25.05.2020

Przepis na egipską pastę z bobu

egipska pasta z bobu

Kanapki wśród Polaków cieszą się ogromnym powodzeniem. Nic dziwnego – to bardzo prosty i szybki do przygotowania posiłek. Doskonały jako śniadanie, kolacja lub przekąska, kiedy dopada nas „mały głód”. Warzywne pasty to świetny sposób na to, żeby urozmaicić kanapki, a przy okazji sprawić, by dostarczyły nam wielu cennych dla zdrowia składników. Nasza propozycja to egipska pasta z bobu.

Bób – dlaczego warto go jeść?

Bób, podobnie jak pozostałe roślinny strączkowe, stanowi kopalnię składników odżywczych. To przede wszystkim doskonałe źródło wartościowego białka, dlatego szczególną uwagę na to warzywo powinni zwrócić weganie, wegetarianie i osoby, starające się ograniczyć spożycie mięsa. Bób dostarczy nam także mnóstwo składników mineralnych, między innymi wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu i cynku, a także witamin A i E, K, C oraz tych z grupy B. Włączenie go na stałe do naszej diety pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, zmniejszy ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i choroby wieńcowej, poprawi pracę mózgu i przyspieszy perystaltykę jelit. Warzywo to zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Ta substancja sprawia, że szybciej się najadamy i dłużej czujemy się syci, dlatego bób sprawdzi się świetnie w jadłospisie osób, pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Na bób powinny zwrócić uwagę również kobiety w ciąży i osoby cierpiące na anemię, ponieważ to bardzo bogate źródło żelaza oraz kwasu foliowego, czyli witaminy B9 niezbędnej do prawidłowego rozwoju płodu.
Warto jednak wspomnieć, że ugotowany bób ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością nie powinny spożywać go w nadmiarze. Bób powoduje też zwiększoną produkcję kwasu moczowego, przez co osoby, cierpiące na dnę moczanową, powinny z niego zrezygnować.

Sprawdź także:  Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?

Oprócz bobu, wśród składników tego egipskiego przysmaku znajdziemy także cebulę, czosnek, sok z cytryny, świeżą kolendrę i mnóstwo przypraw. Te składniki sprawiają, że pasta jest nie tylko zdrowa i pożywna, lecz także cechuje się niepowtarzalnym, bardzo bogatym aromatem. Najlepiej smakuje z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi, lecz będzie też pysznym nadzieniem do tortilli lub dipem do słonych przekąsek.

Zobacz również:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

pasta z bobu

Składniki:

  • bób – 350 g,
  • cebula czerwona – 40 g,
  • pomidory pelati – 125 g,
  • czosnek – 5 g,
  • sól, pieprz, chili, kumin do smaku,
  • świeża kolendra – 15 g,
  • sok z cytryny – 5 g,
  • czarnuszka – 5 g,

Dowiedz się więcej:  Właściwości warzyw strączkowych

Wykonanie:
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy. Bób ugotuj do miękkości. Kiedy ostygnie, zblenduj go razem z pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, chili i kuminem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj do niej posiekaną kolendrę, czarnuszkę oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Wszystko wymieszaj i przełóż do pojemniczka. Smacznego!

Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję