Jak odchudzić wielkanocny stół?

zdrowe święta wielkanocne

Świąteczna uczta nie musi rujnować dotychczasowej diety i obciążać dodatkowymi kilogramami. Podpowiadamy, jak obniżyć kaloryczność i sprawić, żeby tradycyjne potrawy były zdrowsze, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.

Spis treści:

  1. Unikaj dużej ilości majonezu i śmietany
  2. Mądrze wybieraj wędliny
  3. Nie byle jaka biała kiełbasa
  4. Jedz chrzan
  5. Doprawiaj potrawy pieprzem i ziołami
  6. Wybieraj ciemne pieczywo
  7. Posiej rzeżuchę
  8. Odchudź domowe wypieki
  9. Lekki pasztet
  10. Delektuj się
  11. Spaceruj

Unikaj dużej ilości majonezu i śmietany

Wielkanocne potrawy to przede wszystkim dania jajeczne i sałatki z solidną ilością majonezu i śmietany, a te zawierają dużo tłuszczu i dlatego są wysokokaloryczne. Zamiast tych składników możemy dodać jogurt naturalny lub twarożek. Dobrym rozwiązaniem będzie również przynajmniej częściowe zastąpienie wysokokalorycznych produktów ich mniej kalorycznymi zamiennikami – na przykład poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem. Na sklepowych półkach warto poszukać majonezu w wersji light, o dobrym składzie, który może dostarczać nawet połowę kalorii mniej niż w wersji tradycyjnej. Odradzamy również zabielanie barszczu. Jeśli jednak dodatek śmietany jest dla kogoś niezbędny, polecamy wybór śmietany 12% tłuszczu lub zastąpienie jej jogurtem greckim.

Sprawdź także: Jak nie przytyć w Wielkanoc? Dietetyk radzi

Mądrze wybieraj wędliny

Tłuste wędliny wieprzowe, czy też boczek zastąp chudszymi wędlinami drobiowymi. Dobrym pomysłem będzie zrobienie wędliny samemu, na przykład upieczenie indyka, który idealnie będzie nadawał się do kanapek i świątecznych sałatek. Aby nadać mu ciekawy smak warto skorzystać z aromatycznych dodatków, jak czosnek, suszone pomidory czy zioła. Aby mięso nie było suche polecamy pieczenie go w foliowym rękawie.

Nie byle jaka biała kiełbasa

Dobrej jakości biała kiełbasa ma krótki skład recepturowy. Przed jej zakupem warto również zwrócić uwagę na zawartość białka i tłuszczu. Im więcej protein tym więcej mięsa użyto do jej przygotowania. Ponieważ biała kiełbasa jest kaloryczna, warto spożywać ją z umiarem.

Jedz chrzan

Chrzan wspomaga trawienie, co jest szczególnie pomocne podczas obfitych świątecznych posiłków. Kupując chrzan sprawdź, czy nie ma w składzie majonezu albo śmietanki lub innych zbędnych dodatków. Dobrej jakości ma krótki, nieskomplikowany skład. Możesz też przygotować chrzan samodzielnie. Nie tylko będzie miał bardziej wyrazisty smak, ale również nie będzie zawierał sztucznych konserwantów, które dodawane są do przemysłowych produktów.

Doprawiaj potrawy pieprzem i ziołami

Dzięki temu zrezygnujesz z nadmiernej ilości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Ponadto dodatek bazylii, oregano, majeranku czy koperku wspomaga trawienie pokarmów.

rzeżucha w świątecznym, zdrowym jadłospisie

Wybieraj ciemne pieczywo

Zamiast kajzerek i białego pieczywa, postaw na wypieki razowe lub pełnoziarniste, które są bogate w węglowodany złożone oraz błonnik pokarmowy, dzięki czemu są bardziej sycące.

Posiej rzeżuchę

Rzeżucha idealnie nadaje się jako dodatek do świątecznych sałatek, sosów, kanapek i jajek. Jest prawdziwą skarbnicą witamin, a przy tym wspomaga trawienie i pracę trzustki.

Odchudź domowe wypieki

Ciasta na świąteczny stół najlepiej upiec samemu. Wówczas kaloryczny cukier możemy zastąpić erytrytolem, który nie dostarcza kalorii lub ksylitolem, który zapewnia ich o ok 40% mniej niż cukier. Ponadto część wysokokalorycznego oleju można wymienić na jogurt lub mleko – krowie albo roślinne.

Zobacz również: Bezglutenowa babka wielkanocna - sprawdzony przepis

Lekki pasztet

By znaleźć dobrej jakości pasztet trzeba się naszukać! Dlatego dobrym pomysłem będzie upieczenie go samemu wykorzystując chude mięso drobiowe, dobrej jakości wątróbkę i warzywa korzeniowe. Polecamy wypróbować również przepisy na wegetariańskie pasztety , których smak może zachwycić niejednego mięsożercę.

Delektuj się

Pamiętaj, że jedzenie ma być przyjemnością. Staraj się jeść powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Wtedy zjesz mniej i będziesz mieć czas, żeby delektować się smakiem, zapachem i wyglądem spożywanych potraw, a Twój układ pokarmowy łatwiej poradzi sobie ze świątecznym szaleństwem.

Dowiedz się więcej: Wielkanoc bez glutenu i laktozy

Spaceruj

Nawet krótki spacer może okazać się zbawienny dla dobrego samopoczucia po świątecznej uczcie. Dlatego jeżeli tylko pogoda pozwoli namów bliskich na odejście od stołu. Już krótka aktywność fizyczna ma korzystny wpływ na metabolizm oraz obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest to też sposób na pozbycie się senności po obfitym posiłku

Zastosuj się do powyższych rad i ciesz się zdrowymi oraz pysznymi świętami. A jeśli nie chce utracić swoich dotychczasowych efektów odchudzania zamów catering dietetyczny ze świątecznym menu.

 

 

Dziecko je posiłek razem z mamą
Przepisy, Porady dietetyka
16.10.2024

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?

W wieku 11 lat dziecko intensywnie się rozwija, a jego organizm potrzebuje wielu różnych składników odżywczych i witamin, by prawidłowo funkcjonować. Niestety rodzice często nie wiedzą, jak powinna wyglądać dieta dla 11-latka, a niewłaściwie opracowany jadłospis negatywnie wpływa na rozwój i zdrowie. Codzienny jadłospis nastolatka musi być pełnowartościowy i sprzyjać kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, które pozostaną z dzieckiem na całe życie.

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?
Filet z dorsza z sałatką na talerzu
Przepisy, Porady dietetyka
15.10.2024

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?

Nietolerancja laktozy jest schorzeniem, które wiąże się z przykrymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Kluczowym elementem terapii jest wykluczenie z diety produktów, które zawierają nietolerowany dwucukier. Na szczęście dieta bez laktozy może być równie smaczna, co tradycyjna. Wystarczy kilka prostych zmian i z powodzeniem przygotujesz każde danie w wersji bezlaktozowej.

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?
Glukometr z warzywami i owocami w tle
Przepisy, Porady dietetyka
14.10.2024

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Odpowiednio zbilansowana dieta dla diabetyka to jeden z fundamentów walki z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2. Celem jest kontrola glikemii i redukcja ryzyka rozwoju ostrych i przewlekłych powikłań choroby. W poniższym artykule podpowiadamy co jeść, jeśli chorujesz na cukrzycę i przedstawiamy przepisy kulinarne dla diety cukrzycowej.

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję