24.01.2019

Płatki owsiane – dlaczego powinny regularnie gościć na naszych stołach?

płatki owsiane

Płatki owsiane są źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi:

Spis treści:

  1. Co się kryje w płatkach owsianych?
  2. Jakie płatki owsiane znajdziemy w sklepach?
  3. Które płatki owsiane wybrać?
  4. Z czym jeść owsiankę i płatki owsiane?

Co się kryje w płatkach owsianych?

Płatki owsiane są źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi:

Witaminy z grupy B: mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a ich niedobór może przyczynić się do rozwoju wielu groźnych chorób. Płatki owsiane zawierają mnóstwo tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirodyksyny. Odpowiadają one za pracę układu nerwowego, wspierają odporność i poprawiają pamięć i koncentrację. Dodatkowo kwas foliowy zawarty w owsie jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego owsianek nie powinno zabraknąć także w jadłospisie przyszłych mam.

Witamina E: nie bez powodu nazywana jest często witaminą młodości. Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i hamuje procesy starzenia organizmu. Ma także wpływ na prawidłowe działanie układu krwionośnego, wspiera układ nerwowy i wspomaga pracę mięśni.

Magnez: to pierwiastek konieczny do tego, by nasz układ nerwowy działał prawidłowo. Usprawnia pracę szarych komórek, poprawia koncentrację i umożliwia transport energii do wszystkich tkanek i komórek organizmu. Jego niedobór może skutkować przewlekłym zmęczeniem, rozdrażnieniem, problemami ze snem i częstymi skurczami mięśni. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o magnezie.

Fosfor: wraz z wapniem i witaminą D odpowiada za utrzymanie zdrowych i mocnych kości i zębów. Bierze także udział w przewodzeniu bodźców nerwowych, jest nośnikiem informacji genetycznej i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Mangan: to składnik wielu enzymów biorących udział w procesie trawienia i wchłaniania węglowodanów, tłuszczów i białek. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz ma wpływ na stan kości i zębów.

Błonnik: w 100 g płatków owsianych znajduje się go aż 10 g. Produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zapewniają nam uczucie sytości na dłużej i poprawiają perystaltykę jelit. Pomagają także w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Dieta bogata w błonnik zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Dowiedz się więcej:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Jakie płatki owsiane znajdziemy w sklepach?

płatki owsiane

Na półkach sklepowych znajdziemy płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne.

  • Płatki owsiane zwykłe to produkt najmniej przetworzony i najbogatszy w składniki mineralne. Produkowane są z całego ziarna owsa.
  • Płatki owsiane górskie wytwarzane są z krojonego ziarna owsa.
  • Płatki owsiane błyskawiczne otrzymywane są poprzez pokrojenie ziaren i ich obróbkę parą. Taki proces produkcji sprawia, że znacznie szybciej są gotowe do spożycia, ale zawierają nieco mniej składników mineralnych.

Które płatki owsiane wybrać?

Niezależnie od rodzaju, płatki owsiane zawierają tyle samo kalorii (378 kcal w 100 g) i makroelementów (63 g węglowodanów, 12 g białka i 7 g tłuszczów). Te zwykłe są najbardziej naturalne i zawierają najwięcej minerałów, dlatego w miarę możliwości powinniśmy sięgać właśnie po nie. Jednak stosowanie górskich i błyskawicznych ma również wiele zalet – ich przygotowanie trwa znacznie krócej, dlatego świetnie sprawdzą się u osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

Z czym jeść owsiankę i płatki owsiane?

Nawet najprostszą owsiankę możemy przygotować na mnóstwo sposobów. Jej smak możesz modyfikować dowolnie, dodając do niej ulubione owoce, bakalie, orzechy czy gorzką czekoladę. Jeśli jednak nie możesz przekonać się do owsianek, nie eliminuj płatków owsianych ze swojej kuchni! Możesz dodawać je do smoothie i koktajli, żeby sprawić, by były bardziej sycące, zrobić z nich ciasteczka, zdrowe batoniki lub nawet wykorzystać jako panierkę do kotletów.

Sprawdź także:  Przepis na owsiankę z bakaliami i jagodami goji

Pamiętaj, że zdrowa i zbilansowana dieta jest kluczowa dla dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki. Płatki owsiane to jeden z tych produktów, które powinny być obecne w jadłospisie każdego, komu zależy na zdrowiu i ładnym wyglądzie, nie tylko osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Zobacz też:  Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję