25.05.2018

Dieta a cellulit

dieta a cellulit

Cellulit to zmiany w obrębie skóry właściwej i tkanki podskórnej. Spowodowane są zaburzeniami w krążeniu krwi i limfy. Przyczyniają się one do niedotlenienia tkanki, utrudniają usuwanie toksyn i spalanie tłuszczu oraz prowadzą do powstawania obrzęków.

Spis treści:

  1. Czym jest cellulit?
  2. Przyczyny powstawania
  3. Dieta w walce z cellulitem - co należy wyeliminować?
  4. Czego nie powinno zabraknąć?
  5. Ruszaj się!

Czym jest cellulit?

Cellulit to zmiany w obrębie skóry właściwej i tkanki podskórnej. Spowodowane są zaburzeniami w krążeniu krwi i limfy. Przyczyniają się one do niedotlenienia tkanki, utrudniają usuwanie toksyn i spalanie tłuszczu oraz prowadzą do powstawania obrzęków.

Problem ten pojawia się zaraz po okresie dojrzewania i często nasila się w czasie ciąży, podczas karmienia piersią, antykoncepcji hormonalnej i menopauzy. Jego widoczność może zwiększać się także wraz z wiekiem – winna jest temu utrata elastyczności przez włókna kolagenowe w skórze.

Przyczyny powstawania

Przyczyny występowania „skórki pomarańczowej” mogą być różne: od genów, poprzez zaburzenia hormonalne, aż do niewłaściwej diety i siedzącego trybu życia. Oczywiście nie dziedziczymy cellulitu na udach czy pośladkach, a jedynie skłonność do jego występowania. Jednak dzięki odpowiedniej, zbilansowanej diecie i regularnemu wysiłkowi fizycznemu jesteśmy w stanie problem ten zlikwidować, lub przynajmniej znacznie zminimalizować.

Dieta w walce z cellulitem - co należy wyeliminować?

Żeby pozbyć się „skórki pomarańczowej”, z naszej diety powinny zniknąć wszystkie wysoko przetworzone produkty. Fast- foody, dania instant, sklepowe słodycze, słone przekąski oraz potrawy panierowane i smażone w głębokim tłuszczu mogą przyczyniać się do zwiększonej widoczności cellulitu. Należy wyeliminować też produkty wykonane z oczyszczonej, białej mąki, takie jak pieczywo i makarony. Ze względu na wysoką zawartość soli, zaleca się też ograniczenie spożywania żółtego sera, kiełbas i wędlin.

Jeśli sięganie po szybkie, wysoko przetworzone jedzenie usprawiedliwiasz brakiem czasu na gotowanie, rozważ opcję cateringu dietetycznego. Dobrana specjalnie pod Twoje potrzeby dieta pudełkowa pozwoli Ci go zaoszczędzić. Dodatkowo znajdziesz w niej produkty słynne ze swoich dobroczynnych właściwości, korzystnie wpływające na wygląd i kondycję skóry.

Warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety, która pozwala na codzienny wybór spośród wielu zdrowych i zbilansowanych dań, idealnie dopasowanych do indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych. Taki catering dietetyczny to praktyczny sposób na wsparcie walki z cellulitem, łącząc wygodę z dbałością o skórę i sylwetkę.

dieta antycellulitowa

Czego nie powinno zabraknąć?

Osoby pragnące pozbyć się cellulitu, powinny zadbać o to, by w ich diecie znalazły się dania o wysokiej zawartości błonnika i witaminy C.

Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim pełnoziarniste pieczywo, makarony, owoce i warzywa. Ten składnik ma kluczowe znaczenie: ogranicza wchłanianie toksyn, które wraz z nim są wydalane i nigdy nie trafiają do krwioobiegu. Dzięki temu zapobiega zwiększaniu się widoczności cellulitu.

Witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu, przez co ma znaczący wpływ na elastyczność i jędrność skóry. Znajdziemy ją w większości owoców i warzyw. Najwięcej witaminy C zawierają: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, kiwi, papryka, brokuły i natka pietruszki.

W walce z cellulitem bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Oprócz wody, której powinniśmy wypijać minimum 1,5 litra dziennie, warto sięgać też po zieloną herbatę. Znajdziemy w niej składniki stymulujące uwalnianie zmagazynowanego tłuszczu i pozytywnie wpływające na kondycję skóry.

Należy zadbać też o to, żeby w naszym jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w kwasy Omega-3. Należą do nich między innymi: łosoś, olej rzepakowy, nasiona chia i siemię lniane. To ostatnie, oprócz zdrowych tłuszczów, dostarczą nam ligniny, czyli składnika regulującego poziom estrogenów w organizmie.

Kolejnym produktem, o którym warto pamiętać komponując jadłospis są jajka. Dostarczają one aminokwasów niezbędnych w procesie produkcji kolagenu. Są także źródłem lecytyny odpowiedzialnej za odbudowę komórek skóry.

Ruszaj się!

Oprócz odpowiednio dobranej diety antycellulitowej, w poradzeniu sobie z cellulitem bardzo pomocny będzie wysiłek fizyczny. Dzięki niemu poprawi się krążenie krwi i dotlenienie tkanek. Za najbardziej skuteczne uważa się pływanie, aerobik wodny oraz inne ćwiczenia wzmacniające mięśnie, jednak każda dodatkowa regularnie wykonywana aktywność przyniesie rezultaty.

 

 

lekkostrawna dieta w ciąży
Przepisy, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam

Dieta lekkostrawna może być zalecana w różnych schorzeniach i po operacjach, ale również w okresie ciąży czy po porodzie. Zastanawiasz się, co jeść w ciąży na diecie lekkostrawnej? Przepisy na klasyczne dania wydają Ci się nieodpowiednie? Dowiedz się, jak powinno wyglądać jedzenie lekkostrawne w ciąży i zainspiruj się przykładowym jadłospisem dla kobiet w ciąży przygotowanym przez dietetyka.

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam
jak złagodzić z pomocą diety objawy endometriozy
Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów

Endometrioza definiowana jest jako występowanie tkanki endometrium w lokalizacji innej niż jama macicy, z towarzyszącym odczynem, który przypomina stan zapalny, co prowadzi do dolegliwości bólowych. Niestety patogeneza endometriozy nie jest w pełni jasna, co utrudnia odpowiednie leczenie przyczynowe. W ostatnich latach podkreśla się jednak znaczącą rolę żywienia w endometriozie. Poznaj porady dietetyka, dotyczące tego, co jeść przy endometriozie, a czego unikać i jak skomponować jadłospis.

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów
dieta z niskim indeksem glikemicznym a stany zapalne
Ciekawostki, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Dieta przeciwzapalna to ostatnio bardzo popularny temat w świecie dietetyki. Obecnie obserwuje się zwiększoną zapadalność na choroby wywoływane procesem zapalnym organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych, w tym wprowadzenie do diety produktów z niskim indeksem glikemicznym (IG), powinny być jednym z pierwszych kroków terapeutycznych. Sprawdź, czym cechuje się dieta z niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję