HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
19.10.2020

Przepis na pomidorowy piernik wegański

Jesień nieodłącznie kojarzy się nam z zapachem cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni, na przygotowywaniu domowych wypieków. Częściej niż latem mamy także ochotę na słodkie i sycące desery, a to może okazać się zgubne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Jednak, nawet będąc na diecie redukcyjnej, wcale nie trzeba rezygnować z tych małych jesiennych przyjemności. Zdrowsze odpowiedniki popularnych ciast są nie tylko mniej kaloryczne, lecz także mogą dostarczyć nam wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Nasza propozycja to pomidorowy piernik wegański. Tak samo pyszny, wilgotny i aromatyczny jak tradycyjny, jednak znacznie zdrowszy. Obecność pomidorów wśród składników może Cię nieco zaskoczyć, ale nie zrażaj się – po upieczeniu ich smak w ogóle nie będzie wyczuwalny! Ten składnik sprawi natomiast, że piernik będzie miał piękny, miedziany kolor i wyjątkową, delikatną konsystencję. Będzie też bogatszy w potas i likopen, czyli silny antyoksydant.

Przyprawa do piernika

Jej aromat uwielbia chyba każdy. To mieszanka wielu rozgrzewających przypraw o wyjątkowych właściwościach:

  •  cynamon działa antybakteryjnie i chroni przed rozwojem nowotworów, 
  •  kardamon wzmacnia odporność i pobudza trawienie, 
  •  imbir rozgrzewa i poprawia koncentrację, 
  •  goździki wspomagają pracę wątroby, 
  •  gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie, 
  •  a czarny pieprz przyspiesza przemianę materii. 

Przyprawę do piernika w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie. Jeśli jednak wolisz kupić już gotową, zwróć uwagę na jej skład i wybierz tę, która zawiera tylko przyprawy, bez dodanego cukru i mąki – jej smak i aromat będą o wiele bardziej intensywne. Możesz wykorzystywać ją nie tylko do ciast, lecz także do kawy, herbaty, owsianek i koktajli.

pomidorowy piernik wegański

Pomidorowy piernik wegański

Składniki:

  •  250 g mąki gryczanej,
  •  200 g pomidorów pelati z puszki,
  •  1 banan,
  •  50 g erytrytolu,
  •  40 g kakao, 
  •  10 g przyprawy do piernika,
  •  10 g proszku do pieczenia, 
  •  20 ml oleju rzepakowego. 

Wykonanie:

  1.  W naczyniu blendera umieść pomidory, banana i olej, a następnie zblenduj składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  2.  W oddzielnej misce umieść suche składniki: przesianą przez sitko mąkę gryczaną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i erytrytol. Wymieszaj.
  3.  Do sypkich składników dolej mokre i wszystko dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki do mniej więcej ¾ jej wysokości – jeśli będzie jej zbyt dużo, ciasto może mieć problemy z wyrośnięciem. 
  4.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez około 45-55 minut, a następnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5.  Opcjonalnie, ostudzone ciasto możesz przekroić na pół i posmarować powidłami lub ulubionym dżemem, a wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Smacznego!

×