13.11.2019

Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?

źródła witaminy K

Witaminą K nazywamy grupę związków organicznych o podobnej strukturze chemicznej. Wyróżniamy dwie naturalnie występujące rodziny: witaminę K1, syntetyzowaną w roślinach, oraz K2 , którą syntetyzują bakterie.

Spis treści:

  1. Witamina K – jakie ma funkcje?
  2. Niedobór witaminy K
  3. Witamina K – gdzie znajduje się jej najwięcej?
  4. Natto – sekret długowieczności Japończyków

Witamina K – jakie ma funkcje?

Witaminą K nazywamy grupę związków organicznych o podobnej strukturze chemicznej. Wyróżniamy dwie naturalnie występujące rodziny: witaminę K1, syntetyzowaną w roślinach, oraz K2 , którą syntetyzują bakterie.

Witamina K jest niezbędnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Potrzebujemy jej także, by zachować mocne kości i zdrowe zęby – wraz z witaminą D3 jest konieczna do skutecznej mineralizacji. Dodatkowo, osoby regularnie spożywające produkty bogate w witaminę K mają mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy, ponieważ poprawia ona elastyczność tętnic i zapobiega ich zwapnieniu.

Sprawdź także:  Pasta marchewkowo-sezamowa - przepis

Niedobór witaminy K

Skutki niedoboru witaminy K to między innymi częste i trudno gojące się siniaki, krwotoki z nosa, choroby układu sercowo-naczyniowego, zwiększona łamliwość kości i osteoporoza.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią szczególnie powinny zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie, ponieważ, jak pokazują badania, niedobór witaminy K u matki może zwiększyć ryzyko wystąpienia anomalii kostnych i krwotoków u dziecka.

Sprawdź też:  Koktajl malinowo-brzoskwiniowy

źródła witaminy K

Witamina K – gdzie znajduje się jej najwięcej?

Stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety na co dzień wystarczy, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość witaminy K. Znajdziemy ją przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, w olejach roślinnych, niektórych owocach, jajach oraz produktach mlecznych podlegających fermentacji.

Zobacz również:  Przepis na gryczane ciasteczka kawowo-czekoladowe - HIT!

Bogate źródła witaminy K to między innymi:

  • brokuły,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • sałata,
  • natka pietruszki,
  • zielona rzepa,
  • jagody,
  • figi,
  • ser żółty,
  • jaja.

Natto – sekret długowieczności Japończyków

Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i długowiecznością. Znacznie rzadziej niż mieszkańcy innych krajów zapadają na choroby sercowo-naczyniowe, mają silniejsze kości i mocniejsze zęby. Być może sekret tkwi w natto – bardzo popularnej w tamtym regionie potrawie. Natto to poddane procesowi fermentacji nasiona soi. To jeden z najbogatszych w witaminę K produktów – w 100 gramach zawiera jej aż 900-1000 μg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka wynosi w przypadku kobiet jedynie 55 μg a mężczyzn 65 μg. Pomimo charakterystycznego smaku i zapachu, to danie zyskuje popularność w Europie i coraz częściej możemy znaleźć je w menu dalekowschodnich restauracji.

Zobacz też:  Nuggetsy z ciecierzycy - przepis

Stosowanie diety bogatej w warzywa o zielonym kolorze, ser żółty i jaja z powodzeniem ustrzeże nas przed niedoborem witaminy K. Jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, postaraj się, by Twoje posiłki były jak najbardziej różnorodne. Najzdrowsze będą lokalne, sezonowe produkty, a swój jadłospis łatwo urozmaicisz, włączając do niego od czasu do czasu egzotyczne produkty. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę K, japońskie natto sprawdzi się znakomicie. Pamiętaj też o tym, by regularnie wykonywać profilaktyczne badania krwi i kontrolować poziom witamin oraz minerałów.

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję