05.10.2018

Przepis na kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami

kotleciki z pora z płatkami owsianymi przepis

Na diecie czasem nie mamy pomysłu na przygotowanie zdrowego, smacznego i niskokalorycznego posiłku. O ile ze śniadaniem zazwyczaj idzie nam łatwo, tak przyrządzenie zdrowego i dietetycznego obiadu często stanowi wyzwanie. Pomocny może okazać się nasz przepis na pyszne kotleciki z pora, z dodatkiem płatków owsianych.

Spis treści:

  1. Zdrowy zamiennik tradycyjnych potraw
  2. Kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami

Zdrowy zamiennik tradycyjnych potraw

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez smażonych i panierowanych kotletów. Niestety nie sprzyjają one dążeniu do wymarzonej, szczupłej sylwetki. Są tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne. Kotleciki warzywne to świetny zamiennik, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, a w szczególności osobom będącym na diecie odchudzającej. Placuszki z naszego przepisu są nie tylko niskokaloryczne, lecz również pełne korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Ich podstawą jest por. To aromatyczne warzywo od lat słynie ze swoich leczniczych właściwości. Jest doskonałym źródłem żelaza, dlatego powinny spożywać go między innymi osoby cierpiące na anemię. Ma także działanie moczopędne i oczyszczające, dzięki czemu ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Ponadto pomaga uporać się z zakwaszeniem organizmu, przynosi ulgę w chorobach reumatycznych i przyspiesza gojenie ran. Do przygotowania kotlecików potrzebne będą także:

Jeśli szukasz wygodnego sposobu na utrzymanie zdrowej diety z różnorodnym i zbilansowanym menu, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny dostarcza pięć starannie skomponowanych posiłków dziennie, które pomogą Ci łatwiej osiągnąć cele zdrowotne i sylwetkowe, oszczędzając czas na gotowaniu.

  • orzechy włoskie – bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, żelaza, wapnia, potasu, cynku, magnezu i witaminy E. Ich spożywanie poprawia koncentrację, wspomaga pamięć, ma korzystny wpływ na wygląd skóry i może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Więcej na ten temat dowiesz się we wpisie o właściwościach orzechów.
  • płatki owsiane – dostarczą nam wielu witamin i soli mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), oraz cenny błonnik pokarmowy, który zapewni nam uczucie sytości na długo. Więcej na ten temat dowiesz się we wpisie, dlaczego warto jeść płatki owsiane.
  • otręby pszenne – zawierają witaminy A i E, fosfor, magnez, wapń oraz potas. To również jeden z najbogatszych w błonnik produktów. Stosowane są w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego, przyspieszają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości.

kotleciki z pora i płatków owsianych

Kotleciki z pora z płatkami owsianymi i orzechami

Składniki:

  • płatki owsiane: 15 g
  • por: 70 g
  • orzechy włoskie: 5 g
  • natka pietruszki
  • olej: 1 g
  • otręby pszenne: 7 g
  • sól, pieprz, przyprawy wedle uznania

Wykonanie: Płatki owsiane zalewamy gorącym bulionem, a następnie studzimy. Pora drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Następnie w misce łączymy ostudzone płatki owsiane z porem, otrębami, posiekaną natką pietruszki, orzechami włoskimi i przyprawami. Formujemy kotleciki i smażymy je na wolnym ogniu, aż się zarumienią.

 

lekkostrawna dieta w ciąży
Przepisy, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam

Dieta lekkostrawna może być zalecana w różnych schorzeniach i po operacjach, ale również w okresie ciąży czy po porodzie. Zastanawiasz się, co jeść w ciąży na diecie lekkostrawnej? Przepisy na klasyczne dania wydają Ci się nieodpowiednie? Dowiedz się, jak powinno wyglądać jedzenie lekkostrawne w ciąży i zainspiruj się przykładowym jadłospisem dla kobiet w ciąży przygotowanym przez dietetyka.

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam
jak złagodzić z pomocą diety objawy endometriozy
Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów

Endometrioza definiowana jest jako występowanie tkanki endometrium w lokalizacji innej niż jama macicy, z towarzyszącym odczynem, który przypomina stan zapalny, co prowadzi do dolegliwości bólowych. Niestety patogeneza endometriozy nie jest w pełni jasna, co utrudnia odpowiednie leczenie przyczynowe. W ostatnich latach podkreśla się jednak znaczącą rolę żywienia w endometriozie. Poznaj porady dietetyka, dotyczące tego, co jeść przy endometriozie, a czego unikać i jak skomponować jadłospis.

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów
dieta z niskim indeksem glikemicznym a stany zapalne
Ciekawostki, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Dieta przeciwzapalna to ostatnio bardzo popularny temat w świecie dietetyki. Obecnie obserwuje się zwiększoną zapadalność na choroby wywoływane procesem zapalnym organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych, w tym wprowadzenie do diety produktów z niskim indeksem glikemicznym (IG), powinny być jednym z pierwszych kroków terapeutycznych. Sprawdź, czym cechuje się dieta z niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję