HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
egipska pasta z bobu
25.05.2020

Przepis na egipską pastę z bobu

Kanapki wśród Polaków cieszą się ogromnym powodzeniem. Nic dziwnego – to bardzo prosty i szybki do przygotowania posiłek. Doskonały jako śniadanie, kolacja lub przekąska, kiedy dopada nas „mały głód”. Warzywne pasty to świetny sposób na to, żeby urozmaicić kanapki, a przy okazji sprawić, by dostarczyły nam wielu cennych dla zdrowia składników. Nasza propozycja to egipska pasta z bobu.

Bób – dlaczego warto go jeść?

Bób, podobnie jak pozostałe roślinny strączkowe, stanowi kopalnię składników odżywczych. To przede wszystkim doskonałe źródło wartościowego białka, dlatego szczególną uwagę na to warzywo powinni zwrócić weganie, wegetarianie i osoby, starające się ograniczyć spożycie mięsa. Bób dostarczy nam także mnóstwo składników mineralnych, między innymi wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu i cynku, a także witamin: A, E, K, C oraz tych z grupy B. Włączenie go na stałe do naszej diety pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, zmniejszy ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i choroby wieńcowej, poprawi pracę mózgu i przyspieszy perystaltykę jelit. Warzywo to zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Ta substancja sprawia, że szybciej się najadamy i dłużej czujemy się syci, dlatego bób sprawdzi się świetnie w jadłospisie osób, pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Na bób powinny zwrócić uwagę również kobiety w ciąży i osoby cierpiące na anemię, ponieważ to bardzo bogate źródło żelaza oraz kwasu foliowego, czyli witaminy B9 niezbędnej do prawidłowego rozwoju płodu.
Warto jednak wspomnieć, że ugotowany bób ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością nie powinny spożywać go w nadmiarze. Bób powoduje też zwiększoną produkcję kwasu moczowego, przez co osoby, cierpiące na dnę moczanową, powinny z niego zrezygnować.

Oprócz bobu, wśród składników tego egipskiego przysmaku znajdziemy także cebulę, czosnek, sok z cytryny, świeżą kolendrę i mnóstwo przypraw. Te składniki sprawiają, że pasta jest nie tylko zdrowa i pożywna, lecz także cechuje się niepowtarzalnym, bardzo bogatym aromatem. Najlepiej smakuje z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi, lecz będzie też pysznym nadzieniem do tortilli lub dipem do słonych przekąsek.

pasta z bobu

Składniki:

  • bób – 350 g,
  • cebula czerwona – 40 g,
  • pomidory pelati – 125 g,
  • czosnek – 5 g,
  • sól, pieprz, chili, kumin do smaku,
  • świeża kolendra – 15 g,
  • sok z cytryny – 5 g,
  • czarnuszka – 5 g,

Wykonanie:
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy. Bób ugotuj do miękkości. Kiedy ostygnie, zblenduj go razem z pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, chili i kuminem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj do niej posiekaną kolendrę, czarnuszkę oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Wszystko wymieszaj i przełóż do pojemniczka. Smacznego!

×