10.10.2019

Przepis na spaghetti grzybowe

przepis spaghetti grzybowe

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Chyba wszyscy lubimy pizzę, risotto i makarony. Niestety są to dania powszechnie uznawane za kaloryczne, a osoby stosujące diety redukcyjne zazwyczaj ich sobie odmawiają. Jednak nie musisz zupełnie z nich rezygnować, nawet jeśli starasz się zgubić zbędne kilogramy. Wystarczy, że wybierzesz zdrowsze, bardziej wartościowe składniki. Jeśli lubisz włoskie pasty, razowe spaghetti z grzybami z pewnością przypadnie Ci do gustu, a dodatkowo dostarczy mnóstwa witamin i cennych substancji odżywczych.

Dlaczego warto wybrać makaron razowy?

Biała, wysoko oczyszczona mąka pszenna ciągle cieszy się dużą popularnością. Używana jest do produkcji chleba, bagietek, ciast, pizzy czy właśnie makaronów. Jest bardzo tania i łatwo dostępna. Jest to jednak produkt pozbawiony dobrych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, a spożywana zbyt często może przyczynić się do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Oczyszczona z błonnika mąka pszenna działa jak zapychacz: spowalnia ruchy perystaltyczne jelit, powoduje zaparcia i zatrzymuje wodę w organizmie. Może mieć również niekorzystny wpływ na pracę trzustki, ponieważ zaraz po jej spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a chwilę później równie szybko spada. Wahania poziomu cukru często bywają przyczyną problemów z koncentracją, senności i apatii.

Dowiedz się więcej:  Dieta redukcyjna - zasady, co jeść, a czego unikać?

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie mąka pełnoziarnista. W przeciwieństwie do oczyszczonej, zawiera ona znaczne ilości błonnika, czyli substancji, która sprawia, że znacznie dłużej czujemy się nasyceni. Błonnik poprawia także pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Mąka razowa to także świetne źródło witamin z grupy B, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. Te mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego i hormonalnego. Warto wspomnieć również, że ma mniej kalorii niż tradycyjna mąka pszenna, dlatego będzie doskonałym wyborem dla osób stosujących dietę odchudzającą.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

spaghetti razowe

Składniki:

  • makaron spaghetti razowy: 120 g,
  • boczniaki: 360 g,
  • pieczarki: 120 g,
  • kurki: 120 g,
  • cebula: 45 g,
  • jogurt grecki 90 g,
  • pomidor: 120 g,
  • żółtko jajka: 1 szt.,
  • ser cheddar: 30 g,
  • rukola: 24 g,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek.

Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pieczarki, kurki i boczniaki czyścimy i kroimy w paski, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Następnie, na odrobinie oleju, podsmażamy cebulkę i grzyby przez około 10 minut, aż zmiękną i zarumienią się. Dodajemy śmietanę, żółtko jajka i ser cheddar oraz przyprawy i cały czas mieszając trzymamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, a następnie do sosu wrzucamy ugotowane wcześniej spaghetti i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz, dekorujemy liśćmi rukoli i gotowe!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję