10.10.2019

Przepis na spaghetti grzybowe

przepis spaghetti grzybowe

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Chyba wszyscy lubimy pizzę, risotto i makarony. Niestety są to dania powszechnie uznawane za kaloryczne, a osoby stosujące diety redukcyjne zazwyczaj ich sobie odmawiają. Jednak nie musisz zupełnie z nich rezygnować, nawet jeśli starasz się zgubić zbędne kilogramy. Wystarczy, że wybierzesz zdrowsze, bardziej wartościowe składniki. Jeśli lubisz włoskie pasty, razowe spaghetti z grzybami z pewnością przypadnie Ci do gustu, a dodatkowo dostarczy mnóstwa witamin i cennych substancji odżywczych.

Dlaczego warto wybrać makaron razowy?

Biała, wysoko oczyszczona mąka pszenna ciągle cieszy się dużą popularnością. Używana jest do produkcji chleba, bagietek, ciast, pizzy czy właśnie makaronów. Jest bardzo tania i łatwo dostępna. Jest to jednak produkt pozbawiony dobrych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, a spożywana zbyt często może przyczynić się do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Oczyszczona z błonnika mąka pszenna działa jak zapychacz: spowalnia ruchy perystaltyczne jelit, powoduje zaparcia i zatrzymuje wodę w organizmie. Może mieć również niekorzystny wpływ na pracę trzustki, ponieważ zaraz po jej spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a chwilę później równie szybko spada. Wahania poziomu cukru często bywają przyczyną problemów z koncentracją, senności i apatii.

Dowiedz się więcej:  Dieta redukcyjna - zasady, co jeść, a czego unikać?

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie mąka pełnoziarnista. W przeciwieństwie do oczyszczonej, zawiera ona znaczne ilości błonnika, czyli substancji, która sprawia, że znacznie dłużej czujemy się nasyceni. Błonnik poprawia także pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Mąka razowa to także świetne źródło witamin z grupy B, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. Te mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego i hormonalnego. Warto wspomnieć również, że ma mniej kalorii niż tradycyjna mąka pszenna, dlatego będzie doskonałym wyborem dla osób stosujących dietę odchudzającą.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

spaghetti razowe

Składniki:

  • makaron spaghetti razowy: 120 g,
  • boczniaki: 360 g,
  • pieczarki: 120 g,
  • kurki: 120 g,
  • cebula: 45 g,
  • jogurt grecki 90 g,
  • pomidor: 120 g,
  • żółtko jajka: 1 szt.,
  • ser cheddar: 30 g,
  • rukola: 24 g,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek.

Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pieczarki, kurki i boczniaki czyścimy i kroimy w paski, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Następnie, na odrobinie oleju, podsmażamy cebulkę i grzyby przez około 10 minut, aż zmiękną i zarumienią się. Dodajemy śmietanę, żółtko jajka i ser cheddar oraz przyprawy i cały czas mieszając trzymamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, a następnie do sosu wrzucamy ugotowane wcześniej spaghetti i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz, dekorujemy liśćmi rukoli i gotowe!

Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję