25.05.2020

Przepis na egipską pastę z bobu

egipska pasta z bobu

Kanapki wśród Polaków cieszą się ogromnym powodzeniem. Nic dziwnego – to bardzo prosty i szybki do przygotowania posiłek. Doskonały jako śniadanie, kolacja lub przekąska, kiedy dopada nas „mały głód”. Warzywne pasty to świetny sposób na to, żeby urozmaicić kanapki, a przy okazji sprawić, by dostarczyły nam wielu cennych dla zdrowia składników. Nasza propozycja to egipska pasta z bobu.

Bób – dlaczego warto go jeść?

Bób, podobnie jak pozostałe roślinny strączkowe, stanowi kopalnię składników odżywczych. To przede wszystkim doskonałe źródło wartościowego białka, dlatego szczególną uwagę na to warzywo powinni zwrócić weganie, wegetarianie i osoby, starające się ograniczyć spożycie mięsa. Bób dostarczy nam także mnóstwo składników mineralnych, między innymi wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu i cynku, a także witamin A i E, K, C oraz tych z grupy B. Włączenie go na stałe do naszej diety pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, zmniejszy ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i choroby wieńcowej, poprawi pracę mózgu i przyspieszy perystaltykę jelit. Warzywo to zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Ta substancja sprawia, że szybciej się najadamy i dłużej czujemy się syci, dlatego bób sprawdzi się świetnie w jadłospisie osób, pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Na bób powinny zwrócić uwagę również kobiety w ciąży i osoby cierpiące na anemię, ponieważ to bardzo bogate źródło żelaza oraz kwasu foliowego, czyli witaminy B9 niezbędnej do prawidłowego rozwoju płodu.
Warto jednak wspomnieć, że ugotowany bób ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością nie powinny spożywać go w nadmiarze. Bób powoduje też zwiększoną produkcję kwasu moczowego, przez co osoby, cierpiące na dnę moczanową, powinny z niego zrezygnować.

Sprawdź także:  Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?

Oprócz bobu, wśród składników tego egipskiego przysmaku znajdziemy także cebulę, czosnek, sok z cytryny, świeżą kolendrę i mnóstwo przypraw. Te składniki sprawiają, że pasta jest nie tylko zdrowa i pożywna, lecz także cechuje się niepowtarzalnym, bardzo bogatym aromatem. Najlepiej smakuje z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi, lecz będzie też pysznym nadzieniem do tortilli lub dipem do słonych przekąsek.

Zobacz również:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

pasta z bobu

Składniki:

  • bób – 350 g,
  • cebula czerwona – 40 g,
  • pomidory pelati – 125 g,
  • czosnek – 5 g,
  • sól, pieprz, chili, kumin do smaku,
  • świeża kolendra – 15 g,
  • sok z cytryny – 5 g,
  • czarnuszka – 5 g,

Dowiedz się więcej:  Właściwości warzyw strączkowych

Wykonanie:
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy. Bób ugotuj do miękkości. Kiedy ostygnie, zblenduj go razem z pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, chili i kuminem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj do niej posiekaną kolendrę, czarnuszkę oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Wszystko wymieszaj i przełóż do pojemniczka. Smacznego!

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję