15.03.2018

Smoothie ze szpinakiem, awokado i siemieniem lnianym

smoothie ze szpinakiem

Wysoka zawartość cennych składników odżywczych nie jest jedyną zaletą naszego koktajlu. Jego wygodna forma podania umożliwia spożycie posiłku w każdym miejscu i ułatwia wprowadzenie tego typu napojów na stałe do diety.

Spis treści:

  1. Awokado
  2. Szpinak
  3. Siemię lniane

Awokado

Wysoka zawartość tłuszczów w tym owocu (nawet do 30%!) może początkowo zniechęcać, ale nie ma nic bardziej mylnego. Zawarte w nim tłuszcze to głównie tłuszcze nienasycone, czyli te najbardziej przez nas pożądane i mające zbawienny wpływ chociażby na układ krwionośny. Choć wysoki poziom tłuszczu sprawia, że owoc jest wysokokaloryczny, to każda kaloria związana z jego spożyciem sama się broni.

Dla osób, które chcą wykorzystać zdrowe tłuszcze awokado w codziennej diecie, warto rozważyć dietę pudełkową ketogeniczną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny oferuje zbilansowane posiłki bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają kontrolę masy ciała i poprawę samopoczucia. Szczegóły znajdziesz na stronie diety pudełkowej ketogenicznej.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają rolę w obniżaniu ciśnienia krwi oraz poziomu triglicerydów. Natomiast kwasy omega-6 wpływają na regulację poziomu tzw. „złego cholesterolu”, czyli frakcji LDL. Wspomniane kwasy są o tyle istotne, że w ludzkim organizmie same nie są syntetyzowane i muszą być dostarczane wraz z dietą. Awokado jest więc dobrym wyborem dla każdej osoby, a ze względu na jego właściwości może być szczególnie polecane osobom walczącym z miażdżycą czy zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach awokado.

Do witamin obficie występujących w tym owocu z pewnością można zaliczyć witaminę A, E, C (będące przeciwutleniaczami) oraz witaminy z grupy B. Ze składników mineralnych na szczególną uwagę zasługują zawarte w nim potas i magnez. Z kolei wysoka zawartość błonnika będzie korzystnie wpływać na pracę układu pokarmowego.

smoothie ze szpinakiem i awokado

Szpinak

Podobnie jak awokado, charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu oraz potasu, tym samym wpływając na obniżenie ciśnienia krwi i regulację układu nerwowego. Przeciwutleniacze (luteina, β – karoten) w nim zawarte pomagają chronić organizm przed miażdżycą, a także wykazują działanie antynowotworowe.

Dość wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że szpinak jest dobrym wyborem dla przyszłych mam, gdyż składnik ten ma kluczowe znaczenie w rozwoju układu nerwowego dziecka.

Siemię lniane

Produkt ten cechuje się z kolei wysoką zawartością fitoestrogenów, które pozytywnie oddziałują na gospodarkę lipidową organizmu, zmniejszając poziom frakcji cholesterolu LDL. Wysoka zawartość fitoskładników przyczynia się do regulacji poziomu hormonów, poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Składniki zawarte w siemieniu lnianym wykazują również korzystny wpływ na układ pokarmowy, działając osłaniająco na żołądek oraz regulując pracę jelit. Ponadto dodatek tego produktu do posiłku zwiększa uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie.

Wiemy już dlaczego warto spożywać powyższe produkty, nie pozostaje więc nic innego jak połączyć je w całość i zacząć korzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Sprawdź także:  Przepisy na warzywne smoothie

Składniki (1 porcja):

  • Awokado: 30 g
  • Szpinak (świeży): 30 g
  • Banan: 50 g
  • Siemię lniane: 3 g
  • Sok z cytryny: 5 g
  • Sok z pomarańczy: 90 g
  • Woda: 60 g

Oczywiście proporcje poszczególnych składników możecie zmieniać wedle upodobań.

Wykonanie: Awokado obieramy i usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze części. Szpinak myjemy. Banana również obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Siemię lniane podprażamy na suchej patelni i rozdrabniamy (miksując lub rozcierając w moździerzu). Wyciskamy sok z pomarańczy. Dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy razem. Na zdrowie!

 

wpływ diety na schizofrenię
Ciekawostki
21.11.2025

Schizofrenia a dieta bezglutenowa – znaczenie glutenu w leczeniu zaburzeń psychicznych

Leki przeciwpsychopatyczne przyjmowane przez pacjentów chorujących na schizofrenię mogą przyczyniać się do rozwoju chorób metabolicznych, m.in. cukrzycy typu 2, otyłości i zaburzeń lipidowych. Farmaceutyki często muszą być przyjmowane przez całe życie, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób ograniczać ryzyko powikłań i skutków ubocznych farmakoterapii. Czy wiesz, leczenie zaburzeń psychicznych może wspomóc dieta?

Schizofrenia a dieta bezglutenowa – znaczenie glutenu w leczeniu zaburzeń psychicznych
dieta bezglutenowa i jej skutki uboczne
Porady dietetyka
21.11.2025

Skutki uboczne diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest popularna nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, w przypadku alergii na pszenicę czy nadwrażliwości na gluten. Nie jest jednak pozbawiona skutków ubocznych. Sprawdzamy, czy dieta bezglutenowa szkodzi i kiedy może być wskazana.

Skutki uboczne diety bezglutenowej
plusy diety bezglutenowej
Ciekawostki
21.11.2025

Zalety diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa wymaga wykluczenia glutenu, czyli białka obecnego w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Zyskuje na popularności nie tylko jako sposób leczenia celiakii, ale także metoda wspierająca zdrowy styl życia. Wiele osób zastanawia się zatem, co daje dieta bezglutenowa i czy warto ją stosować. Poznaj wady i zalety diety bezglutenowej oraz wskazania do jej stosowania.

Zalety diety bezglutenowej

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję