16.11.2020

Przepis na fit pizzę z kozim serem, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi na spodzie z ciecierzycy i kalafiora

fit pizza z kozim serem, gruszką i rukolą

Ze względu na rozmaite problemy zdrowotne i coraz częściej diagnozowane alergie pokarmowe, wiele osób decyduje się na rozpoczęcie diety bezglutenowej. Choć taki sposób odżywiania z pozoru może wydawać się niemałym wyzwaniem, wystarczy tylko opanować kilka kulinarnych sztuczek, by cieszyć się ulubionymi potrawami w wersji bez glutenu. Nasza propozycja to bezglutenowa pizza z kozim serem, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi na spodzie z ciecierzycy i kalafiora. To danie doskonale sprawdzi się nie tylko dla osób chorujących na celiakię i zmagających się z alergią na gluten, lecz także dla tych będących na diecie redukcyjnej lub pragnących po prostu zdrowiej się odżywiać. Wykorzystane do jej przygotowania dodatki nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu oraz stanowią świetne źródło cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych, dlatego możesz sięgać po nią bez żadnych wyrzutów sumienia!

Dla osób, które chcą wygodnie stosować dietę bezglutenową na co dzień, warto rozważyć catering dietetyczny Dieta pudełkowa bezglutenowa od Wygodnej Diety, który oferuje zbilansowane posiłki przygotowane z naturalnie bezglutenowych składników.

Dowiedz się więcej:  Dieta bezglutenowa - zasady, produkty dozwolone i zabronione

Kalafior – dlaczego warto go jeść?

Kalafior to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru, a także witamin z grupy B. Kalafior dostarczy nam też sporo błonnika pokarmowego, czyli substancji, dzięki której szybciej się najadamy i na dłużej jesteśmy syci. Jest też niskokaloryczny (25 kcal/100 g), dlatego sprawdzi się świetnie jako element diety osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Regularne spożywanie kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie przełyku i chorobę wrzodową żołądka. To warzywo cechuje się też bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG = 15), dlatego sprawdzi się w jadłospisie diabetyków i osób, u których zdiagnozowano insulinooporność.

Sprawdź także:  Dieta bez glutenu i nabiału - dla kogo?

fit pizza na spodzie z kalafiora

Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji pizzy.

Składniki ciasta:

  •  150 g mąki z ciecierzycy
  •  800 g kalafiora
  •  1 jajko
  •  Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku

Sos do pizzy:

  •  1 jajko
  •  50 g jogurtu naturalnego
  •  150 g sera koziego

Dodatki do pizzy:

  •  Gruszka 500 g
  •  Rukola 100 g
  •  Orzechy włoskie 40 g

Zobacz też:  Właściwości orzechów - porównanie

Wykonanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy aż do otrzymania jednolitej konsystencji bez grudek. Otrzymaną masę przekładamy na bawełnianą ściereczkę lub tetrę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Powstałą w ten sposób pulpę z kalafiora umieszczamy w dużej misce, dosypujemy przesianą przez sitko mąkę z ciecierzycy, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Gotowe ciasto umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozprowadzamy tak, by pizza miała około 1 centymetr grubości, a następnie wstawiamy na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C.

W tym czasie przygotowujemy sos: ser kozi ostrożnie podgrzewamy i dodajemy roztrzepane trzepaczką jajko oraz jogurt. Uważamy przy tym, by temperatura nie była zbyt wysoka, żeby jajko się nie ścięło, a sos miał gładką, kremową konsystencję.

Sos rozsmarowujemy na upieczonym wcześniej spodzie. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę i orzechy włoskie. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Na koniec pizzę posypujemy listkami świeżej rukoli.

Smacznego!

 

Koktajle owocowo warzywne
Porady dietetyka
31.07.2025

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista

Plażujesz, chcesz się dobrze czuć i świetnie wyglądać w stroju kąpielowym? Zamiast ciężkich dań wybierz lekkie, orzeźwiające dania i przekąski, które dodadzą energii, nie obciążą układu pokarmowego i pomogą przetrwać upał. Sprawdź naszą listę smacznych i praktycznych pomysłów na plażowe jedzenie.

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista
Woda z dodatkami (cytryna, maliny itp.)
Porady dietetyka
31.07.2025

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?

Wysokie temperatury potrafią odebrać apetyt, obniżyć samopoczucie i zwiększyć ryzyko odwodnienia oraz problemów żołądkowo-jelitowych. W czasie ekstremalnych upałów, szczególnie podczas wakacji warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, ale też jak przechowujemy i transportujemy żywność. Odpowiednio zaplanowany jadłospis pomoże przetrwać falę gorąca i będzie wspierać Twoje zdrowie i samopoczucie. Poznaj nasze wskazówki oraz zalecaną dietę podczas upałów.

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?
Gofry i lody
Porady dietetyka
28.07.2025

Jak jeść zdrowo w hotelowych bufetach all-inclusive? Oto nasze wskazówki

Wyjazd na wakacje all-inclusive to dla wielu czas relaksu, ale też spore wyzwanie dla tych, którzy na co dzień dbają o sylwetkę i zdrowie. Podpowiadamy, jak mądrze komponować posiłki na wakacjach w hotelowych bufetach, by jeść smacznie, czuć się lekko i wrócić z wakacji bez dodatkowych kilogramów.

Jak jeść zdrowo w hotelowych bufetach all-inclusive? Oto nasze wskazówki

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję