźwiający smak. Świetnie nadają się też jako dodatek do ciast, sałatek czy konfitur. Owoce można spożywać na surowo lub po przegotowaniu. Idealnie smakują w postaci dżemów oraz owoców podawanych w miodzie. Duszone można podawać także jako przystawkę do obiadu. Na ich bazie można też przygotować nalewkę. Napar idealnie nadaje się do przemywania skóry i włosów. Pomaga w leczeniu ropni oraz trądziku a także  leczy łupież i wzmacnia włosy, nadający im przy tym połysk. Bez względu na to w jakiej formie, warto aby złote jagody Inków pojawiły się w naszej diecie.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Pomysł na sałatkę z miechunki

Wymieszaj w miseczce szklankę zielonego groszku, pół szklanki przekrojonych na pół miechunek oraz kilka poćwiartowanych pomidorków koktajlowych. Następnie dodaj oliwki oraz kawałki sera koziego lub fety. Po delikatnym wymieszaniu, dopraw solą, pieprzem i polej kremowym octem balsamicznym. Wstaw na kilka minut do lodówki. Smacznego!

 

owsianka z owocami, migdałami
Porady dietetyka
10.06.2024

Na czym polega zbilansowana dieta i co powinna zawierać?

Zbilansowana dieta (lub też zbalansowana dieta) to sposób odżywiania, który zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Zrównoważona dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, witaminy i minerały oraz makroskładniki: białko, tłuszcze i węglowodany w ilościach dopasowanych do indywidualnych potrzeb organizmu.

Na czym polega zbilansowana dieta i co powinna zawierać?
dieta kubełkowa
Porady dietetyka, Odchudzanie
07.06.2024

Dieta kubełkowa – co to za rodzaj diety i ile on kosztuje?

Na rynku dostępnych jest wiele wariantów diety kubełkowej. Czym właściwie jest ten sposób żywienia i jakie ma wady oraz zalety? Przeczytaj poniższy artykuł, w którym szczegółowo omawiamy, czym jest i ile kosztuje dieta kubełkowa oraz jak wybrać najlepszą dietę kubełkową dla siebie.

Dieta kubełkowa – co to za rodzaj diety i ile on kosztuje?
Mężczyzna trzyma się za klatkę piersiową
Porady dietetyka
03.06.2024

Dieta na zgagę – jak się odżywiać, aby uniknąć dyskomfortu?

Zgaga najczęściej jest określana jako uczucie pieczenia/ dyskomfortu w okolicy przełyku lub pieczenia za mostkiem. Najczęściej jest spowodowana cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Codzienna zgaga może negatywnie wpływać na jakość życia i utrudniać funkcjonowanie. Jaka dieta na zgagę jest zalecana przez lekarzy? Wyjaśniamy, co jeść na zgagę oraz jak powinien wyglądać jadłospis diety przy zgadze.

Dieta na zgagę – jak się odżywiać, aby uniknąć dyskomfortu?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję