Wymioty, biegunka i nudności to najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego. Zazwyczaj ma ono łagodny przebieg, ale może znacznie osłabiać organizm. Odpowiednio zbilansowana dieta przy wymiotach i w trakcie biegunki jest bardzo ważnym elementem szybkiego powrotu do zdrowia. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co na zatrucie pokarmowe sprawdzi się najlepiej, a jakich dań i produktów należy w diecie unikać.
Spis treści
- Dlaczego lekkostrawne jedzenie po zatruciu pokarmowym jest ważne?
- Unikanie pokarmów drażniących układ pokarmowy
- Rola nawodnienia w powrocie do zdrowia
- Przykładowy jadłospis na pierwsze dni po zatruciu
- Probiotyki i ich znaczenie w leczeniu zatrucia pokarmowego
Dlaczego lekkostrawne jedzenie po zatruciu pokarmowym jest ważne?
Ogólne zatrucie organizmu może objawiać się na różne sposoby. Najczęstsze dolegliwości to:
- biegunka,
- wymioty,
- nudności,
- bóle brzucha,
- gorączka,
- objawy grypopodobne.
Najczęściej zatrucie jest wynikiem zakażenia bakteriami chorobotwórczymi (pałeczkami z rodzaju Salmonella, gronkowcem, laseczkami jadu kiełbasianego, enterogennym szczepem Escherichia coli, Yersinia enterocolitica), albo wirusami (rotawirusami, norowirusami, parwowirusami, enterowirusami)[1] i prowadzi do osłabienia organizmu.
Co jeść przy zatruciu pokarmowym? Aby szybko wrócić do zdrowia, wskazana jest lekka dieta, która nie obciąża układu pokarmowego. Po zatruciu pokarmowym żołądek i jelita są często bardzo wrażliwe i osłabione, a ciężkie, tłuste lub pikantne potrawy mogą wzmagać objawy (bóle brzucha, nudności czy wymioty). Lekkostrawne jedzenie, takie jak ryż, gotowane ziemniaki, banany czy sucharki, jest łatwiejsze do przetrawienia przez organizm i mniej podrażnia przewód pokarmowy. Bardzo istotne jest również unikanie odwodnienia organizmu poprzez odpowiednią podaż płynów. Dzięki odpowiedniej diecie po zatruciu pokarmowym zmniejsza się ryzyko dolegliwości, a proces rekonwalescencji przebiega sprawniej.

Sprawdź także: Dieta lekkostrawna dla dziecka – zasady żywienia i przykładowe posiłki
Unikanie pokarmów drażniących układ pokarmowy
Dieta lekkostrawna przy zatruciu pokarmowym łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego. Czego należy unikać przy zatruciu? Oto lista produktów i potraw, które należy z diety wyeliminować:
- tłuste potrawy: smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu,
- potrawy odgrzewane,
- nieświeże dania,
- dania gotowe, zupy na tłustych wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych,
- tłuste gatunki mięs, przetwory mięsne,
- produkty wędzone,
- surowe jaja, mięso, ryby,
- surowe warzywa i owoce, warzywa i owoce ze skórką, niepoddane obróbce termicznej,
- ostre potrawy,
- pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, quinoa, płatki owsiane, pełnoziarnisty makaron, kasza gryczana, kasza jęczmienna, amarantus, kasza, bulgur, płatki żytnie),
- nabiał, np. mleko, jogurty, sery, kefir – u niektórych osób mogą nasilać dolegliwości,
- słodycze, słone przekąski,
- dania typu fast food,
- napoje zawierające kofeinę, napoje gazowane, alkohol.
Rola nawodnienia w powrocie do zdrowia
Co pić przy zatruciu pokarmowym? Domowy sposób na zatrucie pokarmowe to przede wszystkim regularne nawadnianie organizmu. Najczęściej objawy zatrucia pokarmowego przechodzą samoistnie, najczęściej w ciągu kilku godzin lub dni. W tym czasie należy uzupełniać utracone w wyniku biegunek czy wymiotów płyny. Początkowo najlepiej podawać do picia elektrolity, a następnie niegazowaną wodę, słabe herbaty czy herbaty ziołowe. Picie odpowiedniej ilości wody pomaga również usuwać toksyny z organizmu, co jest szczególnie ważne przy zatruciu.

Przykładowy jadłospis na pierwsze dni po zatruciu
Przykładowy jadłospis po zatruciu pokarmowym może wyglądać następująco:
Śniadanie: gotowany ryż z bananem i cynamonem, herbata owocowa,
II śniadanie: sucharki, purée jabłkowe
Obiad: rosół drobiowy z marchewką i makaronem nitki, gotowane ziemniaki z koperkiem i gotowanym mięsem z kurczaka
Kolacja: gotowana na parze dynia z ryżem i dorszem, herbata z rumianku
Zmagasz się z zatruciem pokarmowym, biegunką i wymiotami i nie masz siły na przygotowywanie zdrowych posiłków? Zdecyduj się na catering dietetyczny, dzięki któremu szybciej wrócisz do zdrowia.

Probiotyki i ich znaczenie w leczeniu zatrucia pokarmowego
Probiotyki stanowią ważny element leczenia zatrucia pokarmowego, wspierają zdrowie jelit i pomagają przywrócić równowagę mikroflory jelitowej. Przede wszystkim probiotyki, poprzez poprawę funkcji jelit i redukcję stanu zapalnego, mogą pomóc w redukcji objawów, takich jak biegunka czy wzdęcia. Odpowiednio dobrane probiotyki mogą także wspomagać wchłanianie składników odżywczych, czyli proces, który może być zaburzony podczas zatrucia pokarmowego. Ważne jest, aby dobrać odpowiedni szczep probiotyczny, a nie sięgać po pierwszy lepszy probiotyk. W przypadku biegunki zalecane są probiotyki, które mają dobrze udokumentowane działanie i zawierają szczepy Lactobacillus GG, Saccharomyces boulardii. Decyzję o włączeniu odpowiedniego preparatu warto skonsultować z lekarzem.
Bibliografia:
- Adamek J., Zatrucia pokarmowe, „Przewodnik Lekarza”, 2002.