08.03.2019

Przepis na pieczeń z indyka z sosem koperkowym

pieczeń z indyka z sosem koperkowym przepis

Często podstawowym problemem, z jakim zmagają się osoby, które postanowiły przejść na dietę, jest brak pomysłów na to, jak skomponować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Nasza propozycja to pieczeń z indyka z aromatycznym sosem koperkowym z kaszą gryczaną i surówką z buraków.

Pełnowartościowy posiłek – czyli jaki?

Pełnowartościowy posiłek to taki, który dostarcza do naszego organizmu wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych, by ten mógł funkcjonować prawidłowo. Na naszym talerzu zawsze powinny znaleźć się:

  • Węglowodany: stanowią główne źródło energii dla większości tkanek naszego organizmu. Odpowiadają za pracę mózgu, są paliwem dla mięśni i regulują metabolizm tłuszczów, a ich niedobór w diecie może skutkować nadmierną sennością, rozdrażnieniem i problemami z koncentracją. Przykładem węglowodanów złożonych jest kasza gryczana, którą nie bez powodu nazywa się często królową kasz. Jej regularne spożywanie może zapobiec rozwojowi wielu chorób, uregulować poziom cholesterolu we krwi i wzmocnić naczynia krwionośne.
  • Białka: są podstawowym budulcem wszystkich narządów. Uczestniczą w procesie przemiany materii, odpowiadają za wzrost organizmu i regenerację uszkodzeń, a także umożliwiają usuwanie toksyn. Mięso z indyka stanowi doskonałe źródło białka. 100 g indyczego udźca to aż 20 g pełnowartościowego białka i jedynie 100 kcal.
  • Tłuszcze: obok węglowodanów stanowią bardzo ważne źródło energii. Umożliwiają syntezę wielu hormonów, są materiałem budulcowym błon komórkowych i ułatwiają przełykanie pokarmu. Są także niezbędne do tego, by rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K) mogły zostać przyswojone przez nasz organizm. Komponując jadłospis, warto znaleźć w nim miejsce zarówno dla tłuszczów pochodzenia roślinnego (np. oliwa, olej rzepakowy), jak i zwierzęcego.
  • Mikroelementy: to witaminy i sole mineralne. Najwięcej znajdziemy ich w owocach i warzywach, dlatego warto postarać się, by były obecne w każdym z zalecanych pięciu posiłków. Warzywna sałatka podana do obiadu, nie tylko urozmaici smak potrawy i sprawi, że nasz talerz będzie wyglądał kolorowo i apetycznie, lecz także dostarczy nam mnóstwa niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów.

Przygotowując pieczeń z indyka z sosem koperkowym, kaszą gryczaną oraz surówką z buraków i jabłka będziecie mieć pewność, że na Waszym talerzu znajdą się węglowodany, białka, tłuszcze oraz mikroelementy.

Jeśli szukasz wygodnego sposobu na codzienne dostarczanie takich zbilansowanych posiłków, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny pozwala samodzielnie decydować o składzie posiłków, co ułatwia utrzymanie zdrowych nawyków żywieniowych bez konieczności spędzania czasu na gotowaniu.

Sprawdź także: Czy mięso jest zdrowe?

przepis na pieczeń
Składniki:

Pieczeń:

  • udziec z indyka 1000 g
  • jajko 1 szt.
  • świeże zioła wedle uznania (bazylia, estragon, tymianek, czosnek, oregano, kardamon)
  • cebula 100 g

Kasza gryczana 300 g

Sos koperkowy:

  • jogurt naturalny ok. 1000 g
  • koperek wedle uznania
  • cebuli 500 g
  • bulion warzywny 1 łyżka
  • pełnoziarnista mąka na zagęszczenie

Surówka z buraków:

  • burak 120 g
  • jabłko 30 g
  • cebula 15 g
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka oleju
  • sok z cytryny

Dowiedz się więcej:  Rola węglowodanów w diecie

Wykonanie: Udziec z indyka smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie przyprawiamy szczyptą soli oraz ulubionymi ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Następnie przygotowujemy sos koperkowy. Do jogurtu naturalnego dodajemy posiekany koperek i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, bulion warzywny i odrobinę mąki pełnoziarnistej, by sos był odpowiednio gęsty. Otrzymany sos dodajemy do udka z indyka. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 45 minut.

Zobacz też:  Dieta niskowęglowodanowa - zasady, przeciwwskazania, jadłospis

W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i przygotowujemy surówkę. Buraka i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy posiekaną cebulę, szczyptę soli oraz cukru, olej i kilka kropel soku z cytryny.

Smacznego!

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję