30.07.2021

Przepis na lekki i prosty serniczek

lekki serniczek z porzeczkami

Odchudzanie wcale nie musi oznaczać konieczności rezygnacji z deserów i słodkości. Osobom, które chcą schudnąć, polecamy zamiast wysokokalorycznych sklepowych słodyczy, smakołyki przygotowane samodzielnie w lżejszej wersji. Przedstawiamy przepis na lekki i prosty serniczek!

Spis treści:

  1. Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie
  2. Lekki i prosty serniczek – jak przygotować?

Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie

Błonnik pokarmowy to niestrawne fragmenty tkanek roślinnych, które nie ulegają trawieniu przez enzymy układu pokarmowego człowieka. W niewielkim stopniu podlega trawieniu z udziałem bakterii zasiedlających jelito grube. Błonnik jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety. Ma korzystny wpływ na zdrowie i może zapobiec rozwojowi wielu groźnych chorób.

Osobom, które chcą skutecznie schudnąć, a jednocześnie cenią sobie wygodę i różnorodność posiłków, warto polecić dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny łączy w sobie zdrowe, zbilansowane składniki, wysoką zawartość błonnika oraz odpowiednią ilość białka, co sprzyja utrzymaniu uczucia sytości i wspiera proces odchudzania.

Zobacz też:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika przyczynia się do mniejszego wchłaniania cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje rytm wypróżnień, przyspiesza perystaltykę jelit i sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. U osób stosujących dietę ubogą w produkty zawierające błonnik pokarmowy, odnotowuje się znacznie większe ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka przewodu pokarmowego i jelita grubego.

Bogate źródła błonnika to przede wszystkim świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe, razowe pieczywo, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż i kasze. Jednak rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość włókien pokarmowych, są otręby pszenne. W 100 gramach tego produktu znajdziemy aż 42,4 gramów błonnika! Warto stosować je w codziennej diecie, dodając na przykład do owsianki, sałatki, domowego pieczywa, ciasta, jogurtu czy smoothie.

Sprawdź także:  Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

Dodatek otrębów pszennych w lekkim serniczku sprawia, że deser jest bardziej sycący. Naturalny serek homogenizowany i jajko to doskonałe źródła pełnowartościowego białka – jednego z trzech podstawowych makroskładników, który również jest niezbędny do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Zastąpienie tłustego twarogu lekkim serkiem homogenizowanym to doskonały sposób na to, by nasz deser był równie pyszny co tradycyjny sernik, ale zawierał znacznie mniej kalorii. Dzięki temu z powodzeniem mogą sięgać po niego nawet osoby będące na diecie niskokalorycznej. Warto też zauważyć, że serek homogenizowany stanowi bogate źródło wapnia, natomiast daktyle – potasu.

Przepis na lekki serniczek - Dzień Sernika

Lekki i prosty serniczek – jak przygotować?

Składniki (na 8 porcji):
Masa serowa:

  •  800 g naturalnego serka homogenizowanego o obniżonej zawartości tłuszczów,
  •  40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru,
  •  4 jajka,
  •  50 g erytrytolu.

Spód ciasta: 

  •  100 g daktyli,
  •  60 g otrębów pszennych lub mieszanki różnych rodzajów,
  •  1 łyżka masła lub oleju rzepakowego.

Wykonanie:

  1.  Daktyle zalej wrzątkiem i ostaw na ok. 10 minut, aż zmiękną. Następnie zblenduj je z odrobiną wody na gładki krem i wymieszaj z otrębami oraz roztopionym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki z papierem do pieczenia. Wstaw go do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
     
  2.  Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z erytrytolem na sztywną pianę.
     
  3.  Żółtka wymieszaj z serkiem homogenizowanym i proszkiem budyniowym do połączenia składników. Następnie do serka dodawaj pianę z białek po 1-2 łyżkach i delikatnie mieszaj, dzięki czemu sernik będzie puszysty.
     
  4.  Masę serową wyłóż na spód. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45-60 minut.

Dowiedz się więcej:  Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!

Smacznego!

 

skutki uboczne diety wysokobiałkowej
Ciekawostki
09.12.2025

Dieta wysokobiałkowa – skutki uboczne, o których warto wiedzieć

Dieta wysokobiałkowa jest popularnym sposobem żywienia często stosowanym w celu zmniejszenia masy ciała. Mało kto zastanawia się jednak, czy nadmiar białka w organizmie może szkodzić i czy tego typu dieta jest dobra dla zdrowia. Sprawdzamy, jakie są objawy nadmiaru białka w organizmie i skutki uboczne stosowania nieprawidłowo skomponowanego menu wysokobiałkowego.

Dieta wysokobiałkowa – skutki uboczne, o których warto wiedzieć
czy dieta wysokobiałkowa jest bezpieczna w ciąży
Ciekawostki, Porady dietetyka
09.12.2025

Dieta wysokobiałkowa w ciąży – czy jest bezpieczna?

Białko jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu i utrzymania zdrowia matki, a zapotrzebowanie na ten makroskładnik w okresie ciąży wzrasta do 1,2 g na kilogram masy ciała. Nadmierne spożycie może jednak stanowić zagrożenie zarówno dla przyszłej mamy, jak i rozwijającego się dziecka. Eksperci podkreślają, że okres ciąży nie jest odpowiednim czasem na eksperymenty dietetyczne, a kluczem do zdrowia jest zbilansowane żywienie. Sprawdzamy, czy można spożywać produkty wysokobiałkowe w ciąży i jak dieta białkowa w ciąży wpływa na organizm.

Dieta wysokobiałkowa w ciąży – czy jest bezpieczna?
 jak schudnąć po 60. roku życia
Przepisy, Odchudzanie
08.12.2025

Dieta odchudzająca po 60. roku życia – przepisy na zdrowie i witalność

Wraz z wiekiem rośnie ryzyko otyłości, a skuteczne odchudzanie po 60. może być wyzwaniem. Wiele osób zastanawia się, czy redukcja wagi w takim wieku w ogóle jest możliwa. Poniżej wyjaśniamy, jak powinna wyglądać zdrowa dieta odchudzająca po 60. roku życia i co jeść, aby nie tylko zadbać o swoją sylwetkę, ale i witalność, metabolizm, dobre samopoczucie oraz zdrowie na co dzień.

Dieta odchudzająca po 60. roku życia – przepisy na zdrowie i witalność

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję