Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Keto wakacje

Sierpień to czas pełen różnorodnych smaków – dojrzewają świeże warzywa, sezonowe owoce kuszą na straganach, a wakacyjne wyjazdy sprzyjają próbowaniu nowych dań. Osoby będące na diecie ketogenicznej często obawiają się, że w tym okresie trudno będzie utrzymać zasady diety i jednocześnie cieszyć się wakacyjną swobodą. Nic bardziej mylnego! Ten model odżywiania daje szerokie możliwości komponowania smacznych, sycących i różnorodnych posiłków, które można dopasować także do urlopowego trybu życia.

Keto w podróży i na urlopie – czy to możliwe?

Dieta ketogeniczna zakłada ograniczenie węglowodanów i zwiększenie podaży tłuszczów oraz białka. Kluczowe znaczenie ma nie tylko niski poziom węglowodanów, ale również jakość wybieranych produktów – dobrze jest czerpać inspiracje z diety śródziemnomorskiej, sięgać po ryby, dobrej jakości mięso, oliwę z oliwek, orzechy i duże ilości niskowęglowodanowych warzyw.

Zdrowe tłuszcze keto

Podczas wakacji ważne jest także planowanie. Zamiast kupować przypadkowe przekąski czy fast foody lepiej mieć przy sobie zdrowe alternatywy, które wspierają ketozę i nie powodują nagłych spadków energii. Dzięki odpowiedniemu planowaniu posiłków nie trzeba rezygnować z keto diety podczas urlopu.

Przykładowy wakacyjny jadłospisy dla diety ketogenicznej

Poniżej znajdziesz zestaw prostych przepisów, które idealnie wpisują się w zasady diety keto i jednocześnie tworzą pełnowartościowy, wakacyjny plan żywieniowy. Nie zapomnieliśmy także o słodkich propozycjach – podczas wakacji chętniej sięgamy przecież po słodkie wypieki.

Dzięki naszym przepisom szybko przygotujesz śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje, które dobrze sprawdzą się zarówno w domu, jak i na urlopie. Warto jednak pamiętać, że jadłospis ketogeniczny trzeba elastycznie dopasować do własnych potrzeb energetycznych – aktywni fizycznie potrzebują więcej kalorii, natomiast osoby prowadzące siedzący tryb życia powinny nieco zmniejszyć porcje.

Dzień 1

Śniadanie: kalafiorowe „ryżotto” z pietruszką

Kalafiorowe ryżotto z pietruszką

Składniki:

  • 50 g świeżego kalafiora
  • 17 g mielonej szynki surowej
  • 5 pieczarek
  • 10 g cebuli
  • 30 g śmietanki 30%
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 5 g natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Rozdrobnij kalafior w malakserze, aż będzie przypominał ziarenka ryżu. Posiekaj cebulę i podsmaż ją razem z mięsem na oleju. W międzyczasie posiekaj drobno pieczarki. Dodaj pieczarki i kalafior na patelnię i wymieszaj. Po chwili wlej śmietankę i duś całość przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pietruszką. Podawaj na ciepło.

Obiad: chłodnik botwinkowy z jajkiem

chłodnik botwinkowy z jajkiem

Składniki:

  • 40 g botwiny
  • 130 g buraków
  • 15 g masła
  • 40 g śmietany 36%
  • 1 jajko
  • 3 g koperku
  • 100 ml bulionu lub wody

Sposób wykonania:
Jajko ugotuj na twardo. Pokrój botwinę, a buraki zetrzyj na tarce. Wrzuć warzywa do rondelka z masłem i lekko podsmaż. Następnie wlej bulion i gotuj, aż buraki zmiękną. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wymieszaj. Zupę przełóż do miski, dodaj pokrojone jajko i posyp koperkiem.

Podwieczorek: ciasto marchewkowo-orzechowe

ciasto marchewkowo-orzechowe

Składniki:

  • 75 g masła
  • 50 g jaj
  • 60 g mąki migdałowej
  • 40 g startej marchewki
  • 10 g orzechów włoskich
  • 10 g orzechów pekan
  • 10 g erytrytolu
  • szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu

Sposób wykonania:
Jajka ubij na puszystą masę, a orzechy drobno posiekaj. Rozpuść masło w rondelku, a następnie wymieszaj je z erytrytolem i ubitymi jajkami. Marchewkę zetrzyj na tarce. Do masy jajecznej dodaj mąkę, przyprawy i posiekane orzechy. Na końcu wrzuć startą marchewkę. Masę przełóż do foremki i piecz przez 25 minut w 175°C.

Kolacja: selerowe frytki z majonezem i łososiem

selerowe frytki z majonezem i łososiem

Składniki:

  • 150 g łososia
  • 200 g korzenia selera
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 15 g majonezu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania:
Łososia dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. W międzyczasie obierz seler i pokrój go w słupki. Wymieszaj frytki z olejem i rozłóż na blaszce. Piecz w piekarniku wraz z rybą lub włóż do airfryera i piecz przez 15 minut w 200°C. Podawaj frytki, gdy są jeszcze gorące, najlepiej z majonezem. Frytki możesz też doprawić ulubionymi przyprawami.

Dzień 2

Śniadanie: miniciasto czekoladowe

Miniciasto czekoladowe

Składniki:

  • 30 g gorzkiej czekolady 90%
  • 30 g masła
  • 21 g oleju rzepakowego
  • 50 g jaj (ubitych)
  • 5 g kakao
  • 25 g erytrytolu lub stewii
  • 25 ml kawy lub herbaty

Sposób wykonania:
Rozpuść czekoladę, masło i olej w kąpieli wodnej. Białka jaj ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj żółtka i ubijaj przez chwilę. Wlej wszystko do miski, dodaj ubite jajka, kakao i erytrytol. Dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremki na ciasto i piecz 20 minut w 160°C. Przed podaniem ostudź.

Obiad: grillowany kurczak z kalafiorem i oliwą

grillowany kurczak z kalafiorem i oliwą

Składniki:

  • 120 g piersi z kurczaka lub filetu z indyka
  • 50 g kalafiora
  • 15 g oliwy z oliwek
  • dowolne przyprawy np. czosnek, papryka, tymianek

Sposób wykonania:
Umyj pierś z kurczaka, natrzyj mięso przyprawami i polej oliwą. Ugrilluj mięso z obu stron. Kalafiora ugotuj, a następnie podsmaż na patelni. Podaj razem z kurczakiem. Danie posyp świeżymi ziołami.

Podwieczorek: omlet jajeczny z warzywami i majonezem

omlet jajeczny z warzywami i majonezem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 50 g ogórka kiszonego
  • 30 g papryki
  • 10 g szczypiorku
  • 1 garść rukoli

Sposób wykonania:
Roztrzep jajka w miseczce i usmaż na maśle klarowanym. Na wierzchu połóż pokrojone warzywa i posmaruj majonezem. Złóż omlet na pół, a następnie posyp rukolą.

Kolacja: grillowany indyk i keto placuszki z cukinii i żółtego sera

grillowany indyk i keto placuszki z cukinii i żółtego sera

Składniki:

  • 150 g piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 20 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki

Sposób wykonania:

Mięso natrzyj przyprawami i oliwą i usmaż na patelni grillowej. Zetrzyj cukinię na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż cukinię do miseczki i wymieszaj ją z jajkiem, serem i mąką migdałową i kokosową. Z powstałej masy uformuj małe placuszki i usmaż je na oleju kokosowym z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj od razu, najlepiej na ciepło.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie takich pyszności, pamiętaj, że możesz skorzystać z oferty cateringu dietetycznego Wygodna Dieta. Wśród propozycji znajdziesz dietę ketogeniczną obejmującą najwyższej jakości posiłki przygotowane specjalnie z myślą o osobach, które dążą do ketozy. To doskonały sposób, by cieszyć się zdrowymi, zbilansowanymi daniami przygotowanymi przez zawodowych kucharzy pod czujnym okiem dietetyków.

 

lekkostrawna dieta w ciąży
Przepisy, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam

Dieta lekkostrawna może być zalecana w różnych schorzeniach i po operacjach, ale również w okresie ciąży czy po porodzie. Zastanawiasz się, co jeść w ciąży na diecie lekkostrawnej? Przepisy na klasyczne dania wydają Ci się nieodpowiednie? Dowiedz się, jak powinno wyglądać jedzenie lekkostrawne w ciąży i zainspiruj się przykładowym jadłospisem dla kobiet w ciąży przygotowanym przez dietetyka.

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam
jak złagodzić z pomocą diety objawy endometriozy
Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów

Endometrioza definiowana jest jako występowanie tkanki endometrium w lokalizacji innej niż jama macicy, z towarzyszącym odczynem, który przypomina stan zapalny, co prowadzi do dolegliwości bólowych. Niestety patogeneza endometriozy nie jest w pełni jasna, co utrudnia odpowiednie leczenie przyczynowe. W ostatnich latach podkreśla się jednak znaczącą rolę żywienia w endometriozie. Poznaj porady dietetyka, dotyczące tego, co jeść przy endometriozie, a czego unikać i jak skomponować jadłospis.

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów
dieta z niskim indeksem glikemicznym a stany zapalne
Ciekawostki, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Dieta przeciwzapalna to ostatnio bardzo popularny temat w świecie dietetyki. Obecnie obserwuje się zwiększoną zapadalność na choroby wywoływane procesem zapalnym organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych, w tym wprowadzenie do diety produktów z niskim indeksem glikemicznym (IG), powinny być jednym z pierwszych kroków terapeutycznych. Sprawdź, czym cechuje się dieta z niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję