17.08.2018

Dlaczego warto jeść paprykę?

papryka właściwości

Warzywo to, choć powszechnie znane, często bywa niedoceniane. Wyróżnia się ponad 40 gatunków papryki, które znacznie różnią się od siebie smakiem, kształtem i kolorem. Dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej?

Spis treści:

  1. Właściwości papryki
  2. Papryka na dobre samopoczucie
  3. Którą wybrać i jak przygotować?
  4. Wszystko z umiarem!

Właściwości papryki

Papryka to kopalnia niezbędnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, dlatego zaleca się chrupanie surowej papryki podczas przeziębienia i grypy. To także bogate źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości, która hamuje procesy starzenia i ma korzystny wpływ na wygląd skóry. W papryce znajdziemy także β-Karoten, czyli prowitaminę A, która wspomaga działanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dostarcza również sporo witamin z grupy B. Już starożytni Aztekowie zauważyli, że spożywanie papryki zapewnia młody wygląd skóry. To warzywo jest bowiem nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Sięgaj po nią jak najczęściej, jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodo!

Oprócz licznych witamin, w papryce znajdziemy też cenne sole mineralne. Zawiera między innymi:

  • Potas – niezbędny dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego, pomaga zapobiegać obrzękom i zapewnia odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o roli potasu w diecie.
  • Fosfor – odpowiada za zdrowe i mocne kości, jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Żelazo – niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek, wspomaga odporność i redukuje uczucie zmęczenia.
  • Magnez – wspomaga koncentrację, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz niedokrwiennej choroby serca, bierze udział w budowie kości i zębów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o roli magnezu w organizmie człowieka.

Papryka na dobre samopoczucie

Papryka uznawana jest za naturalny i dietetyczny afrodyzjak. Zwiększa libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Ponadto ma działanie delikatnie rozrzedzające krew, przez co wpływa korzystnie na koncentrację i może przynieść ulgę w bólach głowy. Dodatkowo, zawarte w niej substancje pomagają zniwelować zakwasy w mięśniach i mają działanie przeciwzapalne.

właściwości papryki

Którą wybrać i jak przygotować?

Właściwości papryki, w zależności od koloru nieco się różnią, dlatego warto sięgać po wszystkie. Najpopularniejsza, czerwona jest najbogatsza w witaminę C oraz β-Karoten, żółta zawiera najwięcej witaminy E, natomiast zielona to najlepsze źródło kwasu foliowego, dlatego szczególną uwagę powinny zwrócić na nią przyszłe mamy.

To bardzo uniwersalne warzywo, doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Poza witaminą C, która w wysokiej temperaturze ulega rozpadowi, właściwości papryki nie zmieniają się podczas obróbki termicznej. Możesz przygotowywać z niej sosy, węgierskie leczo i gulasze. Świetnym pomysłem na obiad jest papryka nadziewana i zapiekana w piekarniku. Surową dodawaj do sałatek lub chrup pokrojoną w słupki z dodatkiem hummusu.

Wszystko z umiarem!

Papryka, choć niskokaloryczna, jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Umiar należy zachować także w przypadku papryczek chilli i innych pikantnych odmian, ponieważ mogą one działać drażniąco na układ pokarmowy, a w szczególności na delikatną błonę śluzową żołądka.

 

Dieta na zdrowe serce
Porady dietetyka
08.01.2025

Dieta na zdrowe serce – jak powinna wyglądać? Co jeść i czego unikać?

Choroby serca są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Coraz więcej osób zmaga się z problemami kardiologicznymi, które obniżają jakość życia i mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci. Czy można zapobiegać tym chorobom? Tak – jednym z najlepszych sposobów na ochronę układu krążenia jest odpowiednia dieta na zdrowe serce. Sprawdź, co dietetycy zalecają wprowadzić do menu, a co radzą wyeliminować.

Dieta na zdrowe serce – jak powinna wyglądać? Co jeść i czego unikać?
Blat kuchenny wypełniony różnym jedzeniem
Porady dietetyka
05.01.2025

Dieta Paleo – zasady. Na czym polega dieta paleolityczna?

Dieta paleolityczna zyskała popularność w latach 70. ubiegłego wieku. Zwolennicy żywienia paleo podtrzymują tezę, iż jest to najlepszy sposób żywienia w dobie epidemii chorób cywilizacyjnych. Czy praktykowanie diety przodków z ery paleolitu faktycznie może przynieść korzyści dla zdrowia? Poznaj zasady diety paleo.

Dieta Paleo – zasady. Na czym polega dieta paleolityczna?
Omlet z warzywami
Przepisy, Odchudzanie
04.01.2025

Dieta niskowęglowodanowa — smaczne przepisy na redukcję węglowodanów

W Polsce diety niskowęglowodanowe, low-carb, kojarzone są najczęściej z dietą ketogeniczną, dietą Atkinsa czy Kwaśniewskiego. Zazwyczaj są stosowane w celu redukcji masy ciała i przy leczeniu cukrzycy oraz innych zaburzeń metabolicznych. Dowiedz się, co można jeść na diecie bezwęglowodanowej/niskowęglowodanowej i po jakie produkty nie sięgać. Przedstawiamy gotowy plan posiłków dla diety niskowęglowodanowej i porady dietetyka.

Dieta niskowęglowodanowa — smaczne przepisy na redukcję węglowodanów

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję