29.06.2020

Batoniki twarogowe z kokosem

batoniki twarogowe

Z pomocą mogą przyjść domowe słodycze, które nie tylko są znacznie mniej kaloryczne, lecz także dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych. Nasza propozycja to batoniki kokosowe z twarogiem, które sprawdzą się doskonale również dla osób będących na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej oraz dla diabetyków i sportowców jako szybka wysokobiałkowa przekąska.

Spis treści:

  1. Kokos – jakie ma właściwości?
  2. Dlaczego warto jeść twaróg?
  3. Batoniki twarogowe z kokosem

Kokos – jakie ma właściwości?

Kokosy to jedne z najzdrowszych orzechów. Stanowią doskonałe źródło błonnika, potasu, magnezu i fosforu, a także witaminy E oraz witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości potasu, kokos może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL (tak zwanego „złego cholesterolu”) we krwi. Osoby, które regularnie sięgają po świeże kokosy lub ich przetwory, mają mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę i choroby serca.

Dlaczego warto jeść twaróg?

Twaróg, podobnie jak pozostałe produkty mleczne, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, czyli jednego z trzech głównych makroskładników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym dostarczy nam sporo fosforu, trochę potasu, magnezu i cynku, a także witaminy A, D i E oraz te z grupy B. Chudy twaróg jest też niskokaloryczny, sprawdzi się więc świetnie również jako element diety osób będących na diecie redukcyjnej.

przepis na batoniki twarogowe

Batoniki twarogowe z kokosem

Są bardzo proste do przygotowania i składają się jedynie z czterech składników. Takie batoniki nie tylko zaspokoją Twoją ochotę na słodycze, lecz także dostarczą Ci wielu cennych witamin i minerałów. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, dlatego bezpiecznie mogą spożywać je diabetycy, osoby, u których zdiagnozowano insulinooporność oraz te stosujące dietę Montignaca, dietę ketogeniczną, wysokobiałkową czy niskowęglowodanową. Możesz potraktować je jako drugie śniadanie, przekąska lub podwieczorek. Doskonale smakują też w towarzystwie owoców.

Składniki:

  • twaróg chudy – 500 g,
  • wiórki kokosowe – 30 g
  • mleczko kokosowe – 60 g
  • erytrytol – 12 g

Wykonanie: Twaróg, mleczko kokosowe i erytrol umieszczamy w blenderze i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Żeby ich smak był jeszcze bardziej intensywny, przed dodaniem ich do masy twarogowej, można uprażyć je na suchej patelni. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formułujemy podłużne, lekko spłaszczone batoniki. Układamy je na tacy i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę, żeby stężały. Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję