18.03.2022

Właściwości buraków - kto powinien go jeść?

buraki właściwości

Buraki są niskokaloryczne, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie. Te niedrogie i popularne warzywa dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. I choć obieranie buraków wiąże się z pobrudzeniem dłoni, to właśnie barwniki obecne w buraczanym miąższu wykazują wiele prozdrowotnych właściwości.

Spis treści:

  1. Skarbnica cennych mikroelementów
  2. Buraki - właściwości antynowotworowe
  3. Broń w walce z wirusami
  4. Zdrowy układ krwionośny
  5. Buraki – kalorie
  6. Buraki – indeks glikemiczny
  7. Kto i dlaczego powinien jeść buraki?
  8. Buraki – przepisy

Skarbnica cennych mikroelementów

Buraki zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witaminy C, której zawierają niemalże tyle samo co sok z cytryny. Znajdziemy w nich ponadto witaminę A i E, a także witaminy z grupy B:, B1, B2, PP i B9, czyli kwas foliowy. Stanowią również źródło składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo, fosfor, miedź i cynk. Ich intensywnej barwy miąższ to skarbnica błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, fitosteroli roślinnych oraz silnych antyoksydantów.

Buraki - właściwości antynowotworowe

Buraki swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecności antocyjanów oraz flawonoidów (betaina i cholina). Są to barwniki o działaniu antyoksydacyjnym, którym buraki zawdzięczają nie tylko piękny czerwony kolor, lecz także swoje przeciwnowotworowe właściwości. Czerwone pigmenty chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając w ten sposób rozwojowi zmian nowotworowych i spowalniając proces starzenia się komórek. Buraki wspomagają także rekonwalescencję po chemioterapii i chronią przed niedokrwistością. Dostarczają bowiem kwas foliowy, a ponadto żelazo i witaminę C, której obecność wspomaga jego wchłanianie.
 

barszcz czerwony - właściwości buraków

Broń w walce z wirusami

To warzywo powinno często gościć na naszych stołach szczególnie w okresie jesienno-zimowym, by zapobiegać grypie i przeziębieniu. Dzięki witaminie C i zawartości antyoksydantów buraki zwiększają naturalną odporność organizmu na choroby i łagodzą ich przebieg. Sok z buraka ma także działanie wykrztuśne i pomaga zwalczać stan zapalny gardła. Natomiast zakwas z buraków stanowi źródło bakterii probiotycznych wspomagających naturalny mikrobiom. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat przeczytaj nasz wpis, jakie warzywa jeść zimą?

Zdrowy układ krwionośny

Regularne spożywanie buraków zaleca się osobom z nadciśnieniem, ponieważ są źródłem potasu. Ponadto w bulwach obecne są azotany, z których w organizmie powstaje tlenek azotu. Ten związek pomaga rozszerzać naczynia krwionośne obniżając ciśnienie krwi. Dzięki zawartości kobaltu i żelaza, buraki wykazują działanie krwiotwórcze. Są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które minimalizują negatywne skutki działania wolnych rodników. Regularne spożywanie buraków zaleca się także osobom zmagającym się z anemią, czyli niedokrwistością.

Buraki – kalorie

Buraki należą do produktów niskokalorycznych. W 100 g dostarczają jedynie 38-43 kcal, 10 g węglowodanów ( w tym 2.8 g błonnika), 0.2 g tłuszczu i 1.6 g białka.

Buraki – indeks glikemiczny

Buraki surowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 35 jednostek. Choć bardzo zdrowe i pełne drogocennych substancji, buraki gotowane mają wyższy indeks glikemiczny (IG=64), który klasyfikuje się jako średni. W związku z tym osoby z cukrzycą, insulinoopornoscią nie powinny spożywać ich w nadmiarze. Jednak ze względu na bogactwo właściwości odżywczych nie warto unikać ich zupełnie. Jeśli mamy problem z prawidłowym poziomem cukru we krwi, buraki warto wkomponować w pełnowartościowy i zbilansowany posiłek. W tym celu do pokrojonego ugotowanego buraka warto dodać kilka liści sałaty, łyżkę oliwy, sok z cytryny, kilka orzechów włoskich oraz kostki sera feta. Obecność białka i tłuszczu w posiłku spowolni proces trawienia węglowodanów.

Kto i dlaczego powinien jeść buraki?

Burak to warzywo, które w diecie powinny uwzględnić przyszłe mamy. Bulwa dostarcza kwasu foliowy, który zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Niedobór folianów zwiększa ryzyko wystąpienia u dziecka wrodzonych wad serca oraz układu moczowego. Kwas foliowy jest również niezbędny w profilaktyce anemii. Ponadto w okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, którego buraki są dobrym źródłem. 
Buraki warto uwzględnić w ramach urozmaiconego jadłospisu osoby na diecie odchudzającej. To pożądane warzywo na diecie przeciwzapalnej, a także ukierunkowanej na profilaktykę chorób metabolicznych tj. cukrzycy, miażdżycy czy nadciśnienia. Po buraki powinni sięgać również sportowcy, gdyż spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają wydolność organizmu.

Jeśli szukasz wygodnego i zdrowego wsparcia w diecie odchudzającej, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. To catering dietetyczny oferujący zbilansowane posiłki, które pomagają utrzymać właściwą masę ciała i dostarczają niezbędnych składników odżywczych.

Buraki – przepisy

Buraki warto jadać jak najczęściej, dlatego zachęcamy do wypróbowania przepisów  naszej diety puełkowej na:

 

co jeść przy zatruciu pokarmowym
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?

Zatrucie pokarmowe i towarzyszące temu dolegliwości potrafią doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niemal każdy choć raz w życiu zmagał się z objawami takimi jak ból brzucha, nudności, biegunka, wymioty czy odwodnienie organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak odpowiednio zadbać o swoje ciało w tym trudnym czasie. W poniższym artykule omawiamy, co na zatrucie pokarmowe u dorosłych zalecają lekarze, aby wspierać organizm w powrocie do zdrowia.

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?
jak zmniejszyć ryzyko cholesterolu przy pomocy diety niskowęglowodanowej
Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?

Diety niskowęglowodanowe określane (diety low-carb) są bardzo popularne, szczególnie jako metoda odchudzania czy w kontekście poprawy zdrowia metabolicznego i zwiększenia ogólnego poziomu energii. Niektórzy twierdzą, że niskowęglowodanowe żywienie może negatywnie wpływać na metabolizm, zdrowie wątroby czy normy cholesterolu. W poniższym artykule wyjaśniamy, czy dieta niskowęglowodanowa to dobra dieta na wysoki cholesterol.

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?
co jeść przy zapaleniu stawów
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Zapalenie stawów to częsta dolegliwość, która może znacząco obniżyć komfort życia, ponieważ ogranicza ruchomość oraz powoduje przewlekły ból i sztywność. Odpowiednie żywienie, bogate w składniki przeciwzapalne, może odgrywać kluczową rolę w łagodzeniu dolegliwości oraz wspomaganiu regeneracji stawów. Jak dietą i suplementacją wspierać zdrowie stawów i kości? Co z suplementów działa przeciwzapalnie na stawy? Sprawdź, jaka dieta przy zapaleniu stawów jest rekomendowana przez dietetyków.

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję