30.07.2021

Przepis na lekki i prosty serniczek

lekki serniczek z porzeczkami

Odchudzanie wcale nie musi oznaczać konieczności rezygnacji z deserów i słodkości. Osobom, które chcą schudnąć, polecamy zamiast wysokokalorycznych sklepowych słodyczy, smakołyki przygotowane samodzielnie w lżejszej wersji. Przedstawiamy przepis na lekki i prosty serniczek!

Spis treści:

  1. Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie
  2. Lekki i prosty serniczek – jak przygotować?

Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie

Błonnik pokarmowy to niestrawne fragmenty tkanek roślinnych, które nie ulegają trawieniu przez enzymy układu pokarmowego człowieka. W niewielkim stopniu podlega trawieniu z udziałem bakterii zasiedlających jelito grube. Błonnik jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety. Ma korzystny wpływ na zdrowie i może zapobiec rozwojowi wielu groźnych chorób.

Osobom, które chcą skutecznie schudnąć, a jednocześnie cenią sobie wygodę i różnorodność posiłków, warto polecić dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny łączy w sobie zdrowe, zbilansowane składniki, wysoką zawartość błonnika oraz odpowiednią ilość białka, co sprzyja utrzymaniu uczucia sytości i wspiera proces odchudzania.

Zobacz też:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika przyczynia się do mniejszego wchłaniania cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje rytm wypróżnień, przyspiesza perystaltykę jelit i sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. U osób stosujących dietę ubogą w produkty zawierające błonnik pokarmowy, odnotowuje się znacznie większe ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka przewodu pokarmowego i jelita grubego.

Bogate źródła błonnika to przede wszystkim świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe, razowe pieczywo, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż i kasze. Jednak rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość włókien pokarmowych, są otręby pszenne. W 100 gramach tego produktu znajdziemy aż 42,4 gramów błonnika! Warto stosować je w codziennej diecie, dodając na przykład do owsianki, sałatki, domowego pieczywa, ciasta, jogurtu czy smoothie.

Sprawdź także:  Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

Dodatek otrębów pszennych w lekkim serniczku sprawia, że deser jest bardziej sycący. Naturalny serek homogenizowany i jajko to doskonałe źródła pełnowartościowego białka – jednego z trzech podstawowych makroskładników, który również jest niezbędny do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Zastąpienie tłustego twarogu lekkim serkiem homogenizowanym to doskonały sposób na to, by nasz deser był równie pyszny co tradycyjny sernik, ale zawierał znacznie mniej kalorii. Dzięki temu z powodzeniem mogą sięgać po niego nawet osoby będące na diecie niskokalorycznej. Warto też zauważyć, że serek homogenizowany stanowi bogate źródło wapnia, natomiast daktyle – potasu.

Przepis na lekki serniczek - Dzień Sernika

Lekki i prosty serniczek – jak przygotować?

Składniki (na 8 porcji):
Masa serowa:

  •  800 g naturalnego serka homogenizowanego o obniżonej zawartości tłuszczów,
  •  40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru,
  •  4 jajka,
  •  50 g erytrytolu.

Spód ciasta: 

  •  100 g daktyli,
  •  60 g otrębów pszennych lub mieszanki różnych rodzajów,
  •  1 łyżka masła lub oleju rzepakowego.

Wykonanie:

  1.  Daktyle zalej wrzątkiem i ostaw na ok. 10 minut, aż zmiękną. Następnie zblenduj je z odrobiną wody na gładki krem i wymieszaj z otrębami oraz roztopionym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki z papierem do pieczenia. Wstaw go do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
     
  2.  Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z erytrytolem na sztywną pianę.
     
  3.  Żółtka wymieszaj z serkiem homogenizowanym i proszkiem budyniowym do połączenia składników. Następnie do serka dodawaj pianę z białek po 1-2 łyżkach i delikatnie mieszaj, dzięki czemu sernik będzie puszysty.
     
  4.  Masę serową wyłóż na spód. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45-60 minut.

Dowiedz się więcej:  Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!

Smacznego!

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję