Owoce palmy kokosowej to nie tylko delikatny egzotyczny smak i niepowtarzalny aromat, lecz także bogactwo cennych witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Woda kokosowa, olej, płatki, wiórki czy mleczko? Czym są te produkty i co najlepiej wybrać? Jak wykorzystać kokosy w kuchni i dlaczego warto regularnie po nie sięgać? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytania.
Spis treści:
- Wartości odżywcze kokosa
- Produkty, jakie możemy znaleźć w sklepach
Wartości odżywcze kokosa
Kokos zawiera mnóstwo dobroczynnych mikroelementów. Jest cennym źródłem żelaza, magnezu, cynku, sodu, wapnia i fosforu, a także witamin: C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, niacyny i pirydoksyny. Znajdziemy w nim także dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Składniki te sprawiają, że orzechy kokosowe charakteryzują się nieocenionymi dla naszego zdrowia właściwościami. Ich spożywanie pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi i zapewni dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego, dzięki temu zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy i rozwoju chorób serca. Kokosy poprawiają również pracę mózgu i koncentrację, dlatego sprawdzą się świetnie jako element diety osób zmagających się z wysiłkiem umysłowym i przewlekłym zmęczeniem. Dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego z powodzeniem mogą gościć też w jadłospisie tych walczących ze zbędnymi kilogramami.
Produkty, jakie możemy znaleźć w sklepach
Świeży kokos
To zdecydowanie najzdrowszy wybór. Świeże kokosy są coraz łatwiej dostępne w polskich sklepach i warto po nie sięgać. Woda kokosowa doskonale ugasi pragnienie i orzeźwi, a miąższ możesz wykorzystać do przygotowania wielu deserów, na przykład kokosanek czy puddingów.
Dowiedz się więcej:
Lekki sernik kokosowy z chia – Przepis
Mleczko kokosowe
To produkt wytwarzany z kokosowego miąższu. Jest wyjątkowo bogate w cenne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a ponadto zawiera sporo magnezu, manganu, fosforu, miedzi i żelaza. Zapewnia potrawom aksamitną konsystencję, delikatny smak i niepowtarzalny aromat. Będzie doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych (np. curry czy orientalnych zup) oraz do deserów. Kupując mleczko kokosowe, warto wybrać to o jak największej zawartości kokosa w składzie (przynajmniej 80%) i zwrócić uwagę na to, by nie zawierało stabilizatorów i konserwantów.
Sprawdź także:
Przepis na owsiane kokosanki
Olej kokosowy
To produkt dosyć kontrowersyjny. Jedni go uwielbiają i używają do wszystkiego, inni radzą, by ograniczać. Olej kokosowy ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Używany jest często do pielęgnacji ciała i włosów, a także do higieny jamy ustnej. Ma korzystny wpływ na stan naszych jelit i wspiera wchłanianie cennych substancji z pożywienia. Należy pamiętać jednak, że składa się on głównie z tłuszczów nasyconych, które, spożywane w zbyt dużej ilości, mogą przyczynić się do rozwoju chorób serca i układu krążenia.
Zobacz też:
Przepis na makaron z boczniakami w curry
Woda kokosowa
Pozyskiwana jest z młodych, jeszcze zielonych owoców. Słynie ze swoich cennych dla zdrowia właściwości. Zawiera dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy B oraz C. Doskonale gasi pragnienia i nawadnia. Uważana jest za naturalny izotonik, będzie doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Łagodzi stres, zapobiega anemii, wpływa korzystnie na pracę serca, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antyalergiczne.
Kokos ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni i może stanowić jeden z elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Z pewnością nada naszym potrawom niepowtarzalnego, egzotycznego smaku i aromatu i dostarczy nam wielu dobroczynnych mikroelementów.
Zobacz również:
Lasagne z warzywami, curry i mlekiem kokosowym