Bataty – bogactwo składników odżywczych
Bataty, podobnie jak inne odmiany ziemniaków, dotarły do Europy już w XV wieku, za sprawą Krzysztofa Kolumba. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych, te słodkie zdecydowanie rzadziej goszczą na naszych stołach. Tymczasem bataty zawierają znacznie więcej wartości odżywczych, dlatego warto pamiętać o nich komponując nasz jadłospis. Są źródłem magnezu, żelaza, potasu, siarki, chloru, jodu, wapnia i sodu, a także witamin z grupy B, witaminę E oraz C.
Wspomagają wzrok
Swój piękny pomarańczowy kolor, słodkie ziemniaki zawdzięczają obecności -karotenu. Witamina A, w którą jest przekształcany, to składnik barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka. Zapewnia on dobre widzenie po zmroku, chroniąc przed tak zwaną „kurzą ślepotą”. Bataty są także źródłem luteiny, która chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB.
Mają właściwości przeciwnowotworowe
Bataty są doskonałym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dzięki temu nie tylko spowalniają procesy starzenia organizmu, lecz także zapobiegają rozwojowi zmian nowotworowych.
Zapobiegają chorobom serca
Słodkie ziemniaki to skarbnica witamin i soli mineralnych. Są między innymi doskonałym źródłem magnezu, potasu i witamin z grupy B. Substancje te są niezbędne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawarta w słodkich ziemniakach witamina B6 uczestniczy w przemianie homocysteiny, której wysoki poziom zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy.
Dla osób na diecie
Bataty są nieco bardziej kaloryczne niż zwykłe ziemniaki. 100 gramów słodkich ziemniaków to 114 kcal, podczas gdy ta sama ilość tych tradycyjnych dostarczy nam około 77 kcal. Zawierają jednak prawie dwukrotnie więcej błonnika pokarmowego, czyli substancji, która zapewni nam uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo ich słodki smak może zmniejszyć naszą ochotę na sięganie po niezdrowe i kaloryczne słodycze.
Składniki:
- batat: 200 g,
- ser kozi: 10 g,
- jajko: 1 szt.,
- cytryna: 14 g,
- koperek: 5 g,
- sól, pieprz,
- śmietana 12%: 50 g,
- olej: 5 g.
Wykonanie: Batata dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części, które następnie skrapiamy olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C, przez około 30 minut, aż ziemniaki zrobią się całkiem miękkie. Upieczone i ostudzone warzywo blendujemy na gładką masę, a następnie łączymy z roztrzepanym jajkiem i rozgniecionym widelcem serem kozim. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny i przyprawy. Z otrzymanej masy dłońmi formujemy nieduże placuszki, które smażymy z obu stron na patelni, do momentu aż się zarumienią.
Podajemy z sosem koperkowym: do śmietany 12% dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego!