25.01.2024

Dieta przy kamicy żółciowej – co można spożywać, a czego lepiej unikać?

Dieta przy kamicy żółciowej

Kamica żółciowa należy do najczęstszych chorób dróg żółciowych. W Polsce choruje na nią około 20% społeczeństwa i stale obserwuje się wzrost liczby zachorowań1. Czy istnieje jakaś konkretna dieta na kamicę żółciową? Jak powinna wyglądać dieta w kamicy pęcherzyka żółciowego? Co można jeść, a czego unikać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule. 

Spis treści:

  1. Czym jest kamica żółciowa?
  2. Dieta przy kamicy żółciowej – zasady diety
    • Jak przygotowywać posiłki w diecie przy kamicy żółciowej?
  3. Co można jeść przy kamicy pęcherzyka żółciowego?
  4. Czego unikać przy kamicy żółciowej?

Czym jest kamica żółciowa?

Kamica żółciowa to choroba wywołana przez występowanie złogów w świetle pęcherzyka żółciowego lub w drogach żółciowych. Złogi te to kamienie żółciowe, które zbudowane są z cholesterolu, żółci i bilirubiny. Najczęstszym objawem choroby jest występowanie kolki żółciowej, która charakteryzuje się nagłym, silnym i napadowym bólem zlokalizowanym w prawym górnym kwadrancie brzucha. Często bólowi towarzyszą także nudności, wymioty, ból w okolicy pęcherzyka żółciowego, który może promieniować do łopatki, okolicy nadobojczykowej, barku czy pleców. 

Kolka żółciowa występuje najczęściej po spożyciu ciężkiej i tłustej potrawy. Choroba może jednak przebiegać bezobjawowo, a ryzyko wystąpienia wzrasta z wiekiem. Do innych czynników ryzyka rozwoju kamicy żółciowej zalicza się:

  • płeć (częściej chorują kobiety), 
  • otyłość, 
  • hipertriglicerydemię (podwyższone stężenie triglicerydów),
  • cukrzycę. 

Kamica żółciowa może dotyczyć każdej części dróg żółciowych: pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych zewnątrzwątrobowych i wewnątrzwątrobowych2

Dieta przy kamicy żółciowej – zasady diety

Dieta na kamicę pęcherzyka żółciowego – tak jak w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego – powinna być lekkostrawna i niskotłuszczowa. Dieta w kamicy żółciowej jest modyfikacją diety łatwostrawnej, gdzie ogranicza się zawartość tłuszczu (zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego). Nie bez znaczenia jest jednak rola ryb w diecie – polecane są zwłaszcza dorsz, mintaj oraz pstrąg.

łosoś na talerzu z brokułami i cytryną

Dzienna podaż tłuszczu powinna wynosić 30–50 g/dobę. Ilość ta obejmuje tłuszcz znajdujący się w produktach (w mięsie, wędlinach, mleku, jajach) oraz tłuszcz dodawany do pieczywa i potraw.  Dietetycy nie są zgodni, czy mięso jest zdrowe, ale na diecie przy kamicy żółciowej zaleca się wybieranie jedynie chudych gatunków. Mniejsza ilość tłuszczu w diecie ma wpływ na zmniejszoną podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E i K), dlatego zaleca się zwiększenie ilości warzyw bogatych w β-karoten. 

Z diety na kamicę pęcherzyka żółciowego należy wykluczyć produkty ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku, wzdymające i ostro przyprawione. Ograniczeniu ulega także ilość błonnika pokarmowego. Tłuszcze w diecie w kamicy żółciowej pokrywają zapotrzebowanie energetyczne do 20%, białko powinno stanowić 12–18%, resztę powinny uzupełniać węglowodany. Dieta przy kamicy żółciowej powinna zostać dopasowana indywidualnie. Jeśli nie wiesz, jak skomponować jadłospis, skorzystaj z pomocy dietetyka, który wyjaśni, jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne i podpowie, jakie zasady dietetyczne warto stosować. W przestrzeganiu restrykcji może pomóc też zbilansowana dieta pudełkowa dopasowana do indywidualnych potrzeb.

Warto rozważyć dietę pudełkową lekkostrawną od Wygodnej Diety, która oferuje zbilansowane, łatwostrawne posiłki przygotowane z myślą o wsparciu układu pokarmowego. Taki catering dietetyczny może ułatwić codzienne stosowanie zaleceń dietetycznych przy kamicy żółciowej, zapewniając wygodę i odpowiednią jakość posiłków.

Talerz z mięsem, ziemniakami i burakami

Jak przygotowywać posiłki w diecie przy kamicy żółciowej?

