13.11.2019

Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?

źródła witaminy K

Witaminą K nazywamy grupę związków organicznych o podobnej strukturze chemicznej. Wyróżniamy dwie naturalnie występujące rodziny: witaminę K1, syntetyzowaną w roślinach, oraz K2 , którą syntetyzują bakterie.

Spis treści:

  1. Witamina K – jakie ma funkcje?
  2. Niedobór witaminy K
  3. Witamina K – gdzie znajduje się jej najwięcej?
  4. Natto – sekret długowieczności Japończyków

Witamina K – jakie ma funkcje?

Witaminą K nazywamy grupę związków organicznych o podobnej strukturze chemicznej. Wyróżniamy dwie naturalnie występujące rodziny: witaminę K1, syntetyzowaną w roślinach, oraz K2 , którą syntetyzują bakterie.

Witamina K jest niezbędnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Potrzebujemy jej także, by zachować mocne kości i zdrowe zęby – wraz z witaminą D3 jest konieczna do skutecznej mineralizacji. Dodatkowo, osoby regularnie spożywające produkty bogate w witaminę K mają mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy, ponieważ poprawia ona elastyczność tętnic i zapobiega ich zwapnieniu.

Sprawdź także:  Pasta marchewkowo-sezamowa - przepis

Niedobór witaminy K

Skutki niedoboru witaminy K to między innymi częste i trudno gojące się siniaki, krwotoki z nosa, choroby układu sercowo-naczyniowego, zwiększona łamliwość kości i osteoporoza.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią szczególnie powinny zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie, ponieważ, jak pokazują badania, niedobór witaminy K u matki może zwiększyć ryzyko wystąpienia anomalii kostnych i krwotoków u dziecka.

Sprawdź też:  Koktajl malinowo-brzoskwiniowy

źródła witaminy K

Witamina K – gdzie znajduje się jej najwięcej?

Stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety na co dzień wystarczy, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość witaminy K. Znajdziemy ją przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, w olejach roślinnych, niektórych owocach, jajach oraz produktach mlecznych podlegających fermentacji.

Zobacz również:  Przepis na gryczane ciasteczka kawowo-czekoladowe - HIT!

Bogate źródła witaminy K to między innymi:

  • brokuły,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • sałata,
  • natka pietruszki,
  • zielona rzepa,
  • jagody,
  • figi,
  • ser żółty,
  • jaja.

Natto – sekret długowieczności Japończyków

Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i długowiecznością. Znacznie rzadziej niż mieszkańcy innych krajów zapadają na choroby sercowo-naczyniowe, mają silniejsze kości i mocniejsze zęby. Być może sekret tkwi w natto – bardzo popularnej w tamtym regionie potrawie. Natto to poddane procesowi fermentacji nasiona soi. To jeden z najbogatszych w witaminę K produktów – w 100 gramach zawiera jej aż 900-1000 μg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka wynosi w przypadku kobiet jedynie 55 μg a mężczyzn 65 μg. Pomimo charakterystycznego smaku i zapachu, to danie zyskuje popularność w Europie i coraz częściej możemy znaleźć je w menu dalekowschodnich restauracji.

Zobacz też:  Nuggetsy z ciecierzycy - przepis

Stosowanie diety bogatej w warzywa o zielonym kolorze, ser żółty i jaja z powodzeniem ustrzeże nas przed niedoborem witaminy K. Jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, postaraj się, by Twoje posiłki były jak najbardziej różnorodne. Najzdrowsze będą lokalne, sezonowe produkty, a swój jadłospis łatwo urozmaicisz, włączając do niego od czasu do czasu egzotyczne produkty. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę K, japońskie natto sprawdzi się znakomicie. Pamiętaj też o tym, by regularnie wykonywać profilaktyczne badania krwi i kontrolować poziom witamin oraz minerałów.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję