09.09.2017

Miechunka - jagoda zdrowia

miechunka właściwości

Wartości odżywcze i zdrowotne Miechunki jadalnej (Physalis peruviana L.) doceniono już tysiące lat temu. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jej owoce zwane często złotymi jagodami Inków są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu też mówi się o niej: miechunka - jagoda zdrowia.

Miechunka pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Można ją spotkać m.in. w Ekwadorze, Kolumbii, Peru i Wenezueli. Pod koniec XVIII wieku została sprowadzona do Europy. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata. Spotkamy ją między innymi m.in. w Azji i Afryce, na Karaibach a nawet w  Australii i Nowej Zelandii. Uprawia się ją również w Polsce. Jednak ze względu na warunki klimatyczne traktowana jest u nas jako roślina jednoroczna. Krzew miechunki charakteryzuje się dużymi, aksamitnymi liśćmi i dzwonkowatymi kwiatami. Owoce wielkością, strukturą i kształtem przypominają małego pomidorka. Są pomarańczowe osiągają średnicę 2 centymetrów. Każda z jagód znajduje się w charakterystycznej otoczce. Owoce zbierane są na przełomie sierpnia i września ręcznie ze względu na ich delikatność. Można konsumować je na surowo, jednak najlepiej smakują suszone.

miechunka

Jagody Inków to bogate źródło witamin A, B, C, E i P, a także minerałów. Zawierają między innymi fosfor, magnez, żelazo i potas. Są doskonałym źródłem bioflawonoidów, substancji posiadających właściwości anytoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jagody działają dobroczynnie w  leczeniu miażdżycy, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, poprawiają kondycję naczyń włosowatych, wzmacniają system odpornościowy a także wykazują działanie przeciwgrzybiczne, przeciwalergiczne oraz przeciwnowotworowe. Owoce wzmacniają wzrok. Są polecane osobom z cukrzycą oraz wspomagają leczenie pacjentów mających problemy z prostatą. Pestki posiadają właściwości oczyszczające i poprawiają pracę jelit. Wyciągi z jagody wzmagają produkcję moczu, a co za tym idzie, wydalanie z organizmu szkodliwego kwasu moczowego.

Dowiedz się więcej:  Dieta przeciwzapalna – zalecenia i jadłospis

Jagody Inków to wspaniała przekąska. Mają kwaskowy i orzeźwiający smak. Świetnie nadają się też jako dodatek do ciast, sałatek czy konfitur. Owoce można spożywać na surowo lub po przegotowaniu. Idealnie smakują w postaci dżemów oraz owoców podawanych w miodzie. Duszone można podawać także jako przystawkę do obiadu. Na ich bazie można też przygotować nalewkę. Napar idealnie nadaje się do przemywania skóry i włosów. Pomaga w leczeniu ropni oraz trądziku a także  leczy łupież i wzmacnia włosy, nadający im przy tym połysk. Bez względu na to w jakiej formie, warto aby złote jagody Inków pojawiły się w naszej diecie.

Dla osób, które chcą w prosty sposób wzbogacić swoją dietę o wartościowe składniki, catering dietetyczny Dieta pudełkowa z wyborem menu od Wygodnej Diety oferuje zdrowe, zbilansowane posiłki, które można dostosować do własnych preferencji i potrzeb. To wygodne rozwiązanie, które ułatwia wprowadzenie do codziennego jadłospisu takich superfoods jak miechunka jadalna, bez konieczności spędzania czasu na gotowaniu.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Pomysł na sałatkę z miechunki

Wymieszaj w miseczce szklankę zielonego groszku, pół szklanki przekrojonych na pół miechunek oraz kilka poćwiartowanych pomidorków koktajlowych. Następnie dodaj oliwki oraz kawałki sera koziego lub fety. Po delikatnym wymieszaniu, dopraw solą, pieprzem i polej kremowym octem balsamicznym. Wstaw na kilka minut do lodówki. Smacznego!

 

wpływ diety na schizofrenię
Ciekawostki
21.11.2025

Schizofrenia a dieta bezglutenowa – znaczenie glutenu w leczeniu zaburzeń psychicznych

Leki przeciwpsychopatyczne przyjmowane przez pacjentów chorujących na schizofrenię mogą przyczyniać się do rozwoju chorób metabolicznych, m.in. cukrzycy typu 2, otyłości i zaburzeń lipidowych. Farmaceutyki często muszą być przyjmowane przez całe życie, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób ograniczać ryzyko powikłań i skutków ubocznych farmakoterapii. Czy wiesz, leczenie zaburzeń psychicznych może wspomóc dieta?

Schizofrenia a dieta bezglutenowa – znaczenie glutenu w leczeniu zaburzeń psychicznych
dieta bezglutenowa i jej skutki uboczne
Porady dietetyka
21.11.2025

Skutki uboczne diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest popularna nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, w przypadku alergii na pszenicę czy nadwrażliwości na gluten. Nie jest jednak pozbawiona skutków ubocznych. Sprawdzamy, czy dieta bezglutenowa szkodzi i kiedy może być wskazana.

Skutki uboczne diety bezglutenowej
plusy diety bezglutenowej
Ciekawostki
21.11.2025

Zalety diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa wymaga wykluczenia glutenu, czyli białka obecnego w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Zyskuje na popularności nie tylko jako sposób leczenia celiakii, ale także metoda wspierająca zdrowy styl życia. Wiele osób zastanawia się zatem, co daje dieta bezglutenowa i czy warto ją stosować. Poznaj wady i zalety diety bezglutenowej oraz wskazania do jej stosowania.

Zalety diety bezglutenowej

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję