Jak odchudzić wielkanocny stół?

zdrowe święta wielkanocne

Świąteczna uczta nie musi rujnować dotychczasowej diety i obciążać dodatkowymi kilogramami. Podpowiadamy, jak obniżyć kaloryczność i sprawić, żeby tradycyjne potrawy były zdrowsze, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.

Spis treści:

  1. Unikaj dużej ilości majonezu i śmietany
  2. Mądrze wybieraj wędliny
  3. Nie byle jaka biała kiełbasa
  4. Jedz chrzan
  5. Doprawiaj potrawy pieprzem i ziołami
  6. Wybieraj ciemne pieczywo
  7. Posiej rzeżuchę
  8. Odchudź domowe wypieki
  9. Lekki pasztet
  10. Delektuj się
  11. Spaceruj

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie i sylwetkę nie rezygnując z ulubionych smaków, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny pozwala na wygodne utrzymanie odpowiedniej kaloryczności posiłków, co jest szczególnie pomocne po świątecznych ucztach.

Unikaj dużej ilości majonezu i śmietany

Wielkanocne potrawy to przede wszystkim dania jajeczne i sałatki z solidną ilością majonezu i śmietany, a te zawierają dużo tłuszczu i dlatego są wysokokaloryczne. Zamiast tych składników możemy dodać jogurt naturalny lub twarożek. Dobrym rozwiązaniem będzie również przynajmniej częściowe zastąpienie wysokokalorycznych produktów ich mniej kalorycznymi zamiennikami – na przykład poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem. Na sklepowych półkach warto poszukać majonezu w wersji light, o dobrym składzie, który może dostarczać nawet połowę kalorii mniej niż w wersji tradycyjnej. Odradzamy również zabielanie barszczu. Jeśli jednak dodatek śmietany jest dla kogoś niezbędny, polecamy wybór śmietany 12% tłuszczu lub zastąpienie jej jogurtem greckim.

Sprawdź także: Jak nie przytyć w Wielkanoc? Dietetyk radzi

Mądrze wybieraj wędliny

Tłuste wędliny wieprzowe, czy też boczek zastąp chudszymi wędlinami drobiowymi. Dobrym pomysłem będzie zrobienie wędliny samemu, na przykład upieczenie indyka, który idealnie będzie nadawał się do kanapek i świątecznych sałatek. Aby nadać mu ciekawy smak warto skorzystać z aromatycznych dodatków, jak czosnek, suszone pomidory czy zioła. Aby mięso nie było suche polecamy pieczenie go w foliowym rękawie.

Nie byle jaka biała kiełbasa

Dobrej jakości biała kiełbasa ma krótki skład recepturowy. Przed jej zakupem warto również zwrócić uwagę na zawartość białka i tłuszczu. Im więcej protein tym więcej mięsa użyto do jej przygotowania. Ponieważ biała kiełbasa jest kaloryczna, warto spożywać ją z umiarem.

Jedz chrzan

Chrzan wspomaga trawienie, co jest szczególnie pomocne podczas obfitych świątecznych posiłków. Kupując chrzan sprawdź, czy nie ma w składzie majonezu albo śmietanki lub innych zbędnych dodatków. Dobrej jakości ma krótki, nieskomplikowany skład. Możesz też przygotować chrzan samodzielnie. Nie tylko będzie miał bardziej wyrazisty smak, ale również nie będzie zawierał sztucznych konserwantów, które dodawane są do przemysłowych produktów.

Doprawiaj potrawy pieprzem i ziołami

Dzięki temu zrezygnujesz z nadmiernej ilości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Ponadto dodatek bazylii, oregano, majeranku czy koperku wspomaga trawienie pokarmów.

rzeżucha w świątecznym, zdrowym jadłospisie

Wybieraj ciemne pieczywo

Zamiast kajzerek i białego pieczywa, postaw na wypieki razowe lub pełnoziarniste, które są bogate w węglowodany złożone oraz błonnik pokarmowy, dzięki czemu są bardziej sycące.

Posiej rzeżuchę

Rzeżucha idealnie nadaje się jako dodatek do świątecznych sałatek, sosów, kanapek i jajek. Jest prawdziwą skarbnicą witamin, a przy tym wspomaga trawienie i pracę trzustki.

Odchudź domowe wypieki

Ciasta na świąteczny stół najlepiej upiec samemu. Wówczas kaloryczny cukier możemy zastąpić erytrytolem, który nie dostarcza kalorii lub ksylitolem, który zapewnia ich o ok 40% mniej niż cukier. Ponadto część wysokokalorycznego oleju można wymienić na jogurt lub mleko – krowie albo roślinne.

Zobacz również: Bezglutenowa babka wielkanocna - sprawdzony przepis

Lekki pasztet

By znaleźć dobrej jakości pasztet trzeba się naszukać! Dlatego dobrym pomysłem będzie upieczenie go samemu wykorzystując chude mięso drobiowe, dobrej jakości wątróbkę i warzywa korzeniowe. Polecamy wypróbować również przepisy na wegetariańskie pasztety , których smak może zachwycić niejednego mięsożercę.

Delektuj się

Pamiętaj, że jedzenie ma być przyjemnością. Staraj się jeść powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Wtedy zjesz mniej i będziesz mieć czas, żeby delektować się smakiem, zapachem i wyglądem spożywanych potraw, a Twój układ pokarmowy łatwiej poradzi sobie ze świątecznym szaleństwem.

Dowiedz się więcej: Wielkanoc bez glutenu i laktozy

Spaceruj

Nawet krótki spacer może okazać się zbawienny dla dobrego samopoczucia po świątecznej uczcie. Dlatego jeżeli tylko pogoda pozwoli namów bliskich na odejście od stołu. Już krótka aktywność fizyczna ma korzystny wpływ na metabolizm oraz obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest to też sposób na pozbycie się senności po obfitym posiłku

Zastosuj się do powyższych rad i ciesz się zdrowymi oraz pysznymi świętami. A jeśli nie chce utracić swoich dotychczasowych efektów odchudzania zamów catering dietetyczny ze świątecznym menu.

 

 

refluks a dieta o niskim poziomie węglowodanów
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a refluks – jakie pokarmy pomogą złagodzić objawy?

Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease – GERD) powoduje objawy takie jak: zgaga, uczucie pieczenia w przełyku, nudności czy odbijanie. Zalecenia dietetyczne zazwyczaj koncentrują się na eliminowaniu pokarmów, które są postrzegane jako wywołujące objawy. W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na łagodzący wpływ diety niskowęglowodanowej na refluks. Wyjaśniamy, jak może wyglądać dieta refluksowa dla dorosłych oraz podpowiadamy, co jeść, a czego nie jeść na diecie refluksowej.

Dieta niskowęglowodanowa a refluks – jakie pokarmy pomogą złagodzić objawy?
czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna w ciąży
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa w ciąży – bezpieczne podejście do odżywiania

Ciąża to szczególny czas, a dieta dla mam powinna wspierać także prawidłowy rozwój dziecka. Wiele pań zastanawia się, czy dieta niskowęglowodanowa dla kobiet w ciąży może być bezpiecznie stosowana. Chociaż ograniczanie węglowodanów bywa stosowane np. w celu regulowania poziomu glikemii, to w czasie w ciąży wymaga szczególnej ostrożności. Poniżej omawiamy, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta z niską zawartością węglowodanów.

Dieta niskowęglowodanowa w ciąży – bezpieczne podejście do odżywiania
jak schudnąć po 50-stce
Odchudzanie
10.12.2025

Dieta odchudzająca dla 50-latki – co jeść, by zrzucić nadmiar kilogramów?

Z wiekiem metabolizm zwalnia, zmieniają się potrzeby organizmu, a nadmiar kilogramów może stawać się problemem. Dla kobiet po 50. roku życia, w tym w szczególności tych, które przechodzą przez okres menopauzy, proces odchudzania może być wyzwaniem. Podpowiadamy, jak powinna wyglądać skuteczna dieta odchudzająca po 50 roku życia i na co zwrócić uwagę, komponując pełnowartościowy jadłospis redukcyjny.

Dieta odchudzająca dla 50-latki – co jeść, by zrzucić nadmiar kilogramów?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję