HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
06.05.2021

Przepis na fasolowe brownie bez mąki

Jeśli myślisz, że przechodząc na dietę, musisz zrezygnować ze słodkości, to jesteś w błędzie! Wystarczy, że zamienisz kupne wypieki na te domowej roboty, bazujące na zdrowych i pożywnych składnikach. Gwarantujemy, że ich smak podbije Twoje podniebienie.

Marzysz o czekoladowym i pysznym brownie, ale nie wiesz, jak przyrządzić je w zdrowej wersji? Mamy dla Ciebie smaczny i prosty przepis na fasolowe brownie bez grama mąki i białego cukru, które rewelacyjnie sprawdzi się w roli deseru lub poczęstunku dla Twoich gości.

Fasola – właściwości

Brownie z fasoli jest zdrową i smaczną alternatywą dla miłośników czekoladowych wypieków. Co istotne, w przeciwieństwie do swojego klasycznego odpowiednika, nasze ciasto jest pełne składników o cennych właściwościach zdrowotnych. Główną bohaterką jest, oczywiście, fasola.

Czy wiesz, że 100 g fasoli czerwonej ma 127 kalorii i aż około 8,5 g białka? Dodatkowo, dostarcza ona ciału błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witaminy A, C, E i K, tiaminę oraz fosfor, potas i wapń. Co istotne, warzywo z rodziny strączkowych nie zawiera sodu, a ilość cukrów prostych jest znikoma.

Fasola czerwona pomaga w walce ze złym cholesterolem, a dzięki zawartości witamin z grupy B ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warzywo jest źródłem rzadkich minerałów – miedzi, która odpowiada za wchłanianie żelaza, czy manganu uczestniczącego w przemianach tłuszczu.

Fasolowe brownie - jak zrobić?

Fasolowe brownie bez mąki – składniki

Do przygotowania pysznego fasolowego brownie bez grama mąki potrzebujesz następujących składników:

  •  2 puszki fasoli czerwonej konserwowej po 240 g
  •  40 g orzechów laskowych
  •  40 g gorzkiej czekolady
  •  20 g siemienia lnianego mielonego
  •  1 łyżka kakao
  •  ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  •  4 łyżki erytrytolu
  •  2 łyżeczki stewii
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 łyżki oleju

Jeśli chcesz, aby fasolowe brownie było bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej, to wykorzystaj proszek do pieczenia bez glutenu.

Jak przygotować fasolowe brownie bez mąki?

Zacznij od dokładnego opłukania fasoli, a następnie pozostawienia jej do odsączenia. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki oraz włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 stopni. Brownie najlepiej piec w większej blaszce lub tortownicy, ponieważ ciasto nie powinno być za grube.

Kolejny krok to zalanie 20 g siemienia lnianego 4 łyżkami wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie składniki, a następnie odstaw na 15 minut. Dzięki temu powstanie zamiennik jajek.

Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki. Do małej miski wrzuć gorzką czekoladę, połóż ją na garnku lub rondelku z wrzącą wodą i mieszaj aż do roztopienia. Przed dodaniem jej do pozostałych składników upewnij się, że jest przestudzona.

Przygotuj dużą miskę i zacznij od zblendowania opłukanej fasoli z tzw. żelem lnianym (czyli siemieniem zmieszanym z wodą) i olejem. Gdy uzyskasz już gładką masę, dodaj kolejne składniki – posiekane orzechy laskowe, roztopioną czekoladę, łyżkę kakao, aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia.

Czas na zdrowe słodziki. Dodaj erytrytol i stewię, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Sprawdź, czy piekarnik jest już nagrzany i możesz przelać brownie na blaszkę. Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia, który ochroni ciasto przed przywieraniem.

Ustaw urządzenie na opcję grzania tylko z góry i dołu, aby nie przesuszyć ciasta, a następnie włóż je do piekarnika, umieszczając blaszkę na środkowym poziomie. Czas pieczenia wynosi około 35-40 minut. Przed wyjęciem brownie włóż do niego wykałaczkę i sprawdź, czy jest lekko wilgotna. Jeśli tak, to pieczenie dobiegło końca.

Gotowe fasolowe brownie możesz podawać z cząstkami mandarynki. Smacznego!

×