13.04.2022

Cykoria - właściwości i zastosowanie cykroii

cykoria

Cykoria jest niskokalorycznym i bardzo zdrowym warzywem, które zbyt rzadko gości na naszych talerzach. Stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu trawiennego, a także pomaga kontrolować apetyt. To nie jedyne właściwości cykorii, które warto poznać. Przybliżamy je, a także podpowiadamy co zrobić z cykroii na obiad i nie tylko!

Spis treści:

1. Cykoria i jej wartość odżywcza

2. Zdrowotne właściwości cykorii

3. Co zrobić z cykorii? Przepisy

Cykoria i jej wartość odżywcza 

Cykoria   to warzywo o bardzo niskiej wartości energetycznej, ponieważ w większości składa się z wody. Z tego powodu często zalecana jest jako element diet odchudzających. W 100 gramach dostarcza jedynie 17 kcal, 0,9g białka, 0,1g tłuszczu, 4 g węglowodanów i aż 3,1 g błonnika pokarmowego. 
Spożywanie cykorii wzbogaca naszą dietę o witaminy i składniki mineralne niezbędne dla zachowania zdrowia. Jest źródłem:

  •  potasu
  •  magnezu, 
  •  wapnia, 
  •  fosforu, 
  •  selenu, 
  •  manganu, 
  •  żelaza 
  •  i cynku. 

A także witaminy C oraz witamin z grupy B tj. B1, B2, B3 i B9 (kwas foliowy).

Zdrowotne właściwości cykorii

Cykoria spożywana regularnie wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Może przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia i zapewnić młody, promienny wygląd. Największą zaletą cykorii jest jej pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Warzywo usprawnia proces przemiany materii i pozwala uporać się z problemami trawiennymi, takimi jak refluks-żołądkowo-przełykowy czy zaparcia. Jest zasobnym źródłem błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości po spożytym posiłku, pomaga kontrolować apetyt i reguluje pracę jelit. Tę właściwość cykorii mogą wykorzystać osoby stosujące dietę odchudzającą.

Cykoria jest także cennym źródłem beta-karotenu, który zaliczany jest do naturalnych przeciwutleniaczy. Jego rola polega na ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ich nadmiar uszkadza ważne struktury komórkowe (m.in. DNA), co powoduje zaburzenie ich prawidłowego funkcjonowania. Beta-karoten wykazuje także korzystny wpływa na stan oczu i koloryt skóry. Zapewnia piękny i zdrowy wygląd cery oraz  spowalnia procesy starzenia się organizmu. 

Jedzenie cykorii wspomaga układ odpornościowy i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Nie jest warzywem przeciwskazanym dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością, ponieważ ma niski indeks glikemicznym (IG=15). To właśnie dlatego cykoria powinna gościć nie tylko na talerzach osób odchudzających się, lecz wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i promiennym wyglądem na dłużej. Przeczytaj o tym więcej w naszym wpisie o diecie w insulinooporności

Inulina z cykorii

Korzeń cykorii wykorzystywany do produkcji bezkofeinowej kawy zbożowej stanowi źródło inuliny o dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. To rodzaj błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie, który nie ulega procesom trawienia w przewodzie pokarmowym. 
Inulina z cykorii:

  •  ma działanie prebiotyczne, co oznacza to, że stymuluje rozwój dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym,
  •  pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  •  pomaga obniżyć poziom cukru we krwi,
  •  ma korzystny wpływ na poprawę odporności organizmu, dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na nią w okresie jesienno-zimowym,
  •  wspiera proces redukcji masy ciała,
  •  reguluje pracę jelit.

Aby skorzystać z jej dobroczynnych właściwości warto spożywać bezkofeinową zbożową kawę z cykorii.

właściwości cykroii

Co zrobić z cykorii? Przepisy

Cykoria jest uniwersalnym warzywem, które można spożywać na surowo, ale także dusić, zapiekać i gotować. Jednym z łatwiejszych sposobów na jej wykorzystanie będzie przygotowanie do obiadu sałatki z cykorii i pomarańczy.

Sałatka z cykorii i pomarańczy z lekkim dressingiem

Składniki:

  •  2 cykorie,
  •  1 duża pomarańcza,
  •  garść orzechów włoskich,
  •  2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  •  1 łyżeczka miodu,
  •  1 łyżka oleju rzepakowego,
  •  sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
1. Cykorię przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półtalarki. 
2. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i chwilę podpraż na suchej patelni.
3. Pomarańczę obierz ze skórki i podziel na cząstki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. 
4. Z oliwy, miodu, musztardy i przypraw przygotuj sos. 
5. Cykorię rozrzuć na talerzu, dodaj pomarańczę, orzechy. Wymieszaj składniki z sosem. 

Surowa cykoria sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub samodzielna przekąska. Lubianą przystawką na domowe przyjęcia są łódeczki z cykorii, których wykonanie jest bardzo proste. 

Łódeczki z cykorii z farszem z tuńczyka

Składniki:

  •  1 cykoria
  •   ½ puszki kukurydzy,
  •  1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  •  pół pęczka szczypiorku,
  •  1 łyżka oliwy z oliwek,
  •  2 łyżki jogurtu greckiego,
  •  sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

1. Cykorię podziel na listki i każdy dokładnie umyj.
2. Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski.
3. Dodaj połowę posiekanego drobno szczypiorku, oliwę, jogurt oraz przyprawy. Wymieszaj farsz.
4. Gotowym farszem nadziej listki cykorii. Przed podaniem możesz posypać je resztą szczypiorku do ozdoby.

Inna wersja zakłada wypełnienie listków cykorii farszem z chudego twarożku z dodatkiem pokrojonego w kostkę pomidora i natki pietruszki. Dodając ulubione przyprawy, otrzymasz w ten sposób szybką i efektowną przekąskę.
Kilka listków cykorii możesz także zblendować z ulubionym koktajlem, żeby wzbogacić go o wiele cennych dla zdrowia właściwości.


Bibliografia:
1. https://dietetycy.org.pl/cykoria/
2. https://sante.pl/jedz-zdrowo/inulina-prebiotyk-dobry-na-wszystko/
3. E. Cieślik, A. Gębusia, Żywność funkcjonalna z dodatkiem fruktanów, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, nr 2 (75), s. 27-37

 

dietetyk w cateringu dietetycznymMartyna Jaros 

Absolwentka SGGW z tytułem magistra dietetyki. Z zamiłowaniem poszerza swoją wiedzę dotyczącą psychodietetyki oraz zmiany nawyków żywieniowych. Obecnie doradza klientom cateringu dietetycznego WygodnaDieta.pl jak zdrowo i skutecznie osiągać swoje żywieniowe cele. Prywatnie amatorka zdrowego trybu życia, treningu siłowego, CrossFit oraz jogi.
 

 

Dieta przy anemii
Porady dietetyka
19.02.2024

Dieta przy anemii – co jest wskazane, a czego lepiej unikać?

Cierpisz na przewlekłe osłabienie, szybko się męczysz, wypadają Ci włosy i masz bóle i zawroty głowy? To może być anemia. Niedokrwistość dotyczy blisko ¼ całej populacji i wymaga najczęściej leczenia przyczynowego, zastosowania odpowiedniej suplementacji preparatami żelaza, a także wdrożenia odpowiedniej diety. Jak dokładnie powinno wyglądać żywienie w anemii? Jakie owoce jeść na anemię, co jeść i pić przy anemii? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się wszystkiego.

Dieta przy anemii – co jest wskazane, a czego lepiej unikać?
Dieta Daniela
Ciekawostki, Odchudzanie
18.02.2024

Dieta Daniela – jakie są jej zasady oraz przykładowy jadłospis

Być może nazwy „dieta Daniela” i „głodówka Daniela” nic Ci nie mówią, ale czy znasz dietę dr Dąbrowskiej albo post warzywno-owocowy? Pewnie któraś z tych nazw obiła Ci się o uszy. Wszystkie te diety odnoszą się do jednego modelu żywienia, który charakteryzuje się specyficznymi restrykcjami. Jakie są zasady diety Daniela i czy można zdrowo zrzucić zbędne kilogramy, stosując post Daniela? Ile można schudnąć? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.

Dieta Daniela – jakie są jej zasady oraz przykładowy jadłospis
Dieta żołądkowa
Porady dietetyka
17.02.2024

Dieta żołądkowa – czyli co jeść, a czego unikać w trakcie problemów żołądkowych

Coraz więcej osób boryka się z problemami z żołądkiem, które mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. W wielu chorobach żołądka zalecana jest zmiana nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać dieta na problemy żołądkowe, dieta przy grypie żołądkowej czy dieta na wrzody żołądkowe? Co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego unikać? Jeśli męczą Cię wzdęcia, problemy żołądkowe i trawienne, nadkwasota czy refluks, sprawdź, jak powinny wyglądać potrawy lekkostrawne w diecie żołądkowej.

Dieta żołądkowa – czyli co jeść, a czego unikać w trakcie problemów żołądkowych

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję