15.03.2018

Smoothie ze szpinakiem, awokado i siemieniem lnianym

smoothie ze szpinakiem

Wysoka zawartość cennych składników odżywczych nie jest jedyną zaletą naszego koktajlu. Jego wygodna forma podania umożliwia spożycie posiłku w każdym miejscu i ułatwia wprowadzenie tego typu napojów na stałe do diety.

Spis treści:

  1. Awokado
  2. Szpinak
  3. Siemię lniane

Awokado

Wysoka zawartość tłuszczów w tym owocu (nawet do 30%!) może początkowo zniechęcać, ale nie ma nic bardziej mylnego. Zawarte w nim tłuszcze to głównie tłuszcze nienasycone, czyli te najbardziej przez nas pożądane i mające zbawienny wpływ chociażby na układ krwionośny. Choć wysoki poziom tłuszczu sprawia, że owoc jest wysokokaloryczny, to każda kaloria związana z jego spożyciem sama się broni.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają rolę w obniżaniu ciśnienia krwi oraz poziomu triglicerydów. Natomiast kwasy omega-6 wpływają na regulację poziomu tzw. „złego cholesterolu”, czyli frakcji LDL. Wspomniane kwasy są o tyle istotne, że w ludzkim organizmie same nie są syntetyzowane i muszą być dostarczane wraz z dietą. Awokado jest więc dobrym wyborem dla każdej osoby, a ze względu na jego właściwości może być szczególnie polecane osobom walczącym z miażdżycą czy zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach awokado.

Do witamin obficie występujących w tym owocu z pewnością można zaliczyć witaminę A, E, C (będące przeciwutleniaczami) oraz witaminy z grupy B. Ze składników mineralnych na szczególną uwagę zasługują zawarte w nim potas i magnez. Z kolei wysoka zawartość błonnika będzie korzystnie wpływać na pracę układu pokarmowego.

smoothie ze szpinakiem i awokado

Szpinak

Podobnie jak awokado, charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu oraz potasu, tym samym wpływając na obniżenie ciśnienia krwi i regulację układu nerwowego. Przeciwutleniacze (luteina, β – karoten) w nim zawarte pomagają chronić organizm przed miażdżycą, a także wykazują działanie antynowotworowe.

Dość wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że szpinak jest dobrym wyborem dla przyszłych mam, gdyż składnik ten ma kluczowe znaczenie w rozwoju układu nerwowego dziecka.

Siemię lniane

Produkt ten cechuje się z kolei wysoką zawartością fitoestrogenów, które pozytywnie oddziałują na gospodarkę lipidową organizmu, zmniejszając poziom frakcji cholesterolu LDL. Wysoka zawartość fitoskładników przyczynia się do regulacji poziomu hormonów, poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Składniki zawarte w siemieniu lnianym wykazują również korzystny wpływ na układ pokarmowy, działając osłaniająco na żołądek oraz regulując pracę jelit. Ponadto dodatek tego produktu do posiłku zwiększa uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie.

Wiemy już dlaczego warto spożywać powyższe produkty, nie pozostaje więc nic innego jak połączyć je w całość i zacząć korzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Sprawdź także:  Przepisy na warzywne smoothie

Składniki (1 porcja):

  • Awokado: 30 g
  • Szpinak (świeży): 30 g
  • Banan: 50 g
  • Siemię lniane: 3 g
  • Sok z cytryny: 5 g
  • Sok z pomarańczy: 90 g
  • Woda: 60 g

Oczywiście proporcje poszczególnych składników możecie zmieniać wedle upodobań.

Wykonanie: Awokado obieramy i usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze części. Szpinak myjemy. Banana również obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Siemię lniane podprażamy na suchej patelni i rozdrabniamy (miksując lub rozcierając w moździerzu). Wyciskamy sok z pomarańczy. Dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy razem. Na zdrowie!

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję