Święta to dla wielu z nas czas niekontrolowanego objadania się słodyczami. Na wigilijnym stole pojawiają się makowce, keksy, pierniki i wiele innych łakoci, którym trudno odmówić… Mimo, że od Świąt minęło zaledwie kilka dni, proponujemy Wam dziś przepis na sernik. Pyszny i do tego dietetyczny! Nigdy nie wiadomo bowiem, kiedy pojawi się okazja na jego upieczenie…
Składniki na spód ciasta:
- 1 szklanka otrębów
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki mleka 0.5 %
W jednym naczyniu połączyć składniki suche (otręby, cukier, proszek do pieczenia i kakao), w dugim zaś wymieszać mleko z jajkami. Następnie połączyć wszystkie składniki razem.
Składniki do masy jogurtowej:
- jogurt grecki 500 ml
- 3 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli i esencja waniliowa według uznania
Żółtka ubić z cukrem. Następnie dodać jogurt grecki i esencję waniliową. Delikatnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli. Do przygotowanej wcześniej masy jogurtowej dodać ubite białka i posypać skrobią ziemniaczaną. Całość lekko wymieszać.
Na blaszce rozwałkować lub pokruszyć warstwę ciasta kakaowego. Na wierzch wylać masę jogurtową. Piec około 15 minut w temperaturze 180 st.C. Następnie obniżyć temperaturę do 160 st.C i piec kolejne 30-40 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawiając w nim ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!