13.02.2023

Przepis na lekki sernik kokosowy z chia i musem mango

sernik z mleczkiem kokosowym i chia - przepis

Lekki sernik kokosowy z chia i musem mango to pyszne ciasto, które również łatwo samodzielnie przygotować. Nasza propozycja jest nie tylko niskokaloryczna, ale i bezglutenowa! Dlatego przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom z celiakią, nietolerancją glutenu oraz na diecie odchudzającej. 

Spis treści:

  1. Właściwości nasion chia
  2. Mleczko kokosowe
  3. Przepis na lekki sernik kokosowy z chia i musem mango

Właściwości nasion chia

Nasiona chia nie bez powodu zaliczane są do superfoods. Te drobne ciemne ziarenka skrywają w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają białko roślinne i błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Są źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które należy dostarczać wraz z codzienną dietą. Ponadto zapewniają wapń niezbędny dla mocnych kości i żelazo. Jego główną funkcją jest transport tlenu po organizmie. Nasiona chia są także świetnym źródłem potasu, magnezu i cynku. Ich obecność w diecie zwiększy jej wartość odżywczą, a także sytość. 

Sprawdź także:  Nasiona chia - czy warto jeść? Przepis na chia pudding

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa. Dlatego charakteryzuje się niepowtarzalnym, egzotycznym smakiem i aromatem. W zależności od zawartości tłuszczu w 100 ml może być bardziej lub mniej kaloryczne. Mleczko kokosowe jest źródłem potasu, magnezu i żelaza, a także witamin z grupy B. To produkt pochodzenia roślinnego, dlatego nie zawiera laktozy i kazeiny. Może stanowić zamiennik dla mleka krowiego, owczego lub koziego w diecie osób z nietolerancją laktozy lub białek mlecznych. Ponadto jest również wolny od glutenu, co z pewnością ucieszy osoby z celiakią lub nietolerancją laktozy. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie właściwościach kokosu.

Mleczko kokosowe to charakterystyczny element dań kuchni tajskiej, hinduskiej, indonezyjskiej czy azjatyckiej. Doskonale współgra z curry i będzie świetnym dodatkiem do zup i sosów. Sprawdzi się też jako składnik słodkich deserów, takich jak pudding, koktajl, muffinki czy sernik na zimno. Kokosowy zapach i aksamitna, kremowa konsystencja z pewnością przypadną do gustu wielbicielom egzotycznych smaków.

Mleczko kokosowe jest składnikiem naszego lekkiego sernika z chia i musem mango. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i nie możesz powstrzymać się przed sięgnięciem po coś słodkiego, wypróbuj ten przepis!

Zobacz też:  Przewodnik po owocach egzotycznych

mleko kokosowe - składnik przepisu na sernik z chia

Przepis na lekki sernik kokosowy z chia i musem mango

Składniki na 8 porcji:

  •  400 g mleczka kokosowego light,
  •  500 g serka wiejskiego lekkiego,
  •  50 g nasion chia,
  •  50 g erytrytolu,
  •  250 g pulpy mango bez cukru,
  •  25 g żelatyny,
  •  100 ml wrzątku.

Lekki sernik kokosowy z chia i musem mango – sposób przygotowania

  1. 20 g żelatyny rozpuść dokładnie w 70 ml wrzątku.
  2. Serek wiejski zblenduj na gładką masę z mleczkiem kokosowym. Dodaj do masy erytrytol, nasiona chia i żelatynę, a następnie wymieszaj.
  3. Masę przelej do szklanego naczynia. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby stężała.
  4. Gdy masa stężeje, przygotuj warstwę owocową. 5 g żelatyny rozpuść w 30 ml wrzątku i dodaj do pulpy mango. Wymieszaj i polej nią masę serową. Ponownie wstaw naczynie do lodówki, aby mus stężał.
  5. Deser smakuje najlepiej schłodzony.

Smacznego!
 

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję