16.11.2020

Przepis na fit pizzę z kozim serem, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi na spodzie z ciecierzycy i kalafiora

fit pizza z kozim serem, gruszką i rukolą

Ze względu na rozmaite problemy zdrowotne i coraz częściej diagnozowane alergie pokarmowe, wiele osób decyduje się na rozpoczęcie diety bezglutenowej. Choć taki sposób odżywiania z pozoru może wydawać się niemałym wyzwaniem, wystarczy tylko opanować kilka kulinarnych sztuczek, by cieszyć się ulubionymi potrawami w wersji bez glutenu. Nasza propozycja to bezglutenowa pizza z kozim serem, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi na spodzie z ciecierzycy i kalafiora. To danie doskonale sprawdzi się nie tylko dla osób chorujących na celiakię i zmagających się z alergią na gluten, lecz także dla tych będących na diecie redukcyjnej lub pragnących po prostu zdrowiej się odżywiać. Wykorzystane do jej przygotowania dodatki nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu oraz stanowią świetne źródło cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych, dlatego możesz sięgać po nią bez żadnych wyrzutów sumienia!

Dowiedz się więcej:  Dieta bezglutenowa - zasady, produkty dozwolone i zabronione

Kalafior – dlaczego warto go jeść?

Kalafior to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru, a także witamin z grupy B. Kalafior dostarczy nam też sporo błonnika pokarmowego, czyli substancji, dzięki której szybciej się najadamy i na dłużej jesteśmy syci. Jest też niskokaloryczny (25 kcal/100 g), dlatego sprawdzi się świetnie jako element diety osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Regularne spożywanie kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie przełyku i chorobę wrzodową żołądka. To warzywo cechuje się też bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG = 15), dlatego sprawdzi się w jadłospisie diabetyków i osób, u których zdiagnozowano insulinooporność.

Sprawdź także:  Dieta bez glutenu i nabiału - dla kogo?

fit pizza na spodzie z kalafiora

Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji pizzy.

Składniki ciasta:

  •  150 g mąki z ciecierzycy
  •  800 g kalafiora
  •  1 jajko
  •  Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku

Sos do pizzy:

  •  1 jajko
  •  50 g jogurtu naturalnego
  •  150 g sera koziego

Dodatki do pizzy:

  •  Gruszka 500 g
  •  Rukola 100 g
  •  Orzechy włoskie 40 g

Zobacz też:  Właściwości orzechów - porównanie

Wykonanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy aż do otrzymania jednolitej konsystencji bez grudek. Otrzymaną masę przekładamy na bawełnianą ściereczkę lub tetrę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Powstałą w ten sposób pulpę z kalafiora umieszczamy w dużej misce, dosypujemy przesianą przez sitko mąkę z ciecierzycy, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Gotowe ciasto umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozprowadzamy tak, by pizza miała około 1 centymetr grubości, a następnie wstawiamy na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C.

W tym czasie przygotowujemy sos: ser kozi ostrożnie podgrzewamy i dodajemy roztrzepane trzepaczką jajko oraz jogurt. Uważamy przy tym, by temperatura nie była zbyt wysoka, żeby jajko się nie ścięło, a sos miał gładką, kremową konsystencję.

Sos rozsmarowujemy na upieczonym wcześniej spodzie. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę i orzechy włoskie. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Na koniec pizzę posypujemy listkami świeżej rukoli.

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję