28.12.2022

Przepis na dietetyczną pizzę na spodzie z ciecierzycy

przepis na fit pizzę na spodzie z ciecierzycy

Pizza na spodzie z ciecierzycy to propozycja na sycące i odżywcze danie, które wbrew pozorom jest łatwe w przygotowaniu. Spód dietetycznej pizzy  jest wykonany z ciecierzycy, dzięki czemu ma lekko orzechowy smak, niższy indeks glikemicznym i jest bezglutenowy. Pizzę na spodzie z ciecierzycy możesz przygotować w towarzystwie swoich ulubionych składników – aromatycznych oliwek, krążków cebuli, kremowej mozzarelli czy słodkiej kukurydzy. Jeśli jesteś zainteresowany poznaniem przepisu, zapraszamy do dalszej lektury.

Choć pizza przeważnie kojarzy się z wysokokalorycznym daniem, warto wiedzieć, że modyfikując przepis można przygotować to danie w lżejszej wersji. Mamy dla Was przepis na dietetyczną pizzę, która jest sycąca, pełna smaku, ale też bogata w składniki odżywcze, ponieważ jej spód jest wykonany z ciecierzycy.

Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
  2. Dietetyczna pizza na spodzie z ciecierzycy

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca, nazywana też cieciorką lub orzechem włoskim, jest przedstawicielem nasion roślin strączkowych. To żółto-kremowe okrągłe kuleczki, nieco większe niż ziarna zielonego groszku, o lekko orzechowym posmaku. W sklepie mamy do wyboru suche nasiona przeznaczone do ugotowania w domu lub ciecierzycę z puszki, która jest gotowa do spożycia po opłukaniu z zalewy. Tej nie warto wylewać, gdyż przyda się do przygotowania wegańskich kremów i ciast. 

Dowiedz się więcej:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Warto podkreślić, że ciecierzyca jest wartościowym źródłem białka roślinnego, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Zapewnia też żelazo, cynk, potas i magnez, a także witaminy z grupy B. Warto uwzględnić ją w swojej diecie jak urozmaicenie codziennego jadłospisu i wzbogacenie go o cenne składniki odżywcze.

Zobacz również:  Właściwości warzyw strączkowych

Dietetyczna pizza na spodzie z ciecierzycy

Z podanych składników przygotujesz pizzę dla dwóch osób.

Zobacz też:  Co jeść przed treningiem?

Składniki na spód:

  •  opakowanie ciecierzycy z puszki – 240 g po odsączeniu z zalewy,
  •  małe jajko,
  •  łyżka oleju rzepakowego – 10 ml,
  •  ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  •  przyprawy: sól, pieprz i kmin rzymski do smaku.

Składniki na sos pomidorowy:

  •  ¼ puszki pomidorów krojonych – ok. 100 g,
  •  łyżka koncentratu pomidorowego – ok. 20 g,
  •  przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Dodatki do pizzy w stylu włoskim:

  •  kulka mozzarelli light – 125 g,
  •  3 plastry szynki prosciutto – ok. 45 g,
  •  pół małej cebuli – ok. 40 g
  •  2 pieczarki – ok. 100 g,
  •  kilka oliwek,
  •  rukola do ozdoby.

Sposób przygotowania: 

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz ją za pomocą ręcznika papierowego i przełóż do miseczki.
  2. Ciecierzycę zblenduj z jajkiem na gładką masę, dodaj olej rzepakowy, przyprawy i sodę oczyszczoną. Wymieszaj do połączenia składników. 
  3. Powstałą masę wylej do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez około 15 minut w 190°C. 
  4. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z pomidorami z puszki oraz ziołami. Pieczarki, oliwki i cebulę pokrój w plasterki, a mozzarellę odsącz z zalewy i porwij na mniejsze kawałki rękoma.
  5. Spód posmaruj sosem pomidorowym, a następnie obłóż kawałkami sera i pozostałymi dodatkami. 
  6. Ponownie wstaw foremkę z dietetyczną pizzą do piekarnika i zapiekaj do zarumienienia sera w 200°C przez 5-8 minut. 
  7. Przed podaniem pizzę posyp rukolą.

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję