Z uwagi na rosnącą popularność różnych diet eliminacyjnych wiele osób zastanawia się, ile można schudnąć na diecie bezglutenowej. Czy rzeczywiście wykluczenie glutenu z codziennego jadłospisu prowadzi do utraty wagi, czy może jest to efekt związany z ogólną zmianą nawyków żywieniowych? Sprawdź, co na temat bezglutenowej diety odchudzającej twierdzą dietetycy.
Spis treści
- Jak eliminacja glutenu może wpływać na redukcję masy ciała? Dieta bezglutenowa a chudnięcie
- Czy dieta bezglutenowa to skuteczny sposób na odchudzanie?
- Jakie zmiany wagi można zaobserwować po przejściu na dietę bezglutenową?
- Czy dieta bezglutenowa może wspomagać kontrolę apetytu?
Jak eliminacja glutenu może wpływać na redukcję masy ciała? Dieta bezglutenowa a chudnięcie
Wyeliminowanie glutenu z diety może, ale nie musi wpływać na redukcję masy ciała. Z pewnością utrata kilogramów nie jest jego bezpośrednim efektem. Często osoby przechodzące na dietę bezglutenową rezygnują z przetworzonych produktów, takich jak pieczywo, ciasta, słodycze, makarony czy fast foody, które są wysokotłuszczowe i wysokokaloryczne. Zamiast tych produktów sięgają po zdrowsze alternatywy, np. świeże owoce, warzywa, mięso, ryby czy pełnowartościowe produkty bezglutenowe np. grykę, kaszę jaglaną, komosę ryżową. Taka zmiana nawyków żywieniowych może doprowadzić do spożywania mniejszej ilości kalorii, co skutkuje chudnięciem. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty bezglutenowe są niskokaloryczne – wiele z nich zawiera duże ilości cukrów czy tłuszczów, co może utrudniać redukcję masy ciała.

Warto również wspomnieć, iż dieta bezglutenowa dla zdrowych osób nie jest wskazana i może być przyczyną niedoborów witamin i składników mineralnych, m.in. witamin z grupy B, witaminy D3, magnezu, żelaza czy wapnia.
Sprawdź także: Najczęstsze błędy podczas odchudzania
Czy dieta bezglutenowa to skuteczny sposób na odchudzanie?
Dieta odchudzająca to menu, w którym należy dostarczać mniej energii, niż wydatkuje organizm – dzięki temu można pozbyć się nadwagi lub otyłości. Oczywiście można wykorzystać w tym celu dietę bezglutenową. Efekty odchudzania będą zależały od tego, jaki deficyt energetyczny będzie utrzymywany. Odchudzająca dieta bezglutenowa to zatem ta, która zawiera wyłącznie produkty bez glutenu i dostarcza mniej energii, niż wydatkuje organizm. Menu o kaloryczności przekraczającej zapotrzebowanie, pełne wysokoprzetworzonych, kalorycznych produktów bezglutenowych nie doprowadzi do utraty kilogramów.

Sprawdź także: Odchudzanie przy niedoczynności tarczycy
Jakie zmiany wagi można zaobserwować po przejściu na dietę bezglutenową?
Zmiany, które można zaobserwować po przejściu na dietę bezglutenową, zależą od indywidualnych nawyków żywieniowych oraz stanu zdrowia. U osób cierpiących na celiakię eliminacja glutenu może doprowadzić do poprawy wchłaniania składników odżywczych, zmniejszenia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zwiększenia apetytu i przybrania na wadze. Z kolei osoby, które wcześniej spożywały dużo przetworzonej żywności zawierającej gluten, po wyeliminowaniu tych produktów z diety mogą zauważyć spadek masy ciała. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że zmiany masy ciała na diecie bezglutenowej są wynikiem zmiany nawyków żywieniowych, a nie wykluczenia glutenu.
Czy dieta bezglutenowa może wspomagać kontrolę apetytu?
Zastanawiasz się, jak zahamować apetyt na diecie bezglutenowej? Kluczowym czynnikiem jest spożywanie konkretnych produktów. Wyeliminowanie przetworzonych wyrobów zawierających gluten, takich jak ciastka czy biały chleb, i spożywanie pełnowartościowych, naturalnych pokarmów, może pomóc w kontroli apetytu. Produkty bogate w błonnik, takie jak warzywa, owoce, orzechy, produkty białkowe, nasiona czy orzechy, dają uczucie sytości na dłużej i stabilizują poziom cukru we krwi, a to może zmniejszać głód.

Pomocna w odchudzaniu może być również dieta pudełkowa o odpowiednio dobranej kaloryczności. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych, zbilansowanych posiłków, to catering dietetyczny może okazać się świetnym wyborem.