Pizza kojarzy się z pustymi kaloriami, ale nie musi tak być. Mamy dla Was przepis na pizzę, którą możecie się zajadać na diecie, nie obciążając swojego sumienia. Nasza pizza jest nie tylko smaczna ale też bogata w składniki odżywcze. Więc do dzieła!
Składniki (6 porcji):
- ciecierzyca (z puszki): 300 g
- jajka: 2 małe
- soda: szczypta
- natka pietruszki: 1/3 pęczka
- pomidory (z puszki): 120 g
- koncentrat pomidorowy: 18 g
- cebula: 40 g
- olej rzepakowy: 2 ml
- przyprawy: kumin, kolendra mielona, chilli, curry, sól, pieprz
- boczniaki: 240 g
- szynka prosciutto: 25 g
- rukola
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- ser cheddar: 42 g
Ciecierzycę zblenduj z jajkiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, odrobinę sody, soli i pieprzu. Powstałą masę wylej do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25 minut w 190°C. Boczniaki pokrój w plasterki, przesmaż na patelni posmarowanej olejem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, przesmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i pomidory z puszki. Gotuj aż sos zgęstnieje. Zapieczony spód posmaruj powstałym sosem i poukładaj na nim plasterki szynki oraz boczniaków. Zapiekaj w 200°C przez 8/10 minut. Przed podaniem posyp pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, rukolą oraz tartym cheddarem.
Smacznego!