Skąd pochodzi dynia?
Dynia to warzywo, które podobnie jak ogórek, kabaczek, cukinia czy arbuz należy do rodziny roślin dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Centralnej i znana była już w czasach starożytnych. Wyodrębniono około 20 gatunków tego warzywa, różniących się między sobą kształtem, kolorem i wielkością. Największe okazy mogą ważyć nawet tonę.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jej regularne spożywanie może ochronić nas przed wieloma chorobami takimi jak miażdżyca, arytmia serca, choroba wieńcowa czy nowotwory. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, warzywo to hamuje również procesy starzenia i pomaga zachować młody wygląd na dłużej. Wiele osób twierdzi także, że regularne sięganie po dynię może poprawić nam nastrój i sprawić, że jesienna chandra nie będzie nam straszna.
Dynia na odchudzanie
Dynia słynie między innymi z tego, że ma bardzo niską wartość kaloryczną. W 100 gramach tego warzywa znajdziemy jedynie 28 kcal. Dzięki temu często wykorzystuje się ją jako element diet redukcyjnych. Dodatkowo jest bogata w błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości na dłużej i poprawia perystaltykę jelit.
Dynia na piękną skórę i doskonały wzrok
To jedno z najbogatszych w beta-karoten warzyw. Prowitamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chroni przed występowaniem tak zwanej „kurzej ślepoty”, czyli gorszym widzeniem po zmroku. Zapobiega także szkodliwemu działaniu wolnych rodników i zapewnia młody i promienny wygląd cery.
Dynia na zdrowe serce i mięśnie
Dynia to warzywo bogate w potas. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowej, miarowej pracy serca. Dzięki niemu we włóknach mięśniowych wytwarza się energia. Potas działa ochronnie także na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega rozwojowi procesów miażdżycowych.
Dynia na mózg i układ nerwowy
Nie tylko miąższ dyni ma mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Wiele cennych składników znajdziemy także w jej pestkach. Wystarczy jedna garść pestek dziennie, by zapewnić sobie zalecaną dzienną dawkę cynku – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowej pracy mózgu. Zawarte w nich zdrowe kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację.
Wszechstronne zastosowanie w kuchni
Neutralny smak dyni sprawia, że można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Bardzo popularne są dyniowe zupy krem, kotleciki, placki, ciasta i sosy. Pokrojona w słupki i upieczona będzie doskonałym dodatkiem do obiadów. Purée z dyni można dodawać także do owsianek i omletów oraz używać jako farsz do naleśników.
Przepisów na dyniowe smakołyki jest mnóstwo. Warto wypróbować jak najwięcej z nich i wykorzystać sezon jak najlepiej. Włączenie tego warzywa na stałe do naszego jadłospisu z pewnością zaowocuje zdrowiem i dobrym samopoczuciem.