31.05.2022

Dlaczego warto jeść awokado?

awokado - dlaczego warto jeść

Awokado jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jakie jeszcze korzyści płyną z jedzenia awokado? Dowiesz się z tego artykułu!

Spis treści:

  1. Awokado – wartości odżywcze
  2. Awokado – właściwości zdrowotne
  3. Co zrobić z awokado? Przepisy z awokado

Awokado – wartości odżywcze

Awokado jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie (choć w niektórych krajach jest uważane za warzywo). Jego największym producentem jest Meksyk, skąd pochodzi 34% światowego zapotrzebowania. Istnieje 120 gatunków, ale w Polsce najpopularniejsza jest Hasso i Fuerte . Awokado jest cenionym owocem szczególnie ze względu na swoje wartości odżywcze i smak. Owoc ten jest źródłem:

  • jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prace serca,
  • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są doskonałym źródłem energii,
  • błonnika pokarmowego, który zapewnia sytość na długie godziny i wspomaga perystaltykę jelit,
  • witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • kwasu foliowego, który wspiera budowę i odnowę komórek,
  • przeciwutleniaczy, głównie witaminy A, C i E, manganu miedzi i cynku – składniki te hamują starzenie się organizmu.

Ponadto awokado jest doceniane szczególnie wśród sportowców ze względu na dużą wartość odżywczą – w 100 g dostarcza 160 kcal.

Awokado – właściwości zdrowotne

  • poprawia pracę mózgu - to cenne źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Spożywając je regularnie możemy znacznie poprawić naszą pamięć i koncentrację, a nawet zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera.
  • wspomaga pracę układu trawiennego - zawiera mnóstwo enzymów i błonnika pokarmowego, dzięki którym zapewnia prawidłowe trawienie. Zapobiega zaparciom i gromadzeniu się wody w organizmie. Ponadto usprawnia pracę wątroby i korzystnie wpływa na wchłanianie cennych substancji odżywczych w jelitach.
  • posiada silne właściwości przeciwzapalne - dzięki szerokiej gamie aminokwasów i enzymów, owoc ten ma silne właściwości przeciwzapalne. Włączenie go do codziennego menu może przynieść ulgę w chorobach reumatycznych, bólach stawów i stanach zapalnych wątroby.
  • zapewnia młody wygląd skóry - jako jeden z nielicznych owoców, jest bogatym źródłem witaminy E i glutationu, czyli silnego antyoksydantu, który hamuje proces starzenia się skóry. Regeneruje ją i chroni przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych.
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi - dzięki zawartości cennych dla naszego zdrowia tłuszczów, regularne spożywanie awokado może pomóc w obniżeniu cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”) i wzroście HDL, nazywanego „dobrym cholesterolem”.
  • wspomaga wzrok - zawiera luteinę i zeaksantynę, które mają duże znaczenie dla zdrowia oczu. Regularne sięganie po awokado może zapobiec zaćmie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej.
  • zapobiega chorobom serca - zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitoskładniki zawarte w awokado obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy oraz warunkują prawidłową pracę układu naczyniowego.

awokado z warzywami - drugie śniadanie w cateringu dietetycznym
Jak wybrać dobre awokado?

Aby wybrać smaczne awokado powinniśmy kierować się jego barwą i miękkością. Odmiana Fuerte ma zieloną skórkę bez przebarwień. Idealnie dojrzały owoc ugina się pod naciskiem naszych palców, ale później wraca do pierwotnej struktury. Odmiana Hass powinna mieć fioletowo-czarne zabarwienie i być twarda.

Dojrzałe awokado pasuje do sałatek, smoothie, zup kremów, zdrowej wersji nutelli, past kanapkowych np. guacamole, przepisy znajdziesz poniżej.

Co zrobić z awokado? Przepisy z awokado

Guacamole – pasta z awokado - przepis
Guacamole to charakterystyczny dla meksykańskiej kuchni sos nieodłącznie kojarzący się z awokado. Potrzebne składniki to:

  • 1 dojrzałe awokado
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ pomidora
  • sok z połowy limonki
  • papryczka chili (w ilości wedle uznania)
  • garść świeżej kolendry
  • sól

Żeby przygotować guacamole, wystarczy rozgnieść widelcem awokado na gładką masę, dodać drobno posiekaną cebulkę, pokrojonego w kostkę pomidora, papryczkę chili, kolendrę, sól oraz sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać. Sos ten sprawdzi się doskonale jako pasta do kanapek, jako dip do nachosów lub świeżych warzyw i jako dodatek do tortilli.

Sałatki z awokado

Pokrojone w kostkę awokado można dodać do każdej warzywnej sałatki. Wzbogaci to jej smak i sprawi, że wartościowe składniki zawarte w pozostałych warzywach znacznie łatwiej zostaną przyswojone przez organizm. Owoc ten doskonale komponuje się z sałatą, pomidorem, papryką, kukurydzą, cebulą i czosnkiem.

Kanapka z pastą z awokado

Przepis na czekoladowy krem z awokado

To zdrowszy zamiennik popularnych sklepowych kakaowych kremów do kanapek, pełnych cukru i niezdrowego oleju palmowego. Żeby go przygotować, potrzebujemy:

  • 1 dojrzałe awokado
  • garść daktyli
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odlewamy wodę. Namoczone daktyle, awokado i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Taki krem będzie świetnym dodatkiem do naleśników, omletów czy tostów.

Koktajl z awokado - przepis

Wysoka zawartość cennych składników odżywczych nie jest jedyną zaletą naszego koktajlu. Jego wygodna forma podania umożliwia spożycie posiłku w każdym miejscu i ułatwia wprowadzenie tego typu napojów na stałe do diety. Zobacz czego potrzebujesz, aby przygotować koktajl z awokado z naszego przepisu.

Składniki (1 porcja):

  • awokado: 30 g
  • szpinak (świeży): 30 g
  • banan: 50 g
  • siemię lniane: 3 g
  • sok z cytryny: 5 g
  • sok z pomarańczy: 90 g
  • woda: 60 g

Oczywiście proporcje poszczególnych składników możesz zmieniać wedle upodobań.

Wykonanie: Awokado obieramy i usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze części. Szpinak myjemy. Banana również obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Siemię lniane podprażamy na suchej patelni i rozdrabniamy (miksując lub rozcierając w moździerzu). Wyciskamy sok z pomarańczy. Wszystkie składniki blendujemy razem. Na zdrowie!

Awokado a odchudzanie
Należy pamiętać, że kaloryczność awokado jest najwyższa spośród wszystkich owoców (160 kcal w 100 g). Jednak osoby, które pragną schudnąć, nie powinny całkowicie eliminować go z jadłospisu, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Stosowanie racjonalnej, zbilansowanej diety opartej o naturalne, nieprzetworzone składniki to podstawa w dążeniu do szczupłej sylwetki.

Owoce i warzywa powinny stanowić ważny element Twojej diety. A jeśli nie wiesz jak w prawidłowy sposób zbilansować swoje menu, to zamów dietę pudełkową z dostawą do domu.


Bibliografia:
1. Stolińska-Fiederowicz, 2019. ,,Jedz zielone’’
2. https://dietetycy.org.pl/awokado-badania/
3. https://dietetycy.org.pl/awokado/

 

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję