HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
sałatka z buraków i fety z rukolą
08.01.2018

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim i orzechami włoskimi

Jeśli szukasz przepisu na smaczną i odżywczą propozycję na lunch lub kolację – przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy przepis na aromatyczną sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim i orzechami włoskimi. 

Burak

To znane, łatwo dostępne i stosunkowo tanie warzywo, które stanowi bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Buraki są bogatym źródłem żelaza, magnezu, potasu, kwasu foliowego i witaminy C. Ich regularnie jedzenie poprawia odporność, pomaga regulować ciśnienie tętnicze, obniżyć poziom cholesterolu we krwi i jest polecane przy anemii. Zawarte w burakach barwniki należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu spowalniają procesy starzenia organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Orzechy włoskie

To kolejny produkt, który warto uwzględnić w codziennej diecie. Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, regulują poziom cholesterolu we krwi i zapewniają piękny wygląd cery, włosów i paznokci. Orzechy włoskie są też źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, a także witaminy E oraz witamin z grupy B. Spożywane regularnie poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dodatkowo zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają nadmiar wolnych rodników. Dodanie kilku orzechów włoskich do sałatki znacznie wzbogaci jej smak i zwiększy jej wartość energetyczną.

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika stanowią bogate źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wartościowego białka. Dostarczają dużo witaminy E, która określana jest mianem witaminy młodości. Zapewniają też witaminy z grupy B, a ponadto składniki mineralne tj. miedź, mangan, żelazo, cynk i magnez. Ze względu na obecność błonnika pokarmowego regulują pracę przewodu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Nasiona słonecznika będą doskonałym elementem diet odchudzających, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i białka zapewniają uczucie sytości.

sałatka z pieczonym burakiem przepis

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim, orzechami włoskimi i pestkami słonecznika

Składniki:

Składniki na sałatkę:

  •  1 większy upieczony burak – 200 g
  •  ser feta o obniżonej zawartości tłuszczów – 40 g
  •  duża garść rukoli – 30 g
  •  2 połówki orzecha włoskiego – 6 g
  •  łyżeczka nasion słonecznika – 5 g
  •  ćwiartka małej cebuli czerwonej – 20 g.

Składniki na sos:

  •  łyżeczka octu balsamicznego – 3 g
  •  płaska łyżeczka miodu – 5 g
  •  łyżeczka soku z cytryny – 5 g
  •  łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
  •  kilka listków świeżej mięty.

Wykonanie:

  1.  Rukolę umyj i osusz, a następnie rozrzuć na talerzu. 
  2.  Upieczonego buraka oraz ser feta pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Następnie rozrzuć je równomiernie na rukoli.
  3.  Rozkruszone orzechy i nasiona słonecznika należy podprażyć krótko na patelni i dodać do sałatki.
  4.  Z octu balsamicznego, miodu, soku z cytryny i oliwy przygotuj dressing, a następnie polej nią sałatkę.
  5.  Jeśli wolisz, składniki możesz dokładnie wymieszać. Posiłek na koniec udekoruj listkami świeżej mięty, które dodatkowo wzbogacą jej smak. 

Smacznego!

×