Powinny sięgać po nią nie tylko osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Ten napar niesie ze sobą szereg właściwości zdrowotnych, które od tysięcy lat znają i wykorzystują Chińczycy.
Jak powstaje czerwona herbata?
Nie każdy wie, że herbata czarna, czerwona czy zielona to odmiany pochodzące z tej samej rośliny: herbaty chińskiej. Różne właściwości, kolor i smak każdego z rodzajów zależą od pory, w której zebrano liście oraz tego, jakim procesom zostały poddane.
Pu-erh to herbata, którą poddaje się częściowej fermentacji, a następnie zostawia, by dojrzała w odpowiednich warunkach. To właśnie temu zawdzięcza swoją czerwoną lub brunatną barwę. Produkowana jest głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie.
Czerwona herbata jako „pogromca tłuszczu”
O tym, że Pu-erh wspomaga odchudzanie słyszał chyba każdy, kto choć raz próbował zrzucić zbędne kilogramy. To prawda. Czerwona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, które pobudzają pracę jelit i aktywują wydzielanie żółci, dzięki czemu znacząco przyspieszają proces trawienia. Znajdziemy w niej także związki blokujące biosyntezę tłuszczu i zmniejszające jego odkładnie. Należy jednak pamiętać, że to jedynie wsparcie procesu odchudzania. Spożywanie 3-6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie może pomóc w walce z nadwagą, ale bez odpowiednio dobranej diety, najlepiej wspomaganej aktywnością fizyczną, nie osiągniemy zamierzonych efektów.
Bogactwo właściwości zdrowotnych
Regularne picie czerwonej herbaty pozwala zwalczyć wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia proces starzenia i korzystnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Zmniejsza stężenie cukru we krwi i reguluje poziom ciśnienia w naczyniach krwionośnych. Wspiera także pracę wątroby, dzięki czemu pozwala zachować odpowiedni poziom cholesterolu. Ponadto herbata ta bogata jest w minerały: cynk, żelazo, wapń, selen, fluor, magnez i miedź oraz witaminy: E, P i C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów częste spożywanie czerwonej herbaty obniża ryzyko zachorowania na nowotwory.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Aby optymalnie wykorzystać jej drogocenne właściwości i uzyskać najlepszy smak naparu, liście Pu-erh należy zalać wodą w temperaturze 90-96 stopni. Suszu nie powinno się trzymać w wodzie zbyt długo: zalecany czas parzenia to od 1 do 3 minut. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, z czerwonej odmiany, możemy skorzystać kilkukrotnie z tych samych liści i zaparzać je dwa, trzy, lub nawet sześć razy.
Czy czerwona herbata może zaszkodzić?
Podobnie jak większość produktów, spożywana w nadmiarze Pu-erh może przynieść skutki odwrotne do oczekiwanych, dlatego należy zachować zdrowy rozsądek. Nie zaleca się spożywania więcej niż 6 filiżanek naparu dziennie. Herbata zmniejsza wchłanianie żelaza i może powodować wypłukiwanie związków mineralnych z organizmu. Nie powinny sięgać po nią osoby cierpiące na anemię, kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią.