24.02.2020

Kokos – właściwości i zastosowanie

kokos właściwości

Owoce palmy kokosowej to nie tylko delikatny egzotyczny smak i niepowtarzalny aromat, lecz także bogactwo cennych witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Woda kokosowa, olej, płatki, wiórki czy mleczko? Czym są te produkty i co najlepiej wybrać? Jak wykorzystać kokosy w kuchni i dlaczego warto regularnie po nie sięgać? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytania.

Spis treści:

  1. Wartości odżywcze kokosa
  2. Produkty, jakie możemy znaleźć w sklepach

Wartości odżywcze kokosa

Kokos zawiera mnóstwo dobroczynnych mikroelementów. Jest cennym źródłem żelaza, magnezu, cynku, sodu, wapnia i fosforu, a także witamin: C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, niacyny i pirydoksyny. Znajdziemy w nim także dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Składniki te sprawiają, że orzechy kokosowe charakteryzują się nieocenionymi dla naszego zdrowia właściwościami. Ich spożywanie pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi i zapewni dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego, dzięki temu zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy i rozwoju chorób serca. Kokosy poprawiają również pracę mózgu i koncentrację, dlatego sprawdzą się świetnie jako element diety osób zmagających się z wysiłkiem umysłowym i przewlekłym zmęczeniem. Dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego z powodzeniem mogą gościć też w jadłospisie tych walczących ze zbędnymi kilogramami.

Produkty, jakie możemy znaleźć w sklepach

Świeży kokos

To zdecydowanie najzdrowszy wybór. Świeże kokosy są coraz łatwiej dostępne w polskich sklepach i warto po nie sięgać. Woda kokosowa doskonale ugasi pragnienie i orzeźwi, a miąższ możesz wykorzystać do przygotowania wielu deserów, na przykład kokosanek czy puddingów.

Dowiedz się więcej:  Lekki sernik kokosowy z chia – Przepis

Mleczko kokosowe

To produkt wytwarzany z kokosowego miąższu. Jest wyjątkowo bogate w cenne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a ponadto zawiera sporo magnezu, manganu, fosforu, miedzi i żelaza. Zapewnia potrawom aksamitną konsystencję, delikatny smak i niepowtarzalny aromat. Będzie doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych (np. curry czy orientalnych zup) oraz do deserów. Kupując mleczko kokosowe, warto wybrać to o jak największej zawartości kokosa w składzie (przynajmniej 80%) i zwrócić uwagę na to, by nie zawierało stabilizatorów i konserwantów.

Dla osób chcących wykorzystać dobroczynne właściwości kokosa w codziennej diecie, ciekawą opcją może być dieta pudełkowa ketogeniczna od Wygodnej Diety, która bazuje na zdrowych tłuszczach, w tym mleku kokosowym, wspierając efektywne odchudzanie i poprawę samopoczucia.

Sprawdź także:  Przepis na owsiane kokosanki

kokos właściwości

Olej kokosowy

To produkt dosyć kontrowersyjny. Jedni go uwielbiają i używają do wszystkiego, inni radzą, by ograniczać. Olej kokosowy ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Używany jest często do pielęgnacji ciała i włosów, a także do higieny jamy ustnej. Ma korzystny wpływ na stan naszych jelit i wspiera wchłanianie cennych substancji z pożywienia. Należy pamiętać jednak, że składa się on głównie z tłuszczów nasyconych, które, spożywane w zbyt dużej ilości, mogą przyczynić się do rozwoju chorób serca i układu krążenia.

Zobacz też:  Przepis na makaron z boczniakami w curry

Woda kokosowa

Pozyskiwana jest z młodych, jeszcze zielonych owoców. Słynie ze swoich cennych dla zdrowia właściwości. Zawiera dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy B oraz C. Doskonale gasi pragnienia i nawadnia. Uważana jest za naturalny izotonik, będzie doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Łagodzi stres, zapobiega anemii, wpływa korzystnie na pracę serca, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antyalergiczne.

Kokos ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni i może stanowić jeden z elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Z pewnością nada naszym potrawom niepowtarzalnego, egzotycznego smaku i aromatu i dostarczy nam wielu dobroczynnych mikroelementów.

Zobacz również:  Lasagne z warzywami, curry i mlekiem kokosowym

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję