Przepis na pomidorowy piernik wegański

pomidorowy piernik wegański i owoce

Jesień nieodłącznie kojarzy się nam z zapachem cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni, na przygotowywaniu domowych wypieków. Częściej niż latem mamy także ochotę na słodkie i sycące desery, a to może okazać się zgubne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Jednak, nawet będąc na diecie redukcyjnej, wcale nie trzeba rezygnować z tych małych jesiennych przyjemności. Zdrowsze odpowiedniki popularnych ciast są nie tylko mniej kaloryczne, lecz także mogą dostarczyć nam wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Nasza propozycja to pomidorowy piernik wegański. Tak samo pyszny, wilgotny i aromatyczny jak tradycyjny, jednak znacznie zdrowszy. Obecność pomidorów wśród składników może Cię nieco zaskoczyć, ale nie zrażaj się – po upieczeniu ich smak w ogóle nie będzie wyczuwalny! Ten składnik sprawi natomiast, że piernik będzie miał piękny, miedziany kolor i wyjątkową, delikatną konsystencję. Będzie też bogatszy w potas i likopen, czyli silny antyoksydant.

Spis treści:

  1. Przyprawa do piernika
  2. Pomidorowy piernik wegański

Przyprawa do piernika

Jej aromat uwielbia chyba każdy. To mieszanka wielu rozgrzewających przypraw o wyjątkowych właściwościach:

  •  cynamon działa antybakteryjnie i chroni przed rozwojem nowotworów, 
  •  kardamon wzmacnia odporność i pobudza trawienie, 
  •  imbir rozgrzewa i poprawia koncentrację, 
  •  goździki wspomagają pracę wątroby, 
  •  gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie, 
  •  a czarny pieprz przyspiesza przemianę materii. 

Przyprawę do piernika w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie. Jeśli jednak wolisz kupić już gotową, zwróć uwagę na jej skład i wybierz tę, która zawiera tylko przyprawy, bez dodanego cukru i mąki – jej smak i aromat będą o wiele bardziej intensywne. Możesz wykorzystywać ją nie tylko do ciast, lecz także do kawy, herbaty, owsianek i koktajli.

Sprawdź także:  Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!

pomidorowy piernik wegański

Pomidorowy piernik wegański

Składniki:

  •  250 g mąki gryczanej,
  •  200 g pomidorów pelati z puszki,
  •  1 banan,
  •  50 g erytrytolu,
  •  40 g kakao, 
  •  10 g przyprawy do piernika,
  •  10 g proszku do pieczenia, 
  •  20 ml oleju rzepakowego. 

Wykonanie:

  1.  W naczyniu blendera umieść pomidory, banana i olej, a następnie zblenduj składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  2.  W oddzielnej misce umieść suche składniki: przesianą przez sitko mąkę gryczaną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i erytrytol. Wymieszaj.
  3.  Do sypkich składników dolej mokre i wszystko dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki do mniej więcej ¾ jej wysokości – jeśli będzie jej zbyt dużo, ciasto może mieć problemy z wyrośnięciem. 
  4.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez około 45-55 minut, a następnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5.  Opcjonalnie, ostudzone ciasto możesz przekroić na pół i posmarować powidłami lub ulubionym dżemem, a wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Zobacz też:  Dieta redukcyjna - zasady, co jeść, a czego unikać?

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję