27.04.2020

Makaron z łososiem w sosie musztardowym

makaron z łososiem w sosie musztardowym

Makaron często utożsamiany jest z niezdrowym i wysokokalorycznym jedzeniem, którego pod żadnym pozorem nie można jeść, będąc na diecie odchudzającej. To często powielany mit. Makaron może stanowić zdrowy i pełnowartościowy obiad, a dodatki, których użyjemy do przygotowania sosu, mogą być dla nas doskonałym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza propozycja to aromatyczny i delikatny makaron z łososiem w sosie musztardowym, który sprawdzi się doskonale jako obiad zarówno dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami, jak i tych będących na diecie bez glutenu lub bez laktozy.

Spis treści:

  1. Makaron na diecie redukcyjnej?
  2. Pełnowartościowy obiad – czyli jaki?

Makaron na diecie redukcyjnej?

To, czy chudniemy, czy tyjemy, zależy od tego, ile kilokalorii spożywamy w ciągu dnia. Jeśli wraz z pożywieniem dostarczamy sobie więcej energii niż jesteśmy w stanie spalić, nasza masa ciała zwiększy się. W przeciwnym wypadku będziemy tracić kilogramy. Warto jednak pamiętać, że kalorie to nie wszystko. Dla zdrowia bardzo istotne jest to, żeby nasze posiłki były pełnowartościowe, bogate w składniki mineralne oraz witaminy i przygotowane z jak najmniej przetworzonych składników.

Zobacz również:  Dieta redukcyjna - zasady, co jeść, a czego unikać?

Pełnowartościowy obiad – czyli jaki?

O posiłku mówi się, że jest pełnowartościowy, kiedy składa się z produktów należących do trzech głównych grup makroskładników: białek, węglowodanów i tłuszczów. Każdy z tych makroelementów pełni inne funkcje w organizmie, dlatego brak któregokolwiek z nich w naszej diecie może skutkować poważnymi problemami ze zdrowiem. Ważne jest również to, by w naszym codziennym jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. W tym przypadku makaron to dobre źródło węglowodanów, które dodadzą nam energii a łosoś to bogactwo białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Dodatkowo, świeże pomidorki koktajlowe uzupełnią nasze zapotrzebowanie na witaminy C, A, E oraz te z grupy B, a także potas, wapń, magnez i żelazo.

Sprawdź także:  Ryby w diecie - rola ryb w codziennym odżywianiu

makaron z łososiem przepis

Składniki:

  • makaron penne bezglutenowy – 90 g
  • musztarda – 30 g
  • bulion drobiowy – 90 ml
  • łosoś – 120 g
  • mleko kokosowe – 45 g
  • cytryna – 3 g
  • pomidorki koktajlowe – 210 g (jako dodatek)
  • tymianek, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Łososia drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oliwy przez około 5-7 minut. Dodajemy bulion drobiowy, musztardę, mleczko kokosowe i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy i wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez jeszcze około 10-15 minut. Następnie do sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron i ponownie mieszamy. Na koniec całość skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na talerz i dodajemy świeże, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Dowiedz się więcej:  Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję