HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
sernik z jagodami
23.08.2018

Przepis na fit sernik z jagodami

Zamiast tradycyjnej wersji, możesz przygotować zdrowsze i bardziej dietetyczne, lecz równie smaczne ciasto. Nasza propozycja to sernik z jagodami. Jest puszysty, lekki i delikatny, a dodatkowo, dzięki cudownemu kolorowi tych letnich owoców, bardzo atrakcyjny wizualnie. Nie znajdziesz w nim rafinowanego cukru, ani oczyszczonej mąki pszennej. Dodatek jogurtu naturalnego i otrębów żytnich sprawi, że deser ten nie tylko będzie mniej kaloryczny, lecz także dostarczy Ci wielu cennych dla zdrowia składników.

Dlaczego warto sięgać po jagody?

Sezon na letnie owoce niestety trwa bardzo krótko. Powinniśmy postarać się wykorzystać go jak najlepiej. Jagody są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają sporo witaminy C, B1, B2, PP, A i E. Dostarczają nam także cennych dla zdrowia soli mineralnych, takich jak wapń i potas. Zawierają pektyny, flawonoidy i antocyjany. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów pomagają zapobiegać nowotworom. Ponadto wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Ich częste spożywanie może pomóc w uregulowaniu poziomu cholesterolu i zmniejszyć stężenie cukru we krwi.

Warto dodawać je do soków, deserów i koktajli. Świetnie sprawdzą się też jako nadzienie do pierogów. Można także przygotowywać z nich dżemy, soki i konfitury. Dodane do sernika nie tylko sprawią, że ciasto będzie aromatyczne i orzeźwiające, lecz również nadadzą mu pięknej, fioletowo-purpurowej barwy.

sernik z jagodami

Składniki:

  • Twaróg chudy 75 g
  • Jogurt naturalny 50 g
  • Agar 1 g
  • Fruktoza 3 g
  • Jagody 30 g
  • Aromat śmietankowy
  • Masło 6,5 g
  • Otręby żytnie 14 g
  • Gorzka czekolada 7 g
  • Morela 40 g

Wykonanie: Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy jogurt naturalny, fruktozę, kilka kropel aromatu śmietankowego, roztopione i ostudzone masło oraz agar, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystko miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy posiekaną czekoladę, otręby żytnie i jagody. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do małej miseczki lub filiżanki. Na koniec dekorujemy pokrojoną w plasterki morelą i odstawiamy do lodówki, aż deser całkowicie zgęstnieje. Smacznego!

×