Dlaczego warto jeść dynię?

dynia - dlaczego warto jeść

Dynia jest warzywem jesiennym, które o tej porze roku warto jeść jak najczęściej. Dynia charakteryzuje się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Miąższ dyni zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu warzywo jest sycące i pożywne. Do zalet dyni należy również jej niska kaloryczność, dlatego także będąc na diecie odchudzającej warto uwzględnić ją w codziennym, jesiennym menu. Poznaj właściwości zdrowotne dyni, najpopularniejsze gatunki dyni, a także jej zastosowanie kulinarne.

Spis treści:

  1. Skąd pochodzi dynia?
  2. Gatunki dyni
  3. Dlaczego warto jeść dynię? Wartości odżywcze dyni
    3.1 Dynia na odchudzanie
    3.2 Dynia na piękną skórę i doskonały wzrok
    3.3 Dynia na zdrowe serce i mięśnie
    3.4 Dynia na mózg i układ nerwowy 
  4. Dynia a poziom cukru we krwi
  5. Wszechstronne zastosowanie dyni w kuchni
  6. Przepisy na dania z dynią 

Skąd pochodzi dynia?

Dynia to warzywo, które podobnie jak ogórek, kabaczek, cukinia czy arbuz należy do rodziny roślin dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Centralnej i znana była już w czasach starożytnych. 

Gatunki dyni

gatunki dyni

Wyodrębniono wiele gatunków dyni, różniących się między sobą kształtem, kolorem, smakiem i wielkością. A także przydatnością kulinarną. Do wyboru mamy m.in. następujące odmiany dyni: 
•    dynia olbrzymia – największe okazy mogą ważyć nawet kilkadziesiąt kilogramów,
•    dynia hokkaido – nie wymaga obierania ze skórki,
•    dynia piżmowa – która kształtem przypomina dużą gruszkę,
•    dynia muscat – która z zewnątrz jest butelkowo zielona, natomiast w środku intensywnie pomarańczowa,
•    dynia makaronowa – która wewnątrz kryje miąższ przypominający makaron spaghetti.

Dlaczego warto jeść dynię? Wartości odżywcze dyni

Pomarańczowy miąższ dyni jest źródłem cennych wartości odżywczych. Dynia zawiera witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Dlatego jej regularne spożywanie ma dobroczynne działanie na organizm człowieka. Pomaga obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, arytmia, choroba wieńcowa, a także chorób nowotworowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów z rodziny karotenoidów, głównie alfa- i beta-karotenu, spożywanie dyni pomaga spowalniać procesy starzenia się organizmu i pomaga zachować młody wygląd na dłużej.

Warto wiedzieć, że beta-karoten przyczynia się do poprawy wyglądu cery oraz jej kolorytu, a także gwarantuje przecizapalne właściwości dyni. Warzywo jest ponadto zasobne w potas, który reguluje ciśnienie krwi, a także przeciwdziała obrzękom. W niewielkich dawkach zapewnia wapń, magnez, żelazo i cynk. Dynia jest także źródłem witamin z grupy B. Wiele osób twierdzi, że regularne sięganie po to warzywo może poprawić nam nastrój i sprawić, że jesienna chandra nie będzie nam straszna.

Dynia na odchudzanie

Dynia polecana jest dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ do jej zalet należy niska kaloryczność. 100 gramów miąższu dyni dostarcza 26-44 kcal w zależności od jej rodzaju. Najmniej kaloryczna jest dynia olbrzymia, natomiast w więcej kalorii zapewnia dynia piżmowa. Ponadto dynia jest warzywem o dużej zawartości błonnika, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłużej i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Polecana jest w przypadku zaparć, gdyż reguluje rytm wypróżnień. W odchudzaniu pomogą ci również nasze pomysły na fit słodkości.

właściwości dyni dlaczego warto ją jeść

Dynia na piękną skórę i doskonały wzrok

Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu. To pomarańczowy barwnik z rodziny karotenoidów o właściwościach przeciwutleniających. Nazywany jest też prowitaminą A. Warto wiedzieć, że zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chroni przed występowaniem tak zwanej „kurzej ślepoty”, czyli pogorszonym widzeniem po zmroku. Zapobiega także szkodliwemu działaniu wolnych rodników, zapewnia młody i promienny wygląd cery.
W pestkach dyni znajdują się cenne składniki mineralne, takie jak cynk, selen i żelazo, które przyczyniają się do poprawy wyglądu cery, a także wspomagają jej regenerację. Dlatego również je warto spożywać regularnie w ramach urozmaiconej diety.

Dynia na zdrowe serce i mięśnie

Dynia to warzywo bogate w potas. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowej, miarowej pracy serca. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziałając nadciśnieniu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego dynia pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. 

Dynia na mózg i układ nerwowy

Nie tylko miąższ dyni ma mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Pestki dyni są skondensowanym, bogatym źródłem składników odżywczych. Dostarczają cynk, czyli pierwiastek niezbędny dla prawidłowej pracy całego organizmu, ponieważ aktywuje wiele enzymów regulujących przemiany metaboliczne. Ponadto odpowiednia dawka cynku w diecie jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania układu rozrodczego, działa też korzystnie na stan skóry. Zawarte w pestkach dyni zdrowe kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. Ich źródłem jest też tłoczony z nasion olej z dyni. 

Dynia a poziom cukru we krwi

Ugotowana dynia ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 75 jednostek. Dlatego spożywanie gotowanej dyni nie jest polecane osobom z insulinoopornością oraz diabetykom w dużych ilościach. Niewielkie porcje można uwzględnić w diecie w posiłku zawierającym źródło białka (np. mięso, ryby) i tłuszczów (np. olej roślinny, orzechy). Z kolei pestki dyni mają niski indeks glikemiczny, dlatego warto je wkomponować w sałatki, dodawać do owsianki czy kanapek.

Wszechstronne zastosowanie dyni w kuchni

przepisy na dania z dyni

Neutralny smak dyni sprawia, że można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Bardzo popularne są:
•    zupy krem z dyni z mleczkiem kokosowym, 
•    kotlety z dyni i kaszy jaglanej, 
•    placki z dyni z dipem jogurtowym, 
•    ciasto dyniowe z kremem waniliowym,
•    pieczona dynia z ziołami,
•    pieczona dynia z cynamonem i miodem,
•    curry z dynią i ciecierzycą,
•    purre z dyni jako dodatek do obiadu.

Pokrojona w słupki i upieczona będzie doskonałym dodatkiem do lunchu. W tej formie sprawdzi się jako alternatywa dla bardziej kalorycznych frytek. Purée z dyni można dodawać do owsianek i omletów oraz używać jako farsz do naleśników. Przepisów na dyniowe smakołyki jest mnóstwo. Warto wypróbować jak najwięcej z nich, aby wykorzystać właściwości odżywcze dyni w pełni. Włączenie tego warzywa na stałe do naszego jadłospisu z pewnością zaowocuje zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Przepisy na dania z dynią

W WygodnejDiecie uwielbiamy składniki sezonowe! Dlatego w naszym menu nie zabraknie rónież dyni, w każdej możliwej postaci. Znajdziesz ją w wielu naszych dietach w tym w diecie pudełkowej niskokalorycznej, diecie pudełkowej wegetariańskiej czy wegańskiej diecie pudełkowej


Bibliografia: 
1.    Kluczyński B., Człapka-Matysik M., Gramza-Michałowska A.: Wartość żywieniowa dyni. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLIX, 2016, 3, str. 698 – 701.

 

magister dietetyki Martyna JarosMartyna Jaros 

Absolwentka SGGW z tytułem magistra dietetyki. Z zamiłowaniem poszerza swoją wiedzę dotyczącą psychodietetyki oraz zmiany nawyków żywieniowych. Obecnie doradza klientom cateringu dietetycznego WygodnaDieta.pl jak zdrowo i skutecznie osiągać swoje żywieniowe cele. Prywatnie amatorka zdrowego trybu życia, treningu siłowego, CrossFit oraz jogi.




 

Uśmiechnięta nastolatka trzymająca miskę pełną owoców
Przepisy, Porady dietetyka
15.04.2024

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?

Okres nastoletni to czas, w którym kształtowane są nawyki żywieniowe. Nieodpowiednie odżywianie może skutkować nieprawidłowym rozwojem fizycznym i psychicznym oraz złym stanem zdrowia, a także zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jak zatem powinien wyglądać zdrowy jadłospis ucznia? Jeśli zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę w jadłospisie dla młodzieży, ile kalorii powinna jeść 12-latka i 12-latek, lub jak powinna wyglądać dieta dla nastolatków z niedowagą, poznaj pomysły na przykładowe śniadania dla nastolatków, zdrowe obiady dla nastolatków oraz zbilansowane kolacje.

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?
Kobieta jedząca gofry (dieta wysokokaloryczna)
Przepisy, Porady dietetyka
14.04.2024

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta wysokokaloryczna na przytycie lub w celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania organizmu – jak każda inna zdrowa dieta – powinna być właściwie zbilansowana i bazować na pełnowartościowych produktach. Dowiedz się, jak przytyć zdrowo, co ma dużo kalorii oraz jakie się wysokokaloryczne produkty. Przedstawiamy też przykładowy jadłospis diety wysokokalorycznej, który może być inspiracją do komponowania zbilansowanych, odżywczych posiłków.

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką
Przepisy, Porady dietetyka
12.04.2024

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Dla osób z nietolerancją salicylanów ważne jest stosowanie odpowiedniej diety i unikanie produktów, które mogą wywoływać objawy. Często na pewien okres wprowadza się specjalną dietę aspirynową. Jak wygląda ten model żywienia? Dowiedz się, w jakiej żywności są salicylany i poznaj przykładowe przepisy na obiady w diecie aspirynowej.

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję