HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
pomidorowy piernik powiększony
19.10.2020

Przepis na pomidorowy piernik wegański

Jesień nieodłącznie kojarzy się nam z zapachem cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni, na przygotowywaniu domowych wypieków. Częściej niż latem mamy także ochotę na słodkie i sycące desery, a to może okazać się zgubne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Jednak, nawet będąc na diecie redukcyjnej, wcale nie trzeba rezygnować z tych małych jesiennych przyjemności. Zdrowsze odpowiedniki popularnych ciast są nie tylko mniej kaloryczne, lecz także mogą dostarczyć nam wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Nasza propozycja to pomidorowy piernik wegański. Tak samo pyszny, wilgotny i aromatyczny jak tradycyjny, jednak znacznie zdrowszy. Obecność pomidorów wśród składników może Cię nieco zaskoczyć, ale nie zrażaj się – po upieczeniu ich smak w ogóle nie będzie wyczuwalny! Ten składnik sprawi natomiast, że piernik będzie miał piękny, miedziany kolor i wyjątkową, delikatną konsystencję.

Przyprawa do piekarnika

Jej aromat uwielbia chyba każdy. To mieszanka wielu rozgrzewających przypraw o wyjątkowych właściwościach. Cynamon działa antybakteryjnie i chroni przed rozwojem nowotworów, kardamon wzmacnia odporność i pobudza trawienie, imbir rozgrzewa i poprawia koncentrację, goździki wspomagają pracę wątroby, gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie, a czarny pieprz przyspiesza przemianę materii. Przyprawę do piernika w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie. Jeśli jednak wolisz kupić już gotową, zwróć uwagę na skład i wybierz tę, która zawiera tylko przyprawy, bez dodanego cukru – jej smak i aromat będą o wiele bardziej intensywne. Możesz wykorzystywać ją nie tylko do ciast, lecz także do kawy, herbaty, owsianek i koktajli.

pomidorowy piernik wegański

Pomidorowy piernik wegański

Składniki:

  • Mąka gryczana 250 g
  • Pomidory pelati – 200 g
  • Banan – 250 g
  • Erytrytol – 10 g
  • Kakao – 40 g
  • Przyprawa do piernika – 10 g
  • Proszek do pieczenia – 10 g
  • Olej – 20 g

Wykonanie:

W naczyniu blendera umieszczamy pomidory, banana i olej, i blendujemy je do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. W oddzielnej misce umieszczamy pozostałe składniki: przesianą przez sitko mąkę gryczaną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia , erytrol i sól. Do sypkich składników dolewamy zblendowane uprzednio pomidory z bananem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki do mniej więcej ¾ jej wysokości – jeśli będzie jej zbyt dużo, ciasto może mieć problemy z wyrośnięciem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez około 45-50 minut, a następnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Opcjonalnie, ciasto możesz przekroić na pół i posmarować powidłami lub ulubionym dżemem, a wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

×