W diecie na kamicę pęcherzyka żółciowego posiłki przygotowuje się głównie metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Można również spożywać dania duszone czy stosować obsmażanie bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego oraz pieczenie w folii, w pergaminie, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku lub w opiekaczu elektrycznym. Warzywa i owoce powinno się spożywać po ugotowaniu i rozdrobnione oraz w postaci soków i przecierów. Zupy najlepiej przygotowywać na wywarach warzywnych. Zupy, sosy i warzywa można podprawiać zawiesiną z mąki i mleka. Tłuszcz zaleca się dodawać w postaci surowej, do gotowych potraw. Poniżej przedstawiamy szczegółowo, co jeść przy kamicy żółciowej, a czego nie. 

Co można jeść przy kamicy pęcherzyka żółciowego?

W diecie przy kamicy żółciowej mogą się znaleźć:

  • pszenny chleb – jasny i czerstwy, bułki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty na białkach, sucharki,
  • mleko, kefiry i jogurty 1,5–0,5% tłuszczu, maślanka 0,5% tłuszczu, serwatka, kawa zbożowa z mlekiem z niską zawartością tłuszczu, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, herbata ziołowa, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane,
  • chude mięso: chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, szczupak, 
  • potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki,
  • rosół jarski, zupy jarzynowe, ziemniaczana, przetarta owocowa, krupnik, zupy podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, zupy mleczne,
  • łagodne sosy: warzywne, owocowe, zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka, mleczne na mleku odtłuszczonym,
  • młode, soczyste warzywa takie jak: marchew, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki,
  • potrawy gotowane, przetarte lub rozdrabniane, z „wody”, podprawiane zawiesiną
  • surowe soki, 
  • chudy twaróg (w zależności od tolerancji chorego), chuda szynka, polędwica, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód,
  • ziemniaki gotowane, ziemniaki purée z mlekiem, 
  • budynie z kasz (jęczmiennej, manny, krakowskiej, kukurydzianej), warzyw, 
  • makaron nitki bez żółtek, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkach.

Bakłażan z pomidorami i pietruszką na drewnianym stole, odpowiedni do diety na kamienie żółciowe

Przy kamicy żółciowej w umiarkowanych ilościach można dodawać do posiłków wybrane oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwę z oliwek, masło czy miękkie margaryny. Przykładowy obiad w kamicy żółciowej może składać się z: zupy selerowej z grzankami, gotowanego mięsa z kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem ziemniaków w formie purée, z buraczkami oraz kompotu. 

Jakie owoce można jeść przy kamicy woreczka żółciowego? Przy kamicy woreczka żółciowego można spożywać owoce dojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek (w postaci przecierów), owoce cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone i gotowane. W umiarkowanych ilościach można spożywać kiwi, melony, wiśnie i śliwki. 

Sprawdź także: Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!

Czego unikać przy kamicy żółciowej?

Zalecenia dotyczące tego, czego nie jeść przy kamicy żółciowej, dotyczą głównie produktów i potraw ciężkostrawnych, tłustych, długo zalegających w żołądku, ostro przyprawionych i bogatych w błonnik pokarmowy. W chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych z diety zostają wykluczone m.in.:

  • żółtka, 
  • czekolada,
  • siemię lniane,
  • pieczywo pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, produkty z pełnego ziarna,
  • produkty z dużą ilością cholesterolu: żółtka, pełne mleko, podroby (wątroba, mózg), tłuste mięsa, wędliny, boczek,
  • produkty zawierające duże ilości kwasu szczawiowego – szczaw, szpinak, rabarbar. 

Spożywanie wyżej wymienionych produktów może powodować silne skurcze pęcherzyka żółciowego, a tym samym nasilać dolegliwości.

Sprawdź także: Dieta śródziemnomorska – zasady, produkty zalecane


Bibliografia:

  1. Cybulska V.,Koźlak V., Kaźmierska M.: Assessment of the knowledge of patients with cholecystolithiasis in the terms of perioperative management. Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing. 2021;15(1):31-38.
  2. Demidowicz G. i wsp.: Cholelithiasis - current knowledge about one of the most common diseases of the digestive system. Journal of Education, Health and Sport. 2023;38(1):258-276.
  3. Ciborowska H., Ciborowski A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka.Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2021.

 

przeciwwskazania do diety paleo
Ciekawostki, Porady dietetyka
11.12.2025

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety

Dieta paleolityczna, nazywana też dietą paleo, opiera się na założeniach, że człowiek powinien spożywać te produkty, które były dostępne dla naszych przodków w epoce paleolitu. Na czym polega dieta paleolityczna? Jej menu koncentruje się głównie na mięsie, rybach, owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także żywność przetworzoną. Chociaż pierwsze efekty diety paleo można zaobserwować względnie szybko, warto wiedzieć, że nie każdy organizm będzie tolerował taki model odżywiania. Wyjaśniamy, dla kogo dieta paleo jest niewskazana.

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety
jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję