17.08.2018

Dlaczego warto jeść paprykę?

papryka właściwości

Warzywo to, choć powszechnie znane, często bywa niedoceniane. Wyróżnia się ponad 40 gatunków papryki, które znacznie różnią się od siebie smakiem, kształtem i kolorem. Dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej?

Właściwości papryki

Papryka to kopalnia niezbędnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, dlatego zaleca się chrupanie surowej papryki podczas przeziębienia i grypy. To także bogate źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości, która hamuje procesy starzenia i ma korzystny wpływ na wygląd skóry. W papryce znajdziemy także β-Karoten, czyli prowitaminę A, która wspomaga działanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dostarcza również sporo witamin z grupy B. Już starożytni Aztekowie zauważyli, że spożywanie papryki zapewnia młody wygląd skóry. To warzywo jest bowiem nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Sięgaj po nią jak najczęściej, jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodo!

Oprócz licznych witamin, w papryce znajdziemy też cenne sole mineralne. Zawiera między innymi:

  • Potas – niezbędny dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego, pomaga zapobiegać obrzękom i zapewnia odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o roli potasu w diecie.
  • Fosfor – odpowiada za zdrowe i mocne kości, jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Żelazo – niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek, wspomaga odporność i redukuje uczucie zmęczenia.
  • Magnez – wspomaga koncentrację, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz niedokrwiennej choroby serca, bierze udział w budowie kości i zębów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o roli magnezu w organizmie człowieka.

Papryka na dobre samopoczucie

Papryka uznawana jest za naturalny i dietetyczny afrodyzjak. Zwiększa libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Ponadto ma działanie delikatnie rozrzedzające krew, przez co wpływa korzystnie na koncentrację i może przynieść ulgę w bólach głowy. Dodatkowo, zawarte w niej substancje pomagają zniwelować zakwasy w mięśniach i mają działanie przeciwzapalne.

właściwości papryki

Którą wybrać i jak przygotować?

Właściwości papryki, w zależności od koloru nieco się różnią, dlatego warto sięgać po wszystkie. Najpopularniejsza, czerwona jest najbogatsza w witaminę C oraz β-Karoten, żółta zawiera najwięcej witaminy E, natomiast zielona to najlepsze źródło kwasu foliowego, dlatego szczególną uwagę powinny zwrócić na nią przyszłe mamy.

To bardzo uniwersalne warzywo, doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Poza witaminą C, która w wysokiej temperaturze ulega rozpadowi, właściwości papryki nie zmieniają się podczas obróbki termicznej. Możesz przygotowywać z niej sosy, węgierskie leczo i gulasze. Świetnym pomysłem na obiad jest papryka nadziewana i zapiekana w piekarniku. Surową dodawaj do sałatek lub chrup pokrojoną w słupki z dodatkiem hummusu.

Wszystko z umiarem!

Papryka, choć niskokaloryczna, jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Umiar należy zachować także w przypadku papryczek chilli i innych pikantnych odmian, ponieważ mogą one działać drażniąco na układ pokarmowy, a w szczególności na delikatną błonę śluzową żołądka.

Ciekawostki
06.12.2023

Dieta wrzodowa – co jeść a czego unikać w trakcie wrzodów?

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy należy do jednych z najczęstszych patologii przewodu pokarmowego. Występuje u ok. 5–10% dorosłej populacji, a ponad 60% wrzodów obserwuje się w dwunastnicy. Jaka dieta jest najlepsza na wrzody? Jak powinna wyglądać dieta w chorobie wrzodowej? Co jeść, a czego nie wolno jeść przy wrzodach żołądka? Poznaj przepisy na obiad przy chorobie wrzodowej oraz sprawdź, jak powinien wyglądać jadłospis w tej chorobie.

Dieta wrzodowa – co jeść a czego unikać w trakcie wrzodów?
Ciekawostki
04.12.2023

Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet z cukrzycą w ciąży?

Cukrzyca ciążowa, czyli zaburzenia tolerancji glukozy, które po raz pierwszy wystąpiły bądź zostały wykryte w trakcie ciąży, zwiększają ryzyko powikłań zarówno u ciężarnej, jak i płodu. U kobiet z cukrzycą ciążową pierwszym wyborem w leczeniu jest odpowiednie postępowanie żywieniowe. Sprawdź, jak może wyglądać przykładowe menu diety cukrzycowej w ciąży oraz poznaj zasady diety cukrzycowej dla kobiety w ciąży.

Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet z cukrzycą w ciąży?
Ciekawostki
01.12.2023

Dieta niskobiałkowa – zasady i efekty diety oraz przykładowy jadłospis

Dieta ubogobiałkowa nie jest zalecana dla wszystkich i powinna być stosowana tylko w niektórych chorobach. Jak powinny wyglądać dania i przepisy niskobiałkowe? Czym charakteryzuje się dieta ubogobiałkowa? Jeśli zastanawiasz się, jak ograniczyć białko w diecie oraz co jeść a czego nie jeść na diecie niskobiałkowej, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Dieta niskobiałkowa – zasady i efekty diety oraz przykładowy jadłospis

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję