Tradycyjne pierniczki często zawierają sporo cukru, tłuszczu i rafinowanej mąki, a w połączeniu z innymi bożonarodzeniowymi łakociami mogą przyczynić się do znacznej nadwyżki kalorycznej. Jednak, nawet jeśli dbasz o linię, nie musisz rezygnować z nich zupełnie. Możesz przygotować pierniczki świąteczne w wersji fit, które nie tylko zawierają mniej kalorii, lecz także pełne są cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W tym artykule przedstawiamy naszą propozycję na zdrowe bożonarodzeniowe pierniczki.
Korzenne przyprawy
Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir i kardamon to przyprawy, bez których piernik nie byłby piernikiem. Nie tylko pięknie pachną i rozgrzewają, lecz także mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Przyprawy korzenne to także silne przeciwutleniacze – spowalniają procesy starzenia się organizmu i mogą zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych, a wiele z nich uznawanych jest również za naturalne afrodyzjaki. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto o nich pamiętać, nie tylko przygotowując świąteczne pierniczki. Można dodawać je do owsianek i koktajli, do gorącej czekolady, kawy, herbaty, a nawet do zupy dyniowej i curry.
Sprawdź także: Jak zorganizować wegańskie święta Bożego Narodzenia?
Kupując gotowe mieszanki przypraw, zwróć uwagę na ich skład: wiele z nich to głównie cukier lub mąka, a jedynie niewielkie ilości cynamonu i goździków. Staraj się wybierać te bez cukru lub przygotuj korzenną przyprawę samodzielnie w domu łącząc ze sobą aromatyczne przyprawy. Bazę może stanowić mielony cynamon, a jego kompozycję wzbogaci mielony imbir, kardamon, czarny lub biały pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i anyż.
Zobacz też: 5 sposobów na dietetyczne święta
Świąteczne pierniczki: zdrowe i wegańskie
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej/pełnoziarnistej typ 1850,
- 0,5 szklanki erytrytolu, lub cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 5 łyżek zimnej wody lub mleka roślinnego,
- szczypta soli.
Lukier:
- ½ szklanki zmielonego na puder erytrytolu,
- kilkanaście kropel soku z cytryny lub pomarańczy,
- opcjonalnie: sok z buraka – jeśli chcesz, aby lukier miał różowy kolor.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche – dodajemy odrobinę wody lub mleka, a jeśli będzie zbyt rzadkie i lepiące się do rąk – dosypujemy trochę mąki.
- Gdy ciasto będzie łatwo odchodziło od dłoni i tworzyło zwartą kulę, przekładamy je do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 3-4 mm.
- Za pomocą foremek w świątecznych kształtach lub szklanki wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Pierniczki pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Żeby przygotować lukier, wystarczy stopniowo do pudru z erytrytolu dodawać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli zależy nam na uzyskaniu różowego lub czerwonego lukru, w prosty sposób można zabarwić go sokiem z buraka.
- Dopiero, gdy pierniczki całkowicie ostygną, dekorujemy je lukrem.
Dowiedz się więcej: Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki
Smacznego!
Sprawdź jeszcze inny przepis na tradycyjne pierniczki!