Przepis na pomidorowy piernik wegański

pomidorowy piernik wegański i owoce

Jesień nieodłącznie kojarzy się nam z zapachem cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni, na przygotowywaniu domowych wypieków. Częściej niż latem mamy także ochotę na słodkie i sycące desery, a to może okazać się zgubne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Jednak, nawet będąc na diecie redukcyjnej, wcale nie trzeba rezygnować z tych małych jesiennych przyjemności. Zdrowsze odpowiedniki popularnych ciast są nie tylko mniej kaloryczne, lecz także mogą dostarczyć nam wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Nasza propozycja to pomidorowy piernik wegański. Tak samo pyszny, wilgotny i aromatyczny jak tradycyjny, jednak znacznie zdrowszy. Obecność pomidorów wśród składników może Cię nieco zaskoczyć, ale nie zrażaj się – po upieczeniu ich smak w ogóle nie będzie wyczuwalny! Ten składnik sprawi natomiast, że piernik będzie miał piękny, miedziany kolor i wyjątkową, delikatną konsystencję. Będzie też bogatszy w potas i likopen, czyli silny antyoksydant.

Spis treści:

  1. Przyprawa do piernika
  2. Pomidorowy piernik wegański

Przyprawa do piernika

Jej aromat uwielbia chyba każdy. To mieszanka wielu rozgrzewających przypraw o wyjątkowych właściwościach:

  •  cynamon działa antybakteryjnie i chroni przed rozwojem nowotworów, 
  •  kardamon wzmacnia odporność i pobudza trawienie, 
  •  imbir rozgrzewa i poprawia koncentrację, 
  •  goździki wspomagają pracę wątroby, 
  •  gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie, 
  •  a czarny pieprz przyspiesza przemianę materii. 

Przyprawę do piernika w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie. Jeśli jednak wolisz kupić już gotową, zwróć uwagę na jej skład i wybierz tę, która zawiera tylko przyprawy, bez dodanego cukru i mąki – jej smak i aromat będą o wiele bardziej intensywne. Możesz wykorzystywać ją nie tylko do ciast, lecz także do kawy, herbaty, owsianek i koktajli.

Sprawdź także:  Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!

pomidorowy piernik wegański

Pomidorowy piernik wegański

Składniki:

  •  250 g mąki gryczanej,
  •  200 g pomidorów pelati z puszki,
  •  1 banan,
  •  50 g erytrytolu,
  •  40 g kakao, 
  •  10 g przyprawy do piernika,
  •  10 g proszku do pieczenia, 
  •  20 ml oleju rzepakowego. 

Wykonanie:

  1.  W naczyniu blendera umieść pomidory, banana i olej, a następnie zblenduj składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  2.  W oddzielnej misce umieść suche składniki: przesianą przez sitko mąkę gryczaną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i erytrytol. Wymieszaj.
  3.  Do sypkich składników dolej mokre i wszystko dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki do mniej więcej ¾ jej wysokości – jeśli będzie jej zbyt dużo, ciasto może mieć problemy z wyrośnięciem. 
  4.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez około 45-55 minut, a następnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5.  Opcjonalnie, ostudzone ciasto możesz przekroić na pół i posmarować powidłami lub ulubionym dżemem, a wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Zobacz też:  Dieta redukcyjna - zasady, co jeść, a czego unikać?

Smacznego!

 

Kawałki arbuza na białym tle
Ciekawostki
24.09.2024

Dieta arbuza – zasady, efekty oraz jadłospis

Mimo postępów w edukacji w zakresie racjonalnego odżywiania nie brakuje zwolenników tak zwanych diet cud. Często są one oparte na jednoskładnikowych posiłkach lub głodówkach. Należy do nich również rzekomo oczyszczająca dieta arbuzowa. Czy taki model żywienia może korzystnie wpłynąć na zdrowie?

Dieta arbuza – zasady, efekty oraz jadłospis
Różne produkty bez glutenu na szarym tle
Przepisy, Porady dietetyka
22.09.2024

Dieta bezglutenowa – zróżnicowany jadłospis bez glutenu

Dieta bezglutenowa jest zalecana najczęściej u osób mających alergię na pszenicę lub chorujących na celiakię – chorobę uwarunkowaną genetycznie, wywołaną nieprawidłową reakcją immunologiczną na zawarty w produktach spożywczych gluten. W poniższym artykule przedstawiamy smaczne przepisy kulinarne diety bezglutenowej na śniadanie, obiad, kolację i deser, dzięki którym stworzysz pyszny bezglutenowy jadłospis.

Dieta bezglutenowa – zróżnicowany jadłospis bez glutenu
Zestaw produktów bezglutenowych
Przepisy, Porady dietetyka
21.09.2024

Dieta bezglutenowa — efekty i korzyści dla zdrowia

Dieta bez glutenu znajduje zastosowanie w przypadku celiakii, czyli tzw. choroby trzewnej oraz rzadziej spotykanej nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. W ostatnich latach ten sposób żywienia zyskał dużą popularność wśród celebrytów w social mediach, jednak czy dieta bezglutenowa jest wskazana u osób zdrowych, które nie chorują na celiakię? Dowiedz się, jakie są skutki braku glutenu w diecie.

Dieta bezglutenowa — efekty i korzyści dla zdrowia

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję