27.04.2020

Makaron z łososiem w sosie musztardowym

makaron z łososiem w sosie musztardowym

Makaron często utożsamiany jest z niezdrowym i wysokokalorycznym jedzeniem, którego pod żadnym pozorem nie można jeść, będąc na diecie odchudzającej. To często powielany mit. Makaron może stanowić zdrowy i pełnowartościowy obiad, a dodatki, których użyjemy do przygotowania sosu, mogą być dla nas doskonałym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza propozycja to aromatyczny i delikatny makaron z łososiem w sosie musztardowym, który sprawdzi się doskonale jako obiad zarówno dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami, jak i tych będących na diecie bez glutenu lub bez laktozy.

Spis treści:

  1. Makaron na diecie redukcyjnej?
  2. Pełnowartościowy obiad – czyli jaki?

Makaron na diecie redukcyjnej?

To, czy chudniemy, czy tyjemy, zależy od tego, ile kilokalorii spożywamy w ciągu dnia. Jeśli wraz z pożywieniem dostarczamy sobie więcej energii niż jesteśmy w stanie spalić, nasza masa ciała zwiększy się. W przeciwnym wypadku będziemy tracić kilogramy. Warto jednak pamiętać, że kalorie to nie wszystko. Dla zdrowia bardzo istotne jest to, żeby nasze posiłki były pełnowartościowe, bogate w składniki mineralne oraz witaminy i przygotowane z jak najmniej przetworzonych składników.

Jeśli szukasz wygodnego i zdrowego rozwiązania, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny pozwala na dostosowanie posiłków do indywidualnych potrzeb i preferencji, co ułatwia utrzymanie zbilansowanej diety nawet podczas intensywnego trybu życia.

Zobacz również:  Dieta redukcyjna - zasady, co jeść, a czego unikać?

Pełnowartościowy obiad – czyli jaki?

O posiłku mówi się, że jest pełnowartościowy, kiedy składa się z produktów należących do trzech głównych grup makroskładników: białek, węglowodanów i tłuszczów. Każdy z tych makroelementów pełni inne funkcje w organizmie, dlatego brak któregokolwiek z nich w naszej diecie może skutkować poważnymi problemami ze zdrowiem. Ważne jest również to, by w naszym codziennym jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. W tym przypadku makaron to dobre źródło węglowodanów, które dodadzą nam energii a łosoś to bogactwo białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Dodatkowo, świeże pomidorki koktajlowe uzupełnią nasze zapotrzebowanie na witaminy C, A, E oraz te z grupy B, a także potas, wapń, magnez i żelazo.

Sprawdź także:  Ryby w diecie - rola ryb w codziennym odżywianiu

makaron z łososiem przepis

Składniki:

  • makaron penne bezglutenowy – 90 g
  • musztarda – 30 g
  • bulion drobiowy – 90 ml
  • łosoś – 120 g
  • mleko kokosowe – 45 g
  • cytryna – 3 g
  • pomidorki koktajlowe – 210 g (jako dodatek)
  • tymianek, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Łososia drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oliwy przez około 5-7 minut. Dodajemy bulion drobiowy, musztardę, mleczko kokosowe i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy i wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez jeszcze około 10-15 minut. Następnie do sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron i ponownie mieszamy. Na koniec całość skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na talerz i dodajemy świeże, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Dowiedz się więcej:  Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

wpływ diety na schizofrenię
Ciekawostki
21.11.2025

Schizofrenia a dieta bezglutenowa – znaczenie glutenu w leczeniu zaburzeń psychicznych

Leki przeciwpsychopatyczne przyjmowane przez pacjentów chorujących na schizofrenię mogą przyczyniać się do rozwoju chorób metabolicznych, m.in. cukrzycy typu 2, otyłości i zaburzeń lipidowych. Farmaceutyki często muszą być przyjmowane przez całe życie, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób ograniczać ryzyko powikłań i skutków ubocznych farmakoterapii. Czy wiesz, leczenie zaburzeń psychicznych może wspomóc dieta?

Schizofrenia a dieta bezglutenowa – znaczenie glutenu w leczeniu zaburzeń psychicznych
dieta bezglutenowa i jej skutki uboczne
Porady dietetyka
21.11.2025

Skutki uboczne diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest popularna nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, w przypadku alergii na pszenicę czy nadwrażliwości na gluten. Nie jest jednak pozbawiona skutków ubocznych. Sprawdzamy, czy dieta bezglutenowa szkodzi i kiedy może być wskazana.

Skutki uboczne diety bezglutenowej
plusy diety bezglutenowej
Ciekawostki
21.11.2025

Zalety diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa wymaga wykluczenia glutenu, czyli białka obecnego w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Zyskuje na popularności nie tylko jako sposób leczenia celiakii, ale także metoda wspierająca zdrowy styl życia. Wiele osób zastanawia się zatem, co daje dieta bezglutenowa i czy warto ją stosować. Poznaj wady i zalety diety bezglutenowej oraz wskazania do jej stosowania.

Zalety diety bezglutenowej

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję