15.03.2018

Smoothie ze szpinakiem, awokado i siemieniem lnianym

smoothie ze szpinakiem

Wysoka zawartość cennych składników odżywczych nie jest jedyną zaletą naszego koktajlu. Jego wygodna forma podania umożliwia spożycie posiłku w każdym miejscu i ułatwia wprowadzenie tego typu napojów na stałe do diety.

Spis treści:

  1. Awokado
  2. Szpinak
  3. Siemię lniane

Awokado

Wysoka zawartość tłuszczów w tym owocu (nawet do 30%!) może początkowo zniechęcać, ale nie ma nic bardziej mylnego. Zawarte w nim tłuszcze to głównie tłuszcze nienasycone, czyli te najbardziej przez nas pożądane i mające zbawienny wpływ chociażby na układ krwionośny. Choć wysoki poziom tłuszczu sprawia, że owoc jest wysokokaloryczny, to każda kaloria związana z jego spożyciem sama się broni.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają rolę w obniżaniu ciśnienia krwi oraz poziomu triglicerydów. Natomiast kwasy omega-6 wpływają na regulację poziomu tzw. „złego cholesterolu”, czyli frakcji LDL. Wspomniane kwasy są o tyle istotne, że w ludzkim organizmie same nie są syntetyzowane i muszą być dostarczane wraz z dietą. Awokado jest więc dobrym wyborem dla każdej osoby, a ze względu na jego właściwości może być szczególnie polecane osobom walczącym z miażdżycą czy zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach awokado.

Do witamin obficie występujących w tym owocu z pewnością można zaliczyć witaminę A, E, C (będące przeciwutleniaczami) oraz witaminy z grupy B. Ze składników mineralnych na szczególną uwagę zasługują zawarte w nim potas i magnez. Z kolei wysoka zawartość błonnika będzie korzystnie wpływać na pracę układu pokarmowego.

smoothie ze szpinakiem i awokado

Szpinak

Podobnie jak awokado, charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu oraz potasu, tym samym wpływając na obniżenie ciśnienia krwi i regulację układu nerwowego. Przeciwutleniacze (luteina, β – karoten) w nim zawarte pomagają chronić organizm przed miażdżycą, a także wykazują działanie antynowotworowe.

Dość wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że szpinak jest dobrym wyborem dla przyszłych mam, gdyż składnik ten ma kluczowe znaczenie w rozwoju układu nerwowego dziecka.

Siemię lniane

Produkt ten cechuje się z kolei wysoką zawartością fitoestrogenów, które pozytywnie oddziałują na gospodarkę lipidową organizmu, zmniejszając poziom frakcji cholesterolu LDL. Wysoka zawartość fitoskładników przyczynia się do regulacji poziomu hormonów, poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Składniki zawarte w siemieniu lnianym wykazują również korzystny wpływ na układ pokarmowy, działając osłaniająco na żołądek oraz regulując pracę jelit. Ponadto dodatek tego produktu do posiłku zwiększa uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie.

Wiemy już dlaczego warto spożywać powyższe produkty, nie pozostaje więc nic innego jak połączyć je w całość i zacząć korzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Sprawdź także:  Przepisy na warzywne smoothie

Składniki (1 porcja):

  • Awokado: 30 g
  • Szpinak (świeży): 30 g
  • Banan: 50 g
  • Siemię lniane: 3 g
  • Sok z cytryny: 5 g
  • Sok z pomarańczy: 90 g
  • Woda: 60 g

Oczywiście proporcje poszczególnych składników możecie zmieniać wedle upodobań.

Wykonanie: Awokado obieramy i usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze części. Szpinak myjemy. Banana również obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Siemię lniane podprażamy na suchej patelni i rozdrabniamy (miksując lub rozcierając w moździerzu). Wyciskamy sok z pomarańczy. Dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy razem. Na zdrowie!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję