05.10.2018

Przepis na kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami

kotleciki z pora z płatkami owsianymi przepis

Na diecie czasem nie mamy pomysłu na przygotowanie zdrowego, smacznego i niskokalorycznego posiłku. O ile ze śniadaniem zazwyczaj idzie nam łatwo, tak przyrządzenie zdrowego i dietetycznego obiadu często stanowi wyzwanie. Pomocny może okazać się nasz przepis na pyszne kotleciki z pora, z dodatkiem płatków owsianych.

Spis treści:

  1. Zdrowy zamiennik tradycyjnych potraw
  2. Kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami

Zdrowy zamiennik tradycyjnych potraw

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez smażonych i panierowanych kotletów. Niestety nie sprzyjają one dążeniu do wymarzonej, szczupłej sylwetki. Są tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne. Kotleciki warzywne to świetny zamiennik, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, a w szczególności osobom będącym na diecie odchudzającej. Placuszki z naszego przepisu są nie tylko niskokaloryczne, lecz również pełne korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Ich podstawą jest por. To aromatyczne warzywo od lat słynie ze swoich leczniczych właściwości. Jest doskonałym źródłem żelaza, dlatego powinny spożywać go między innymi osoby cierpiące na anemię. Ma także działanie moczopędne i oczyszczające, dzięki czemu ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Ponadto pomaga uporać się z zakwaszeniem organizmu, przynosi ulgę w chorobach reumatycznych i przyspiesza gojenie ran. Do przygotowania kotlecików potrzebne będą także:

  • orzechy włoskie – bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, żelaza, wapnia, potasu, cynku, magnezu i witaminy E. Ich spożywanie poprawia koncentrację, wspomaga pamięć, ma korzystny wpływ na wygląd skóry i może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Więcej na ten temat dowiesz się we wpisie o właściwościach orzechów.
  • płatki owsiane – dostarczą nam wielu witamin i soli mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), oraz cenny błonnik pokarmowy, który zapewni nam uczucie sytości na długo. Więcej na ten temat dowiesz się we wpisie, dlaczego warto jeść płatki owsiane.
  • otręby pszenne – zawierają witaminy A i E, fosfor, magnez, wapń oraz potas. To również jeden z najbogatszych w błonnik produktów. Stosowane są w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego, przyspieszają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości.

kotleciki z pora i płatków owsianych

Kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami

Składniki:

  • płatki owsiane: 15 g
  • por: 70 g
  • orzechy włoskie: 5 g
  • natka pietruszki
  • olej: 1 g
  • otręby pszenne: 7 g
  • sól, pieprz, przyprawy wedle uznania

Wykonanie: Płatki owsiane zalewamy gorącym bulionem, a następnie studzimy. Pora drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Następnie w misce łączymy ostudzone płatki owsiane z porem, otrębami, posiekaną natką pietruszki, orzechami włoskimi i przyprawami. Formujemy kotleciki i smażymy je na wolnym ogniu, aż się zarumienią.

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję