24.01.2019

Płatki owsiane – dlaczego powinny regularnie gościć na naszych stołach?

płatki owsiane

Płatki owsiane są źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi:

Spis treści:

  1. Co się kryje w płatkach owsianych?
  2. Jakie płatki owsiane znajdziemy w sklepach?
  3. Które płatki owsiane wybrać?
  4. Z czym jeść owsiankę i płatki owsiane?

Co się kryje w płatkach owsianych?

Płatki owsiane są źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi:

Witaminy z grupy B: mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a ich niedobór może przyczynić się do rozwoju wielu groźnych chorób. Płatki owsiane zawierają mnóstwo tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirodyksyny. Odpowiadają one za pracę układu nerwowego, wspierają odporność i poprawiają pamięć i koncentrację. Dodatkowo kwas foliowy zawarty w owsie jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego owsianek nie powinno zabraknąć także w jadłospisie przyszłych mam.

Witamina E: nie bez powodu nazywana jest często witaminą młodości. Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i hamuje procesy starzenia organizmu. Ma także wpływ na prawidłowe działanie układu krwionośnego, wspiera układ nerwowy i wspomaga pracę mięśni.

Magnez: to pierwiastek konieczny do tego, by nasz układ nerwowy działał prawidłowo. Usprawnia pracę szarych komórek, poprawia koncentrację i umożliwia transport energii do wszystkich tkanek i komórek organizmu. Jego niedobór może skutkować przewlekłym zmęczeniem, rozdrażnieniem, problemami ze snem i częstymi skurczami mięśni. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o magnezie.

Fosfor: wraz z wapniem i witaminą D odpowiada za utrzymanie zdrowych i mocnych kości i zębów. Bierze także udział w przewodzeniu bodźców nerwowych, jest nośnikiem informacji genetycznej i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Mangan: to składnik wielu enzymów biorących udział w procesie trawienia i wchłaniania węglowodanów, tłuszczów i białek. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz ma wpływ na stan kości i zębów.

Błonnik: w 100 g płatków owsianych znajduje się go aż 10 g. Produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zapewniają nam uczucie sytości na dłużej i poprawiają perystaltykę jelit. Pomagają także w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Dieta bogata w błonnik zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Dowiedz się więcej:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Jakie płatki owsiane znajdziemy w sklepach?

płatki owsiane

Na półkach sklepowych znajdziemy płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne.

  • Płatki owsiane zwykłe to produkt najmniej przetworzony i najbogatszy w składniki mineralne. Produkowane są z całego ziarna owsa.
  • Płatki owsiane górskie wytwarzane są z krojonego ziarna owsa.
  • Płatki owsiane błyskawiczne otrzymywane są poprzez pokrojenie ziaren i ich obróbkę parą. Taki proces produkcji sprawia, że znacznie szybciej są gotowe do spożycia, ale zawierają nieco mniej składników mineralnych.

Które płatki owsiane wybrać?

Niezależnie od rodzaju, płatki owsiane zawierają tyle samo kalorii (378 kcal w 100 g) i makroelementów (63 g węglowodanów, 12 g białka i 7 g tłuszczów). Te zwykłe są najbardziej naturalne i zawierają najwięcej minerałów, dlatego w miarę możliwości powinniśmy sięgać właśnie po nie. Jednak stosowanie górskich i błyskawicznych ma również wiele zalet – ich przygotowanie trwa znacznie krócej, dlatego świetnie sprawdzą się u osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

Z czym jeść owsiankę i płatki owsiane?

Nawet najprostszą owsiankę możemy przygotować na mnóstwo sposobów. Jej smak możesz modyfikować dowolnie, dodając do niej ulubione owoce, bakalie, orzechy czy gorzką czekoladę. Jeśli jednak nie możesz przekonać się do owsianek, nie eliminuj płatków owsianych ze swojej kuchni! Możesz dodawać je do smoothie i koktajli, żeby sprawić, by były bardziej sycące, zrobić z nich ciasteczka, zdrowe batoniki lub nawet wykorzystać jako panierkę do kotletów.

Sprawdź także:  Przepis na owsiankę z bakaliami i jagodami goji

Pamiętaj, że zdrowa i zbilansowana dieta jest kluczowa dla dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki. Płatki owsiane to jeden z tych produktów, które powinny być obecne w jadłospisie każdego, komu zależy na zdrowiu i ładnym wyglądzie, nie tylko osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Dla osób, które chcą w prosty sposób zadbać o różnorodność i jakość codziennych posiłków, catering dietetyczny Wygodna Dieta oferuje dietę pudełkową z wyborem menu, pozwalającą samodzielnie decydować o składzie i kaloryczności posiłków, co ułatwia wprowadzenie zdrowych produktów, takich jak płatki owsiane, do codziennego jadłospisu.

Zobacz też:  Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

 

lekkostrawna dieta w ciąży
Przepisy, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam

Dieta lekkostrawna może być zalecana w różnych schorzeniach i po operacjach, ale również w okresie ciąży czy po porodzie. Zastanawiasz się, co jeść w ciąży na diecie lekkostrawnej? Przepisy na klasyczne dania wydają Ci się nieodpowiednie? Dowiedz się, jak powinno wyglądać jedzenie lekkostrawne w ciąży i zainspiruj się przykładowym jadłospisem dla kobiet w ciąży przygotowanym przez dietetyka.

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam
jak złagodzić z pomocą diety objawy endometriozy
Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów

Endometrioza definiowana jest jako występowanie tkanki endometrium w lokalizacji innej niż jama macicy, z towarzyszącym odczynem, który przypomina stan zapalny, co prowadzi do dolegliwości bólowych. Niestety patogeneza endometriozy nie jest w pełni jasna, co utrudnia odpowiednie leczenie przyczynowe. W ostatnich latach podkreśla się jednak znaczącą rolę żywienia w endometriozie. Poznaj porady dietetyka, dotyczące tego, co jeść przy endometriozie, a czego unikać i jak skomponować jadłospis.

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów
dieta z niskim indeksem glikemicznym a stany zapalne
Ciekawostki, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Dieta przeciwzapalna to ostatnio bardzo popularny temat w świecie dietetyki. Obecnie obserwuje się zwiększoną zapadalność na choroby wywoływane procesem zapalnym organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych, w tym wprowadzenie do diety produktów z niskim indeksem glikemicznym (IG), powinny być jednym z pierwszych kroków terapeutycznych. Sprawdź, czym cechuje się dieta z niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję