Pizza na spodzie z ciecierzycy to propozycja na sycące i odżywcze danie, które wbrew pozorom jest łatwe w przygotowaniu. Spód dietetycznej pizzy jest wykonany z ciecierzycy, dzięki czemu ma lekko orzechowy smak, niższy indeks glikemicznym i jest bezglutenowy. Pizzę na spodzie z ciecierzycy możesz przygotować w towarzystwie swoich ulubionych składników – aromatycznych oliwek, krążków cebuli, kremowej mozzarelli czy słodkiej kukurydzy. Jeśli jesteś zainteresowany poznaniem przepisu, zapraszamy do dalszej lektury.
Choć pizza przeważnie kojarzy się z wysokokalorycznym daniem, warto wiedzieć, że modyfikując przepis można przygotować to danie w lżejszej wersji. Mamy dla Was przepis na dietetyczną pizzę, która jest sycąca, pełna smaku, ale też bogata w składniki odżywcze, ponieważ jej spód jest wykonany z ciecierzycy.
Spis treści:
- Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
- Dietetyczna pizza na spodzie z ciecierzycy
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Ciecierzyca, nazywana też cieciorką lub orzechem włoskim, jest przedstawicielem nasion roślin strączkowych. To żółto-kremowe okrągłe kuleczki, nieco większe niż ziarna zielonego groszku, o lekko orzechowym posmaku. W sklepie mamy do wyboru suche nasiona przeznaczone do ugotowania w domu lub ciecierzycę z puszki, która jest gotowa do spożycia po opłukaniu z zalewy. Tej nie warto wylewać, gdyż przyda się do przygotowania wegańskich kremów i ciast.
Dowiedz się więcej:
Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej
Warto podkreślić, że ciecierzyca jest wartościowym źródłem białka roślinnego, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Zapewnia też żelazo, cynk, potas i magnez, a także witaminy z grupy B. Warto uwzględnić ją w swojej diecie jak urozmaicenie codziennego jadłospisu i wzbogacenie go o cenne składniki odżywcze.
Zobacz również:
Właściwości warzyw strączkowych
Dietetyczna pizza na spodzie z ciecierzycy
Z podanych składników przygotujesz pizzę dla dwóch osób.
Zobacz też:
Co jeść przed treningiem?
Składniki na spód:
- opakowanie ciecierzycy z puszki – 240 g po odsączeniu z zalewy,
- małe jajko,
- łyżka oleju rzepakowego – 10 ml,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- przyprawy: sól, pieprz i kmin rzymski do smaku.
Składniki na sos pomidorowy:
- ¼ puszki pomidorów krojonych – ok. 100 g,
- łyżka koncentratu pomidorowego – ok. 20 g,
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Dodatki do pizzy w stylu włoskim:
- kulka mozzarelli light – 125 g,
- 3 plastry szynki prosciutto – ok. 45 g,
- pół małej cebuli – ok. 40 g
- 2 pieczarki – ok. 100 g,
- kilka oliwek,
- rukola do ozdoby.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz ją za pomocą ręcznika papierowego i przełóż do miseczki.
- Ciecierzycę zblenduj z jajkiem na gładką masę, dodaj olej rzepakowy, przyprawy i sodę oczyszczoną. Wymieszaj do połączenia składników.
- Powstałą masę wylej do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez około 15 minut w 190°C.
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy z pomidorami z puszki oraz ziołami. Pieczarki, oliwki i cebulę pokrój w plasterki, a mozzarellę odsącz z zalewy i porwij na mniejsze kawałki rękoma.
- Spód posmaruj sosem pomidorowym, a następnie obłóż kawałkami sera i pozostałymi dodatkami.
- Ponownie wstaw foremkę z dietetyczną pizzą do piekarnika i zapiekaj do zarumienienia sera w 200°C przez 5-8 minut.
- Przed podaniem pizzę posyp rukolą.
Smacznego!