HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
dieta dla mamy
09.03.2020

Dieta dla mam

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. W ciągu tych dziewięciu miesięcy warto zwolnić, zadbać o zdrowie, obserwować zmiany zachodzące w ciele i z troską wsłuchiwać się w sygnały wysyłane przez nasz organizm. Panie starające się o dziecko, oczekujące potomstwa i karmiące piersią powinny także zwrócić większą uwagę na to, jak wygląda ich dieta. Z tego artykułu dowiesz się, co powinno znaleźć się na Twoim talerzu, jeśli jesteś przyszłą lub świeżo upieczoną mamą.

Jedz dla dwojga, nie za dwoje!

Przekonanie, że kobiety oczekujące potomstwa powinny jeść „za dwoje” to mit, który od dawna pokutuje w naszym społeczeństwie. W rzeczywistości zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej nie różni się znacznie od tego sprzed ciąży. W pierwszym trymestrze w ogóle się nie zmienia, w drugim zwiększa się średnio o około 300 kcal, czyli tyle ile znajduje się w trzech średnich bananach, natomiast w trzecim trymestrze i podczas karmienia piersią to dodatkowe 400-600 kcal.
Równie ważną kwestią, jak to, ile jemy, jest jakość produktów, jakich używamy. Żeby płód rozwijał się prawidłowo, należy zadbać o to, by dieta była pełnowartościowa oraz dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Najlepszym wyborem będzie postawienie na zdrowe i jak najmniej przetworzone produkty,a także , w miarę możliwości, regularne spożywanie posiłków, bez przejadania się.

dieta dla mam

Co powinno znaleźć się na Twoim talerzu?

Jeśli oczekujesz potomstwa, postaraj się, żeby Twoje posiłki składały się z nieprzetworzonych, naturalnych produktów i były jak najbardziej urozmaicone. Zadbaj o to, żeby w Twoim menu nie zabrakło zbóż, orzechów, nasion, świeżych warzyw i owoców, jak również nasion roślin strączkowych. Możesz spożywać też nabiał (oprócz produktów niepasteryzowanych i serów pleśniowych) oraz ryby, jaja i mięso (po wcześniejszej obróbce cieplnej). Zwróć uwagę na to, by na Twoim talerzu jak najczęściej pojawiały się też produkty bogate w witaminę B6, czyli kwas foliowy. Znajdziesz ją między innymi w zielonych warzywach liściastych, orzechach, burakach, pomidorach, owocach cytrusowych, mięsie i drobiu, kaszy gryczanej oraz w pełnoziarnistym pieczywie. Ciąża to czas, kiedy szczególnie powinnaś zadbać o swój organizm. Staraj się jeść jak najzdrowiej, ale pamiętaj, że gwałtowna zmiana sposobu odżywiania i testowanie nowych diet w tym okresie, może okazać się niebezpieczne zarówno dla Ciebie, jak i Twojego dziecka. Dieta mam karmiących również powinna być pełnowartościowa i zbilansowana, ale jest mniej restrykcyjna niż w przypadku ciężarnych i, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, wszystkie produkty są dozwolone. Warto wiedzieć, że mleko kobiece powstaje bezpośrednio z krwi, a nie ze spożywanych produktów, dlatego mitem jest twierdzenie, że dziecko może mieć różne dolegliwości pokarmowe lub alergie po spożyciu danego produktu przez matkę.

Czego nie wolno spożywać, będąc w ciąży?

Kobiety w ciąży nie powinny sięgać po niepasteryzowany nabiał, sery pleśniowe, surowe mięso (np. tatar), surowe ryby (np. sushi) i surowe jaja (np. tiramisu, kogel-mogel). Absolutnie niedozwolone jest także palenie papierosów i picie alkoholu – nawet najmniejsza ich dawka może spowodować tragiczne konsekwencje.

Pamiętaj, że będąc w ciąży, jesz dla dwojga, a nie za dwoje. Odżywiaj się zdrowo i znajdź czas na jak najwięcej odpoczynku. W tym szczególnym czasie bardzo pomocny może okazać się catering dietetyczny, który pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu, a Ty bez żadnego wysiłku będziesz mogła cieszyć się pełnowartościowymi i urozmaiconymi posiłkami każdego dnia.

×