HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
co jeść przed treningiem
02.11.2017

Co jeść przed treningiem?

Dobra kondycja fizyczna nie jest jedynym warunkiem udanego treningu. Aby zaplanowany trening był rzeczywiście efektywny, musimy pamiętać o wcześniejszym „zasileniu” organizmu energią. Czerpiemy ją z odpowiednio zbilansowanego posiłku. Ważny jest również czas spożycia posiłku. Aby czerpać energię z substancji odżywczych podczas wzmożonego wysiłku fizycznego, należy zjeść posiłek około 2 godziny przed treningiem. W menu nie może zabraknąć węglowodanów (także złożonych) oraz białka. Te pierwsze decydują o efektywnym „zasileniu” organizmu w energię, bez której trening nie będzie udany. Białko zaś to jeden z najistotniejszych materiałów budulcowych mięśni. Oczywiście nie powinniśmy też zapominać o nienasyconych kwasach tłuszczowych. są obecne w oliwie z oliwek i olejach z pierwszego tłoczenia, siemieniu lnianym, orzechach a także rybach. Warto zwrócić również uwagę na odpowiednie spożycie składników antyoksydacyjnych takich jak witamina E, cynk czy selen. Niwelują one szkodliwy wpływ wolnych rodników powstających w czasie treningu. Menu przed treningiem nie musi być skomplikowane – może składać się z prostych składników, ale należy wybierać te o wyższej wartości odżywczej. Podstawą powinny być obfitujące w węglowodany makarony, pieczywo z pełnego ziarna czy płatki zbożowe, kasze i brązowy ryż. Na tej bazie możemy skomponować wiele smacznych posiłków. Białka mogą pochodzić też z chudych i półtłustych twarogów, jogurtu naturalnego, kefiru czy jaj a także nasion roślin strączkowych. Jeśli chodzi o warzywa, to przed treningiem warto wybierać te z grupy korzeniowych. Należy do nich marchew, seler, burak ćwikłowy oraz pietruszka. Charakteryzują się one wysoką zawartością cennych składników odżywczych, w tym węglowodanów złożonych, witamin i składników mineralnych.

Przygotowując posiłek przed treningiem warto również pamiętać o odpowiednim sposobie przyrządzenia go. Wskazane są dania gotowane (najlepiej na parze) albo pieczone. Należy unikać natomiast posiłków smażonych i ciężkostrawnych. Sprzyjają one występowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych w czasie treningu, co będzie dodatkowo obniżało jego efektywność.

×