HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis sałatka z pieczonych buraków z serkiem greckim
08.01.2018

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim i orzechami włoskimi

Burak

To znane, łatwo dostępne i stosunkowo tanie warzywo stanowi prawdziwą kopalnię cennych dla zdrowia składników. Buraki są bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, potasu, sodu, kwasu foliowego i witaminy C. Poprawiają odporność, pomagają unormować poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych i łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Zawarte w burakach barwniki należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy – czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, spowalniając w ten sposób procesy starzenia organizmu i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.

Orzechy włoskie

To kolejny produkt, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Spożywane regularnie poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację, wspomagają układ nerwowy, regulują poziom cholesterolu we krwi i zapewniają piękny wygląd cery, włosów i paznokci. Dodatkowo, zawarte w orzechach włoskich kwasy fenolowy i elagowy mają działanie przeciwnowotworowe. Dodanie kilku orzechów włoskich do sałatki znacznie wzbogaci jej smak i zwiększy jej wartość energetyczną.

Nasiona słonecznika

Pestki słonecznika stanowią bogate źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wartościowego białka. Dostarczają dużo fosforu, miedzi, manganu, żelaza, cynku, magnezu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Regulują pracę przewodu pokarmowego, zapobiegają zaparciom, zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu we krwi i mają pozytywny wpływ na pracę tarczycy. Nasiona słonecznika będą doskonałym elementem diet odchudzających, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zapewniają uczucie sytości i regulują przemianę materii.

sałatka z pieczonym burakiem przepis

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim, orzechami włoskimi i pestkami słonecznika

Składniki:

  • Burak: 140 g
  • Ser feta: 40 g
  • Rukola: 10 g
  • Orzechy włoskie: 3 g
  • Pestki słonecznika: 3 g
  • Ocet balsamiczny: 3 g
  • Cebula czerwona: 4 g
  • Miód: 3 g
  • Sok z cytryny: 2 g
  • Olej: 2 g
  • Kilka listków świeżej mięty

Wykonanie:

Rukolę myjemy i suszymy. Ugotowanego buraka oraz ser feta kroimy w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko łączymy i dodajemy orzechy oraz nasiona słonecznika. Z octu balsamicznego, miodu, soku z cytryny i oleju lub oliwy przygotowujemy dressing, który następnie dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty, które dodatkowo wzbogacą jej smak. Smacznego!

×