26.09.2019

Przepis na placuszki z batatów

placuszki z batatów

Bataty, podobnie jak inne odmiany ziemniaków, dotarły do Europy już w XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych, te słodkie zdecydowanie rzadziej goszczą na naszych stołach. Tymczasem bataty zawierają znacznie więcej wartości odżywczych, dlatego warto pamiętać o nich komponując nasz jadłospis. Są źródłem magnezu, żelaza, potasu, siarki, chloru, jodu, wapnia i sodu, a także witamin z grupy B, witaminę witaminy E oraz C.

Spis treści:

  1. Bataty – bogactwo składników odżywczych
  2. Bataty wspomagają wzrok i działają antyoksydacyjnie
  3. Bataty a choroby serca
  4. Bataty dla osób na diecie
  5. Przepis na placuszki z batatów

Bataty – bogactwo składników odżywczych

Bataty, podobnie jak inne odmiany ziemniaków, dotarły do Europy już w XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych, te słodkie zdecydowanie rzadziej goszczą na naszych stołach. Tymczasem bataty zawierają znacznie więcej wartości odżywczych, dlatego warto pamiętać o nich komponując nasz jadłospis. Są źródłem magnezu, żelaza, potasu, siarki, chloru, jodu, wapnia i sodu, a także witamin z grupy B, witaminę witaminy E oraz C.

Bataty wspomagają wzrok i działają antyoksydacyjnie

Swój piękny pomarańczowy kolor, słodkie ziemniaki zawdzięczają obecności -karotenu. To związek o właściwościach antyoksydacyjnych z rodziny karotenoidów. W zależności od potrzeb, jest przekształcany w organizmu do witaminy A. Witamina A to składnik barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka. Zapewnia dobre widzenie po zmroku, chroniąc przed tak zwaną „kurzą ślepotą”. Bataty są także źródłem luteiny, która w pewnym stopniu chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB.

Bataty są doskonałym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników na organizm. Neutralizując ich nadmierne ilości oraz zapobiegając powstawaniu nowych szkodliwych cząstek, chronią tkanki przed ich negatywnym wpływem. Dzięki temu nie tylko spowalniają procesy starzenia organizmu, lecz także mogą zapobiegać rozwojowi niektórych chorób.

Sprawdź także:  Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?

Bataty a choroby serca

Słodkie ziemniaki to skarbnica witamin i soli mineralnych. Są między innymi doskonałym źródłem magnezu, potasu i witamin z grupy B. Substancje te są niezbędne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawarta w słodkich ziemniakach witamina B6 jest jednym ze związków, które uczestniczą w przemianach homocysteiny. Wysoki poziom we krwi tego aminokwasu zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca.

Dowiedz się więcej:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

bataty z przyprawami - bogactwo składników odżywczych

Bataty dla osób na diecie

Bataty są nieco bardziej kaloryczne niż zwykłe ziemniaki. 100 gramów słodkich ziemniaków dostarcza ok. 85 kcal, podczas gdy ta sama porcja tradycyjnych dostarcza około 60-70 kcal zależnie od odmiany. Bataty zawierają prawie dwukrotnie więcej błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo słodki smak batatów może zmniejszyć naszą ochotę na sięganie po niezdrowe i kaloryczne słodycze.

Przepis na placuszki z batatów

Składniki na placuszki:

  •  bataty – 250 g,
  •  ser kozi – 20 g,
  •  jajko – 1 szt.,
  •  mąka owsiana – 1-2 łyżki do zagęszczenia masy,
  •  cytryna – 14 g,
  •  pierz i tymianek do smaku,
  •  olej do smażenia – 5 g. 

Składniki na sos koperkowy:

  •  śmietana 12% – 50 g,
  •  koperek – 5 g,
  •  sól, pieprz.

Wykonanie: 

  1. Słodkiego ziemniaka dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Cząstki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  2. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut – piecz do momentu, aż ziemniaki zrobią się całkiem miękkie.
  3. Upieczone i ostudzone cząstki ziemniaka zblenduj na gładką masę, a następnie połącz z roztrzepanym jajkiem, rozgniecionym za pomocą widelca serem kozim i mąką. Do masy dodaj kilka kropel soku z cytryny i przyprawy. Wymieszaj.
  4. Z otrzymanej masy dłońmi uformuj nieduże placuszki, które następnie obsmaż z obu stron na patelni, do momentu aż się zarumienią.
  5. Placuszki podajemy z sosem koperkowym przygotowanym przez połączenie śmietany, posiekanego koperku, soli i pieprzu. 

Smacznego!
 

 

Dziecko je posiłek razem z mamą
Przepisy, Porady dietetyka
16.10.2024

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?

W wieku 11 lat dziecko intensywnie się rozwija, a jego organizm potrzebuje wielu różnych składników odżywczych i witamin, by prawidłowo funkcjonować. Niestety rodzice często nie wiedzą, jak powinna wyglądać dieta dla 11-latka, a niewłaściwie opracowany jadłospis negatywnie wpływa na rozwój i zdrowie. Codzienny jadłospis nastolatka musi być pełnowartościowy i sprzyjać kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, które pozostaną z dzieckiem na całe życie.

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?
Filet z dorsza z sałatką na talerzu
Przepisy, Porady dietetyka
15.10.2024

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?

Nietolerancja laktozy jest schorzeniem, które wiąże się z przykrymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Kluczowym elementem terapii jest wykluczenie z diety produktów, które zawierają nietolerowany dwucukier. Na szczęście dieta bez laktozy może być równie smaczna, co tradycyjna. Wystarczy kilka prostych zmian i z powodzeniem przygotujesz każde danie w wersji bezlaktozowej.

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?
Glukometr z warzywami i owocami w tle
Przepisy, Porady dietetyka
14.10.2024

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Odpowiednio zbilansowana dieta dla diabetyka to jeden z fundamentów walki z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2. Celem jest kontrola glikemii i redukcja ryzyka rozwoju ostrych i przewlekłych powikłań choroby. W poniższym artykule podpowiadamy co jeść, jeśli chorujesz na cukrzycę i przedstawiamy przepisy kulinarne dla diety cukrzycowej.

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję