14.01.2020

Zielone naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem

przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

Spirulina należy do tzw. super foods, czyli pokarmów, dostarczających mnóstwa składników odżywczych i witamin w niewielkich porcjach. Sproszkowana spirulina może być dodawana do deserów, koktajli czy właśnie naleśników. Jej niewielka ilość nie zmienia smaku dań, ale sprawia, że potrawa staje się pełna niezbędnych składników mineralnych. Spirulina zawiera:

Warto również rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety, która dzięki szerokiemu wachlarzowi dań pozwala na łatwe włączenie takich superfoods jak spirulina do codziennego jadłospisu. Taki catering dietetyczny z wyborem menu to wygodne rozwiązanie dla osób ceniących zdrowe i zróżnicowane posiłki bez konieczności samodzielnego planowania.

Spis treści:

  1. Spirulina – doskonały dodatek do wielu dań
  2. Przepis na zielone naleśniki z kurczakiem i serem

Spirulina – doskonały dodatek do wielu dań

Spirulina należy do tzw. super foods, czyli pokarmów, dostarczających mnóstwa składników odżywczych i witamin w niewielkich porcjach. Sproszkowana spirulina może być dodawana do deserów, koktajli czy właśnie naleśników. Jej niewielka ilość nie zmienia smaku dań, ale sprawia, że potrawa staje się pełna niezbędnych składników mineralnych. Spirulina zawiera:

  •  białko,
  •  fenyloalaninę, która hamuje poczucie głodu,
  •  kwasy tłuszczowe, stymulujące odporność,
  •  karoten – źródło witaminy A,
  •  witaminę B12, wspierającą układ nerwowy,
  •  witaminę E, chroniącą organizm przed starzeniem się,
  •  fikocyjaninę, która pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi,
  •  wapń, wpływający na poziom cholesterolu oraz kondycję kości,
  •  jod, wpierający pracę tarczycy.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

przepis na naleśniki z kurczakiem

Przepis na zielone naleśniki z kurczakiem i serem

Naleśniki z kurczakiem i serem to doskonała przekąska, która sprawdzi się zarówno w roli II śniadania, jak i podwieczorku czy nawet kolacji. Wszystko zależy oczywiście od wielkości porcji, którą zaserwujemy. Poniżej przedstawiamy składniki na 6 zielonych naleśników. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Zobacz również:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Składniki:

  •  mąka pszenna – 72 g
  •  spirulina – 0,3 g
  •  mleko – 150 ml
  •  woda – 120 ml
  •  jajko – 1 szt.
  •  olej – 3 g
  •  szpinak -120 g
  •  cebula – 30 g
  •  czosnek – 3 g
  •  pierś z kurczaka – 120 g
  •  lazur – 30 g
  •  gruszka marynowana – 45 g
  •  rukola – 15 g

Sposób przygotowania: Na początku przygotuj pierś z kurczaka. Obmyte i osuszone mięso pokrój w drobną kostkę, rzuć do miski i przypraw do smaku czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. Mięso odstaw na co najmniej 30 minut, a następnie podsmaż je na odrobinie oleju. Do miseczki wlej mleko, wodę, wbij jajko i zmiksuj, dodając przesianą mąkę. Następnie dosyp spirulinę i zmieszaj tak, by nie było grudek. Z tak przygotowanego ciasta usmaż placki na naleśniki. Następnie obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj szpinak i odczekaj, aż nieco się podsmaży. Później dodaj pokrojony w kostkę ser lazur i dopraw do smaku. Na koniec połącz przygotowany farsz z kurczakiem oraz pokrojoną w kostkę gruszką. Farsz rozsmaruj na przygotowanych plackach i zawiń według uznania. Naleśniki podawaj z odrobiną rukoli. Smacznego!

 

wpływ diety na schizofrenię
Ciekawostki
21.11.2025

Schizofrenia a dieta bezglutenowa – znaczenie glutenu w leczeniu zaburzeń psychicznych

Leki przeciwpsychopatyczne przyjmowane przez pacjentów chorujących na schizofrenię mogą przyczyniać się do rozwoju chorób metabolicznych, m.in. cukrzycy typu 2, otyłości i zaburzeń lipidowych. Farmaceutyki często muszą być przyjmowane przez całe życie, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób ograniczać ryzyko powikłań i skutków ubocznych farmakoterapii. Czy wiesz, leczenie zaburzeń psychicznych może wspomóc dieta?

Schizofrenia a dieta bezglutenowa – znaczenie glutenu w leczeniu zaburzeń psychicznych
dieta bezglutenowa i jej skutki uboczne
Porady dietetyka
21.11.2025

Skutki uboczne diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest popularna nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, w przypadku alergii na pszenicę czy nadwrażliwości na gluten. Nie jest jednak pozbawiona skutków ubocznych. Sprawdzamy, czy dieta bezglutenowa szkodzi i kiedy może być wskazana.

Skutki uboczne diety bezglutenowej
plusy diety bezglutenowej
Ciekawostki
21.11.2025

Zalety diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa wymaga wykluczenia glutenu, czyli białka obecnego w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Zyskuje na popularności nie tylko jako sposób leczenia celiakii, ale także metoda wspierająca zdrowy styl życia. Wiele osób zastanawia się zatem, co daje dieta bezglutenowa i czy warto ją stosować. Poznaj wady i zalety diety bezglutenowej oraz wskazania do jej stosowania.

Zalety diety bezglutenowej

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję