Zamiast tradycyjnej wersji, możesz przygotować zdrowsze i bardziej dietetyczne, lecz równie smaczne ciasto. Nasza propozycja to sernik z jagodami.
Jest puszysty, lekki i delikatny, a dodatkowo, dzięki cudownemu kolorowi tych letnich owoców, bardzo atrakcyjny wizualnie. Nie znajdziesz w nim rafinowanego cukru, ani oczyszczonej mąki pszennej. Dodatek jogurtu naturalnego i otrębów żytnich sprawi, że deser ten nie tylko będzie mniej kaloryczny, lecz także dostarczy Ci wielu cennych dla zdrowia składników.
Dlaczego warto sięgać po jagody?
Sezon na letnie owoce niestety trwa bardzo krótko. Powinniśmy postarać się wykorzystać go jak najlepiej. Jagody są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają sporo witaminy C, B1, B2, PP, A i E. Dostarczają nam także cennych dla zdrowia soli mineralnych, takich jak wapń i potas. Zawierają pektyny, flawonoidy i antocyjany. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze.
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów pomagają zapobiegać nowotworom. Ponadto wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Ich częste spożywanie może pomóc w uregulowaniu poziomu cholesterolu i zmniejszyć stężenie cukru we krwi.
Warto dodawać je do soków, deserów i koktajli. Świetnie sprawdzą się też jako nadzienie do pierogów. Można także przygotowywać z nich dżemy, soki i konfitury. Dodane do sernika nie tylko sprawią, że ciasto będzie aromatyczne i orzeźwiające, lecz również nadadzą mu pięknej, fioletowo-purpurowej barwy.
Fit sernik z jagodami – jak przygotować?
Składniki:
- twaróg chudy: 75 g
- jogurt naturalny: 50 g
- agar: 1 g
- fruktoza: 3 g
- jagody: 30 g
- aromat śmietankowy
- masło: 6,5 g
- otręby żytnie: 14 g
- gorzka czekolada: 7 g
- gorela: 40 g
Wykonanie:
Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy jogurt naturalny, fruktozę, kilka kropel aromatu śmietankowego, roztopione i ostudzone masło oraz agar, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystko miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy posiekaną czekoladę, otręby żytnie i jagody.
Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do małej miseczki lub filiżanki. Na koniec dekorujemy pokrojoną w plasterki morelą i odstawiamy do lodówki, aż deser całkowicie zgęstnieje.