24.01.2019

Płatki owsiane – dlaczego powinny regularnie gościć na naszych stołach?

płatki owsiane

Płatki owsiane są źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi:

Spis treści:

  1. Co się kryje w płatkach owsianych?
  2. Jakie płatki owsiane znajdziemy w sklepach?
  3. Które płatki owsiane wybrać?
  4. Z czym jeść owsiankę i płatki owsiane?

Co się kryje w płatkach owsianych?

Płatki owsiane są źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi:

Witaminy z grupy B: mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a ich niedobór może przyczynić się do rozwoju wielu groźnych chorób. Płatki owsiane zawierają mnóstwo tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirodyksyny. Odpowiadają one za pracę układu nerwowego, wspierają odporność i poprawiają pamięć i koncentrację. Dodatkowo kwas foliowy zawarty w owsie jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego owsianek nie powinno zabraknąć także w jadłospisie przyszłych mam.

Witamina E: nie bez powodu nazywana jest często witaminą młodości. Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i hamuje procesy starzenia organizmu. Ma także wpływ na prawidłowe działanie układu krwionośnego, wspiera układ nerwowy i wspomaga pracę mięśni.

Magnez: to pierwiastek konieczny do tego, by nasz układ nerwowy działał prawidłowo. Usprawnia pracę szarych komórek, poprawia koncentrację i umożliwia transport energii do wszystkich tkanek i komórek organizmu. Jego niedobór może skutkować przewlekłym zmęczeniem, rozdrażnieniem, problemami ze snem i częstymi skurczami mięśni. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o magnezie.

Fosfor: wraz z wapniem i witaminą D odpowiada za utrzymanie zdrowych i mocnych kości i zębów. Bierze także udział w przewodzeniu bodźców nerwowych, jest nośnikiem informacji genetycznej i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Mangan: to składnik wielu enzymów biorących udział w procesie trawienia i wchłaniania węglowodanów, tłuszczów i białek. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz ma wpływ na stan kości i zębów.

Błonnik: w 100 g płatków owsianych znajduje się go aż 10 g. Produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zapewniają nam uczucie sytości na dłużej i poprawiają perystaltykę jelit. Pomagają także w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Dieta bogata w błonnik zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Dowiedz się więcej:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Jakie płatki owsiane znajdziemy w sklepach?

płatki owsiane

Na półkach sklepowych znajdziemy płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne.

  • Płatki owsiane zwykłe to produkt najmniej przetworzony i najbogatszy w składniki mineralne. Produkowane są z całego ziarna owsa.
  • Płatki owsiane górskie wytwarzane są z krojonego ziarna owsa.
  • Płatki owsiane błyskawiczne otrzymywane są poprzez pokrojenie ziaren i ich obróbkę parą. Taki proces produkcji sprawia, że znacznie szybciej są gotowe do spożycia, ale zawierają nieco mniej składników mineralnych.

Które płatki owsiane wybrać?

Niezależnie od rodzaju, płatki owsiane zawierają tyle samo kalorii (378 kcal w 100 g) i makroelementów (63 g węglowodanów, 12 g białka i 7 g tłuszczów). Te zwykłe są najbardziej naturalne i zawierają najwięcej minerałów, dlatego w miarę możliwości powinniśmy sięgać właśnie po nie. Jednak stosowanie górskich i błyskawicznych ma również wiele zalet – ich przygotowanie trwa znacznie krócej, dlatego świetnie sprawdzą się u osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

Z czym jeść owsiankę i płatki owsiane?

Nawet najprostszą owsiankę możemy przygotować na mnóstwo sposobów. Jej smak możesz modyfikować dowolnie, dodając do niej ulubione owoce, bakalie, orzechy czy gorzką czekoladę. Jeśli jednak nie możesz przekonać się do owsianek, nie eliminuj płatków owsianych ze swojej kuchni! Możesz dodawać je do smoothie i koktajli, żeby sprawić, by były bardziej sycące, zrobić z nich ciasteczka, zdrowe batoniki lub nawet wykorzystać jako panierkę do kotletów.

Sprawdź także:  Przepis na owsiankę z bakaliami i jagodami goji

Pamiętaj, że zdrowa i zbilansowana dieta jest kluczowa dla dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki. Płatki owsiane to jeden z tych produktów, które powinny być obecne w jadłospisie każdego, komu zależy na zdrowiu i ładnym wyglądzie, nie tylko osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Dla osób, które chcą w prosty sposób zadbać o różnorodność i jakość codziennych posiłków, catering dietetyczny Wygodna Dieta oferuje dietę pudełkową z wyborem menu, pozwalającą samodzielnie decydować o składzie i kaloryczności posiłków, co ułatwia wprowadzenie zdrowych produktów, takich jak płatki owsiane, do codziennego jadłospisu.

Zobacz też:  Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

 

co jeść przy zatruciu pokarmowym
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?

Zatrucie pokarmowe i towarzyszące temu dolegliwości potrafią doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niemal każdy choć raz w życiu zmagał się z objawami takimi jak ból brzucha, nudności, biegunka, wymioty czy odwodnienie organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak odpowiednio zadbać o swoje ciało w tym trudnym czasie. W poniższym artykule omawiamy, co na zatrucie pokarmowe u dorosłych zalecają lekarze, aby wspierać organizm w powrocie do zdrowia.

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?
jak zmniejszyć ryzyko cholesterolu przy pomocy diety niskowęglowodanowej
Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?

Diety niskowęglowodanowe określane (diety low-carb) są bardzo popularne, szczególnie jako metoda odchudzania czy w kontekście poprawy zdrowia metabolicznego i zwiększenia ogólnego poziomu energii. Niektórzy twierdzą, że niskowęglowodanowe żywienie może negatywnie wpływać na metabolizm, zdrowie wątroby czy normy cholesterolu. W poniższym artykule wyjaśniamy, czy dieta niskowęglowodanowa to dobra dieta na wysoki cholesterol.

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?
co jeść przy zapaleniu stawów
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Zapalenie stawów to częsta dolegliwość, która może znacząco obniżyć komfort życia, ponieważ ogranicza ruchomość oraz powoduje przewlekły ból i sztywność. Odpowiednie żywienie, bogate w składniki przeciwzapalne, może odgrywać kluczową rolę w łagodzeniu dolegliwości oraz wspomaganiu regeneracji stawów. Jak dietą i suplementacją wspierać zdrowie stawów i kości? Co z suplementów działa przeciwzapalnie na stawy? Sprawdź, jaka dieta przy zapaleniu stawów jest rekomendowana przez dietetyków.

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję