Dieta bezglutenowa jest popularna nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, w przypadku alergii na pszenicę czy nadwrażliwości na gluten. Nie jest jednak pozbawiona skutków ubocznych. Sprawdzamy, czy dieta bezglutenowa szkodzi i kiedy może być wskazana.
Spis treści
- Najczęstsze skutki uboczne stosowania diety bezglutenowej
- Dieta bezglutenowa a odchudzanie
- Jakie niedobory mogą pojawić się na diecie bezglutenowej?
- Czy dieta bezglutenowa może prowadzić do problemów trawiennych?
Najczęstsze skutki uboczne stosowania diety bezglutenowej
Skutki uboczne niewłaściwie stosowanej diety bezglutenowej mogą być bardzo poważne, szczególnie u osób, które muszą ściśle stosować się do założeń tego modelu. Kiedy dieta bezglutenowa jest wskazana? Przede wszystkim ścisła dieta bezglutenowa jest koniecznością u chorych na celiakię, ponieważ jest to jedyna metoda leczenia tej choroby. W tej chorobie o podłożu autoimmunologicznym spożycie glutenu wywołuje nieprawidłową reakcję układu odpornościowego i prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, co zaburza wchłanianie składników odżywczych. Chorzy muszą wiedzieć, czego unikać na diecie bezglutenowej i bezwzględnie przestrzegań zaleceń.

Negatywne skutki diety bezglutenowej mogą odczuć również osoby, które stosują ją bez konkretnych wskazań medycznych. Skutki diety bezglutenowej mogą obejmować niedobory żywieniowe, zaburzenia mikroflory jelitowe, a także objawy ze strony przewodu pokarmowego np. zaparcia, biegunki, bóle brzucha.
Sprawdź także: Dieta bezglutenowa – czym jest gluten?
Dieta bezglutenowa a odchudzanie
Wiele osób zastanawia się, czy dieta bezglutenowa to skuteczny sposób na utratę masy ciała. Nie jest to model zalecany na odchudzanie. Tylko jeśli eliminacja glutenu z diety jest konieczna ze względów zdrowotnych, jadłospis tego typu można zbilansować w celu odchudzania. Warto mieć na uwadze, że aby schudnąć, kluczowy jest ujemny bilans energetyczny. Oznacza to, że organizm musi spalać więcej kalorii, niż przyjmuje z pożywienia.

Jakie niedobory mogą pojawić się na diecie bezglutenowej?
Na diecie bezglutenowej, zwłaszcza jeśli nie jest ona dobrze zbilansowana, mogą wystąpić niedobory niektórych składników odżywczych. Gluten występuje w wielu produktach pełnoziarnistych, które są źródłem kluczowych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Najczęstsze niedobory dotyczą: witamin z grupy B, witaminy D, żelaza, wapnia, selenu czy magnezu.

Sprawdź także: Wielkanoc bez glutenu i laktozy
Czy dieta bezglutenowa może prowadzić do problemów trawiennych?
Niewłaściwie zbilansowana dieta bezglutenowa może prowadzić do problemów trawiennych. Produkty zawierające gluten np. pełnoziarniste pieczywo i makarony, są bowiem bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera zdrowie jelit i reguluje rytm wypróżnień. Wiele gotowych produktów bezglutenowych jest wysokoprzetworzonych i ubogich w błonnik pokarmowy, a to może prowadzić do zaparć i innych problemów trawiennych. Aby temu zapobiec, należy zadbać o wprowadzenie do diety produktów bogatych w błonnik, takich jak: warzywa, owoce, rośliny strączkowe i pełnoziarniste zamienniki bezglutenowe (np. komosa ryżowa czy gryka).

Jeśli zmagasz się z celiakią lub nietolerancją glutenu i potrzebujesz specjalistycznego jadłospisu, skorzystaj ze wsparcia dietetyka lub zamów catering dietetyczny. Najlepsze firmy oferują różne rodzaje menu, w tym między innymi klasyczny wariant niskoglutenowy oraz dietę niskoglutenową bez nabiału.
Bibliografia:
- Rybicka I., Gliszczyńska-Świgło A., Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej Nutritional deficiencies in gluten-free diet, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2016.