22.03.2019

Orzechy – porównanie właściwości odżywczych

orzechy

To skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka, dlatego nie powinno zabraknąć ich w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów i steroli roślinnych mają zbawienny wpływ na układ krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ciśnienie krwi, zapobiegając w ten sposób rozwojowi wielu chorób, w tym miażdżycy. Orzechy włoskie są także źródłem fosforu, który poprawia pamięć i koncentrację, a witaminy A i E mają wpływ na stan skóry włosów i paznokci. Nie można jednak jeść ich bez ograniczeń, ponieważ są najbardziej kalorycznymi ze wszystkich orzechów: w 100 gramach zawierają aż 654 kcal!

Spis treści:

  1. Orzechy włoskie
  2. Orzechy laskowe
  3. Orzechy nerkowca
  4. Orzechy brazylijskie
  5. Orzeszki piniowe

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej codziennej diety zdrowe tłuszcze i wartościowe białko, warto rozważyć dietę pudełkową wegetariańską plus ryby od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny łączy w sobie różnorodność składników roślinnych z korzyściami płynącymi z ryb, zapewniając zbilansowane i pełnowartościowe posiłki.

Orzechy włoskie

To skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka, dlatego nie powinno zabraknąć ich w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów i steroli roślinnych mają zbawienny wpływ na układ krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ciśnienie krwi, zapobiegając w ten sposób rozwojowi wielu chorób, w tym miażdżycy. Orzechy włoskie są także źródłem fosforu, który poprawia pamięć i koncentrację, a witaminy A i E mają wpływ na stan skóry włosów i paznokci. Nie można jednak jeść ich bez ograniczeń, ponieważ są najbardziej kalorycznymi ze wszystkich orzechów: w 100 gramach zawierają aż 654 kcal!

Sprawdź także:  Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar

Orzechy laskowe

Podobnie jak orzechy włoskie rosną w Polsce. Są nieocenionym źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Ten silny przeciwutleniacz, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapewni nam młody i promienny wygląd oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Orzechy laskowe dostarczą nam również sporo witamin z grupy B, witaminę A, K i C, potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia i fosforu. Regularne sięganie po nie przyczyni się do uregulowania poziomu cholesterolu i ciśnienia, wzmocni kości i zęby oraz zwiększy odporność organizmu i poprawi pracę układu nerwowego. Orzechy laskowe będą doskonałym uzupełnieniem diety osób narażonych na przewlekły stres. Dzięki niskiej wartości indeksu glikemicznego (IG=15) mogą je spożywać również diabetycy.

Orzechy nerkowca

Pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej i charakteryzują się delikatnym, słodkim smakiem. Dbają o dobry stan układu sercowo-naczyniowego i polecane są osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem ciśnienia krwi. Zawarty w orzechach nerkowca magnez i potas zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca i dbają o kondycję naczyń krwionośnych. To również bogate źródło cynku mającego zbawienny wpływ na stan włosów i paznokci. 100 gramów orzechów nerkowca dostarczy nam 553 kcal.

orzechy właściwości

Orzechy brazylijskie

Nazywane są także orzeszkami para. Są cennym źródłem wapnia, magnezu, potasu, witaminy E oraz kwasu foliowego. Jednak swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wysokiej zawartości selenu – mają go najwięcej spośród wszystkich orzechów. Pierwiastek ten ma wpływ na poprawę odporności organizmu, reguluje pracę tarczycy, działa przeciwnowotworowo, a także poprawia nastrój, zapobiegając wystąpieniu zaburzeń depresyjnych. Selen można jednak łatwo przedawkować, dlatego zaleca się, by nie spożywać więcej niż dwóch orzechów brazylijskich dziennie.

Orzeszki piniowe

To jadalne nasiona niektórych z rodzajów sosny. Podobnie jak inne orzechy zawierają cenne kwasy tłuszczowe, magnez, potas, wapń i żelazo. Na tle pozostałych wyróżniają się wysoką zawartością witaminy K, odpowiedzialnej za proces krzepnięcia krwi i chroniącej przed osteoporozą. Spośród wszystkich orzechów piniowe zawierają również najwięcej cynku, który nie tylko zapewni nam piękną cerę i mocne włosy, ale również poprawi płodność. To właśnie dlatego uważane są za afrodyzjak. Są to także najdroższe orzechy, w Polsce za 100 gramów musimy zapłacić około 25 zł, a cena najszlachetniejszej włoskiej odmiany może dochodzić do nawet 400 zł za kilogram. Jednak ze względu na cenne dla zdrowia właściwości warto od czasu do czasu włączyć je do diety.

Poszczególne odmiany orzechów różnią się między sobą nie tylko smakiem, lecz także zawartością składników odżywczych, dlatego warto w naszym jadłospisie uwzględnić przynajmniej kilka z nich. Orzechy będą doskonałym dodatkiem do owsianki, ciasteczek, sałatek czy potraw w stylu azjatyckim. Należy jednak pamiętać, że ze względu na dużą zawartość tłuszczów, mają one sporo kalorii, dlatego zjedzenie całego opakowania na raz może okazać się nie najlepszym pomysłem, szczególnie w przypadku osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

 

Kobieta rozmawia z lekarzem w gabinecie
Porady dietetyka
16.10.2025

Dieta przed USG brzucha – czy przed badaniem można jeść? Zalecenia

Badanie USG jamy brzusznej jest szybkim i bezinwazyjnym badaniem z zakresu diagnostyki obrazowej, ale wymaga odpowiedniego przygotowania przez pacjenta. Jeśli czeka Cię takie badanie, dowiedz się, czy przed USG można jeść i jak powinna wyglądać dieta przed USG jamy brzusznej. Wszystkie ważne informacje znajdziesz poniżej.

Dieta przed USG brzucha – czy przed badaniem można jeść? Zalecenia
Kanapka z wędliną pomidorem i ogórkiem
Porady dietetyka
16.10.2025

Dieta przy antybiotyku – jakie produkty można jeść podczas antybiotykoterapii?

Przyjmowanie antybiotyków to często niezbędny element leczenia wielu infekcji bakteryjnych. Jednak, aby terapia była skuteczna i jak najmniej obciążająca dla organizmu, musisz też zadbać o dietę. Dowiedz się, jakie produkty warto włączyć do jadłospisu, a których należy unikać, by wspomóc organizm w walce z chorobą i zminimalizować ryzyko skutków ubocznych przyjmowania antybiotyków.

Dieta przy antybiotyku – jakie produkty można jeść podczas antybiotykoterapii?
dieta aby mieć zdrowe jelita
Porady dietetyka
16.10.2025

Dieta zdrowych jelit – czyli co jeść, aby zadbać o swoje jelita?

Problemy z jelitami są bardzo powszechne, najczęściej obejmują zaparcia, wzdęcia, uporczywe gazy, biegunki czy problemy z trawieniem. Jak zadbać o jelita? W przypadku uciążliwych dolegliwości zawsze należy skonsultować je z lekarzem, ale istnieje też kilka prostych sposobów, jak na co dzień dbać o jelita. Dietetyk podpowiada, co jeść, by uspokoić jelita i co na zdrowe jelita sprawdzi się najlepiej.

Dieta zdrowych jelit – czyli co jeść, aby zadbać o swoje jelita?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję