Tradycyjne pierniczki często zawierają sporo cukru, tłuszczu i rafinowanej mąki, a w połączeniu z innymi bożonarodzeniowymi łakociami mogą sprawić, że szybko przybierzemy na wadze. Jednak, nawet jeśli dbasz o linię, nie musisz rezygnować z nich zupełnie. Możesz przygotować pierniczki świąteczne w wersji fit, które nie tylko zawierają mniej kalorii, lecz także pełne są cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W tym artykule przedstawiamy naszą propozycję na zdrowe bożonarodzeniowe pierniczki.
Korzenne przyprawy
Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir i kardamon to przyprawy, bez których piernik nie byłby piernikiem. Nie tylko pięknie pachną i rozgrzewają, lecz także mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Przyprawy korzenne to także silne przeciwutleniacze – hamują procesy starzenia się organizmu i zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, a wiele z nich uznawanych jest również za naturalne afrodyzjaki. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto o nich pamiętać, nie tylko przygotowując świąteczne pierniczki. Można dodawać je do owsianek i koktajli, do gorącej czekolady, kawy, herbaty, a nawet do zupy dyniowej i curry.
Kupując gotowe mieszanki przypraw, zwróć uwagę na ich skład: wiele z nich to głównie cukier i jedynie niewielkie ilości cynamonu i goździków. Staraj się wybierać te bez cukru lub przygotuj taki zestaw samodzielnie w domu.
Świąteczne pierniczki: zdrowe i wegańskie
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 0,5 szklanki erytrolu lub cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżek zimnej wody lub mleka roślinnego
- szczypta soli
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- opcjonalnie: sok z buraka
Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche – dodajemy odrobinę wody lub mleka, a jeśli będzie zbyt rzadkie i lepiące się do rąk – dosypujemy trochę mąki. Kiedy ciasto stanie się zbitą, zwartą kulką, przekładamy je do lodówki na około 30 minut, a następnie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Żeby przygotować lukier, wystarczy stopniowo do cukru pudru dodawać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli zależy nam na uzyskaniu różowego lub czerwonego lukru, w prosty sposób można zabarwić go sokiem z buraka.
Dopiero, gdy pierniczki całkowicie ostygną, dekorujemy je lukrem.