19.05.2023

Przepis na ciasto czekoladowo-gryczane

Przepis na ciasto czekoladowo-gryczane

Sklepowe słodycze to produkty, które przeważnie ograniczamy w diecie chcąc odżywiać się zdrowo, a przy okazji schudnąć. Słodkie przekąski zwykle dostarczają tzw. „puste kalorie”. Są pełne cukru, utwardzonych tłuszczów, a jednocześnie ubogie w białko, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Chęć sięgnięcia po coś słodkiego może jednak okazać się silniejsza niż nasze postanowienia. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się słodkości samodzielnie wykonane w domu ze zdrowych składników. Naszą propozycją jest mocno czekoladowe i aromatyczne ciasto gryczane. 

Spis treści:

  1. Gryka – jakie ma właściwości?
  2. Dobroczynne działanie kakao
  3. Przepis na czekoladowo-gryczane ciasto – składniki 
  4. Przesips na czekoladowo-gryczane ciasto – sposób wykonania

Gryka – jakie ma właściwości?

Przez wiele stuleci gryka stanowiła podstawę pożywienia ludzi mieszkających na  różnych szerokościach geograficznych. Jej nasiona stanowią bogate źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych. Najbardziej znana jest kasza gryczana biała lub palona. Nieco mniej płatki gryczane pozyskiwane w wyniku gniecenia ziaren czy mąka, która powstaje po zmieleniu gryki. Warto wiedzieć, że mieląc w młynku do kawy ziarna kaszy gryczanej białej niskim kosztem stworzymy domową mąkę gryczaną!

Zobacz też:  Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

kasza gryczana - składnik przepisu na ciasto czekoladowo-gryczane

Produkty gryczane są bezglutenowe i mają właściwości przeciwzapalne. Stanowią bogate źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku i potasu, a także białka i błonnika pokarmowego. Ich regularne jedzenie wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i regulować poziom cukru we krwi. Zawarty w nich magnez i witaminy z grupy B koją nerwy, a rutyna wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. 
Co ważne, nasiona gryki nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spożywane przez osoby z celiakią i nietolerancją na to białko roślinne. Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny (IG=40). Sprawdzi się, w diecie osób chorych na cukrzycę, z insulinoopornością, a także na diecie odchudzającej.

Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu i kontroli kalorii, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. To catering dietetyczny, który oferuje zbilansowane posiłki, dostosowane do różnych potrzeb i kaloryczności, co może pomóc utrzymać zdrową wagę i cieszyć się smacznymi daniami bez wyrzeczeń. Szczegóły znajdziesz na stronie diety pudełkowej niskokalorycznej.

Dobroczynne działanie kakao

Naturalne kakao stanowi ważny składnik czekolady. Warto wiedzieć, że ten niepozorny produkt wyróżnia się wieloma dobroczynnymi właściwościami zdrowotnymi. Jest bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy. To substancje, które przeciwdziałają powstawaniu i neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie. Efektem ich działania jest spowalnianie procesów starzenia organizmu, a także obniżanie ryzyka rozwoju niektórych chorób np. nowotworów. Regularne spożywanie kakao poprawia pamięć i koncentrację. Obniża ryzyko chorób układu krążenia, pomaga uregulować ciśnienie tętnicze, łagodzi stres, a także poprawia nastrój i samopoczucie. To dlatego po czekoladę chętnie sięgamy jesienią lub, gdy mamy gorszy humor!
Dodawanie kakao lub gorzkiej czekolady do domowych deserów nada im wyjątkowego smaku i aromatu. Taki smakołyk dostarczy wielu cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych, zaspokoi ochotę na słodycze i poprawi samopoczucie. Warto jednak pamiętać, że czekolada jest kaloryczna, dlatego warto kontrolować wielkość spożywanej porcji.

Sprawdź także:  Czekolada – ile ma kalorii? Światowy Dzień Czekolady okiem dietetyka

przepis na ciasto czekoladowo gryczane

Przepis na czekoladowo-gryczane ciasto – składniki 

Składniki:
• 2 jajka,
• 330 g mąki gryczanej,
• 65 g erytrytolu
• 5 g cukru waniliowego,
• 40 g masła,
• 12 g proszku do pieczenia,
• 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao,
• 4 g kawy rozpuszczalnej,
• 225 ml mleka 1,5% tłuszczu.

Zobacz także:  Przepis na gryczane ciasteczka kawowo-czekoladowe - HIT!

Przesips na czekoladowo-gryczane ciasto – sposób wykonania

1. W dużej misce wymieszaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, erytrytol, cukier waniliowy oraz kawę rozpuszczalną. 
2. Do drugiego naczynia wbij jaja i roztrzep je widelcem. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
3. Wlej wodę do połowy garnka. Na nim ustaw szklaną miskę, rozkrusz do niej czekoladę i dodaj masło. Postaw na gazie i powoli gotuj wodę. Gotująca się woda wydziela ciepło, które powoli rozpuści czekoladę w wodnej kąpieli. Czekoladę cały czas mieszaj, aby połączyła się z masłem.Gotową masę lekko przestudź.
4. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj rózgą do połączenia składników.
5. Następnie do suchych składników dodaj mokre. Całość dokładnie wmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 
6. Gotową masę przelej do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w 180°C lub do tzw. suchego patyczka.
7. Przed pokrojeniem, ostudź ciasto.

Smacznego!
 

 

Szklanka wody mineralnej z cytryną
Porady dietetyka
16.07.2025

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut

Odwodnienie podczas upałów może pojawić się szybciej, niż się tego spodziewasz, szczególnie gdy dużo się pocisz, nie masz apetytu i nie uzupełniasz elektrolitów. Często nie zdajemy sobie sprawy z jego pierwszych objawów, takich jak uczucie zmęczenia, spadek koncentracji czy bóle głowy. Warto zatem poznać proste testy, które w zaledwie kilka minut pomogą ocenić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawodniony.

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut
zdrowy posiłek na plażę
Porady dietetyka
15.07.2025

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać

Plażowanie to nie tylko słońce, woda i relaks. Nie można zapomnieć, że to też wyzwanie dla organizmu. Wysoka temperatura, zmiany ciśnienia, aktywność fizyczna i długie przebywanie na słońcu sprawiają, że to, co zjesz przed wyjściem z domu, może zaważyć na całym Twoim dniu. Zamiast zmagać się z uczuciem ciężkości, sennością czy rozstrojem żołądka, lepiej wiedzieć, czego unikać.

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać
zdrowe żywienie na wakacjach
Porady dietetyka
14.07.2025

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Wakacje to czas odpoczynku i oderwania od codziennej rutyny. Dla wielu to także moment, w którym pojawia się stres związany z tym, że kilka dni luzu wystarczy, by zaprzepaścić efekty dotychczasowej diety czy treningów. Nieregularne posiłki, wakacyjne pokusy czy brak aktywności mogą sprawić, że po urlopie wracamy z dodatkowymi kilogramami. W tym artykule przedstawimy Ci 10 zasad zdrowego odżywiania na wakacjach, dzięki którym wrócisz nie tylko wypoczęty, ale i bez dodatkowych kilogramów.

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję