Burak
To znane, łatwo dostępne i stosunkowo tanie warzywo stanowi prawdziwą kopalnię cennych dla zdrowia składników. Buraki są bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, potasu, sodu, kwasu foliowego i witaminy C. Poprawiają odporność, pomagają unormować poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych i łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Zawarte w burakach barwniki należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy – czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, spowalniając w ten sposób procesy starzenia organizmu i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
Orzechy włoskie
To kolejny produkt, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Spożywane regularnie poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację, wspomagają układ nerwowy, regulują poziom cholesterolu we krwi i zapewniają piękny wygląd cery, włosów i paznokci. Dodatkowo, zawarte w orzechach włoskich kwasy fenolowy i elagowy mają działanie przeciwnowotworowe. Dodanie kilku orzechów włoskich do sałatki znacznie wzbogaci jej smak i zwiększy jej wartość energetyczną.
Nasiona słonecznika
Pestki słonecznika stanowią bogate źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wartościowego białka. Dostarczają dużo fosforu, miedzi, manganu, żelaza, cynku, magnezu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Regulują pracę przewodu pokarmowego, zapobiegają zaparciom, zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu we krwi i mają pozytywny wpływ na pracę tarczycy. Nasiona słonecznika będą doskonałym elementem diet odchudzających, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zapewniają uczucie sytości i regulują przemianę materii.
Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z serkiem greckim, orzechami włoskimi i pestkami słonecznika
Składniki:
- Burak: 140 g
- Ser feta: 40 g
- Rukola: 10 g
- Orzechy włoskie: 3 g
- Pestki słonecznika: 3 g
- Ocet balsamiczny: 3 g
- Cebula czerwona: 4 g
- Miód: 3 g
- Sok z cytryny: 2 g
- Olej: 2 g
- Kilka listków świeżej mięty
Wykonanie:
Rukolę myjemy i suszymy. Ugotowanego buraka oraz ser feta kroimy w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Wszystko łączymy i dodajemy orzechy oraz nasiona słonecznika. Z octu balsamicznego, miodu, soku z cytryny i oleju lub oliwy przygotowujemy dressing, który następnie dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty, które dodatkowo wzbogacą jej smak. Smacznego!