Dieta dla mam

dieta dla mamy

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. W ciągu tych dziewięciu miesięcy warto zwolnić, zadbać o zdrowie, obserwować zmiany zachodzące w ciele i z troską wsłuchiwać się w sygnały wysyłane przez nasz organizm. Panie starające się o dziecko, oczekujące potomstwa i karmiące piersią powinny także zwrócić większą uwagę na to, jak wygląda ich dieta. Z tego artykułu dowiesz się, co powinno znaleźć się na Twoim talerzu, jeśli jesteś przyszłą lub świeżo upieczoną mamą.

Jedz dla dwojga, nie za dwoje!

Przekonanie, że kobiety oczekujące potomstwa powinny jeść „za dwoje” to mit, który od dawna pokutuje w naszym społeczeństwie. W rzeczywistości zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej nie różni się znacznie od tego sprzed ciąży. W pierwszym trymestrze w ogóle się nie zmienia, w drugim zwiększa się średnio o około 300 kcal, czyli tyle ile znajduje się w trzech średnich bananach, natomiast w trzecim trymestrze i podczas karmienia piersią to dodatkowe 400-600 kcal.
Równie ważną kwestią, jak to, ile jemy, jest jakość produktów, jakich używamy. Żeby płód rozwijał się prawidłowo, należy zadbać o to, by dieta w ciąży była pełnowartościowa oraz dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Najlepszym wyborem będzie postawienie na zdrowe i jak najmniej przetworzone produkty, a także, w miarę możliwości, regularne spożywanie posiłków, bez przejadania się.

dieta dla mam

Co powinno znaleźć się na Twoim talerzu?

Jeśli oczekujesz potomstwa, postaraj się, żeby Twoje posiłki składały się z nieprzetworzonych, naturalnych produktów i były jak najbardziej urozmaicone. Zadbaj o to, żeby w Twoim menu nie zabrakło zbóż, orzechów, nasion, świeżych warzyw i owoców, jak również nasion roślin strączkowych. Możesz spożywać też nabiał (oprócz produktów niepasteryzowanych i serów pleśniowych) oraz ryby, jaja i mięso (po wcześniejszej obróbce cieplnej). Zwróć uwagę na to, by na Twoim talerzu jak najczęściej pojawiały się też produkty bogate w witaminę B6, czyli kwas foliowy. Znajdziesz ją między innymi w zielonych warzywach liściastych, orzechach, burakach, pomidorach, owocach cytrusowych, mięsie i drobiu, kaszy gryczanej oraz w pełnoziarnistym pieczywie. Ciąża to czas, kiedy szczególnie powinnaś zadbać o swój organizm. Staraj się jeść jak najzdrowiej, ale pamiętaj, że gwałtowna zmiana sposobu odżywiania i testowanie nowych diet w tym okresie, może okazać się niebezpieczne zarówno dla Ciebie, jak i Twojego dziecka. Dieta mam karmiących również powinna być pełnowartościowa i zbilansowana, ale jest mniej restrykcyjna niż w przypadku ciężarnych i, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, wszystkie produkty są dozwolone. Warto wiedzieć, że mleko kobiece powstaje bezpośrednio z krwi, a nie ze spożywanych produktów, dlatego mitem jest twierdzenie, że dziecko może mieć różne dolegliwości pokarmowe lub alergie po spożyciu danego produktu przez matkę.

Czego nie wolno spożywać, będąc w ciąży?

Kobiety w ciąży nie powinny sięgać po surowe jaja (np. tiramisu, kogel-mogel), sery pleśniowe, surowe mięso (np. tatar), surowe ryby (np. sushi) i niepasteryzowany nabiał. Absolutnie niedozwolone jest także palenie papierosów i picie alkoholu – nawet najmniejsza ich dawka może spowodować tragiczne konsekwencje.

Pamiętaj, że będąc w ciąży, jesz dla dwojga, a nie za dwoje. Odżywiaj się zdrowo i znajdź czas na jak najwięcej odpoczynku. W tym szczególnym czasie bardzo pomocny może okazać się catering dietetyczny, który pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu, a Ty bez żadnego wysiłku będziesz mogła cieszyć się pełnowartościowymi i urozmaiconymi posiłkami każdego dnia.

Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję