30.07.2021

Przepis na lekki i prosty serniczek

lekki serniczek z porzeczkami

Odchudzanie wcale nie musi oznaczać konieczności rezygnacji z deserów i słodkości. Osobom, które chcą schudnąć, polecamy zamiast wysokokalorycznych sklepowych słodyczy, smakołyki przygotowane samodzielnie w lżejszej wersji. Przedstawiamy przepis na lekki i prosty serniczek!


Nasza propozycja to lekki serniczek na bazie kremowego serka homogenizowanego na wysokobłonnikowym spodzie z otrębów. Zawiera znacznie mniej kalorii niż tradycyjny sernik z tłustego twarogu i śmietany. Co więcej, składniki wykorzystane do jego przygotowania dostarczają wielu substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie

Błonnik pokarmowy to niestrawne fragmenty tkanek roślinnych, które nie ulegają trawieniu przez enzymy układu pokarmowego człowieka. W niewielkim stopniu podlega trawieniu z udziałem bakterii zasiedlających jelito grube. Błonnik jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety. Ma korzystny wpływ na zdrowie i może zapobiec rozwojowi wielu groźnych chorób.

Zobacz też:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika przyczynia się do mniejszego wchłaniania cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje rytm wypróżnień, przyspiesza perystaltykę jelit i sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. U osób stosujących dietę ubogą w produkty zawierające błonnik pokarmowy, odnotowuje się znacznie większe ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka przewodu pokarmowego i jelita grubego.

Bogate źródła błonnika to przede wszystkim świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe, razowe pieczywo, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż i kasze. Jednak rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość włókien pokarmowych, są otręby pszenne. W 100 gramach tego produktu znajdziemy aż 42,4 gramów błonnika! Warto stosować je w codziennej diecie, dodając na przykład do owsianki, sałatki, domowego pieczywa, ciasta, jogurtu czy smoothie.

Sprawdź także:  Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

Dodatek otrębów pszennych w lekkim serniczku sprawia, że deser jest bardziej sycący. Naturalny serek homogenizowany i jajko to doskonałe źródła pełnowartościowego białka – jednego z trzech podstawowych makroskładników, który również jest niezbędny do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Zastąpienie tłustego twarogu lekkim serkiem homogenizowanym to doskonały sposób na to, by nasz deser był równie pyszny co tradycyjny sernik, ale zawierał znacznie mniej kalorii. Dzięki temu z powodzeniem mogą sięgać po niego nawet osoby będące na diecie niskokalorycznej. Warto też zauważyć, że serek homogenizowany stanowi bogate źródło wapnia, natomiast daktyle – potasu.

Przepis na lekki serniczek - Dzień Sernika

Lekki i prosty serniczek – jak przygotować?

Składniki (na 8 porcji):
Masa serowa:

  •  800 g naturalnego serka homogenizowanego o obniżonej zawartości tłuszczów,
  •  40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru,
  •  4 jajka,
  •  50 g erytrytolu.

Spód ciasta: 

  •  100 g daktyli,
  •  60 g otrębów pszennych lub mieszanki różnych rodzajów,
  •  1 łyżka masła lub oleju rzepakowego.

Wykonanie:

  1.  Daktyle zalej wrzątkiem i ostaw na ok. 10 minut, aż zmiękną. Następnie zblenduj je z odrobiną wody na gładki krem i wymieszaj z otrębami oraz roztopionym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki z papierem do pieczenia. Wstaw go do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
     
  2.  Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z erytrytolem na sztywną pianę.
     
  3.  Żółtka wymieszaj z serkiem homogenizowanym i proszkiem budyniowym do połączenia składników. Następnie do serka dodawaj pianę z białek po 1-2 łyżkach i delikatnie mieszaj, dzięki czemu sernik będzie puszysty.
     
  4.  Masę serową wyłóż na spód. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45-60 minut.

Dowiedz się więcej:  Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!

Smacznego!

Uśmiechnięta nastolatka trzymająca miskę pełną owoców
Przepisy, Porady dietetyka
15.04.2024

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?

Okres nastoletni to czas, w którym kształtowane są nawyki żywieniowe. Nieodpowiednie odżywianie może skutkować nieprawidłowym rozwojem fizycznym i psychicznym oraz złym stanem zdrowia, a także zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jak zatem powinien wyglądać zdrowy jadłospis ucznia? Jeśli zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę w jadłospisie dla młodzieży, ile kalorii powinna jeść 12-latka i 12-latek, lub jak powinna wyglądać dieta dla nastolatków z niedowagą, poznaj pomysły na przykładowe śniadania dla nastolatków, zdrowe obiady dla nastolatków oraz zbilansowane kolacje.

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?
Kobieta jedząca gofry (dieta wysokokaloryczna)
Przepisy, Porady dietetyka
14.04.2024

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta wysokokaloryczna na przytycie lub w celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania organizmu – jak każda inna zdrowa dieta – powinna być właściwie zbilansowana i bazować na pełnowartościowych produktach. Dowiedz się, jak przytyć zdrowo, co ma dużo kalorii oraz jakie się wysokokaloryczne produkty. Przedstawiamy też przykładowy jadłospis diety wysokokalorycznej, który może być inspiracją do komponowania zbilansowanych, odżywczych posiłków.

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką
Przepisy, Porady dietetyka
12.04.2024

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Dla osób z nietolerancją salicylanów ważne jest stosowanie odpowiedniej diety i unikanie produktów, które mogą wywoływać objawy. Często na pewien okres wprowadza się specjalną dietę aspirynową. Jak wygląda ten model żywienia? Dowiedz się, w jakiej żywności są salicylany i poznaj przykładowe przepisy na obiady w diecie aspirynowej.

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję