Sekret racjonalnego odżywiania polega na tym, żeby kaloryczne i często wysoko przetworzone produkty zastępować zdrowszymi odpowiednikami. Przygotowując desery samodzielnie i używając naturalnych składników, szybko zauważysz, że mogą one smakować równie dobrze. Będą przy tym mniej kaloryczne i pełne korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Nasza propozycja na dietetyczny deser to owsiane kokosanki.
Wartości odżywcze płatków i otrębów owsianych
Zamiast mąki do przygotowania naszych kokosanek użyliśmy płatków i otrębów owsianych. To prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Owies zawiera mnóstwo witamin z grupy B, które zapewniają prawidłową pracę mózgu i przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu. Ziarno owsa jest także najbogatszym wśród zbóż źródłem białka i zawiera najlepszy zestaw aminokwasów. Jest również bogate w błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit i wspomaga proces trawienia oraz daje uczucie sytości. Płatki owsiane zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegające powstawaniu zakrzepów i zmniejszające ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Zdrowe wiórki kokosowe w przepisie na owsiane kokosanki
Wiórki kokosowe to kolejny często niedoceniany składnik. Kokos jest bogatym źródłem żelaza, miedzi, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B i E. Zawiera też nasycone kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha. W przeciwieństwie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, kwasy te mogą od razu zostać wykorzystane jako źródło cennej energii. Udowodniono, że włączenie kokosa do diety pomaga przyspieszyć metabolizm i uregulować poziom cholesterolu we krwi.
Ponadto, zamiast niezdrowego białego cukru, w naszym przepisie wykorzystaliśmy ksylitol. Dzięki czemu deser będzie równie smaczny, ale o wiele mniej kaloryczny niż tradycyjne ciastka. Nasze kokosanki sprawdzą się świetnie jako drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąska.
Składniki:
- płatki owsiane 60 g
- otręby owsiane 72 g
- wiórki kokosowe 24 g
- mleko 600 g
- ksylitol lub inny słodzik 12 g
- ekstrakt waniliowy
- proszek do pieczenia 8 g
- jajko 1 szt
Wykonanie: Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy, żeby zrobiły się miękkie. Następnie dodajemy otręby, wiórki kokosowe, ksylitol (lub inny słodzik), proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i roztrzepane widelcem jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dłońmi formujemy nieduże ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C, przez około 15 minut, do momentu aż zrobią się kruche i złociste. Smacznego!