HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
awokado
27.07.2018

Dlaczego warto jeść awokado?

1. Poprawia pracę mózgu

Awokado to cenne źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Spożywając je regularnie możemy znacznie poprawić naszą pamięć i koncentrację, a nawet zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera.

2. Wspomaga pracę układu trawiennego

Ten zielony owoc zawiera mnóstwo enzymów i błonnika pokarmowego, dzięki którym zapewnia prawidłowe trawienie. Zapobiega zaparciom i gromadzeniu się wody w organizmie. Ponadto usprawnia pracę wątroby i korzystnie wpływa na wchłanianie cennych substancji odżywczych w jelitach.

3. Posiada silne właściwości przeciwzapalne

Dzięki szerokiej gamie aminokwasów i enzymów zawartych w awokado, owoc ten ma silne właściwości przeciwzapalne. Włączenie go do codziennego menu może przynieść ulgę w chorobach reumatycznych, bólach stawów i stanach zapalnych wątroby.

4. Zapewnia młody wygląd skóry

Awokado, jako jeden z nielicznych owoców, jest bogatym źródłem witaminy E i glutationu, czyli silnego antyoksydantu, który hamuje proces starzenia się skóry. Regeneruje ją i chroni przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych.

właściwości awokado

5. Reguluje poziom cholesterolu we krwi

Dzięki zawartości cennych dla naszego zdrowia tłuszczów, regularnie spożywanie awokado może pomóc w obniżeniu cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”) i wzroście HDL, nazywanego „dobrym cholesterolem”.

6. Wspomaga wzrok

Ten pochodzący z Ameryki Środkowej owoc zawiera także luteinę i zeaksantynę, które mają kolosalne znaczenie dla zdrowia naszych oczu. Regularne sięganie po awokado może zapobiec zaćmie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej.

7. Zapobiega chorobom serca

Zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitoskładniki zawarte w awokado obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy oraz warunkują prawidłową pracę układu naczyniowego

Wszechstronne zastosowanie w kuchni

Chociaż wielu z nas owoc ten kojarzy się jedynie z guacamole, czyli typową dla kuchni meksykańskiej pastą z awokado, czerwonej cebuli, chilli i kolendry, jego zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne. Doskonale nadaje się jako dressing do sałatek i jako dodatek do koktajli. Można także zblendować je z kakao i daktylami – w ten sposób otrzymamy pyszny i zdrowy krem czekoladowy. Chociaż awokado to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych, należy pamiętać, że jest to najbardziej kaloryczny z owoców. W 100 gramach zawiera aż 160 kcal, dlatego, jeżeli zależy nam na zgubieniu kilku kilogramów, nie powinniśmy spożywać go zbyt dużo.

×