29.03.2019

Przepis na lasagne z warzywami, curry i mleczkiem kokosowym

przepis na lasagne

Włoska kuchnia należy do jednych z najbardziej popularnych na świecie. Chyba wszyscy lubią pizzę, risotto czy makarony. Jednak osoby, które chcą się odchudzić, często eliminują z jadłospisu tradycyjne dla Italii potrawy, uznając je za tuczące i niezdrowe. Tymczasem okazuje się, że Włosi, tak przywiązani do swojej kuchni, mogą pochwalić się jednym z najniższych w Europie odsetków osób otyłych w społeczeństwie.

Lasagne: skąd się wzięła?

Nazwa lasagne dotyczy zarówno płaskich, prostokątnych płatów makaronu, jak i potrawy, do przygotowania której jest wykorzystywany. Co ciekawe, samo słowo pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, którego niegdyś używało się do przygotowania tego dania. Najstarsze, odnalezione w Neapolu książki kulinarne wspominające o słynnej makaronowej zapiekance pochodzą z połowy XIII wieku. Każdy z regionów Italii ma swój tradycyjny sposób przyrządzania tej potrawy. Poza Włochami najpopularniejsza jest wersja bolońska, z sosem pomidorowym i mielonym mięsem oraz znacznie lżejsza neapolitańska, z pomidorami, czosnkiem, bazylią, tymiankiem i oregano. To potrawa tak powszechnie znana i lubiana, że nie mogło zabraknąć jej także w popkulturze – jej miłośnikiem był na przykład kreskówkowy kot Garfield, a 4 sierpnia w Stanach Zjednoczonych obchodzi się narodowy dzień lasagne.

Dowiedz się więcej:  Właściwości papryki - dlaczego warto ją jeść?

Makaron ten zostawia ogromne pole do kulinarnych eksperymentów i próbowania nowych smaków. Oprócz tradycyjnych wersji z sosem pomidorowym czy beszamelem, warto spróbować połączenia z mleczkiem kokosowym i zieloną pastą curry. To potrawa bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, która przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni włoskiej, lecz także miłośnikom orientalnych smaków. Będąc na diecie nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Nasz przepis to lekka i dietetyczna wersja lasagne z warzywami.

Sprawdź także: Dieta śródziemnomorska – zasady, produkty zalecane

przepis na lasagne z warzywami

Składniki:

  • Makaron lasagne: 40 g
  • Cukinia: 30 g
  • Papryka: 40 g
  • Pieczarki: 60 g
  • Marchew: 20 g
  • Seler naciowy: 20 g
  • Cebula: 10 g
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Pomidory z puszki bez skórki: 40 g
  • Mleczko kokosowe: 24 g
  • Mleko: 15 g
  • Zielona pasta curry: 2 g
  • Sos rybny: 2 g
  • Kolendra
  • Mozzarella (wiórki): 10 g

Zobacz również:  Właściwości marchwi - dlaczego warto ją jeść?

Wykonanie: Posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy startą na tarce marchew oraz drobno pokrojoną paprykę, seler naciowy, cukinię oraz wyczyszczone i pokrojone pieczarki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy pomidory, pastę curry, mleko i mleczko kokosowe oraz kilka kropel sosu rybnego. Sos dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Zobacz też:  Kokos - właściwości i zastosowanie | Ciekawostki o kokosie

Nie ma potrzeby uprzedniego gotowana makaronu, jednak osoby, które wolą, by danie było bardziej miękkie i delikatne, mogą namoczyć płaty lasagne we wrzątku przez 2-3 minuty.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek. Na dnie układamy pierwszą warstwę makaronu, a następnie dokładnie przykrywamy ją przygotowanym wcześniej sosem. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Ostatnią warstwę posypujemy dodatkowo wiórkami mozzarelli.

Pieczemy 45 minut w 175℃. W połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową, żeby górna warstwa nie spaliła się.

Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej kolendry. Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję