16.11.2020

Przepis na fit pizzę z kozim serem, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi na spodzie z ciecierzycy i kalafiora

fit pizza z kozim serem, gruszką i rukolą

Ze względu na rozmaite problemy zdrowotne i coraz częściej diagnozowane alergie pokarmowe, wiele osób decyduje się na rozpoczęcie diety bezglutenowej. Choć taki sposób odżywiania z pozoru może wydawać się niemałym wyzwaniem, wystarczy tylko opanować kilka kulinarnych sztuczek, by cieszyć się ulubionymi potrawami w wersji bez glutenu. Nasza propozycja to bezglutenowa pizza z kozim serem, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi na spodzie z ciecierzycy i kalafiora. To danie doskonale sprawdzi się nie tylko dla osób chorujących na celiakię i zmagających się z alergią na gluten, lecz także dla tych będących na diecie redukcyjnej lub pragnących po prostu zdrowiej się odżywiać. Wykorzystane do jej przygotowania dodatki nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu oraz stanowią świetne źródło cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych, dlatego możesz sięgać po nią bez żadnych wyrzutów sumienia!

Dla osób, które chcą wygodnie stosować dietę bezglutenową na co dzień, warto rozważyć catering dietetyczny. Dieta pudełkowa niskoglutenowa od Wygodnej Diety, który oferuje zbilansowane posiłki przygotowane z naturalnie niskoglutenowych składników.

Dowiedz się więcej:  Dieta bezglutenowa - zasady, produkty dozwolone i zabronione

Kalafior – dlaczego warto go jeść?

Kalafior to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru, a także witamin z grupy B. Kalafior dostarczy nam też sporo błonnika pokarmowego, czyli substancji, dzięki której szybciej się najadamy i na dłużej jesteśmy syci. Jest też niskokaloryczny (25 kcal/100 g), dlatego sprawdzi się świetnie jako element diety osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Regularne spożywanie kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie przełyku i chorobę wrzodową żołądka. To warzywo cechuje się też bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG = 15), dlatego sprawdzi się w jadłospisie diabetyków i osób, u których zdiagnozowano insulinooporność.

Sprawdź także:  Dieta bez glutenu i nabiału - dla kogo?

fit pizza na spodzie z kalafiora

Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji pizzy.

Składniki ciasta:

  •  150 g mąki z ciecierzycy
  •  800 g kalafiora
  •  1 jajko
  •  Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku

Sos do pizzy:

  •  1 jajko
  •  50 g jogurtu naturalnego
  •  150 g sera koziego

Dodatki do pizzy:

  •  Gruszka 500 g
  •  Rukola 100 g
  •  Orzechy włoskie 40 g

Zobacz też:  Właściwości orzechów - porównanie

Wykonanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy aż do otrzymania jednolitej konsystencji bez grudek. Otrzymaną masę przekładamy na bawełnianą ściereczkę lub tetrę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Powstałą w ten sposób pulpę z kalafiora umieszczamy w dużej misce, dosypujemy przesianą przez sitko mąkę z ciecierzycy, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Gotowe ciasto umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozprowadzamy tak, by pizza miała około 1 centymetr grubości, a następnie wstawiamy na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C.

W tym czasie przygotowujemy sos: ser kozi ostrożnie podgrzewamy i dodajemy roztrzepane trzepaczką jajko oraz jogurt. Uważamy przy tym, by temperatura nie była zbyt wysoka, żeby jajko się nie ścięło, a sos miał gładką, kremową konsystencję.

Sos rozsmarowujemy na upieczonym wcześniej spodzie. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę i orzechy włoskie. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Na koniec pizzę posypujemy listkami świeżej rukoli.

Smacznego!

 

dla kogo jest dieta bezglutenowa
Porady dietetyka
25.11.2025

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego?

Dieta bezglutenowa najczęściej jest stosowana w celiakii, chorobie Duhringa czy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Zawsze powinna być zbilansowana i skomponowana tak, by pokrywać indywidualne zapotrzebowanie. Sprawdzamy, czy dieta bezglutenowa jest szkodliwa i kto może się a na nią zdecydować, a kto nie powinien stosować takiego menu.

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego?
keto a zespół jelita drażliwego
Ciekawostki, Porady dietetyka
25.11.2025

Zespół jelita drażliwego a dieta ketogeniczna – czy można ją stosować?

Zespół jelita drażliwego (IBS) to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które objawia się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Kiedy IBS się nasila, wiele osób poszukuje metod łagodzenia nieprzyjemnych objawów. Coraz częściej w tym kontekście pojawia się dieta ketogeniczna. Sprawdzamy, czy jest to dobra dieta na jelita.

Zespół jelita drażliwego a dieta ketogeniczna – czy można ją stosować?
odchudzanie na diecie bezglutenowej
Ciekawostki, Odchudzanie
24.11.2025

Czy dieta bezglutenowa odchudza?

Z uwagi na rosnącą popularność różnych diet eliminacyjnych wiele osób zastanawia się, ile można schudnąć na diecie bezglutenowej. Czy rzeczywiście wykluczenie glutenu z codziennego jadłospisu prowadzi do utraty wagi, czy może jest to efekt związany z ogólną zmianą nawyków żywieniowych? Sprawdź, co na temat bezglutenowej diety odchudzającej twierdzą dietetycy.

Czy dieta bezglutenowa odchudza?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję