13.04.2022

Cykoria - właściwości i zastosowanie cykroii

cykoria

Cykoria jest niskokalorycznym i bardzo zdrowym warzywem, które zbyt rzadko gości na naszych talerzach. Stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu trawiennego, a także pomaga kontrolować apetyt. To nie jedyne właściwości cykorii, które warto poznać. Przybliżamy je, a także podpowiadamy co zrobić z cykroii na obiad i niezbędnie!

Spis treści:

  1. Cykoria i jej wartość odżywcza 
  2. Zdrowotne właściwości cykorii
  3. Inulina z cykorii
  4. Co zrobić z cykorii? Przepisy

Cykoria i jej wartość odżywcza 

Cykoria   to warzywo o bardzo niskiej wartości energetycznej, ponieważ w większości składa się z wody. Z tego powodu często zalecana jest jako element diet odchudzających. W 100 gramach dostarcza jedynie 17 kcal, 0,9g białka, 0,1g tłuszczu, 4 g węglowodanów i aż 3,1 g błonnika pokarmowego. 
Spożywanie cykorii wzbogaca naszą dietę o witaminy i składniki mineralne niezbędne dla zachowania zdrowia. Jest źródłem:

  •  potasu
  •  magnezu, 
  •  wapnia, 
  •  fosforu, 
  •  selenu, 
  •  manganu, 
  •  żelaza 
  •  i cynku. 

A także witaminy C oraz witamin z grupy B tj. B1, B2, B3 i B9 (kwas foliowy).

Zdrowotne właściwości cykorii

Cykoria spożywana regularnie wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Może przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia i zapewnić młody, promienny wygląd. Największą zaletą cykorii jest jej pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Warzywo usprawnia proces przemiany materii i pozwala uporać się z problemami trawiennymi, takimi jak refluks-żołądkowo-przełykowy czy zaparcia. Jest zasobnym źródłem błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości po spożytym posiłku, pomaga kontrolować apetyt i reguluje pracę jelit. Tę właściwość cykorii mogą wykorzystać osoby stosujące dietę odchudzającą.

Osobom, które chcą skutecznie i zdrowo kontrolować wagę, warto polecić dietę pudełkową niskokaloryczną z Wygodnej Diety. To catering dietetyczny, który dzięki odpowiedniemu doborowi składników i wysokiej zawartości błonnika, wspiera uczucie sytości i poprawia pracę układu pokarmowego, co znakomicie uzupełnia zalety cykorii. Więcej informacji znajdziesz na stronie diety pudełkowej niskokalorycznej.

Cykoria jest także cennym źródłem beta-karotenu, który zaliczany jest do naturalnych przeciwutleniaczy. Jego rola polega na ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ich nadmiar uszkadza ważne struktury komórkowe (m.in. DNA), co powoduje zaburzenie ich prawidłowego funkcjonowania. Beta-karoten wykazuje także korzystny wpływa na stan oczu i koloryt skóry. Zapewnia piękny i zdrowy wygląd cery oraz  spowalnia procesy starzenia się organizmu. 

Jedzenie cykorii wspomaga układ odpornościowy i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Nie jest warzywem przeciwskazanym dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością, ponieważ ma niski indeks glikemicznym (IG=15). To właśnie dlatego cykoria powinna gościć nie tylko na talerzach osób odchudzających się, lecz wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i promiennym wyglądem na dłużej. Przeczytaj o tym więcej w naszym wpisie o diecie w insulinoopornosci

Inulina z cykorii

Korzeń cykorii wykorzystywany do produkcji bezkofeinowej kawy zbożowej stanowi źródło inuliny o dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. To rodzaj błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie, który nie ulega procesom trawienia w przewodzie pokarmowym. 
Inulina z cykorii:

  •  ma działanie prebiotyczne, co oznacza to, że stymuluje rozwój dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym,
  •  pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  •  pomaga obniżyć poziom cukru we krwi,
  •  ma korzystny wpływ na poprawę odporności organizmu, dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na nią w okresie jesienno-zimowym,
  •  wspiera proces redukcji masy ciała,
  •  reguluje pracę jelit.

Aby skorzystać z jej dobroczynnych właściwości warto spożywać bezkofeinową zbożową kawę z cykorii.

właściwości cykroii

Co zrobić z cykorii? Przepisy

Cykoria jest uniwersalnym warzywem, które można spożywać na surowo, ale także dusić, zapiekać i gotować. Jednym z łatwiejszych sposobów na jej wykorzystanie będzie przygotowanie do obiadu sałatki z cykorii i pomarańczy.

Sałatka z cykorii i pomarańczy z lekkim dressingiem

Składniki:

  •  2 cykorie,
  •  1 duża pomarańcza,
  •  garść orzechów włoskich,
  •  2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  •  1 łyżeczka miodu,
  •  1 łyżka oleju rzepakowego,
  •  sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
1. Cykorię przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półtalarki. 
2. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i chwilę podpraż na suchej patelni.
3. Pomarańczę obierz ze skórki i podziel na cząstki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. 
4. Z oliwy, miodu, musztardy i przypraw przygotuj sos. 
5. Cykorię rozrzuć na talerzu, dodaj pomarańczę, orzechy. Wymieszaj składniki z sosem. 

Surowa cykoria sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub samodzielna przekąska. Lubianą przystawką na domowe przyjęcia są łódeczki z cykorii, których wykonanie jest bardzo proste. 

Łódeczki z cykorii z farszem z tuńczyka

Składniki:

  •  1 cykoria
  •   ½ puszki kukurydzy,
  •  1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  •  pół pęczka szczypiorku,
  •  1 łyżka oliwy z oliwek,
  •  2 łyżki jogurtu greckiego,
  •  sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

1. Cykorię podziel na listki i każdy dokładnie umyj.
2. Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski.
3. Dodaj połowę posiekanego drobno szczypiorku, oliwę, jogurt oraz przyprawy. Wymieszaj farsz.
4. Gotowym farszem nadziej listki cykorii. Przed podaniem możesz posypać je resztą szczypiorku do ozdoby.

Inna wersja zakłada wypełnienie listków cykorii farszem z chudego twarożku z dodatkiem pokrojonego w kostkę pomidora i natki pietruszki. Dodając ulubione przyprawy, otrzymasz w ten sposób szybką i efektowną przekąskę.
Kilka listków cykorii możesz także zblendować z ulubionym koktajlem, żeby wzbogacić go o wiele cennych dla zdrowia właściwości.


Bibliografia:
1. https://dietetycy.org.pl/cykoria/
2. https://sante.pl/jedz-zdrowo/inulina-prebiotyk-dobry-na-wszystko/
3. E. Cieślik, A. Gębusia, Żywność funkcjonalna z dodatkiem fruktanów, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, nr 2 (75), s. 27-37

 

Szklanka wody mineralnej z cytryną
Porady dietetyka
16.07.2025

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut

Odwodnienie podczas upałów może pojawić się szybciej, niż się tego spodziewasz, szczególnie gdy dużo się pocisz, nie masz apetytu i nie uzupełniasz elektrolitów. Często nie zdajemy sobie sprawy z jego pierwszych objawów, takich jak uczucie zmęczenia, spadek koncentracji czy bóle głowy. Warto zatem poznać proste testy, które w zaledwie kilka minut pomogą ocenić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawodniony.

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut
zdrowy posiłek na plażę
Porady dietetyka
15.07.2025

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać

Plażowanie to nie tylko słońce, woda i relaks. Nie można zapomnieć, że to też wyzwanie dla organizmu. Wysoka temperatura, zmiany ciśnienia, aktywność fizyczna i długie przebywanie na słońcu sprawiają, że to, co zjesz przed wyjściem z domu, może zaważyć na całym Twoim dniu. Zamiast zmagać się z uczuciem ciężkości, sennością czy rozstrojem żołądka, lepiej wiedzieć, czego unikać.

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać
zdrowe żywienie na wakacjach
Porady dietetyka
14.07.2025

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Wakacje to czas odpoczynku i oderwania od codziennej rutyny. Dla wielu to także moment, w którym pojawia się stres związany z tym, że kilka dni luzu wystarczy, by zaprzepaścić efekty dotychczasowej diety czy treningów. Nieregularne posiłki, wakacyjne pokusy czy brak aktywności mogą sprawić, że po urlopie wracamy z dodatkowymi kilogramami. W tym artykule przedstawimy Ci 10 zasad zdrowego odżywiania na wakacjach, dzięki którym wrócisz nie tylko wypoczęty, ale i bez dodatkowych kilogramów.

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję