HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
pieczeń z indyka z sosem koperkowym przepis
08.03.2019

Przepis na pieczeń z indyka z sosem koperkowym

Pełnowartościowy posiłek – czyli jaki?

Pełnowartościowy posiłek to taki, który dostarcza do naszego organizmu wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych, by ten mógł funkcjonować prawidłowo. Na naszym talerzu zawsze powinny znaleźć się:

  • Węglowodany: stanowią główne źródło energii dla większości tkanek naszego organizmu. Odpowiadają za pracę mózgu, są paliwem dla mięśni i regulują metabolizm tłuszczów, a ich niedobór w diecie może skutkować nadmierną sennością, rozdrażnieniem i problemami z koncentracją. Przykładem węglowodanów złożonych jest kasza gryczana, którą nie bez powodu nazywa się często królową kasz. Jej regularne spożywanie może zapobiec rozwojowi wielu chorób, uregulować poziom cholesterolu we krwi i wzmocnić naczynia krwionośne.
  • Białka: są podstawowym budulcem wszystkich narządów. Uczestniczą w procesie przemiany materii, odpowiadają za wzrost organizmu i regenerację uszkodzeń, a także umożliwiają usuwanie toksyn. Mięso z indyka stanowi doskonałe źródło białka. 100 g indyczego udźca to aż 20 g pełnowartościowego białka i jedynie 100 kcal.
  • Tłuszcze: obok węglowodanów stanowią bardzo ważne źródło energii. Umożliwiają syntezę wielu hormonów, są materiałem budulcowym błon komórkowych i ułatwiają przełykanie pokarmu. Są także niezbędne do tego, by rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K) mogły zostać przyswojone przez nasz organizm. Komponując jadłospis, warto znaleźć w nim miejsce zarówno dla tłuszczów pochodzenia roślinnego (np. oliwa, olej rzepakowy), jak i zwierzęcego.
  • Mikroelementy: to witaminy i sole mineralne. Najwięcej znajdziemy ich w owocach i warzywach, dlatego warto postarać się, by były obecne w każdym z zalecanych pięciu posiłków. Warzywna sałatka podana do obiadu, nie tylko urozmaici smak potrawy i sprawi, że nasz talerz będzie wyglądał kolorowo i apetycznie, lecz także dostarczy nam mnóstwa niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów.

Przygotowując pieczeń z indyka z sosem koperkowym, kaszą gryczaną oraz surówką z buraków i jabłka będziecie mieć pewność, że na Waszym talerzu znajdą się węglowodany, białka, tłuszcze oraz mikroelementy.

Sprawdź także: Czy mięso jest zdrowe?

przepis na pieczeń
Składniki:

Pieczeń:

  • udziec z indyka 1000 g
  • jajko 1 szt.
  • świeże zioła wedle uznania (bazylia, estragon, tymianek, czosnek, oregano, kardamon)
  • cebula 100 g

Kasza gryczana 300 g

Sos koperkowy:

  • jogurt naturalny ok. 1000 g
  • koperek wedle uznania
  • cebuli 500 g
  • bulion warzywny 1 łyżka
  • pełnoziarnista mąka na zagęszczenie

Surówka z buraków:

  • burak 120 g
  • jabłko 30 g
  • cebula 15 g
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka oleju
  • sok z cytryny

Dowiedz się więcej:  Rola węglowodanów w diecie

Wykonanie: Udziec z indyka smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie przyprawiamy szczyptą soli oraz ulubionymi ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Następnie przygotowujemy sos koperkowy. Do jogurtu naturalnego dodajemy posiekany koperek i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, bulion warzywny i odrobinę mąki pełnoziarnistej, by sos był odpowiednio gęsty. Otrzymany sos dodajemy do udka z indyka. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 45 minut.

Zobacz też:  Dieta niskowęglowodanowa - zasady, przeciwwskazania, jadłospis

W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i przygotowujemy surówkę. Buraka i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy posiekaną cebulę, szczyptę soli oraz cukru, olej i kilka kropel soku z cytryny.

Smacznego!

29.09.2023

Dieta niskotłuszczowa – opis diety, przepisy oraz przykładowy jadłospis

Dieta niskotłuszczowa to sposób żywienia, który skupia się na ograniczeniu spożycia tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych i będących źródłem cholesterolu. W diecie tej priorytetem jest zwiększenie udziału spożywanych węglowodanów i białka, przy jednoczesnym wybieraniu zdrowych źródeł tłuszczów. Dieta ta nie jest jednak dobrym rozwiązaniem dla każdego. Dla kogo zalecana jest dieta niskotłuszczowa? Co jeść, a czego unikać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

27.09.2023

Dieta na stłuszczenie wątroby

Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które dotyczy coraz większej liczby osób na całym świecie. Czy wiesz, że w tym przypadku kluczowe znaczenie ma to, co jesz? Stłuszczona wątroba może prowadzić do poważnych powikłań i dawać bardzo nieprzyjemne dolegliwości. Dowiedz się, jak wygląda dieta na stłuszczenie wątroby, czego należy unikać i jakie produkty są wskazane.

25.09.2023

Dieta na przytycie, czyli co jeść, aby przybrać na wadze?

Zarówno zbyt duża, jak i zbyt niska masa ciała mogą prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Choć wiele osób wciąż szuka rozwiązań na utratę kilogramów, są też tacy, którzy chcieliby przybrać na wadze. Jak może wyglądać prosta dieta na przytycie? Po jakie produkty sięgać, aby przybrać na wadze i czy dieta na przytycie dla nastolatków różni się od jadłospisu dla dorosłych?

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję