14.12.2020

Dieta antycellulitowa – co jeść, a czego unikać?

masaż przy diecie antycellulitowej

Jeśli chcemy pozbyć się cellulitu, należy przede wszystkim zmienić tryb życia. Skuteczna walka z pomarańczową skórką powinna polegać na stosowaniu odpowiedniej diety, połączonej z systematyczną aktywnością fizyczną, jeżeli to możliwe.

Spis treści:

  1. Czym jest cellulit?
  2. Dieta antycellulitowa – czego unikać?
  3. Dieta antycellulitowa – co jeść?

Czym jest cellulit?

Zanim przejdziemy do zaleceń żywienia, związanych z pozbywaniem się pomarańczowej skórki, warto wspomnieć, czym właściwie jest cellulit i jak powstaje. Jest to włókniejące zwyrodnienie tkanki łącznej ze zmianami pojawiającymi się w tkance podskórnej, nazywane także lipodystrofią.

Co ciekawe, cellulit nie jest jedynie problemem osób otyłych. Dotyczy głównie kobiet i może pojawić się w każdym wieku, także u tych pań, których waga ciała jest w normie. Przyczyny powstawania cellulitu są złożone i nie dotyczą samej skóry, ale całego organizmu i często powiązane są ze złą dietą i nieodpowiednim stylem życia. Chcąc pozbyć się pomarańczowej skórki, należy więc postawić na zdrowe posiłki, wprowadzić do tygodniowego planu systematyczną aktywność fizyczną, a także pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji kosmetycznej. Warto wiedzieć, że aby osiągnąć cel, zmiana nawyków powinna być trwała, gdyż tylko wtedy będzie można cieszyć się efektami na stałe.

Dieta antycellulitowa - aktywność fizyczna to podstawa!

Dieta antycellulitowa – czego unikać?

Jakich produktów nie powinniśmy spożywać na diecie antycellulitowej? Przede wszystkim należy pozbyć się złych nawyków żywieniowych, osłabiających błony komórkowe przez szkodliwie wolne rodniki, które mogą powodować nie tylko większe odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale także różnego rodzaju problemy w funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej. Chcąc pozbyć się cellulitu, warto więc unikać produktów wysoko przetworzonych, które mogą mieć szkodliwy wpływ na organizm.

W diecie antycellulitowej należy wyeliminować między innymi:

  • słodycze, zwłaszcza tłuste produkty cukiernicze;
  • chipsy i inne słone przekąski (sprawdź, co jeść zamiast chipsów);
  • żywność fast-food;
  • słodzone, koloryzowane napoje;
  • jasne pieczywo;
  • białe makarony i ryż;
  • produkty z dużą ilością tłuszczów trans;
  • produkty instant (sosy w proszku, zupki w 5 minut itd.);
  • kostki rosołowe;
  • wysokoprzetworzone produkty mięsne (parówki, salami, produkty wędzone).

Warto również pamiętać o tym, że alkohol i papierosy mogą zaburzać efekty diety, dlatego w miarę możliwości należy zrezygnować także z tego typu używek.

Dieta antycellulitowa - warzywa i owoce

Dieta antycellulitowa – co jeść?

Skoro już wiemy, jakich produktów unikać, chcąc pozbyć się cellulitu, warto zastanowić się również nad tym, jakie produkty w takiej diecie powinny się znaleźć. Otóż dieta antycellulitowa to sposób żywienia, który powinien być lekki, ale jednocześnie opierać się na bogactwie witamin i minerałów. W menu diety warto zawrzeć produkty bogate w wapń, który ma duży wpływ na budowę mięśni i prawidłowe funkcjonowanie stawów i kości, a co więcej, skutecznie wpływa na zahamowanie lipogenezy i zwiększa lipolizę, co z kolei przekłada się na szybszą utratę tkanki tłuszczowej. Należy zwrócić uwagę również na produkty bogate w magnez, takie jak pieczywo pełnoziarniste i zboża. Magnez wpływa pozytywnie na układ nerwowy, warunkuje prawidłową pracę mięśni i sprzyja regeneracji, co jest bardzo ważne, jeżeli wraz z dietą stawiamy na wzmożoną aktywność fizyczną.

W diecie antycellulitowej należy zawrzeć również cynk. Jest to minerał, który w dużym stopniu wpływa na sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Ma także silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że hamuje działanie szkodliwych dla całego organizmu wolnych rodników, sprzyjających powstawaniu cellulitu. Cynk korzystnie działa na kondycję skóry.

Chrom to pierwiastek, który reguluje poziom insuliny (której nadmiar może doprowadzić do nadmiernego osadzania tkanki tłuszczowej). Wśród produktów bogatych w chrom znajdziemy między innymi jaja i produkty zbożowe. Warto postawić również na świeże owoce i warzywa, zawierające spore ilości witaminy C, która wspomaga wchłanianie zdrowych składników aktywnych, zwiększa odporność i wpływa na dobrą kondycję skóry.

Co jeszcze można zawrzeć w diecie antycellulitowej? Napoje i produkty wspomagające przemianę materii i działające antyoksydacyjnie, takie jak kofeina (kawa, najlepiej czarna bez cukru), zielona herbata czy przyprawy (kurkuma, cynamon).

Nie masz czasu na samodzielne przygotowanie diety? Skorzystaj z diety pudełkowej i wybierz dietę antycellulitową 1500 kcal. Zapewniamy pięć świeżych zbilansowanych posiłków każdego dnia, dostarczanych prosto pod drzwi twojego domu!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję