24.08.2020

Przepis na roladę marchewkową

przepis na roladę marchewkową

Rolady to dla wielu z nas obowiązkowy poczęstunek na przyjęciach. Zazwyczaj prezentują się dość efektownie, a jednocześnie są całkiem proste do wykonania. Niestety, te tradycyjne są często wysokokaloryczne i zawierają wiele niezdrowych dodatków, przez co osoby będące na diecie redukcyjnej lub po prostu dbające o formę nie mogą sobie na nie pozwolić. Nasza propozycja to znacznie zdrowsza i bardziej dietetyczna rolada marchewkowa. Będzie idealną propozycją dla wegetarian, dla osób stosujących dietę bezglutenową oraz dla tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać.

Jeśli szukasz wygodnego sposobu na zdrowe i zbilansowane posiłki, warto rozważyć dietę pudełkową wegetariańską od Wygodnej Diety, która oferuje różnorodne dania bez mięsa, idealne dla osób dbających o formę i zdrowe odżywianie.

Marchewka – jakie ma właściwości?

Marchewka to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł -karotenu, czyli prowitaminy A. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, chroni nas przed tak zwaną „kurzą ślepotą”, wzmacnia odporność, poprawia wygląd cery i ujednolica jej koloryt, a także opóźnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dodatkowo marchew zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy E i K, wapnia, magnezu, potasu i cynku. Warto spożywać ją szczególnie latem, ponieważ -karoten sprawia, że nasza opalenizna ma piękny, złocisty kolor i dłużej się utrzymuje. Pamiętaj, żeby do potraw z marchewką dodać odrobinę dowolnego tłuszczu – na przykład oliwy, oleju czy garści orzechów, żeby Twój organizm mógł w pełni przyswoić zawarte w niej witaminy.

Sprawdź także:  Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?

rolada marchewkowa przepis

Składniki:

  • Jajko – 2 szt.,
  • Marchew – 90 g,
  • Suszone pomidory – 45 g,
  • Naturalny serek śmietankowy do smarowania – 60 g,
  • Twaróg chudy – 30 g,
  • Sałata karbowana – 30 g,
  • Passata pomidorowa – 15 g,
  • Sól, pieprz, kurkuma do smaku.

Wykonanie:

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i lekko osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekładamy do dużej miski. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka dodajemy do startej marchewki, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie bardzo ostrożnie przekładamy ubite białka do pozostałych składników i delikatnie mieszamy, starając się, by masa była jak najbardziej puszysta. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 25 minut.

Zobacz również:  Właściwości marchwi - dlaczego warto ją jeść?

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Naturalny serek śmietankowy łączymy z twarogiem i passatą pomidorową. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Wszystko dokładnie mieszamy. Upieczone ciasto zostawiamy do ostudzenia. Kiedy wystygnie, równomiernie smarujemy je przygotowanym wcześniej nadzieniem. Na wierzch układamy umyte i osuszone liście sałaty. Roladę zwijamy ciasno wzdłuż krótszej krawędzi, a następnie owijamy ją folią kuchenną i przekładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Smacznego!

 

co jeść przy zatruciu pokarmowym
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?

Zatrucie pokarmowe i towarzyszące temu dolegliwości potrafią doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niemal każdy choć raz w życiu zmagał się z objawami takimi jak ból brzucha, nudności, biegunka, wymioty czy odwodnienie organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak odpowiednio zadbać o swoje ciało w tym trudnym czasie. W poniższym artykule omawiamy, co na zatrucie pokarmowe u dorosłych zalecają lekarze, aby wspierać organizm w powrocie do zdrowia.

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?
jak zmniejszyć ryzyko cholesterolu przy pomocy diety niskowęglowodanowej
Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?

Diety niskowęglowodanowe określane (diety low-carb) są bardzo popularne, szczególnie jako metoda odchudzania czy w kontekście poprawy zdrowia metabolicznego i zwiększenia ogólnego poziomu energii. Niektórzy twierdzą, że niskowęglowodanowe żywienie może negatywnie wpływać na metabolizm, zdrowie wątroby czy normy cholesterolu. W poniższym artykule wyjaśniamy, czy dieta niskowęglowodanowa to dobra dieta na wysoki cholesterol.

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?
co jeść przy zapaleniu stawów
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Zapalenie stawów to częsta dolegliwość, która może znacząco obniżyć komfort życia, ponieważ ogranicza ruchomość oraz powoduje przewlekły ból i sztywność. Odpowiednie żywienie, bogate w składniki przeciwzapalne, może odgrywać kluczową rolę w łagodzeniu dolegliwości oraz wspomaganiu regeneracji stawów. Jak dietą i suplementacją wspierać zdrowie stawów i kości? Co z suplementów działa przeciwzapalnie na stawy? Sprawdź, jaka dieta przy zapaleniu stawów jest rekomendowana przez dietetyków.

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję