Dieta dla mam

dieta dla mamy

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. W ciągu tych dziewięciu miesięcy warto zwolnić, zadbać o zdrowie, obserwować zmiany zachodzące w ciele i z troską wsłuchiwać się w sygnały wysyłane przez nasz organizm. Panie starające się o dziecko, oczekujące potomstwa i karmiące piersią powinny także zwrócić większą uwagę na to, jak wygląda ich dieta. Z tego artykułu dowiesz się, co powinno znaleźć się na Twoim talerzu, jeśli jesteś przyszłą lub świeżo upieczoną mamą.

Spis treści:

  1. Jedz dla dwojga, nie za dwoje!
  2. Co powinno znaleźć się na Twoim talerzu?
  3. Czego nie wolno spożywać, będąc w ciąży?

Jedz dla dwojga, nie za dwoje!

Przekonanie, że kobiety oczekujące potomstwa powinny jeść „za dwoje” to mit, który od dawna pokutuje w naszym społeczeństwie. W rzeczywistości zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej nie różni się znacznie od tego sprzed ciąży. W pierwszym trymestrze w ogóle się nie zmienia, w drugim zwiększa się średnio o około 300 kcal, czyli tyle ile znajduje się w trzech średnich bananach, natomiast w trzecim trymestrze i podczas karmienia piersią to dodatkowe 400-600 kcal.
Równie ważną kwestią, jak to, ile jemy, jest jakość produktów, jakich używamy. Żeby płód rozwijał się prawidłowo, należy zadbać o to, by dieta w ciąży była pełnowartościowa oraz dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Najlepszym wyborem będzie postawienie na zdrowe i jak najmniej przetworzone produkty, a także, w miarę możliwości, regularne spożywanie posiłków, bez przejadania się.

dieta dla mam

Co powinno znaleźć się na Twoim talerzu?

Jeśli oczekujesz potomstwa, postaraj się, żeby Twoje posiłki składały się z nieprzetworzonych, naturalnych produktów i były jak najbardziej urozmaicone. Zadbaj o to, żeby w Twoim menu nie zabrakło zbóż, orzechów, nasion, świeżych warzyw i owoców, jak również nasion roślin strączkowych. Możesz spożywać też nabiał (oprócz produktów niepasteryzowanych i serów pleśniowych) oraz ryby, jaja i mięso (po wcześniejszej obróbce cieplnej). Zwróć uwagę na to, by na Twoim talerzu jak najczęściej pojawiały się też produkty bogate w witaminę B6, czyli kwas foliowy. Znajdziesz ją między innymi w zielonych warzywach liściastych, orzechach, burakach, pomidorach, owocach cytrusowych, mięsie i drobiu, kaszy gryczanej oraz w pełnoziarnistym pieczywie. Ciąża to czas, kiedy szczególnie powinnaś zadbać o swój organizm. Staraj się jeść jak najzdrowiej, ale pamiętaj, że gwałtowna zmiana sposobu odżywiania i testowanie nowych diet w tym okresie, może okazać się niebezpieczne zarówno dla Ciebie, jak i Twojego dziecka. Dieta mam karmiących również powinna być pełnowartościowa i zbilansowana, ale jest mniej restrykcyjna niż w przypadku ciężarnych i, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, wszystkie produkty są dozwolone. Warto wiedzieć, że mleko kobiece powstaje bezpośrednio z krwi, a nie ze spożywanych produktów, dlatego mitem jest twierdzenie, że dziecko może mieć różne dolegliwości pokarmowe lub alergie po spożyciu danego produktu przez matkę.

Warto rozważyć także dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety, która oferuje szeroki wachlarz zdrowych i zbilansowanych posiłków, pozwalając przyszłym mamom na dostosowanie diety do własnych potrzeb i preferencji. Taki catering dietetyczny to praktyczne wsparcie, które pomaga zadbać o różnorodność i pełnowartościowość posiłków bez konieczności samodzielnego gotowania.

Czego nie wolno spożywać, będąc w ciąży?

Kobiety w ciąży nie powinny sięgać po surowe jaja (np. tiramisu, kogel-mogel), sery pleśniowe, surowe mięso (np. tatar), surowe ryby (np. sushi) i niepasteryzowany nabiał. Absolutnie niedozwolone jest także palenie papierosów i picie alkoholu – nawet najmniejsza ich dawka może spowodować tragiczne konsekwencje.

Pamiętaj, że będąc w ciąży, jesz dla dwojga, a nie za dwoje. Odżywiaj się zdrowo i znajdź czas na jak najwięcej odpoczynku. W tym szczególnym czasie bardzo pomocny może okazać się catering dietetyczny, który pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu, a Ty bez żadnego wysiłku będziesz mogła cieszyć się pełnowartościowymi i urozmaiconymi posiłkami każdego dnia.

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję