Lekki sernik kokosowy z chia i musem mango to pyszne ciasto, które również łatwo samodzielnie przygotować. Nasza propozycja jest nie tylko niskokaloryczna, ale i bezglutenowa! Dlatego przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom z celiakią, nietolerancją glutenu oraz na diecie odchudzającej.
Spis treści:
- Właściwości nasion chia
- Mleczko kokosowe
- Przepis na lekki sernik kokosowy z chia i musem mango
Właściwości nasion chia
Nasiona chia nie bez powodu zaliczane są do superfoods. Te drobne ciemne ziarenka skrywają w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają białko roślinne i błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Są źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które należy dostarczać wraz z codzienną dietą. Ponadto zapewniają wapń niezbędny dla mocnych kości i żelazo. Jego główną funkcją jest transport tlenu po organizmie. Nasiona chia są także świetnym źródłem potasu, magnezu i cynku. Ich obecność w diecie zwiększy jej wartość odżywczą, a także sytość.
Jeśli szukasz wygodnego sposobu na utrzymanie diety bezglutenowej, warto zwrócić uwagę na dietę pudełkową bezglutenową od Wygodnej Diety. Catering dietetyczny ten oferuje zbilansowane, bezpieczne posiłki, które pomogą Ci zadbać o zdrowie i sylwetkę bez konieczności samodzielnego planowania i gotowania.
Sprawdź także:
Nasiona chia - czy warto jeść? Przepis na chia pudding
Mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa. Dlatego charakteryzuje się niepowtarzalnym, egzotycznym smakiem i aromatem. W zależności od zawartości tłuszczu w 100 ml może być bardziej lub mniej kaloryczne. Mleczko kokosowe jest źródłem potasu, magnezu i żelaza, a także witamin z grupy B. To produkt pochodzenia roślinnego, dlatego nie zawiera laktozy i kazeiny. Może stanowić zamiennik dla mleka krowiego, owczego lub koziego w diecie osób z nietolerancją laktozy lub białek mlecznych. Ponadto jest również wolny od glutenu, co z pewnością ucieszy osoby z celiakią lub nietolerancją laktozy. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie właściwościach kokosu.
Mleczko kokosowe to charakterystyczny element dań kuchni tajskiej, hinduskiej, indonezyjskiej czy azjatyckiej. Doskonale współgra z curry i będzie świetnym dodatkiem do zup i sosów. Sprawdzi się też jako składnik słodkich deserów, takich jak pudding, koktajl, muffinki czy sernik na zimno. Kokosowy zapach i aksamitna, kremowa konsystencja z pewnością przypadną do gustu wielbicielom egzotycznych smaków.
Mleczko kokosowe jest składnikiem naszego lekkiego sernika z chia i musem mango. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i nie możesz powstrzymać się przed sięgnięciem po coś słodkiego, wypróbuj ten przepis!
Zobacz też:
Przewodnik po owocach egzotycznych

Przepis na lekki sernik kokosowy z chia i musem mango
Składniki na 8 porcji:
- 400 g mleczka kokosowego light,
- 500 g serka wiejskiego lekkiego,
- 50 g nasion chia,
- 50 g erytrytolu,
- 250 g pulpy mango bez cukru,
- 25 g żelatyny,
- 100 ml wrzątku.
Lekki sernik kokosowy z chia i musem mango – sposób przygotowania
- 20 g żelatyny rozpuść dokładnie w 70 ml wrzątku.
- Serek wiejski zblenduj na gładką masę z mleczkiem kokosowym. Dodaj do masy erytrytol, nasiona chia i żelatynę, a następnie wymieszaj.
- Masę przelej do szklanego naczynia. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby stężała.
- Gdy masa stężeje, przygotuj warstwę owocową. 5 g żelatyny rozpuść w 30 ml wrzątku i dodaj do pulpy mango. Wymieszaj i polej nią masę serową. Ponownie wstaw naczynie do lodówki, aby mus stężał.
- Deser smakuje najlepiej schłodzony.
Smacznego!