Dieta lekkostrawna jest stosowana w wielu chorobach układu pokarmowego. Modyfikacja sposobu żywienia ma za zadanie odciążyć przewód pokarmowy przy jednoczesnym zaspokojeniu potrzeb organizmu. Poznaj przepisy od dietetyka, które możesz wykorzystać na diecie łatwostrawnej.
Spis treści:
- Czym jest dieta lekkostrawna?
- Dieta lekkostrawna – co jeść w diecie oszczędzającej jelita?
- Dieta lekkostrawna – czego unikać w codziennym jadłospisie?
- Zupa krem z marchewki – obiad na diecie lekkostrawnej
- Przepis na obiad: gotowany kurczak z ryżem
- Udko z kurczaka z ryżem i marchewką
- Pieczone ziemniaki z ziołami w diecie lekkostrawnej
- Duszone warzywa z indykiem na obiad
- Dieta lekkostrawna: makaron ryżowy z kurczakiem
- Jak unikać ciężkostrawnych składników w obiadach?
Czym jest dieta lekkostrawna?
W menu przykładowej diety lekkostrawnej podstawą jest żywność łatwo ulegająca trawieniu. Tego typu jadłospisy są zalecane w chorobach układu pokarmowego i po niektórych operacjach lub zabiegach. Łatwo strawne menu jest też zalecane osobom starszym, u których funkcje przewodu pokarmowego z wiekiem uległy upośledzeniu. W żywieniu seniorów oraz u pacjentów onkologicznych wysokobiałkowe przepisy diety lekkostrawnej bazują na produktach nieobciążających przewodu pokarmowego i bogatych w cenne proteiny wspomagające procesy regeneracyjne.
Dieta lekkostrawna – co jeść w diecie oszczędzającej jelita?
W jadłospisie nieobciążającym przewodu pokarmowego można uwzględnić:
- produkty z małą ilością błonnika pokarmowego: pszenne pieczywo, drobnoziarniste kasze, makarony pszenne, ryż biały, ziemniaki,
- produkty z niską zawartością tłuszczu: chude mięso i wędliny, ryby z małą zawartością tłuszczu, chude mleko i przetwory mleczne, twaróg chudy,
- młode warzywa po obróbce termicznej.
- dojrzałe owoce bez skórki i pestek, np. gotowane i przetarte maliny czy pieczone jabłka na diecie lekkostrawnej można spożywać bez obaw,
- jaja kurze gotowane na miękko lub na twardo – w diecie lekko strawnej jajecznica na parze to dobry pomysł na kolację lub śniadanie,
- zupy – na diecie lekkostrawnej zaleca się przygotowywać je na bulionach warzywnych lub bulionach z chudego mięsa (piersi z kurczaka, podudzia z kurczaka bez skóry),
- potrawy gotowane, gotowane na parze, duszone bez wcześniejszego obsmażania, pieczone w folii lub rękawie,
- przyprawy – na diecie lekkostrawnej zaleca się ograniczyć sól i doprawiać dania świeżymi lub suszonymi przyprawami, na przykład majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, oregano, bazylią,
- przekąski – na diecie lekkostrawnej dozwolone są: kisiel, galaretki, biszkopty i ciasto drożdżowe.
Dieta lekkostrawna – czego unikać w codziennym jadłospisie?
Do produktów lekkostrawnych nie zaliczają się:
- produkty pełnoziarniste – gruboziarniste kasze, makarony, ryż brązowy, pieczywo z pełnego ziarna (w śniadaniach diety lekkostrawnej nie należy uwzględniać wypieków z nieoczyszczonej mąki),
- pieczywo cukiernicze,
- niedojrzałe owoce, owoce ze skórką lub pestkami,
- warzywa wzdymające i kapustne, nasiona roślin strączkowych,
- smażone i pieczone potrawy wysokotłuszczowe,
- dania pikantne,
- tłuste mięsa i wędliny, produkty mięsne wysokoprzetworzone,
- sosy na zasmażkach.
Zupa krem z marchewki – obiad na diecie lekkostrawnej
Zupa krem to obiad diety lekkostrawnej, który może znaleźć się w menu osób z problemami z uzębieniem oraz pacjentów onkologicznych, którzy nie są w stanie gryźć stałych pokarmów. Miksowane zupy są źródłem wielu witamin i wszystkich makroskładników (białek, tłuszczów oraz węglowodanów) w postaci płynnej, łatwej do przyjęcia nawet dla pacjentów osłabionych, bez apetytu. Oto przepis na prosty krem z marchewki.
Zupa krem z marchewki
Składniki:
- 500 ml wody
- 3 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kawałek korzenia selera
- 2 podudzia z kurczaka bez skóry
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek'
Sposób wykonania:
Mięso z kurczaka dokładnie umyj i ugotuj w wodzie. Marchewkę oraz korzeń pietruszki i selera zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wrzuć do mięsa. Dodaj natkę pietruszki. Gotuj całość około 45 minut. Wyciągnij podudzia i oddziel mięso od kości, a następnie wrzuć mięso do garnka. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis oraz jak długo powinna trwać?
Przepis na obiad: gotowany kurczak z ryżem
Gotowanie jest jedną z najlepszych technik kulinarnych w diecie oszczędzającej przewód pokarmowy, ponieważ nie wymaga użycia żadnego tłuszczu. W taki sposób można przyrządzać nie tylko warzywa, makarony czy kasze, ale i mięsa, np. polędwiczki z indyka czy pierś z kurczaka. Dieta lekkostrawna może też uwzględniać chude ryby gotowane na parze, np. dorsza, mintaja czy solę. Niewielką ilość tłuszczu zaleca się dodawać na końcu, do gotowych potraw. Poniżej przedstawiamy prosty przepis diety lekkostrawnej na udko z kurczaka z ryżem. Zamiast drobiu możesz w nim wykorzystać również rybę.
Udko z kurczaka z ryżem i marchewką
Składniki:
- 1 udko z kurczaka bez skóry
- pół woreczka ryżu białego
- 1 duża marchew
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- zioła i przyprawy do smaku
Sposób wykonania:
Mięso z kurczaka dokładnie umyj. Do garnka wlej wodę i wrzuć udko, a następnie gotuj przez około 1 godzinę. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchew obierz i pokrój w małą kostkę. Do małego garnka przełóż marchewkę, a następnie zalej ją wodą. Marchewkę duś na małym ogniu przez około 30 minut, co chwilę mieszając. Wymieszaj ryż z marchewką i mięsem i dopraw oliwą i ziołami.
Pieczone ziemniaki z ziołami w diecie lekkostrawnej
Tradycyjnie pieczone potrawy są w diecie lekkostrawnej raczej niewskazane. Dozwolone jest jednak pieczenie w folii lub rękawie. W ten sposób można przygotować np. pyszne pieczone ziemniaki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu na diecie lekkostrawnej.
Ziołowe ziemniaki pieczone w folii
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Folię aluminiową potnij na mniejsze kwadraty i w każdy kawałek owiń jednego ziemniaka. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut. W międzyczasie wymieszaj oliwę z ziołami. Gotowe ziemniaki podawaj polane ziołową oliwą.
Duszone warzywa z indykiem na obiad
W tabeli diety lekkostrawnej zawierającej dozwolone produkty żywnościowe znajdują się różne chude mięsa i ryby, które mogą stać się podstawą wielu dań obiadowych. Można je podawać na wiele sposobów: z drobną kaszą, ziemniakami, ryżem, makaronem czy warzywami, co pomaga urozmaicać jadłospis osób na diecie łatwostrawnej.
Pierś z indyka z duszonymi warzywami
Składniki:
- pół piersi z indyka
- pół cukinii
- pół puszki pomidorów krojonych
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Indyka dokładnie umyj, a następnie posól, dodaj pieprz i przyprawy i odstaw na 20 minut do zamarynowania. Cukinię obierz ze skórki. Na patelni umieść indyka, cukinię i pomidory z puszki, a następnie całość zalej wodą. Duś przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykrywką. Kiedy danie będzie gotowe, polej je oliwą z oliwek. Możesz serwować je z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Dieta lekkostrawna: makaron ryżowy z kurczakiem
Najczęściej wykorzystywanym w przepisach diety łatwostrawnej makaronem jest wariant ryżowy, który jest bardzo delikatny i dość neutralny w smaku. Można go serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Poniżej przedstawiamy przepis na danie makaronowe z kurczakiem.
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 60 g makaronu ryżowego
- 1 mała marchewka
- pół piersi z kurczaka
- 70 g brokułów
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka umyj i dopraw przyprawami. Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Brokuła umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Do rękawa włóż pierś z warzywami, zawiń i piecz w piekarniku przez 30 minut w 180°C. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Upieczonego kurczaka z warzywami wymieszaj z makaronem i polej olejem rzepakowym.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna dla dziecka – zasady żywienia i przykładowe posiłki
Jak unikać ciężkostrawnych składników w obiadach?
Ciężkostrawność posiłków obiadowych wynika z reguły ze zbyt dużej ilości tłuszczu oraz błonnika pokarmowego. Dobieranie odpowiednich składników oraz przestrzeganie kilku zasad pomoże Ci zwiększyć strawność potraw.
- Wybieraj odpowiednie techniki kulinarne – przyrządzaj dania gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub rękawie oraz gotowane na parze.
- Unikaj potraw smażonych na głębokim tłuszczu.
- Ogranicz produkty o zwiększonej zawartości tłuszczu, takie jak boczek, karkówka lub drób ze skórą.
- Nie przygotowuj sosów na bazie mąki i zasmażki.
- Niewielkie ilości olejów roślinnych oraz masła dodawaj do gotowych dań, po obróbce termicznej.
- Aby zwiększyć strawność surowych warzyw, wykorzystaj metody parzenia oraz blanszowania.
- Unikaj potraw ostrych, z dużą ilością przypraw, gotowych sosów i dressingów.
- Przyrządzaj proste posiłki – na diecie lekkostrawnej ryż z jabłkami, gotowana pierś z kurczaka z ziemniakami lub duszona marchewka sprawdzają się idealnie.
Jeżeli obawiasz się błędów żywieniowych podczas stosowania diety lekkostrawnej, dobrym rozwiązaniem może okazać się dieta pudełkowa. Urozmaicone i zbilansowane posiłki przygotowane przez dietetyka wspomogą Twój powrót do zdrowia, zapewnią Ci energię i nie będą obciążały przewodu pokarmowego.